EUROLYGA 2023

„Eurobasket 2022“ galimybių reitingas: lietuviai turi viską, kad laimėtų medalius, bet serbai ir prancūzai atrodo galingesni

Ilgos laukimo savaitės baigėsi. 24 komandos išsirikiavo prie 41-ųjų Europos vyrų krepšinio pirmenybių starto linijos ir pirmąją rudens dieną pradės lenktynes dėl aukso medalių.

D.Sabonis ir J.Valančiūnas.<br>R. Danisevičaus nuotr.
D.Sabonis ir J.Valančiūnas.<br>R. Danisevičaus nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma favorite.<br>FIBA nuotr.
Serbijos rinktinė laikoma favorite.<br>FIBA nuotr.
Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė.<br>FIBA nuotr.
Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė.<br>FIBA nuotr.
Juodkalnijos rinktinė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juodkalnijos rinktinė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Čempionate žais ir Estija.<br>T. Bauro nuotr.
Čempionate žais ir Estija.<br>T. Bauro nuotr.
L. Dončičius.<br>Imago/Scanpix nuotr.
L. Dončičius.<br>Imago/Scanpix nuotr.
T.Šengelija nepadės gruzinams.<br>FIBA nuotr.
T.Šengelija nepadės gruzinams.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 11:05 AM

Prieš pirmąsias rungtynes didesnių ar mažesnių vilčių tapti čempione turi visos komandos, bet jos į turnyrą atsiveža skirtingą galimybių krepšelį.

1. Serbija

Nors Serbijos rinktinę visą pasirengimo etapą kamavo traumos, o treneris Svetislavas Pešičius iki paskutinės dienos nežinojo, kurie krepšininkai galės žaisti Europos pirmenybėse, ši komanda bus viena pagrindinių favoričių. Serbai gali pristatyti geriausiai subalansuotą pagrindinį penketą, o šioje komandoje net Nikola Jokičius ar Vasilije Micičius neatrodo nepakeičiami. Dar stipresnis „erelių“ koziris – S.Pešičius. Jis geriau nei kas nors kitas supranta rinktinių turnyrų specifiką, o jo sprendimas dėl komandos mikroklimato atsisakyti jos ilgamečio kapitono Milošo Teodosičiaus paslaugų galbūt buvo kertinis būsimos sėkmės akmuo.

2. Prancūzija

Prancūzai pernai per Tokijo olimpines žaidynes pasirodė geriausiai tarp europiečių ir iškovojo sidabro medalius. Dauguma olimpinių prizininkų žais Europos pirmenybėse, bet komandai trūks Nicolas Batumo ir Nando De Colo šaltakraujiškumo lemiamomis akimirkomis. Šią vasarą prancūzus iš ritmo išmušė treniruočių stovykloje pasipylusios traumos, o treneris Vincent‘as Collet buvo aiškiai sutrikęs, kai jo auklėtinius per pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes parklupdė Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai. Vis dėlto prancūzai turi puikius lyderius Evaną Fournier ir Rudy Gobert‘ą, visą būrį kitų NBA ir Eurolygos krepšininkų, tad šios komandos galimybių ribos yra labai aukštai.

3. Lietuva

Individualiai stiprūs lyderiai, gerai subalansuota sudėtis, patikimas atsarginių suolas. Lietuvos rinktinė turi viską, ko reikia komandai, norinčiai kovoti dėl Europos pirmenybių medalių. Varžovams bus sudėtinga pralaužti Lietuvos milžinų sieną, kurią pastatys Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas, tačiau ir kitose grandyse nėra aiškiai silpnų vietų. Kad lietuviai gali siekti aukščiausių tikslų, patvirtina pasiruošimo rungtynių rezultatai – Kazio Maksvyčio treniruojama komanda rugpjūčio mėnesį laimėjo visas devynerias rungtynes.

4. Graikija

Metai bėga, o vienas geriausių pasaulio krepšininkų Giannis Antetokounmpo žaisdamas Graikijos rinktinėje dar nelaimėjo nė vieno medalio. Graikai apskritai jokių medalių nelaimėjo nuo 2009 metų, bet prieš kelias savaites susibūrę į treniruočių stovyklą turėjo pagrįstų lūkesčių, kad pergalių badas bus nutrauktas. Lūkesčius sumažino traumų lavina, dėl kurios treneris Dimitris Itoudis ilgai delsė paskelbti galutinį dvyliktuką. Graikams praradimai yra skaudesni negu serbams – kad ir koks galingas būtų G.Antetokounmpo, jo palaikymo pajėgos yra silpnesnės.

5. Vokietija

Atsisakymų ir traumų banga praretino Vokietijos rinktinę, tačiau pagrindiniai Europos pirmenybių šeimininkai vis tiek turi daug kozirių. Keli vidurinės ar net jaunesnės kartos vokiečių krepšininkai į rinktinę atsivežė neįkainojamą NBA arba Eurolygos patirtį, antrąją liniją, kuri buvo silpnesnioji komandos vieta, sustiprino natūralizuotas amerikietis Nickas Weileris-Babbas, o geriausio šių dienų Vokietijos krepšininko Denniso Schröderio pasitikėjimas savimi liejasi per kraštus. O žaidžiant namie, sirgalių palaikymas gali suteikti sparnus net ir mažiau patyrusiems atsarginiams šios komandos žaidėjams.

6. Slovėnija

Jei nebūtų Lukos Dončičiaus, daug kalbėti apie Slovėnijos rinktinę visai nevertėtų. Tačiau L.Dončičius aikštėje gali padaryti beveik viską, o jam skiriamas padidintas varžovų dėmesys atriša komandos draugų rankas. Vis dėlto varžovai pamažu mokosi žaisti prieš slovėnų supertalentą ir vis dažniau išmuša jį iš vėžių. Kad Slovėnijos rinktinė antrą kartą įbristų į tą pačią upę ir apgintų Europos čempionės vardą, L.Dončičius turėtų nepriekaištingai žaisti visas atkrintamąsias varžybas.

7. Ispanija

Ispanijos rinktinė vis dar yra pasaulio čempionė, bet per trejus metus smarkiai pasikeitė. Komandoje prasidėjo sudėtinga kartų kaita, ir treneris Sergio Scariolo neturi kuo pakeisti pasitraukusias ar dėl traumų šią vasarą į rinktinę neatvykusias žvaigždes. Tiltą tarp auksinės ir dabartinės kartos bando nutiesti Rudy Fernandezas ir, iš dalies, Willy Hernangomezas, tačiau krizės gilumą rodo net tai, kad Ispanijos krepšinio vadovai nusprendė pasitelkti jokių sąsajų su jų šalimi neturintį amerikietį Lorenzo Browną. Jis padės Ispanijos rinktinei netapti pilka vidutinioke, bet ši komanda nebėra viena iš pagrindinių favoričių.

8. Italija

Nors Italijos rinktinė pernai pateko į Tokijo olimpines žaidynes, jos reputacija žymiai nesustiprėjo ir italai neminimi tarp pagrindinių Europos pirmenybių favoritų. Šioje komandoje yra keletas NBA ar Eurolygoje užgrūdintų krepšininkų, bet kai trūksta kūrėjo savybėmis pasižyminčių krepšininkų. Tiesa, italai kartais prapliumpa nelogiškų taiklių metimų virtinėmis, bet toks žaidėjas, kaip Danilo Gallinari, kuris patyrė traumą prieš pat Europos pirmenybes, galėtų užtikrinti Italijos rinktinės stabilumą, be kurio beveik neįmanoma kovoti dėl medalių.

9. Kroatija

Kroatijos krepšinis niekada nestokojo ryškių žvaigždžių, bet rinktinė vieną po kitos patiria dideles nesėkmes. Šios vasaros pradžioje nesėkmių sąrašą papildė fiasko pasaulio pirmenybių atrankos turnyre, kuriame kroatai nepateko į antrąjį etapą. Bojanas Bogdanovičius, Dario Šaričius ir jų bendražygiai neabejotinai trokšta reabilituotis per Europos pirmenybes, tačiau šiai komandai trūksta ir ilgesnio atsarginių suolo, ir vienybės. Kroatijos rinktinė bus pavojinga net didžiausiems turnyro favoritams, bet sunku patikėti, kad ji galėtų žaisti stabiliai.

10. Suomija

Suomijos rinktinė pirmoji tarp Europos komandų iškovojo kelialapį į 2023 metų pasaulio pirmenybes, tad „vilkų gaujos“ pasitikėjimas savimi turėtų būti labai didelis. Nors komandoje yra tik vienas išskirtinio meistriškumo krepšininkas Lauri Markkanenas, suomiai gerai žino, kaip įkąsti favoritams, ir dar geriau žino, kaip kovoti su panašaus meistriškumo varžovais. Kelias į aštuntfinalį suomiams nėra visiškai atviras, bet ir kliūtys D grupėje nėra labai aukštos. Treneris Lassi Tuovi netgi gali tikėtis, kad jo komanda nesustos pirmajame atkrintamųjų varžybų etape.

11. Bosnija ir Hercegovina

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinei velniškai nepasisekė per burtus. Bet kurioje kitoje grupėje bosniai pagal pajėgumą būtų treti arba ketvirti, tačiau jiems jau pirmajame etape teks kovoti su keturiais favoritais. Vis dėlto net ir B grupėje Bosnijos ir Hercegovinos komandos padėtis nėra beviltiška. Ypač iškalbingą žinutę Johnas Robersonas, Džananas Musa, Jusufas Nurkičius ir jų komandos draugai pasiuntė, kai pasaulio pirmenybių atrankos rungtynėse parklupdė Prancūzijos krepšininkus.

12. Čekija

Čekijos rinktinė per keletą praėjusių metų priartėjo prie Europos lyderių, o šių metų Europos pirmenybėms ruošėsi ypač atsakingai, nes per grupės varžybas žais namie. Tačiau treniruočių stovykloje Tomašo Satoransky patirta trauma įstūmė komandą į gilią psichologinę duobę, kurią dar labiau pagilino rugpjūčio pabaigoje patirtos nesėkmės per pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes su prancūzais ir vengrais. Čekai gali taikytis į Europos pirmenybių ketvirtfinalį, bet tik tuo atveju, jei sugebės atgauti psichologinę pusiausvyrą.

13. Turkija

Turkijos rinktinė gali žaisti beviltiškai, gali žaisti dieviškai. Ji negali žaisti stabiliai. Stabilumo trūksta net ir NBA rungtyniaujantiems Cedi Osmanui, Alperenui Šengunui bei Furkanui Korkmazui, o natūralizuotas amerikietis Shane‘as Larkinas apsuptas turkų, atrodo, nesijaučia taip tvirtai, kaip tarptautinėje „Anadolu Efes“ komandoje. „12 milžinų“ pakanka asmeninio meistriškumo, kad nesukluptų grupės varžybose, bet jiems trūksta darnos, kad toli nukeliautų atkrintamosiose varžybose. Juo labiau kad niekas negali atspėti, kurią dieną turkai žais beviltiškai, o kurią – dieviškai.

14. Gruzija

Sunkią traumą patyrusio Tornikės Šengelijos praradimas Gruzijos rinktinei padarė nepataisomą žalą. Šis praradimas ypač svarbus psichologiškai, o komandos dvasia ir iki tol nebuvo stipri – gruzinai pralaimėjo visas draugiškas rungtynes, net ir nestipriems varžovams, o vienintelę pergalę rugpjūčio mėnesį iškovojo per pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes su olandais (beje, T.Šengelija susižeidė taip tik per šias rungtynes). Dabar kone didžiausia Gruzijos rinktinės viltis – kad Tbilisio arenos tribūnos įkvėps namuose žaisiančią komandą ir ji išskleis sparnus skristi į Vidurio Europą.

15. Lenkija

Lenkijos krepšinis ritasi žemyn, o nesėkmė pasaulio pirmenybių atrankos varžybose, kuriose lenkai nepateko į antrąjį etapą, nebuvo atsitiktinumas. Komandą šiek tiek patempia jos senbuviai A.J.Slaughteris ir Mateuszas Ponitka, bet naujų talentų trūksta. Lenkų sirgaliai gali pasidžiaugti nebent dėl to, kad jų komanda šįkart pateko į silpną grupę, kurioje turi galimybių kovoti dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

16. Ukraina

Ukrainos rinktinė šįkart oficialiame turnyre žais be natūralizuoto amerikiečio. Atrodo, tai bus didžiausias šios komandos trūkumas, nes anksčiau būtent JAV įžaidėjai nukreipdavo puolimą reikiama vaga. Tiesa, pasiruošimo etape buvo prošvaisčių, bet ukrainiečiai pralaimėjo svarbiausias pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes Islandijos rinktinei. Ne vien per šias rungtynes stebėtinai silpnai žaidė garsiausias Ukrainos krepšininkas Oleksijus Lenis. Jei jis neperjungs aukštesnės pavaros, Ainaro Bagatskio treniruojamai komandai gali būti riesta.

17. Izraelis

Izraeliečiai labai daug tikisi iš kylančios žvaigždės Denio Avdijos, tačiau pasiruošimo etape jis blaškėsi aikštėje nerasdamas sau vietos. Be to, ir D.Avdijai, ir kitiems naujiesiems Izraelio rinktinės lyderiams dar trūksta patirties. Galbūt per kelerius metus jie subręs didesnėms pergalėms, bet kol kas Izraelio rinktinei nereikėtų kurti planų užimti aukštą vietą.

18. Juodkalnija

Juodkalnijos rinktinė neiškovojo kelialapio į Europos pirmenybes, bet į jas buvo pakviesta, kai FIBA iš visų varžybų pašalino Rusijos komandas. Nors juodkalniečiai į krepšinio šventę pateko aplinkkeliu, jie nebus autsaideriai. Bojanas Dubljevičius ir jo bendražygiai gali lygiai kovoti su visais turnyro vidutiniokais. Kita vertus, Juodkalnijos rinktinei sudėtinga rasti svarių argumentų žaidžiant su favoritais.

19. Belgija

Vien tai, kad vienas iš lyderių yra praėjusiais sezonai „Prienuose“ ir „Jonavoje“ žaidęs Emmanuelis Lecomte‘as, daug pasako apie Belgijos rinktinės galimybes. Belgams trūksta individualiai stiprių krepšininkų, bet juos neretai gelbėja užsispyrimas ir per atrankos varžybas užmegzti geri tarpusavio ryšiai.

20. Bulgarija

Aleksandras Vezenkovas pridarys nemalonumų visiems varžovams. Tačiau Bulgarijos rinktinėje jam rimta paspirtimi gali būti nebent natūralizuotas amerikietis Dee Bostas. Dauguma kitų krepšininkų žaidžia savo šalies klubuose ir stokoja aukšto lygio varžybų patirties, tad jie daugiausia stebės, ką padarys lyderių duetas.

21. Vengrija

Kartais Vengrijos rinktinė pralenda pro rakto skylutę, bet komandai, kuri turi vos vieną europinio lygio krepšininką Adamą Hangą, beveik neįmanoma kovoti su prancūzais, slovėnais ar lietuviais. B grupę vengrams parinkę burtai buvo negailestingi. Tiesa, kitose grupėse Vengrijos krepšininkų galimybės patekti į atkrintamąsias varžybas taip pat nebūtų didelės.

22. Estija

Net penkiems Estijos rinktinės krepšininkams yra ne daugiau nei 23 metai. Jaunatviškas entuziazmas bus šios komandos varomoji jėga, bet entuziazmas dar nėra paremtas dideliu individualiu meistriškumu ir patirtimi. Kita vertus, estus treniruojantis suomis Juka Toijala tikriausiai pasižymėjo dvi C grupės komandas, kurias galima įveikti, ir visą dėmesį skirs kaip tik šioms dvejoms rungtynėms.

23. Didžioji Britanija

Didžiosios Britanijos rinktinė yra kone paslaptingiausia Europos pirmenybių komanda. Ji vasarą nežaidė nė vienerių draugiškų rungtynių ir visuomenei prisistatė tik per pasaulio pirmenybių atrankos varžybas. Tiesa, britai neturi ko slėpti, nes jų sudėtis yra viena iš silpniausių žemyno čempionate.

24. Nyderlandai

Nyderlandų rinktinė popieriuje yra kone silpniausia Europos pirmenybių komanda. Joje nėra nei NBA, nei Eurolygos krepšininkų, o silpna sudėtis dar labiau susilpnėjo, kai per draugiškas rungtynes traumą patyrė Yannickas Franke, kuris turėjo būti „oranžinių“ puolimo lyderis. Nors olandai pateko į silpną grupę, jie yra vieni iš pagrindinių pretendentų namo grįžti be pergalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?