EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atranka: pažeminti Europos čempionai, staigūs viražai Stambule ir prie tikslo artėjantys latviai

Į šių metų Europos pirmenybes nepatekusi Latvijos rinktinė yra viena iš pasaulio pirmenybių atrankos turnyro lyderių. Latviai, kaip ir lietuviai, atrankos varžybose patyrė tik vieną nesėkmę ir yra grupės lyderiai.

 Serbai iškovojo sunkią pergalę.<br> FIBA nuotr.
 Serbai iškovojo sunkią pergalę.<br> FIBA nuotr.
Luka Dončičius.<br>FIBA nuotr.
Luka Dončičius.<br>FIBA nuotr.
Kristapas Porzingis.<br>FIBA nuotr.
Kristapas Porzingis.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 28, 2022, 11:19 PM, atnaujinta Aug 29, 2022, 9:51 AM

Sekmadienį didelį žingsnį pasaulio pirmenybių link žengė Vokietijos, Suomijos ir Latvijos krepšininkai. Jie vėl papildė pergalių sąskaitą ir pirmauja atrankos turnyro I ir J grupėse.

Penktąją pergalę iškovojusi Latvijos rinktinė yra vienvaldė I grupės lyderė. Šioje grupėje keturis kartus laimėjo Graikija, po tris – Serbija ir Belgija, du – Turkija, vieną – Didžioji Britanija.

Sekmadienį latviai išvykoje nelengvai nugalėjo britus 87:80, serbai svečiuose po permainingos kovos palaužė turkus 79:72, o graikai namie be vargo įveikė belgus 85:68.

J grupėje pirmauja po septynias pergales pasiekusios Vokietijos ir Suomijos komandos. Penkis kartus laimėjo Slovėnija, po tris – Izraelis ir Švedija, du – Estija.

Šiame ture vokiečiai namie netikėtai lengvai įveikė slovėnus 90:71, suomiai išvykoje pranoko estus 76:68, o švedai svečiuose įtikinamai įveikė izraeliečius 95:83.

Vokiška tvarka

Sekmadienį popietę Lietuvos rinktinės trenerių štabas turėjo būti prilipęs prie televizoriaus ekrano ir stebėti transliaciją iš Miuncheno.

Bavarijos sostinėje žaidė Vokietijos ir Slovėnijos rinktinės, su kuriomis Lietuvos krepšininkai po kelių dienų susitiks Europos pirmenybių grupės varžybose.

Vokiečiai laimėjo netikėtai lengvai – kad įvestų savo tvarką, jiems užteko pusantro kėlinio. Nuo trečiojo kėlinio Vokietijos komanda aikštėje darė, ką norėjo, o sugniuždytas slovėnų lyderis Luka Dončičius daugiau kalbėjosi su teisėjais, negu organizavo komandos atakas.

Tuo tarpu vokiečių žvaigždė Dennis Schröderis, regis, pamiršo, kad vyksta rimtos rungtynės ir linksmino sirgalius ne vien efektingais epizodais, bet ir krepšinio cirko elementų turinčiais veiksmais.

„Šiandien mes labai prastai pataikėme, – į didelį komandos žaidimo trūkumą dėmesį atkreipė Vokietijos rinktinės puolėjas Franzas Wagneris. – Bet dėl to pergalė dar vertingesnė“.

Vokiečiai nugalėjo žaisdami be kelių svarbių krepšininkų, kurie arba neatvyko į rinktinę, arba susižeidė treniruočių stovykloje.

Šiuo metu vis dar neaišku, ar Europos pirmenybėse galės žaisti prieš kelias savaites susižeidęs Danielis Theisas. Bet jis pats nusiteikęs optimistiškai ir tvirtina, kad traumuotas kelis jau beveik sugijo.

Kaimynai

Atrankos turnyre nelauktai užtikrintai žaidžia Suomijos rinktinė, kuri J grupėje dalijasi pirmąją vietą su vokiečiais.

Sekmadienį suomiai žaidė vienas iš paprastesnių rungtynių – jie viešėjo pas kaimynus estus. Vis dėlto grupės autsaiderė Estijos komanda patampė varžovų nervus ir per visą mačą Suomijos krepšininkams neleido įgyti didelės persvaros.

Estijos komandoje suderinti taikiklio niekaip negalėjo Panevėžio „Lietkabelio“ naujokas Kristianas Kullamae. Jis pelnė 9 taškus, bet mėtė labai netaikliai (0/5 dvitaškių, 3/8 tritaškių).

Šios rungtynės buvo įdomios ne vien dėl to, kad susitiko giminingų tautų komandos. Abi rinktines treniruoja Suomijos krepšinio specialistai: suomius – Lassi Tuovi, estus – Jukka Toijala.

Sugrįžimas

Ketvirtadienį Serbijos sirgalius išgąsdino praėjusių rungtynių antrajame kėlinyje iš aikštės iššlubavęs ir po to nebežaidęs Vasilije Micičius. Vis dėlto greitai paaiškėjo, kad V.Micičiaus trauma nėra sudėtinga, ir jis sekmadienį rungtynes su turkais pradėjo Serbijos rinktinės starto penkete.

V.Micičiui dvikova su turkais buvo ypatinga dėl to, kad šis gynėjas didžiausią šlovę pasiekė žaisdamas Stambulo „Anadolu Efes“ klube ir sekmadienį aikštėje sutiko daug komandos draugų.

Pasimatymas su jais iš pradžių atrodė lyg lengvas pasivaikščiojimas. Serbai laimėjo pirmąjį kėlinį 26:11, antrajame kėlinyje pirmavo 21 taško skirtumu.

Tačiau po pertraukos į aikštę grįžo visai kitokia Turkijos rinktinė. 15,5 tūkstančio sirgalių palaikomi šeimininkai pakilo į sunkiai atremiamą šturmą ir likus žaisti pusketvirtos minutės labiausiai patyręs turkų krepšininkas Cedi Osmanas išlygino rezultatą 71:71.

Aikštėje prasidėjo tikras nervų mūšis, kuriame teisėjai vos spėjo fiksuoti pražangas.

Lemiamu metu tvirtesni buvo serbų nervai. Jie nebeleido varžovams nė karto pataikyti žaidžiant, patys įmetė 7 taškus be atsako ir šventė pergalę.

Turkijos rinktinei net 57 iš 72 taškų pelnė trys NBA krepšininkai Cedi Osmanas (22), Furkanas Korkmazas (18) ir Alperenas Šengunas (17). Tuo tarpu natūralizuotas amerikietis Shane‘as Larkinas surinko vos 4 taškus.

Netaiklus

Tuo pačiu metu atkakli kova vyko ir Niukastle, kur Didžiosios Britanijos rinktinė visas 40 minučių priešinosi Latvijos krepšininkams.

Per šias rungtynes skirtumas nė karto nebuvo dviženklis, bet daug ilgiau pirmavo latviai.

Britai rezultatą paskutinį kartą išlygino ketvirtojo kėlinio viduryje 73:73, tačiau pabaigoje Latvijos komanda lemtingų klaidų nedarė.

Viena iš silpniausių Latvijos rinktinės grandžių buvo Kauno „Žalgirio“ naujokas Rolandas Šmitas. Jis pelnė 3 taškus, bet atakavo labai netaikliai (0/4 dvitaškių, 0/2 tritaškių, 3/4 baudų).

Tuo metu, kai Stambule ir Niukastle vyko arši kova, Atėnuose buvo visiškai ramu. Graikai jau po pirmojo kėlinio pirmavo prieš belgus žymiu skirtumu 30:15 ir neleido varžovams nieko pakeisti.

Nusivylimas

Sekmadienį didelį netikėtumą pateikė Švedijos rinktinė, kurioje nėra nė vieno NBA ar Eurolygos krepšininko. Švedai Tel Avive sudorojo Izraelio komandą.

Švedijos rinktinė dar prieš pertrauką įgijo dviženklę persvarą ir antroje rungtynių pusėje beveik visą laiką pirmavo panašiu skirtumu. Izraeliečiai suaktyvėjo tik trumpame tarpsnyje ketvirtajame kėlinyje, bet skandinavai tučtuojau vėl patiesė šeimininkus ant menčių.

Per šį atrankos langą Izraelio sirgalius labai nuvylė kylančia žvaigžde vadinamas 21 metų „Washington Wizards“ gynėjas Deni Avdija. Jis ketvirtadienį per rungtynes su suomiais pelnė 8 taškus (3/10 metimų), o žaisdamas su švedais irgi nenuveikė nieko ypatingo: pelnė 13 taškų (4/11 metimų) ir 5 kartus suklydo.

Kitos grupės

Kitų dviejų grupių komandos šio turo rungtynes žaidė šeštadienį.

K grupės vienvalde lydere tapo Lietuvos rinktinė, kuri iškovojo septintąją pergalę. Šešis kartus laimėjo Prancūzija, penkis – Juodkalnija, po keturis Bosnija ir Hercegovina bei Vengrija, tris – Čekija.

L grupėje pirmauja po penkias pergales turinčios Ispanija ir Italija. Islandija laimėjo keturis kartus, Gruzija – tris, Ukraina – vieną, Nyderlandai – nė karto.

Kelialapius į pasaulio pirmenybes iškovos po tris geriausias grupių komandas.

Kitų dviejų turų rungtynės vyks lapkričio 10–14 dienomis, paskutinis atrankos langas numatomas kitų metų vasario 23–27 dienomis.

Antrasis etapas. 2 turas

I grupė

Didžioji Britanija – Latvija 80:87. Niukastlas. M.Hessonas 15, G.Olaseni 14, L.Nelsonas 11, T.Okereaforas 10 / K.Porzingis 29, 14 atk.kam., R.Lomažas 16, Dair.Bertanas 11.

Turkija – Serbija 72:79. Stambulas. C.Osmanas 22, F.Korkmazas 18, A.Šengunas 17, 13 atk.kam. / N.Jokičius 24, 10 atk.kam., N.Kaliničius ir M.Guduričius po 14, V.Lučičius 11.

Graikija – Belgija 85:68. Atėnai. G.Antetokounmpo 26, T.Dorsey 22, N.Calathes 12 / R.Obasohanas 14, I.Bako 12, E.Lecomte‘as 11, P.A.Gillet 10.

Lentelė: Latvija – 5, Graikija – 4, Serbija – 3, Belgija – 3, Turkija – 2, Didžioji Britanija – 1.

J grupė

Vokietija – Slovėnija 90:71. Miunchenas. 6136 žiūrovai. D.Schröderis 17, 10 rez.perd., F.Wagneris 16, A.Obstas 13, J.Voigtmannas 11, 14 atk.kam. / L.Dončičiius 23, M.Tobet 12.

Estija – Suomija 68:76. Talinas. 3877 žiūrovai. M.K.Kotsaras 14, K.Kriisa 13, J.Joesaaras 10 / S.Salinas 20, L.Markkanenas 18, A.Madesnas 11, 12 atk.kam.

Izraelis – Švedija 83:95. Tel Avivas. J.Madaras 27, D.Avdija ir R.Sorkinas po 13 / T.Borgas 20, M.Pantzaras 18, S.Birganderis 16.

Lentelė: Vokietija – 7, Suomija – 7, Slovėnija – 5, Izraelis – 3, Švedija – 3, Estija – 2.

Kitų grupių lentelės

K grupė: Lietuva – 7, Prancūzija – 6, Juodkalnija – 5, Bosnija ir Hercegovina – 4, Vengrija – 4, Čekija – 3.

L grupė: Ispanija – 5, Italija – 5, Islandija – 4, Gruzija – 3, Ukraina – 1, Nyderlandai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.