EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atranka: ilgas vakaras Sarajeve, nesustabdomas E. Fridrikssonas ir trys lyderiai

Šeštadienį pasaulio pirmenybių atrankos turnyre krepšininkai žaidė tris pratęsimus. Du iš jų vyko Sarajeve, kur puikią pergalę iškovojo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė.

 Bosniai įveikė prancūzus.<br> FIBA nuotr.
 Bosniai įveikė prancūzus.<br> FIBA nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos ir Juodkalnijos rinktinių rungtynės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Bosniai įveikė prancūzus.<br> FIBA nuotr.
 Bosniai įveikė prancūzus.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 28, 2022, 7:12 AM, atnaujinta Aug 28, 2022, 7:23 AM

Vėl nustebino Elvaro Fridrikssono vedama Islandijos komanda, o labiausiai prie galutinio tikslo priartėjo Lietuvos, Ispanijos ir Italijos rinktinės.

Lyderiai

Lietuvos rinktinė užsitikrinti kelialapį į pasaulio pirmenybes jau per šį atrankos langą būtų galėjusi tik tuo atveju, jei pirmajame atrankos etape būtų laimėjusi visas rungtynes.

Vis dėlto ir dabar Lietuvos krepšininkų padėtis yra tokia gera, kad jaudintis dėl likusių atrankos rungtynių nereikia. Lietuviai, šeštadienį namie nugalėję Juodkalnijos rinktinę 90:73, tapo vienvaldžiais K grupės lyderiais.

Po aštuonerių rungtynių Lietuvos sąskaitoje yra 7 pergalės, Prancūzijos – 6, Juodkalnijos – 5, Bosnijos ir Hercegovinos bei Vengrijos – po 4, Čekijos – 3.

Kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovos trys geriausios grupės komandos, o iki atrankos turnyro pabaigos liko keturi turai. Lietuviai šiuo metu ketvirtąją vietą besidalijančias komandas lenkia trimis taškais.

Lietuvos krepšininkams liko dvejos rungtynės su prancūzais, po vienerias – su juodkalniečiais ir vengrais. Kito atrankos lango rungtynės vyks lapkričio 11 ir 14 dienomis, paskutiniojo – kitų metų vasario 23 ir 26 dienomis.

Kiti mačai

Lietuvos rinktinė šeštadienį tapo vienvalde K grupės lydere, nes pralaimėjimą patyrė iki tol koja kojon su mūsiškiais žengę prancūzai.

Prancūzijos ekipa išvykoje po dviejų pratęsimų nusileido Bosnijos ir Hercegovinos rinktinei 90:96.

Galimybes kovoti dėl kelialapio šeštadienį sustiprino Vengrijos krepšininkai. Jie išvykoje nugalėjo Čekijos komandą 82:79.

Beje, Prancūzijos, Vengrijos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės bus Lietuvos komandos varžovės Europos pirmenybių pirmajame etape. Europos pirmenybės prasidės rugsėjo 1 dieną.

Pratęsimai

Šeštadienį atkakliausios dvikovos liudininkais tapo į Sarajevo „Skenderija“ areną atėję sirgaliai. Jis pamatė ir 50 minučių trukusias rungtynes, ir palaikomos komandos pergalę.

Bosniai nustebino varžovus jau pirmajame kėlinyje, kurį laimėjo 28:14. Antrajame ketvirtyje prancūzai persvėrė rezultatą, o iškart po pertraukos įgijo dviženklę persvarą 51:39. Tačiau Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai neketino nuleisti rankų. Jie įmetė 20 taškų be atsako, vėl išsiveržė į priekį 59:51 ir nuo tada buvo arčiau pergalės.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje pergalė jau beveik buvo bosnių rankose. Likus žaisti 14 sek. šeimininkai pirmavo dviem taškais ir turėjo kamuolį, tačiau suklydo garsiausias jų krepšininkas Jusufas Nurkičius. Prancūzų lyderis Evanas Fournier pasinaudojo klaida ir žaibišką išpuolį pabaigė rezultatą išlyginusiu dėjimu.

Priešpaskutinę pirmojo pratęsimo minutę bosniai neteko penktą kartą prasižengusio J.Nurkičiaus. Visi koziriai perėjo į prancūzų rankas, o paskutinėje pratęsimo atakoje, esant lygiam rezultatui, tapti komandos gelbėtoju vėl panoro E.Fournier. Jis persivarė kamuolį per visą aikštę, bet neįmetė iš po krepšio!

Net jei E.Fournier būtų įmetęs, taškai nebūtų įskaityti – baudos aikštelėje persistengė komandos draugui užtvarą statęs Rudy Gobert‘as. Jis apglėbė varžovą ir buvo nubaustas pražanga.

Krepšininkams teko žaisti dar vieną pratęsimą, per kurį E.Fournier triskart šiurkščiai suklydo, o Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė varžovams už klaidas neatleido

Nuovargis

Nors Prancūzijos rinktinė lyg ir turėtų pasižymėti gerokai ilgesniu atsarginių suolu, šeštadienį aikštėje to nesimatė. Prancūzų lyderiai žaidė net ilgiau negu pagrindiniai bosnių krepšininkai.

Daugiau nei 40 minučių žaidė tik prancūzas Guerschonas Yabusele ir bosnis Džananas Musa (beje, abu – Madrido „Real“ žaidėjai). Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje nė vienas kitas krepšininkas nežaidė ilgiau nei 34 minutes. Tuo tarpu Prancūzijos rinktinėje ilgiau nei 36 minutes žaidė rungtynių pabaigoje kojas vos pavilkęs E.Fournier, penkias pražangas gavęs R.Gobert‘as ir Thomas Heurtelis.

„Po tokio pralaimėjimo, kokį patyrėme trečiadienį Juodkalnijoje, šitaip nugalėti prancūzus nėra normalu, – sakė Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės treneris Adisas Bečiragičius. – Šį vakarą mums trūko jėgų, bet ne aistros.

Vis dėlto man kelia nerimą mūsų puolimo organizavimas. Jei nesumažinsime klaidų skaičiaus, per Europos pirmenybes mums bus riesta“.

Beje, dėl Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio federacijos finansinių sunkumų rinktinė iš Sarajevo į Podgoricą, kur žaidė trečiadienį, ir atgal keliavo autobusu.

Praradimai

Trečiadienį lietuviams nervus pagadinusi Vengrijos rinktinė šiame atrankos lange be pergalės neliko. Vengrai nugalėjo čekus labai lygiose rungtynėse. Jose skirtumas nė karto nebuvo didesnis negu 7 taškai, o pirmaujanti komanda keitėsi 15 kartų.

Vengrijos rinktinės užduotį palengvino varžovų praradimai. Čekijos komandoje dėl traumų vis dar negali žaisti abu NBA krepšininkas Tomašas Satoransky ir Vitas Krejči, dėl ligos – Jaromiras Bohačikas. Šiuo metu tęsiasi savotiškos lenktynės su laiku, nes gydytojai nežino, ar šie žaidėjai spės pasveikti iki Europos pirmenybių. Labiausiai abejojama dėl svarbiausio žaidėjo T.Satoransky.

Sugrįžimas

Į Vengrijos rinktinę šeštadienį grįžo natūralizuotas amerikietis Mikaelas Hopkinsas, kuris savaitės viduryje praleido rungtynes su lietuviais.

M.Hopkinsas rugpjūčio pradžioje treniravosi su kitais Vengrijos rinktinės krepšininkais, bet dėl asmeninių priežasčių išvyko į Ameriką pas savo tėvą, kuris patyrė sunkias traumas per automobilio avariją. Vengrijos krepšinio vadovai jau buvo susitaikę su mintimi, kad amerikietis nepadės ir per Europos pirmenybes, tačiau jis grįžo į komandą.

M.Hopkinsas tapo rimta paspirtimi. Jis pelnė 10 taškų. Vengrijos rinktinėje rezultatyviau žaidė tik tas, kuris ir privalo būti lyderis – Adamas Hanga surinko 20 taškų.

„Mūsiškiai“

Vengrijos rinktinėje žaidžia du Lietuvos klubų naujokai. Vilniaus „Ryto“ įžaidėjas Benedekas Varadi šeštadienį pelnė 8 taškus ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus, Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjas György Golomanas buvo registruotas, bet treneris Stojanas Ivkovičius jo į aikštę neleido.

Ryškiausiai šeštadienį vakare spindėjo „Ryto“ naujokas Elvaras Fridrikssonas. Islandijos rinktinės gynėjas į ukrainiečių krepšį įmetė 27 taškus (7/11 dvitaškių, 1/6 tritaškių, 10/11 baudų).

Staigmena

Į Europos pirmenybes nepatekusi Islandijos rinktinė pasaulio pirmenybių atrankos turnyre nesiliauja stebinti. Islandai namie per pratęsimą palaužė Ukrainos rinktinę 91:88, įsitvirtino L grupės trečiojoje vietoje ir tęsia kovą dėl kelialapio.

L grupėje pirmauja po penkerias rungtynes laimėjusios Ispanijos ir Italijos rinktinės. Keturias pergales turi Islandija, tris – Gruzija, vieną – Ukraina, nė karto nelaimėjo Nyderlandai.

Šeštadienį italai namie nugalėjo gruzinus 91:84, o ispanai išvykoje įveikė olandus 86:64.

Ispanai pergalę pasiekė nepralieję daug prakaito. Treneris Sergio Scariolo galėjo sau leisti nevarginti lyderių: Willy Hernangomezas žaidė tik 12,5 min., natūralizuotas amerikietis Lorenzo Brownas – 16 min., veteranas Rudy Fernandezas – 12 min.

Daug sudėtingiau laimėjo Italijos rinktinė. Brešoje vykusiose rungtynėse likus žaisti dvi minutes rezultatas dar buvo lygus 82:82, bet paskutiniame tarpsnyje sąlygas diktavo 9 taškus paeiliui pelnę šeimininkai.

Antrasis etapas. 2 turas

K grupė

Lietuva – Juodkalnija 90:73. Kaunas. M.Grigonis 16, D.Sabonis ir M.Kuzminskas po 15, A.Butkevičius 13, J.Valančiūnas 12, 14 atk.kam., I.Brazdeikis 7, R.Jokubaitis 6, 10 rez.perd., R.Giedraitis 5, M.Echodas 1, L.Lekavičius, K.Žemaitis ir E.Žukauskas po 0 / K.Perry 21, N.Radovičius 14, B.Dubljevičius ir M.Simonovičius po 13.

Čekija – Vengrija 79:82. Chomutovas. V.Hrubanas 26, O.Balvinas 15, J.Vesely 13, P.Auda 10 / A.Hanga 20, 12 atk.kam., Z.Perlas ir M.Hopkinsas po 10.

Bosnija ir Hercegovina – Prancūzija 96:90 (po 2 pratęsimų). Sarajevas. J.Nurkičius 21, J.Robersonas 18, Dž.Musa 17 / E.Fournier 24, G.Yabusele 16, Th.Heurtelis 11, R.Gobert‘as 10, 14 atk.kam.

Lentelė: Lietuva – 7, Prancūzija – 6, Juodkalnija – 5, Bosnija ir Hercegovina – 4, Vengrija – 4, Čekija – 3.

L grupė

Nyderlandai – Ispanija 64:86. Almerė. J.Kokas 16, W.De Jongas 11 / D.Brizuela 13, L.Brownas 11, W.Hernangomezas ir U.Garuba po 10.

Islandija – Ukraina 91:88 (po pratęsimo). Hafnarfjorduras. E.Fridrikssonas 27, K.Acoxas 14, S.Bjornssonas 13, H.Palssonas ir T.Hlinasonas po 10 / S.Mychailiukas 19, V.Zotovas 12, V.Bobrovas 11, A.Pustovyjus, B.Blizniukas ir I.Tkačenka po 10

Italija – Gruzija 91:84. Breša. S.Fontecchio 21, D.Gallinari 17, M.Spissu 15, N.Melli 12 / G.Bitadzė 19, 13 atk.kam., Th.McFaddenas 16, G.Šermadini 12, D.Sanadzė 11, G.Cincadzė 8, 11 rez.perd.

Lentelė: Ispanija – 5, Italija – 5, Islandija – 4, Gruzija – 3, Ukraina – 1, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.