EUROLYGA 2023

Lietuvių varžovė Juodkalnijos krepšinio rinktinė – nestabili, bet sugebanti gadinti nuotaiką favoritams

Juodkalnijos vyrų krepšinio rinktinė į 2022 metų Europos pirmenybes pateko aplinkiniu keliu. Tačiau juodkalniečiai, net šią vasarą žaisdami be ryškiausios žvaigždės Nikolos Vučevičiaus, turi gerą galimybę tiesiausiu keliu nužygiuoti į 2023 metų pasaulio pirmenybes.

 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Juodkalnijos krepšinio rinktinė.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 3:27 PM, atnaujinta Aug 27, 2022, 3:38 PM

Juodkalnijos rinktinė šeštadienį bus antroji Lietuvos krepšininkų varžovė pasaulio pirmenybių atrankos turnyro antrajame etape.

Abi ant „Žalgirio“ arenos parketo žengsiančios komandos yra netoli tikslo. Lietuvos krepšininkai atrankos turnyre iškovojo šešias pergales ir K grupėje dalijasi pirmąją vietą su Prancūzijos ekipa, o Juodkalnijos rinktinė laimėjo penkis kartus ir yra trečia.

Kitos komandos atsiliko: Čekijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Vengrijos rinktinės turi po tris pergales. Kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovos trys geriausios grupės komandos.

Juodkalnijos krepšininkai savo pozicijas sustiprino trečiadienį, kai Podgoricoje nelauktai įtikinamai nugalėjo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę 88:69.

„Tikrai laimėjome daug lengviau negu tikėjomės, – stebėjosi rezultatyviausias Juodkalnijos rinktinės žaidėjas Vladimiras Mihailovičius, kuris į bosnių krepšį įmetė 20 taškų. – Laukėme sunkios kovos, bet gerai pradėjome rungtynes, o paskui neleidome varžovams ką nors pakeisti“.

Trečiadienį daug sunkiau laimėjo Lietuvos rinktinė, kuri išvykoje Vengrijos komandą 88:78 palaužė tik paskutinėmis minutėmis.

Trumpa istorija

Juodkalnija yra viena iš jauniausių Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) narių. Nedidelė Balkanų valstybė į FIBA įstojo tik 2006 metais.

Praėjusio amžiaus pabaigoje subyrėjus vieningai Jugoslavijos valstybei, Juodkalnija keliolika metų išsaugojo sąjungą su Serbija, todėl šių dviejų respublikų sportininkai atstovavo vienai komandai. Serbijos ir Juodkalnijos sąjunga nutrūko tik 2006 metais. Tais pačiais metais Juodkalnija tapo savarankiška tarptautinių organizacijų, tarp jų – ir sporto, nare.

Dėl sudėtingos atrankos sistemos Juodkalnijos krepšininkai neiškart galėjo debiutuoti Europos pirmenybėse, bet greitai yrėsi į priekį ir 2011 metais Juodkalnijos vyrų rinktinė jau žaidė Lietuvoje vykusiame Europos čempionate.

Juodkalniečiai taip pat dalyvavo 2013 ir 2017 metų žemyno pirmenybėse, bet neiškovojo kelialapio į 2015 metų Europos čempionatą.

Geriausią rezultatą Juodkalnijos komanda pasiekė prieš penkerius metus. Juodkalniečiai sėkmingai žaidė grupės etape ir pirmą kartą pateko į atkrintamąsias varžybas. Vis dėlto praėjusių Europos pirmenybių aštuntfinalyje Juodkalnijos krepšininkai triuškinamai pralaimėjo Latvijos rinktinei 68:100.

Kitą laimėjimą Juodkalnijos krepšinis pasiekė, kai rinktinė iškovojo kelialapį į 2019 metų pasaulio pirmenybes. Jose mažos kalnų valstybės komanda užėmė 25-ąją vietą.

Beje, stabiliau žaidžia Juodkalnijos moterų krepšinio rinktinė. Ji nuo 2011 metų nepraleido nė vienerių Europos pirmenybių. Tiesa, Juodkalnijos moterims kol kas nepavyko patekti į pasaulio pirmenybes.

Pakeis Rusijos rinktinę

Nors Juodkalnijos krepšininkai žais 2022 metų Europos pirmenybėse, kelialapio į šį turnyrą jie neiškovojo. Atrankos varžybų G grupėje Juodkalnijos rinktinė užėmė trečiąją vietą, bet aplenkė tik Vokietijos komandą, kuri Europos pirmenybėse dalyvaus kaip viena iš šeimininkių.

Vis dėlto šių metų pavasarį Juodkalnija sulaukė kvietimo dalyvauti Europos pirmenybėse. FIBA pakvietė šią šalį, kai iš visų oficialių varžybų pašalino Rusijos komandas. FIBA pasirinko Juodkalnijos rinktinę, nes ji žaidė geriausiai tarp aštuonių komandų, kurios atrankos turnyre neiškovojo kelialapių.

Atrankos turnyre, kuris vyko nuo 2020 metų vasario iki 2021 metų vasario, juodkalniečiai iškovojo tris pergales. Jie dukart nugalėjo grupės autsaiderę Vokietijos komandą, pasidalino po pergalę su Didžiosios Britanijos rinktine ir abukart pralaimėjo Prancūzijos ekipai.

Dvi pirmąsias vietas šioje grupėje užėmė po keturias pergales pasiekusios Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos rinktinės.

Per Europos pirmenybes Juodkalnijos krepšininkai žais A grupėje, kurios varžybos vyks Tbilisyje. Juodkalniečiai susitiks su Ispanijos, Turkijos, Gruzijos, Belgijos ir Bulgarijos komandomis.

Beje, vos 620 tūkstančių gyventojų turinti Juodkalnija yra mažiausia valstybė, kurios rinktinė žais 2022 metų Europos pirmenybėse. Juodkalnija yra apie 135 kartus mažesnė negu Turkija ir Vokietija, kuriose gyvena apie 84 milijonus žmonių.

Nugalėjo prancūzus

Pasaulio pirmenybių atrankos pirmasis etapas Juodkalnijos rinktinei klostėsi daug sklandžiau. Juodkalniečiai laimėjo ketverias iš šešerių rungtynių ir E grupėje užėmė antrąją vietą.

Juodkalnijos krepšininkai du kartus įtikinamai nugalėjo grupės autsaiderę Portugalijos rinktinę ir pasidalino po pergalę su Prancūzijos bei Vengrijos komandomis.

Viena nesėkmė žaidžiant su vengrais gali brangiai kainuoti kovojant dėl kelialapio į pasaulio pirmenybes. Kita vertus, juodkalniečiai prarastą tašką kompensavo, kai šių metų liepos 1 dieną savo aikštėje po dramatiškos kovos 70:69 palaužė favoritę Prancūzijos ekipą.

Likus žaisti apie pusę minutės pergalingą dvitaškį pataikė ir euforiją Podgoricos „Morača“ arenoje sukėlė Nemanja Radovičius. Po to prancūzai dar surengė ilgą atsakomąją ataką, per kurią net tris kartus metė į krepšį, bet dar sykį persverti rezultato nesugebėjo.

Per pirmąjį atrankos etapą Juodkalnijos rinktinėje naudingiausiai žaidė natūralizuotas amerikietis Justinas Cobbsas (vid. 18,3 tšk.), Vladimiras Mihailovičius (16,7 tšk.) ir N.Radovičius (11,3 tšk.).

Garsiausias Europoje rungtyniaujantis Juodkalnijos krepšininkas Bojanas Dubljevičius atrankos turnyre žaidė tik dvejas rungtynes ir per jas pelnydavo vidutiniškai 13 taškų.

Be amerikiečių – nė žingsnio

Oficialiose varžybose Juodkalnijos rinktinę nuolat sustiprina natūralizuoti amerikiečiai. Anksčiau šiai šaliai atstovavo Omaras Cookas (2011 m. Europos pirmenybėse), Tyrese‘as Rice‘as (2013 ir 2017 m. Europos pirmenybėse), Javonte Greenas, Tayloras Rochestie (atrankos varžybose), Derekas Needhamas (2019 m. pasaulio pirmenybėse), o pasaulio pirmenybių atrankos pirmajame etape labai padėjo Justinas Cobbsas.

Šis įžaidėjas 2019 metais pasirašė sutartį su Podgoricos „Budućnost“ klubu, o Juodkalnijos krepšinio sąjunga (KSCG) iškart pasirūpino, kad J.Cobbsas gautų Juodkalnijos pilietybę ir galėtų žaisti rinktinėje.

J.Cobbsas atstovavo „Budućnost“ klubui tris sezonus, bet šiais metais pranešė, kad ieškos kitos darbo vietos (jis išvyko į Tokijo „Alvark“ klubą, kuriame dirba juodkalnietis treneris Luka Pavičevičius). Kartu amerikietis atsisakė ginti Juodkalnijos garbę.

KSCG iškart užsiėmė kito natūralizuoto amerikiečio paieškomis ir tarpininkavo, kad Juodkalnijos pilietybė būtų suteikta Jonah Radebaugh bei Kendrickui Perry. K.Perry praėjusį sezoną kelis mėnesius žaidė „Budućnost“ ekipoje, o J.Radebaugh nėra rungtyniavęs Juodkalnijos klubams.

J.Radebaugh rinktinėje debiutavo šių metų vasaros pradžioje per praėjusį pasaulio pirmenybių atrankos langą.

Vasaros antroje pusėje į rinktinės stovyklą buvo pakviesti abu natūralizuoti amerikiečiai. Vis dėlto treneris Boško Radovičius nusprendė, kad jo komandai labiau tinka K.Perry.

N.Vučevičius nori pailsėti

Šių metų Europos pirmenybėms Juodkalnijos rinktinė ruošiasi be ryškiausios šalies krepšinio žvaigždės Nikolos Vučevičiaus. 31 metų vidurio puolėjas, baigęs vienuoliktąjį sezoną NBA lygoje, nusprendė vasarą pailsėti ir neatvyko į treniruočių stovyklą.

N.Vučevičius nurodė kelias priežastis: NBA varžybose susikaupusį nuovargį, norą daugiau laiko praleisti su šeima ir derybas su „Chicago Bulls“ vadovybe dėl naujos sutarties.

„Kalbėjau su federacijos vadovais ir paaiškinau savo padėtį. Noriu vasarą praleisti su šeima. Sezono metu retai matau artimuosius, todėl pažadėjau, kad šią vasarą būsime kartu. Be to, mane vis labiau vargina nuolatinės kelionės ir rungtynės NBA pirmenybėse“, – paaiškino N.Vučevičius.

Jis neatmetė galimybės ginti šalies garbę kitais metais: „Nenoriu svarstyti apie ateitį. Po sezono žiūrėsiu, kaip jausiuos, tada ir nuspręsiu, ar atvyksiu į rinktinę“.

N.Vučevičius didžiąją profesionalo karjeros dalį praleido „Orlando Magic“ klube, kuriame paskutinį sezoną (2020–2021 m.) pelnydavo 24,5 taško (tai – jo karjeros rekordas) ir atkovodavo 11,8 kamuolio. Tačiau 2021 metų pavasarį juodkalnietis perėjo į „Bulls“ komandą.

Žaisdamas Čikagos ekipoje N.Vučevičius pastarąjį sezoną rinkdavo 17,6 taško ir atkovodavo 11 kamuolių.

Į NBA jau prasibrovė ir kitas Juodkalnijos aukštaūgis. Pernai „Bulls“ pasirašė sutartį su Marko Simonovičiumi. Tiesa, šis 22 metų vidurio puolėjas stipriausioje pasaulio lygoje dar tik apšyla kojas. Jis pastarąjį NBA sezoną žaidė tik 9 rungtynes, per kurias pelnydavo 1,9 taško, o daugiau laiko praleido G lygoje rungtyniaujančioje „Windy City Bulls“ komandoje.

Neatsiskleidę talentai

Nežaidžiant N.Vučevičiui, svarbiausias Juodkalnijos rinktinės krepšininkas yra Bojanas Dubljevičius, kuris nuo 2012 metų žaidžia „Valencia“ ekipoje ir su ja šių metų rudenį vėl grįš į Eurolygą.

Keli Juodkalnijos rinktinės krepšininkai atstovauja stipriausiems Adrijos lygos klubams. Petaras Popovičius, Zoranas Nikoličius ir Igoras Drobnjakas pastarąjį sezoną žaidė Podgoricos „Budućnost“, Nikola Ivanovičius – Belgrado „Crvena Zvezda“.

Vis dėlto nė vienas iš jų nebuvo komandos lyderis, o N.Ivanovičius šią vasarą dėl įsisenėjusios traumos netgi neatvyko į šalies rinktinę.

Prieš kelerius metus Juodkalnijos krepšinio gerbėjai labai daug tikėjosi iš Marko Todorovičiaus ir Dino Radončičiaus. Šie žaidėjai labai anksti išvyko į stipriausius Ispanijos klubus, bet juose nesugebėjo atskleisti savo talento.

Trumpai „Barcelona“ komandoje žaidęs M.Todorovičius galiausiai susigundė kinų pinigais ir nuo praėjusių metų atstovauja Pekino „Royal Fighters“. Tuo tarpu Madrido „Real“ sistemoje išugdytas D.Radončičius pastarąjį sezoną vilkėjo „Zaragoza“ aprangą.

Tiesa, D.Radončičiui dar tik 23-eji, tad jis turi laiko pateisinti bent dalį praeities lūkesčių. „Neprivalau grįžti į „Real“, bet noriu žaisti aukščiausiame lygyje. Noriu įrodyti pats sau, kad galiu pasiekti daug daugiau“, – prieš kelias savaites apie įstrigusią karjerą kalbėjo D.Radončičius.

Jaunimas į rinktinę nesiveržia

Juodkalnijos krepšinio vadovus ir rinktinės trenerį Boško Radovičių nuliūdino ne vien N.Vučevičiaus sprendimas. Atvykti į rinktinės treniruočių stovyklą atsisakė net keli jaunosios kartos krepšininkai.

Šių metų liepą Juodkalnijos vaikinų rinktinė Europos 20-mečių pirmenybėse iškovojo bronzos medalius. Tai buvo pirmieji juodkalniečių medaliai šios amžiaus grupės varžybose ir antrieji – per visą jaunimo turnyrų istoriją. Iki tol tarp prizininkų pateko tik viena vaikinų rinktinė, 2017 metais užėmusi antrąją vietą Europos 16-mečių pirmenybėse. Juodkalniečiai abu kartus medalius iškovojo, kai jaunieji krepšininkai varžėsi Podgoricoje.

Šią vasarą B.Radovičius norėjo patikrinti gabiausius jaunosios kartos krepšininkus vyrų rinktinės stovykloje, tačiau joje sulaukė tik dviejų Europos pirmenybių prizininkų Ilijos Varajičiaus ir Zorano Vučeljičiaus.

Tuo tarpu į 20-mečių turnyro geriausių krepšininkų penketą išrinktas Fedoras Žugičius, Andrija Grbovičius ir Džordže Jovanovičius neatvyko į vyrų rinktinę pasiteisinę traumomis.

Į rinktinę neatvyko ir truputį vyresnės kartos žaidėjas, rudenį 21-ąjį gimtadienį pažymėsiantis Jovanas Kljajičius, kuris praėjusį sezoną rungtyniavo „Prienuose“.

„Tikiu krepšininkais, kurie man sako, kad gydosi traumas. Jei 18-metis turi kitą priežastį, dėl kurios nenori žaisti Europos pirmenybėse, tada nežinau, ką galėčiau jam pasakyti“, – tvirtino rinktinės treneris B.Radovičius. Vis dėlto jo žodžiai abejonės dvelksmo neišsklaidė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.