EUROLYGA 2023

Prieš pirmąjį švilpuką – „Eurobasket 2022“ įdomieji skaičiai nuo 1 iki 221

Kiek rungtynių įvyks per Europos vyrų krepšinio pirmenybes? Kas yra labiausiai patyręs Lietuvos rinktinės krepšininkas? Kurios komandos jau yra laimėjusios Europos pirmenybių aukso medalius? Kelintą kartą dėl medalių kovos Lietuvos krepšininkai?

L.Dončičius ir G.Dragičius.<br>FIBA nuotr.
L.Dončičius ir G.Dragičius.<br>FIBA nuotr.
S. Pešičius.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
S. Pešičius.<br>Zuma/Scanpix nuotr.
Vincent'as Collet komandą treniruoja daug metų.
Vincent'as Collet komandą treniruoja daug metų.
Jonas Valančiūnas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Jonas Valančiūnas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 2:05 PM

Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – įdomiausių Europos pirmenybių skaičių rinkinyje.

1

Per praėjusias Europos pirmenybes žemyno čempione pirmą kartą tapo Slovėnijos rinktinė. Iki tol didžiuosiuose turnyruose jokių medalių neiškovoję slovėnai 2017 metų Europos pirmenybių finale nugalėjo Serbijos krepšininkus 93:85.

2

Šių metų žemyno čempionate žais tik du krepšininkai, kurie prieš penkerius metus buvo išrinkti į praėjusių pirmenybių geriausių žaidėjų penketą. Tai – slovėnai Luka Dončičius ir 2017 metais naudingiausio krepšininko prizą gavęs Goranas Dragičius.

Kitos trys praėjusio turnyro žvaigždės šįkart nerungtyniaus dėl skirtingų priežasčių. Ispanas Pau Gasolis jau baigė karjerą, serbui Bogdanui Bogdanovičiui buvo atlikta kelio operacija, o rusui Aleksejui Švedui kelią užkirto jo šalies pašalinimas iš oficialių varžybų.

3

Lietuvos rinktinėje liko tik trys krepšininkai, žaidę praėjusiose Europos pirmenybėse. Tai – Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas ir Marius Grigonis. Dar anksčiau Europos pirmenybėse žaidė Lukas Lekavičius ir Domantas Sabonis, bet jiedu praleido prieš penkerius metus vykusį turnyrą.

Europos pirmenybių medalius yra laimėję keturi dabartinės rinktinės nariai. Po du sidabro medalius iškovojo J.Valančiūnas ir M.Kuzminskas (abu – 2013 ir 2015 m.), po vieną – D.Sabonis ir L.Lekavičius (2015 m.).

4

Geriausios Europos komandos varžysis keturiose šalyse. Grupių varžybas, kurios vyks rugsėjo 1–8 dienomis, priims Vokietija (Kelnas), Italija (Milanas), Čekija (Praha) ir Gruzija (Tbilisis). Atkrintamosios varžybos rugsėjo 10–18 dienomis vyks Berlyne.

Įdomu, kad grupės varžyboms paruošta Kelno arena (19,5 tūkst. vietų) yra didesnė negu Berlyno arena (14,5 tūkst. vietų). Prahos arenoje stebėti krepšinio varžybas gali 16,8 tūkst. žiūrovų, Milano arenoje – 12,7 tūkst., Tbilisio arenoje – 10 tūkst.

5

Šių Europos pirmenybių sirgaliai laukė penkerius metus. Turnyras turėjo vykti 2021 metais, bet buvo nukeltas po to, kai 2020 metais visą sporto varžybų tvarkaraštį sujaukė kovido pandemija. Dėl jos į 2021 metus buvo nukeltos Tokijo olimpinės žaidynės, o paskui daugumos sporto šakų tarptautinės federacijos savo pasaulio ar žemynų pirmenybes taip pat pastūmė vieneriais metais.

Didesnis tarpas tarp Europos vyrų krepšinio pirmenybių buvo tik per Antrąjį pasaulinį karą. Prieš karą čempionatas vyko 1939 metais, po karo – 1946 metais.

6

Europos pirmenybių atrankos turnyre visos komandos žaidė po šešerias rungtynes, bet nė viena komanda neiškovojo šešių pergalių. Po penkis kartus laimėjo Izraelio bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės, o tradicinių Europos krepšinio lyderių rezultatai buvo blogesni.

Lietuvos rinktinė laimėjo ketverias rungtynes, bet kelialapį iškovojo tik paskutiniajame ture dramatiškoje dvikovoje vieno taško skirtumu įveikusi Danijos rinktinę.

Atrankos turnyras baigėsi dar 2021 metų vasarį, o kelialapius iškovojusios komandos Europos pirmenybių laukė net 18 mėnesių.

7

Lietuvos rinktinė iki šiol Europos pirmenybių prizininke tapo septynis kartus, o praėjusį kartą medalius laimėjo prieš septynerius metus.

Lietuvos krepšininkai buvo 1937, 1939 ir 2003 metų Europos čempionai, 1995, 2013 ir 2015 metais tapo vicečempionais, o 2007 metais iškovojo bronzos medalius.

8

Labiausiai patyręs Lietuvos rinktinės krepšininkas Jonas Valančiūnas dalyvavo aštuoniuose didžiuosiuose turnyruose. Jis atstovavo Lietuvai per dvejas olimpines žaidynes, dvejas pasaulio pirmenybes ir ketverias Europos pirmenybes.

9

Devynios komandos, kurios žais šių metų pirmenybėse, jau yra tapusios Europos čempionėmis. Po tris kartus auksą iškovojo Lietuva ir Ispanija, po du – Italija ir Graikija, po vieną – Latvija, Prancūzija, Vengrija, Vokietija ir Slovėnija.

Istorinėje medalių lentelėje pirmauja jau iširusios valstybės. Net 14 kartų Europos čempione tapo SSRS rinktinė, 8 kartus – Jugoslavijos rinktinė.

Be to, Europos čempionėmis yra tapusios Čekoslovakija, Egiptas ir Rusija.

10

Ispanijos rinktinė nuo 1999 metų net dešimt kartų iš eilės pateko į Europos pirmenybių pusfinalį. Per šį laikotarpį ispanai triskart tapo žemyno čempionais (2009, 2011 ir 2015 m.), triskart – vicečempionais (1999, 2003 ir 2007 m.) ir triskart laimėjo bronzos medalius (2001, 2013 ir 2017 m.).

Net septynis medalius, tarp jų – tris aukso, per šį laikotarpį laimėjo Pau Gasolis. Tarp dabartinių rinktinės žaidėjų „turtingiausias“ yra penkis medalius iškovojęs Rudy Fernandezas.

13

Prancūzijos rinktinę jau 13 metų treniruoja Vincent‘as Collet. Jis be pertraukų dirba ilgiau nei bet kuris kitas į šių metų Europos pirmenybes patekusios rinktinės treneris.

Per V.Collet darbo metus prancūzai po kartą laimėjo visų trijų spalvų Europos pirmenybių medalius (2011 m. – sidabrą, 2013 m. – auksą, 2015 m. – bronzą). Be to, Prancūzijos krepšininkai per šį laikotarpį iškovojo Tokijo olimpinių žaidynių sidabrą bei du pasaulio pirmenybių bronzos medalių komplektus.

14

14 šalių, kurios priklauso FIBA Europos zonai, niekada nedalyvavo Europos pirmenybėse. Tai – Airija, Andora, Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Gibraltaras, Kipras, Kosovas, Malta, Moldova, Monakas, Norvegija, San Marinas ir Slovakija.

Kai kurių šalių rinktinės net nedalyvauja Europos pirmenybių atrankos turnyruose ir varžosi tik specialiai joms rengiamose Europos mažų šalių pirmenybėse.

FIBA Europos zonai priklauso 50 šalių. Šių metų Europos pirmenybių atrankos cikle startavo 41 šalies rinktinė.

15

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Europos pirmenybėse dalyvauja 15-ąjį kartą. Lietuviai žemyno čempionate dukart žaidė prieš Antrąjį pasaulinį karą, o atkūrus Nepriklausomybę nepateko tik į 1993 metų pirmenybes. Šiais metais Lietuvos rinktinė varžosi tryliktose iš eilės Europos pirmenybėse.

Nuo tada, kai 1991–1992 metais, subyrėjus SSRS ir Jugoslavijai, FIBA papildė keliolika naujų narių, tik dvi iš jų – Kroatija ir Slovėnija – nepraleido nė vienerių Europos pirmenybių. Šių dviejų šalių rinktinės žemyno čempionate dalyvauja 14-ąjį kartą iš eilės.

20

20 komandų, kurios pateko į šių metų Europos pirmenybes, varžėsi ir praėjusiose pirmenybėse. Po pertraukos į stipriausiųjų būrį grįžo Estija, Nyderlandai, Bosnija ir Hercegovina (praleido vieną turnyrą) ir Bulgarija (tris). Šios komandos pakeitė kelialapių neiškovojusias Latviją (prieš penkerius metus užėmė penktąją vietą), Rumuniją, Islandiją (praėjusiose pirmenybėse nelaimėjo nė vienerių rungtynių) ir pašalintą Rusiją (užėmė ketvirtąją vietą).

24

Šių metų Europos pirmenybėse dalyvauja 24 komandos. Tiek komandų žemyno čempionate pirmą kartą žaidė 2011 metais, kai turnyrą rengė Lietuva. Iki tol dėl Europos pirmenybių medalių kovodavo 16 komandų.

39

Prancūzijos rinktinė Europos pirmenybėse dalyvaus 39-ąjį kartą. Prancūzai praleido tik du turnyrus, kurie vyko 1969 ir 1975 metais.

38-ąjį kartą žemyno pirmenybėse žais Italija, 32-ąjį – Ispanija, 30-ąjį – Izraelis, 29-ąjį – Lenkija, 28-ąjį – Graikija, 25-ąjį – Vokietija ir Turkija.

Šios Europos pirmenybės yra 41-osios.

52

FIBA reitinge Bulgarija užima 52-ąją vietą. Formaliai Bulgarijos rinktinė yra silpniausia Europos pirmenybių komanda.

Europos pirmenybėse dalyvauja septynios komandos, patenkančios į FIBA reitingo pirmąjį dešimtuką. Tai – Ispanija (2 vieta), Prancūzija (4), Slovėnija (5), Serbija (6), Lietuva (8), Graikija (9) ir Italija (10).

73

Serbijos rinktinės treneriui Svetislavui Pešičiui vasaros pabaigoje sukako 73 metai. Jis yra vyriausias tarp krepšinio specialistų, treniruojančių į Europos pirmenybes patekusias komandas.

1993 metais S.Pešičius buvo Europos pirmenybių aukso medalius laimėjusios Vokietijos rinktinės treneris. Dabartiniam Suomijos rinktinės treneriui Lassi Tuovi tuo metu buvo vos šešeri (šių metų pabaigoje L.Tuovi sukaks 35-eri).

76

Per Europos pirmenybes įvyks 76 rungtynės. Po 15 rungtynių bus sužaista keturiose grupėse, 16 rungtynių – atkrintamosiose varžybose.

221

Nyderlandų rinktinės vidurio puolėjo Matto Haarmso ūgis – 221 centimetras. Jis yra aukščiausias Europos pirmenybių žaidėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.