EUROLYGA 2023

Estijos krepšinio viltis – jaunoji karta ir treneris iš Suomijos

Į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę atvyko dar ne visi trenerio Kazio Maksvyčio kviesti žaidėjai. Tačiau ketvirtadienį Europos pirmenybėms besirengiantys Lietuvos krepšininkai jau žais pirmąsias draugiškas rungtynes. Klaipėdos arenoje prieš lietuvius išsirikiuos Estijos rinktinė. Sekmadienį lietuviai ir estai dar kartą susitiks Alytuje.

Lietuvos ir Estijos rinktinių mačas.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Estijos rinktinių mačas.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Estijos rinktinių mačas.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Estijos rinktinių mačas.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Estijos rinktinių mačas.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Estijos rinktinių mačas.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Estijos rinktinių mačas.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos ir Estijos rinktinių mačas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Estijos rinktinės žaidėjas Janaras Taltsas.<br>G.Šiupario nuotr.
 Estijos rinktinės žaidėjas Janaras Taltsas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 4, 2022, 7:19 AM, atnaujinta Aug 17, 2022, 8:46 PM

Treniruojasi 18 žaidėjų

Estijos rinktinė taip pat ruošiasi Europos pirmenybėms, kurios prasidės pirmąją rugsėjo dieną. Pirmajame etape estai žais B grupėje. Jie Milane rungtyniaus su Italijos, Graikijos, Kroatijos, Ukrainos ir Didžiosios Britanijos komandomis.

Estijos komandą treniruojantis suomis Jukka Toijala į pasirengimo stovyklą pakvietė aštuoniolika krepšininkų.

Į rinktinę atvyko beveik visi trenerio akiratyje buvę žaidėjai, o prisidėti prie komandos negalėjo tik 18-metis Henri Veesaaras, kuris kelis praėjusius sezonus praleido Madrido „Real“ krepšinio mokykloje, o šių metų rudenį pradės studijuoti Arizonos universitete.

Nepaisant nedidelio praradimo, atidarydamas treniruočių stovyklą J.Toijala buvo patenkintas: „Visi žaidėjai yra sveiki ir pasiruošę dirbti“.

„Dar niekada krepšininkų grupė nebuvo tokia didelė, todėl dabar reikia tinkamai paskirstyti vaidmenis. Tuo ir užsiimame per treniruotes. Reikia išsiaiškinti, tarp kurių žaidėjų užsimezga geriausi ryšiai, – aiškino Estijos rinktinės treneris. – Norime eiti žingsnis po žingsnio. Mūsų tikslas – kad komanda geriausią formą pasiektų Milane“.

Su geriausiais varžosi retai

Estijos rinktinė laikoma viena iš Europos pirmenybių autsaiderių. Estams didelis laimėjimas buvo vien kelialapis į stipriausių žemyno komandų turnyrą.

Estijos krepšininkai – nei vyrai, nei moterys – kol kas nė karto nežaidė pasaulio pirmenybėse, atkūrus nepriklausomybę, nė karto nepateko į olimpines žaidynes (jose Estijos vyrai dalyvavo tik 1936 m.), o Europos pirmenybėse šalies vyrų krepšinio rinktinė šiame amžiuje žaidė vos du kartus – 2001 ir 2015 metais.

2015 metais estai džiaugėsi ne tik po ilgos pertraukos iškovotu kelialapiu į baigiamąjį turnyrą, bet ir Rygoje pasiekta viena pergale prieš Ukrainos komandą. Tačiau jau 2017 metų Europos čempionato atrankos turnyre Estijos rinktinei vėl neužteko pergalių, kad galėtų varžytis su geriausiais.

Geriau susiklostė pastarasis atrankos turnyras, vykęs nuo 2020-ųjų vasario iki 2021-ųjų vasario. Jame Estijos krepšininkai pasiekė dvi pergales išvykose prieš Šiaurės Makedonijos bei Italijos rinktines ir grupėje užėmė trečiąją vietą. Galutinėje lentelėje estai dėl geresnių tarpusavio rungtynių rezultatų aplenkė į šių metų Europos pirmenybes nepatekusią Šiaurės Makedonijos komandą.

Netikėtai aplenkė lenkus

Estijos rinktinė, kaip ir dauguma kitų Europos pirmenybėms besirengiančių komandų, rugpjūčio pabaigoje žais dvejas pasaulio pirmenybių atrankos turnyro rungtynes.

Estai pirmajame atrankos etape, kuris baigėsi liepos pradžioje, buvo gana aiškūs D grupės autsaideriai, tačiau sugebėjo nustebinti ir aplenkė praėjusių pasaulio pirmenybių dalyvę Lenkijos rinktinę.

Estai iškovojo dvi pergales išvykoje prieš vokiečius bei namie prieš lenkus ir paskutinę vietą užėmusią Lenkijos rinktinę aplenkė dėl geresnio taškų skirtumo tarpusavio rungtynėse.

Rugpjūčio pabaigoje Estijos rinktinė antrąjį atrankos etapą pradės rungtynėmis su Slovėnijos ir Suomijos komandomis, o vėliau dar žais su Švedijos krepšininkais.

Trenerį rado Suomijoje

Pastarųjų metų pergales Estijos krepšininkai pasiekė vadovaujant Suomijos krepšinio specialistui Jukkai Toijalai. Jis Estijos vyrų rinktinę treniruoja nuo 2019 metų rudens.

Prieš trejus metus, kai pasitraukė net dešimt metų nacionalinę komandą treniravęs Tiitas Sokkas, Estijos krepšinio federacija paskelbė rinktinės trenerio konkursą. Estai tuomet sulaukė net aštuoniolikos kandidatų paraiškų. Darbas domino ir kelis Serbijos, Italijos, Ispanijos krepšinio specialistus, bet federacijos vadovai pasirinko suomį J.Toijalą.

Viena iš konkurso sąlygų buvo, kad naujasis Estijos rinktinės treneris nedirbtų jokių kitų darbų ir visą dėmesį skirtų Estijos krepšinio vystymui. J.Toijala tuo metu dar buvo Helsinkio krepšinio akademijos (HBA) treneris, bet nepratęsė 2020 metų pavasarį pasibaigusios sutarties su Suomijos krepšinio federacija, kuriai priklauso HBA.

Dabar J.Toijala yra ne tik Estijos vyrų krepšinio rinktinės treneris, bet ir visų amžiaus grupių Estijos vaikinų rinktinių koordinatorius, užsiima įvairiomis Estijos krepšinio vystymo programomis.

Prieš persikeldamas į Estiją, šis krepšinio specialistas treniravo kelias Suomijos komandas, vieną sezoną dirbo Bukarešto „Steaua“ klube.

„Esu čia, kad bendradarbiaučiau su Estijos kolegomis ir padėčiau vystyti visą Estijos krepšinį, – prieš trejus metus kalbėjo J.Toijala. – Mano tikslas – padėti dėliojant mažus gabalėlius į vieną visumą ir pakelti Estijos krepšinį į aukštesnį lygį.

Kadaise Estija buvo viena svarbiausių sovietų krepšinio sistemos dalių. Daug krepšininkų žaidė SSRS rinktinėje, tad šalyje sukurtos stiprios krepšinio tradicijos. Estija gali perimti kai kuriuos anų laikų elementus, bet dabar kiti laikai, prie kurių reikia prisitaikyti.

Slovėnija, Lietuva ir netgi Latvija yra geri pavyzdžiai, bet kiekviena šalis privalo rasti savo kelią. Galime mokytis iš kitų, tačiau Estija vis tiek privalo vystyti savo sistemą. Aš galiu pateikti tai, kas sėkmingai pritaikyta Suomijoje, bet negalima visko kopijuoti aklai“.

Eurolygoje žaidė ik vienas

J.Toijalai bei jo Estijos kolegoms reikės daug nuveikti, kad pakeltų šalies krepšinį į aukštesnį lygį. Šiuo metu Estija negali pasigirti ne tik aukšto, bet ir vidutinio lygio krepšininkų gausa.

Į NBA lygą nė vienas Estijos krepšininkas nepateko nuo tada, kai XX amžiaus pabaigoje už Atlanto trumpai žaidė Martinas Muurseppas (jis per du sezonus žaidė 83 rungtynes „Miami Heat“ ir „Dallas Mavericks“ klubuose), o Eurolygoje praėjusį sezoną rungtyniavo tik Vitorijos „Baskonia“ puolėjas Sanderis Raieste (23, 203). Tiesa, ir jį treneriai į aikštę įleisdavo ne per kiekvienas rungtynes, o S.Raiestės vidurkis Eurolygoje buvo vos 1,7 taško.

Praėjusį sezoną stipriose Europos lygose rungtyniavo dar keli Estijos krepšininkai: Ispanijoje – Burgoso „San Pablo“ gynėjas Kristianas Kullamae (23, 194), Italijoje – „Varese“ puolėjas Siimas-Sanderis Vene (31, 203), Sasario „Dinamo“ puolėjas Kasparas Treieris (22, 203), „Treviso“ puolėjas Mikkas Jurkatammas (21, 197) ir Pėzaro „Victoria Libertas“ puolėjas Henri Drellas (22, 206; jis sezono viduryje išvyko į G lygos „Windy City Bulls“ komandą), Vokietijoje – Baoroito „medi“ gynėjas Janari Joesaaras (28, 197) ir Hamburgo „Towers“ vidurio puolėjas Maikas Kotsaras (25, 211).

Vis dėlto dauguma Estijos krepšininkų atstovavo komandoms, kurios geriausiu atveju buvo vidutiniokės, o pačių estų statistika nebuvo įspūdinga. Užsienyje pasižymėjo nebent M.Kotsaras, kuris Vokietijos lygoje pelnydavo 14,1 taško ir atkovodavo 7,3 kamuolio.

Rudenį M.Kotsaras turėtų debiutuoti Eurolygoje. Jis šią vasarą pasirašė sutartį su „Baskonia“ klubu.

Gana solidi buvo ir veterano S.S.Venės statistika. Kauno „Žalgirio“ krepšinio mokykloje išugdytas ir keliuose LKL klubuose žaidęs puolėjas praėjusį sezoną Italijos lygoje pelnydavo 12,3 taško.

Beje, S.S.Vene yra vienas daugiausiai klajojančių Europos krepšininkų. Nuo tada, kai 2016 metais jo paslaugų atsisakė „Žalgiris“, estas per šešis sezonus komandas keitė devynis kartus.

Kur nors įsitvirtinti ilgėliau S.S.Venei trukdo nesiliaujančios traumos. Ir šią vasarą S.S.Vene į rinktinės stovyklą atvyko vis dar jausdamas praėjusį sezoną patirtos čiurnos traumos pasekmes. Pasak buvusio „Žalgirio“ puolėjo skausmas nėra nuolatinis, tačiau vis atsinaujina.

Rinktinėje daug jaunimo

Dabartinėje Estijos rinktinėje S.S.Vene yra labiausiai patyręs krepšininkas. Nors septyneri metai nėra labai daug, rinktinėje liko vos du žaidėjai, dalyvavę 2015 metų Europos pirmenybėse. Tai – S.S.Vene ir buvusio rinktinės trenerio Tiito Sokko sūnus Stenas Sokkas (33, 184).

Dauguma kitų Estijos rinktinės žaidėjų profesionalų krepšinyje dar visai žali. Net vienuolikai iš aštuoniolikos šią vasarą į treniruočių stovyklą atvykusių krepšininkų yra nuo 21 iki 25 metų.

Sąsajos su Lietuva

S.S.Vene – ne vienintelis Estijos rinktinės krepšininkas, turintis stiprių sąsajų su Lietuva.

Šiais metais sutartį su Panevėžio „Lietkabeliu“ sudarė Kristianas Kullamae, kurio tėvas Gertas Kullamae dar praėjusiame amžiuje vieną sezoną atstovavo „Žalgiriui“.

Užpraėjusį sezoną Vilniaus „Ryte“ rungtyniavo Kristjanas Kitsingas (31, 206). Pernai šis puolėjas grįžo į tėvynę ir praėjusį sezoną vilkėjo Talino „Kalev-Cramo“ aprangą.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje „Žalgiryje“ jėgas pabandė Kerras Kriisa (21, 190), daugiausiai atstovavęs „Žalgirio“ dubleriams, bet debiutavęs ir pagrindinėje komandoje, o paskui paskolintas „Prienams“.

Užpernai K.Kriisa išvyko mokytis į Arizonos universitetą, kurio komandoje žaidžia ir lietuviai broliai Ąžuolas bei Tautvilas Tubeliai.

JAV aukštosios mokyklos nenoriai išleidžia krepšininkus į kitas šalis prasidėjus mokslo metams, tačiau užpernai rudenį K.Kriisai pavyko ištrūkti į Europą net sezono įkarštyje per vieną atrankos langą, o šią vasarą Estijos krepšinio vadovai taip pat sugebėjo rasti bendrą kalbą su Arizonos universitetu, ir jaunasis gynėjas galėjo prisidėti prie šalies rinktinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.