EUROLYGA 2023

Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą

Slovėnijos sporto apžvalgininkai ir sirgaliai prieš Europos vyrų krepšinio pirmenybes beveik neabejojo, kad jų šalies rinktinė šiais metais vėl iškovos aukso medalius. Neeilinių Lukos Dončičiaus sugebėjimų užburti slovėnai savo komandą vadino aiškia favorite. Tačiau jų lūkesčius trečiadienį ketvirtfinalio rungtynėse sugriovė nuostabiai žaidę Lenkijos krepšininkai.

 Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą
 Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą
 Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą
 Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą
 Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą
 Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą
 Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą
 Slovėnijos spauda priėmė krepšinio dievų bausmę už pasipūtimą
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 15, 2022, 1:41 PM

Varžovų nelaikė varžovais

Prieš 24 valandas slovėnai net nelaikė Lenkijos rinktinės varžove. „Rašome Lenkija, mintyse turime pusfinalį“, – trečiadienį viršelyje parašė Slovėnijos sporto dienraštis „Ekipa“. „Slovėnai aiškūs ketvirtfinalio favoritai. Aukso medaliai vis arčiau“, – mažesnėmis raidėmis pridėjo sporto leidinys.

Dar toliau žengė „Ekipa“ interneto svetainė. Trečiadienį pasibaigus pirmosioms ketvirtfinalio rungtynėms ji antraštėje parašė: „Slovėnija sužinojo pusfinalio varžovus. Italijos ir Prancūzijos rungtynėse matėme tikrą dramą“. Pasipūtę slovėnų žurnalistai net nekreipė dėmesio į tai, kad jų šalies komanda teisės žaisti pusfinalyje dar neiškovojo.

Bausmės už nepagarbą varžovams ilgai laukti nereikėjo. Lenkijos rinktinė trečiadienį vėlai vakare paskutinėse ketvirtfinalio rungtynėse skėlė skambų antausį Slovėnijos krepšininkams 90:87 ir išsiuntė Europos čempionus namo.

Po nesėkmės liko tuštuma

Po pralaimėtų ketvirtfinalio rungtynių nuotaikos akimirksniu pasikeitė ir pasipūtimas išgaravo. „Visi esame kalti“, – ketvirtadienį viršelyje didelėmis raidėmis parašė „Ekipa“. „Jau matėme save finale, rašėme apie finalą, pirkome finalo bilietus. Bet sporte kiekvieną kartą reikia įrodyti, kad esi vertas laimėti“, – senas sporto tiesas iš naujo atrado sporto dienraščio leidėjai.

„Ką rašyti ir sakyti po tokio pralaimėjimo? – tuštumą pajuto „Sportal“ interneto svetainė. – Slovėnijos rinktinės žaidimas pirmojoje pusėje buvo žemiau bet kokios kritikos. Prieš rungtynes treneriai pabrėžė, kad rungtynių pradžia bus svarbiausia. Tačiau ji buvo sukrečianti. Kita vertus, antrosios pusės pradžioje pavyko pakeisti įvykių eigą, Bet pabaigoje komanda staiga vėl nugarmėjo į bedugnę, o atsigavę lenkai sudaužė slovėnų viltis vėl iškovoti Europos pirmenybių medalius“.

„Europos pirmenybių kelionė baigėsi netikėtai anksti. 2017 metų čempionai ketvirtfinalyje pralaimėjo komandai, kuri popieriuje buvo ne tokia kokybiška. Vis dėlto popierius nieko nereiškia. Tuo šiame turnyre įsitikinome ne kartą. Iškrito Serbija, Graikija ir, dabar, Slovėnija, – tuo, kad nesėkmes patyrė ir kiti favoritai, pasiguodė „Sportal“. – Slovėnijos krepšininkų veidai buvo sutrikę, naktis buvo trumpa, nes niekas nesitikėjo atsisveikinti jau trečiadienį“.

„Slovėnijos rintinė baigė pasirodymą Europos pirmenybėse. Ketvirtfinalyje ją nustebino Lenkijos komanda, kuri buvo vadinama aiškia autsaidere, – rašė „Dnevnik“ dienraštis. – Tai atrodė praktiškai neįmanoma. Lenkijos komanda buvo aiški autsaiderė, bet po atominės pirmosios pusės atlaikė varžovų antpuolį po pertraukos ir pasiekė sensacingą rezultatą“.

„Sukrėsti slovėnai nulipo nuo Europos viršūnės“, – ketvirtadienį pirmajame puslapyje parašė „Delo“ dienraštis. „Sėdėti soste buvo gerai, nuo jo nulipti – baisu“, – kito straipsnio antraštėje teigė „Delo“.

Įspėjimo ženklų nepamatė

Kad Slovėnijos rinktinė nėra neįveikiama, o varžovai pramoko žaisti prieš Luką Dončičių, paaiškėjo jau pernai. Per Tokijo olimpines žaidynes slovėnai pralaimėjo abejas lemiamas rungtynes prancūzams bei australams ir liko be medalių.

Šiais metais, prieš pat Europos pirmenybes, Slovėnijos rinktinė beviltiškai pralaimėjo pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes Vokietijos komandai, o Europos pirmenybių grupės varžybose nusileido Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkams.

Žaidžiant su kitais varžovais slovėnams taip pat kildavo sunkumų. Be problemų laimėtos tik vienerios rungtynės su grupės autsaidere Vengrijos komanda.

„Slovėnija šią vasarą gavo kelis įspėjimus. Didžiausias įspėjimas buvo, kai rinktinę dar prieš čempionatą sutriuškino vokiečiai. Po to – pralaimėjimas grupės varžybose Bosnijai ir Hercegovinai, galiausiai aštuntfinalyje žaidžiant su Belgija, kuri priešinosi iki ketvirtojo kėlinio“, – priminė „Sportal“ interneto svetainė.

Tačiau įspėjimo ženklai nepadėjo.

„Įvyko tai, ko niekas nesitikėjo. Po pirmosios pusės vaizdas buvo katastrofiškas, – Slovėnijos rinktinės žaidimu nusivylė „Ekipa“ interneto svetainė. – Slovėnija patyrė skaudų pralaimėjimą. Ne vien dėl to, kad čempionės vardą gynusi komanda iškrito labai anksti, bet labiau dėl to, kam pralaimėjo. Lenkijos rinktinė nepriskiriama lyderėms, bet dabar turi galimybę laimėti medalį“.

Atsarginio plano nebuvo

Vos ne visas Slovėnijos rinktinės žaidimas buvo grįstas nežemišku L.Dončičiaus individualiu meistriškumu. Tačiau varžovai jau perprato, kaip pristabdyti slovėnų žvaigždę ir atkirsti jį nuo komandos draugų.

L.Dončičius per rungtynes su prancūzais įmetė 47 taškus ir pasiekė turnyro rekordą, rezultatyviai žaidė su vokiečiais ir belgais (36 ir 35 taškai), bet per kitas ketverias rungtynes neperžengė 20 taškų ribos.

Per ketvirtfinalio rungtynes L.Dončičius į lenkų krepšį įmetė 14 taškų. Lenkijos krepšininkai užtvėrė mėgstamiausius slovėnų lyderio kelius, teisėjai nereagavo į jo bandymus vaidinti, ironiškas šypsenėles bei skeryčiojimąsi ir L.Dončičius blaškėsi kaip į krantą išmesta žuvis.

Ką daryti, kai varžovai supančioja L.Dončičių, Slovėnijos rinktinė tiesiog nežinojo.

„Planas B. Planas, kurio nebuvo“, – rinktinės pasirodymą nagrinėjusį straipsnį pavadino „RTV Slo“ nacionalinės televizijos interneto svetainė.

„Slovėnija psichologiškai nebuvo pasiruošusi, neprisitaikė prie varžovų taktikos, o rungtynių pabaigoje paaiškėjo prastas fizinis pasirengimas“, – komandos silpnąsias vietas vardijo „RTV Slo“.

Suprantama, žurnalistai uždavė klausimus dėl rinktinės trenerio Aleksanderio Sekuličiaus ateities. Slovėnijos krepšinio federacijos prezidentas Matejus Erjavecas atsakė, kad „trenerio sutartis galioja iki 2023 metų pabaigos“. Ir kalba baigta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.