EUROLYGA 2023

Dokumentikos cikle „Krepšinio namai“ – vis dar gyvi L. Kleizos prisiminimai apie lemtingą pralaimėjimą prancūzams

Po neilgos pertraukos, šį vakarą žiūrovus prie ekranų pritrauks jau trečioji dokumentikos ciklo „Krepšinio namai“ serija. Šiame epizode bus paliesta tema apie nesibaigiančią Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių kovą. Tai mūšis, į kurį Lietuvos rinktinę vedė Linas Kleiza, o jo pagrindiniu oponentu tapo visų laikų geriausias Prancūzijos krepšininkas – Tony Parkeris.

 Linas Kleiza<br> krepšinio namai nuotr.
 Linas Kleiza<br> krepšinio namai nuotr.
 Tony Parkeris<br> krepšinio namai nuotr.
 Tony Parkeris<br> krepšinio namai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2022, 5:18 PM, atnaujinta Aug 16, 2022, 5:19 PM

Lietuvos ir Prancūzijos sportinis konfliktas prasidėjo dar 1939 metais, kai lietuviai Europos krepšinio pirmenybėse sutriuškino prancūzus rezultatu 48:18. Būtent nuo šio įvykio prasidėjo ir dviejų stiprių rinktinių konkurencija.

O štai 2000-aisiais Lietuva susipažino su garsiuoju prancūzu T. Parkerkiu iš arti. Atstovaudamas Paryžiaus „Basket racing“ klubą, pastarasis atvažiavo į Lietuvą rungtynėms prieš Vilniaus „Sakalus“.

Nors iš pirmo žvilgsnio T. Parkeris atrodė jaunas ir mažai patyręs įžaidėjas, jau tada gebėjo įrodyti lietuviams, kodėl ateityje krepšinio entuziastai jį laikys visų laikų geriausiu šalies žaidėju.

Praėjus daugiau nei dešimtmečiui, 2013 metais, Europos krepšinio čempionate Lietuvą į pergalių kelią vienareikšmiškai vedė L. Kleiza.

Jo indėlis buvo milžiniškas, tačiau čia ir vėl įvyko akistata su prancūzais. Finalo rungtynėse, nors šios ir buvo atkaklios, Lietuvos ekipai nebepavyko pavyti atitolusios Prancūzijos rinktinės.

Tuo metu Lietuvos vyrų krepšinio istoriją aptemdė ne kas kitas, o pats T. Parkeris. O štai L. Kleizos pasirodymas Europos čempionate buvo sėkmingiausias jo karjeroje.

Visa Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jautė, jog aukso medaliai yra beveik pasiekiami ranka. Tačiau pralaimėjimas T. Parkeriui paliko gilų randą L. Kleizos prisiminimuose.

Apie pastarojo žaidimą trečiojoje dokumentikos serijoje prabilęs tuometinės Lietuvos rinktinės lyderis neslėpė: „T. Parkeris kuria filmus su mano auksu“.

„Kai viskas yra labai arti, sidabras tampa kartus, kadangi sidabras – tai medalis, kuriuo mažiausiai visi džiaugiasi, kai turi“, – prisiminęs šią akimirką trečiajame „Krepšinio namų“ epizode jau šį vakarą sakys krepšininkas.

Likimas atėmė paskutinę galimybę laimėti Europos pirmenybes, o 2013-ieji L. Kleizos karjeroje buvo ir paskutinieji metai rinktinėje.

„Man asmeniškai, tai, turbūt, skaudžiausias pralaimėjimas, nes galėjome parvežti auksą“, – apie liūdnai susiklosčiusią situaciją kalbės L. Kleiza.

Kuri Lietuvos krepšininkė, pasak T. Parkerio, bus viena geriausių ateityje, koks Prancūzijos vidurio puolėjo Rudy Gobert poelgis dar šiandien verčia krepšinio fanus sapnuoti košmarus bei kokią reikšmę krepšinio istorijoje turi Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių dvikova, sužinosite jau šį vakarą.

„Krepšinio namai“ – jau šiandien 19.30 val., per TV3. Iškart po to – kontrolinė Lietuvos ir Ispanijos kova!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.