EUROLYGA 2023

FIBA Čempionų lygos atrankos gidas: „Šiaulių“ krepšininkų kelyje – ir ką tik iškepti Europos čempionai

„Šiauliai“ šį rudenį pirmieji tarp Lietuvos krepšinio klubų pradės naują oficialų sezoną. Šiauliečiai iškeliavo į Malagą, kur dalyvaus FIBA Čempionų lygos atrankos turnyre. Kad patektų į grupės varžybas, „Šiauliams“ reikės laimėti trejas rungtynes.

 Šiauliečių laukia sunki užduotis.<br> Klubo nuotr.
 Šiauliečių laukia sunki užduotis.<br> Klubo nuotr.
 Šiauliečių laukia sunki užduotis.<br> Klubo nuotr.
 Šiauliečių laukia sunki užduotis.<br> Klubo nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Šiupario nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Šiupario nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Šiupario nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Šiupario nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Šiupario nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Šiupario nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Šiupario nuotr.
 A.Sireikos auklėtinių laukia sunki užduotis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 9:08 PM

Jei trečiadienį įveiks pirmuosius varžovus, Šiaulių komanda penktadienį susitiks su Malagos „Unicaja“, kuriai atstovauja du šių metų Europos čempionai.

Sistema

Čempionų lygos pagrindinėse varžybose rungsis 32 klubai. 28 klubai iškart pateko į grupių etapą, o kitos 24 komandos dėl keturių paskutiniųjų kelialapių šią savaitę varžysis keturiuose atrankos turnyruose. Jie vyks Malagoje, Lisabonoje, Belgrade ir Skopjėje.

Tarp komandų, kurioms nereikia žaisti atrankos turnyre, yra Lietuvos čempionas Vilniaus „Rytas“. Tuo tarpu praėjusį sezoną Lietuvos krepšinio lygoje ketvirtąją vietą užėmę „Šiauliai“ bandys įveikti atrankos kliūtį.

Atrankos turnyruose žais po šešias komandas. „Šiauliai“ trečiadienį pirmajame atrankos etape susitiks su Nyderlandų čempionu Boso „Heroes“. Šių rungtynių nugalėtojai penktadienį pusfinalyje žais su atrankos turnyro šeimininke Malagos „Unicaja“.

Kitose pirmojo etapo rungtynėse susitiks Vengrijos vicečempionas „Kormend“ ir Slovakijos čempionas Levicų „Patrioti“. Šių rungtynių nugalėtojai pusfinalyje žais su Suomijos čempionu Kauhajokio „Karhu“.

Pusfinalių nugalėtojai sekmadienį žais finalo rungtynes. Per jas paaiškės vienintelio kelialapio į grupės varžybas savininkai.

Malagos atrankos turnyro nugalėtojai pateks į G grupę ir joje žais su Dižono JDA (Prancūzija), Sasario „Dinamo“ (Italija) bei Salonikų PAOK (Graikija) komandomis.

Čempionų lygos atrankos turnyre dalyvaujančios komandos, kurios neiškovoja kelialapių į grupės varžybas, gauna teisę pereiti į žemesnio rango FIBA Europos taurės turnyrą. Tačiau „Šiauliai“ jau paskelbė, kad šia teise nepasinaudos.

„Šiauliai“

Praėjusį sezoną LKL pirmenybėse ketvirtąją vietą užėmusioje „Šiaulių“ komandoje per vasarą įvyko keletas svarbių permainų. Į kitus klubus išvyko buvę rezultatyviausi žaidėjai Jonas Elmore‘as ir Giedrius Staniulis, pavasarį komandą sustiprinęs Ukrainos rinktinės gynėjas Isufas Sanonas, Isaiah Armwoodas.

Kita vertus, palyginti su kitomis LKL komandomis, „Šiauliuose“ liko nemažai senbuvių. Trenerio Antano Sireikos nurodymų toliau klausosi Martynas Varnas (praėjusį sezoną pelnydavo 11,6 tšk.), Donatas Sabeckis (9,4 tšk.), Arminas Urbutis (9 tšk.), Eimantas Stankevičius (8,4 tšk.), Paulius Danusevičius (6,9 tšk.), serbas Nemanja Bezbradica (7,1 tšk.).

Pakeisti išvykusius žaidėjus bandys danas Jonasas Bergstedtas-Zohore (31 m., 210 cm), amerikiečiai Bryce‘as Douvier (30, 199) ir Kyle‘as Mangasas (23, 193).

Kad gali būti naudingas, K.Mangasas parodė per ikisezonines rungtynes, kuriose dažniausiai būdavo vienas rezultatyviausių „Šiaulių“ krepšininkų. Tiesa, pasirengimo etape Šiaulių komanda žaidė nelabai užtikrintai. A.Sireikos auklėtiniai pralaimėjo ketverias iš eilės rungtynes Klaipėdos „Neptūnui“ 63:95, Rostoko „Seawolves“ 94:97, „Jonavai“ 62:69 bei Pasvalio „Pieno Žvaigždėms“ 72:73 ir tik pabaigoje praskaidrino nuotaiką pergalėmis prieš „Liepāja“ 83:73 ir „Tartu Ülikool“ 101:92.

Favoritai

Malagos atrankos turnyro favoritė bus šeimininkė „Unicaja“ komanda.

XXI amžiaus pirmajame ir antrajame dešimtmečiuose Malagos ekipa daug metų žaidė Eurolygoje, tačiau pertvarkant svarbiausią žemyno turnyrą negavo nuolatinės licencijos, o pernai pradėjo bendradarbiauti su FIBA.

Praėjusį Čempionų lygos sezoną „Unicaja“ nukeliavo iki ketvirtfinalio, kuriame nusileido kitai Ispanijos komandai „Manresa“.

Nors prieš keliolika metų „Unicaja“ tapo ir Ispanijos čempione (2006 m.) ir taurės laimėtoja (2005 m.), kelis praėjusius sezonus Malagos krepšininkai gerais rezultatais nedžiugino. Pavasarį „Unicaja“ jau trečią sezoną iš eilės nepateko į Ispanijos lygos atkrintamąsias varžybas. Reguliariajame sezone „Unicaja“ užėmė vos 12-ąją vietą.

Nieko keisto, kad klubo vadovybė prieš šį sezoną ėmėsi drastiškų permainų. Komandoje iš pernykštės sudėties liko tik trys krepšininkai. Bet du iš jų yra Ispanijos rinktinės žaidėjai, praėjusį savaitgalį tapę Europos čempionais. Tai – Dario Brizuela (27, 188) bei Malagos krepšinio auklėtinis Alberto Diazas (28, 188).

Kadangi ilgai užtruko rinktinėje, D.Brizuela ir A.Diazas tik šią savaitę susipažino su naujais komandos draugais. Tiesa, daugelio „Unicaja“ naujokų pristatinėti nereikia, nes jų vardai ne vienerius metus skambėjo svarbiausiose Europos varžybose.

Į Malagos komandą šiais metais įsiliejo bosnis Nihadas Džedovičius (32, 199, atėjo iš Miuncheno „Bayern“), amerikiečiai Willas Thomasas (36, 203, „Monaco“), Tysonas Carteris (24, 193, Sankt Peterburgo „Zenit“) ir Dylanas Osetkowski (26, 206, Vilerbano ASVEL), ką tik per Europos pirmenybes Juodkalnijai atstovavęs amerikietis Kendrickas Perry (29, 185, Podgoricos „Budućnost“), kanadietis Melvinas Ejimas (31, 201, Liublianos „Olimpija“), buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas brazilas Augusto Lima (31, 208, Mursijos UCAM).

Net keturi krepšininkai į „Unicaja“ perėjo iš Eurolygos klubų.

Kiti varžovai

Kad gautų teisę išmėginti jėgas su Malagos komanda, „Šiauliams“ reikės įveikti pirmuosius varžovus – „Heroes“ krepšininkus.

„Heroes“ – daug žemesnio lygio komanda. Nors pavasarį „Heroes“ jau 17-ąją kartą tapo Nyderlandų čempione, jos gretose nėra nei garsių olandų krepšininkų, nei pajėgių užsieniečių.

Tiesa, du Boso ekipos žaidėjai Jito Kokas (28, 206) ir Mohamedas Kherrazi (32, 200) šio mėnesio pradžioje atstovavo savo šaliai Europos pirmenybėse. Tačiau jose Nyderlandų rinktinė neiškovojo nė vienos pergalės, o abu „Heroes“ krepšininkai nebuvo komandos lyderiai. M.Kherrazi pelnydavo 5,4 taško, J.Kokas – 4,4 taško.

Beje, praėjusį sezoną Boso komandoje žaidė dar vienas Nyderlandų rinktinės krepšininkas Shane‘as Hamminkas, vieno geriausių visų laikų olandų krepšininkų Geerto Hamminko sūnus. Tačiau 28 metų aukštaūgis šiais metais netikėtai paskelbė, kad baigia sportininko karjerą.

Vis dėlto „Heroes“ lyderiai yra ne olandai, bet amerikiečiai: praėjusį sezoną komandai tapti čempione padėjęs Austinas Price‘as (27, 193), iš vieno pagrindinių konkurentų Groningeno „Donar“ klubo atvykęs Donte Thomasas (26, 201) bei šiais metais universitetą baigęs ir pirmąją profesionalo sutartį sudaręs Kobe Websteris (23, 197).

Kiti galimi „Šiaulių“ varžovai, su kuriais tektų susitikti, jei pavyktų patekti į atrankos turnyro finalą, taip pat neturi garsių pavardžių. „Kormend“, Levicų „Patrioti“ ir Kauhajokio „Karhu“ smogiamąją jėgą, kaip ir „Heroes“, sudaro Europoje beveik niekuo nepasižymėję amerikiečiai.

Legionieriai

Keli Lietuvos krepšininkai šią savaitę kovos dėl kelialapių į Čempionų lygos grupės varžybas atstovaudami užsienio klubams.

Mindaugas Sušinskas ir Arnas Velička yra Chemnico „Niners“ (Vokietija) paraiškoje, Šarūnas Vasiliauskas – „Voluntari“ (Rumunija), Aurimas Majauskas – Kijevo „Budivelnyk“ (Ukraina), Vaidas Kariniauskas – Bambergo „Brose“ (Vokietija), Paulius Valinskas – Belgrado FMP (Serbija).

„Niners“ ir „Voluntari“ žais Skopjėje, „Budivelnyk“ ir „Brose“ – Lisabonoje, FMP – Belgrade.

„Rytas“

Ilgalaikę sutartį su FIBA pasirašęs Lietuvos čempionas Vilniaus „Rytas“ iškart pateko į pagrindinį etapą.

„Rytas“ žais H grupėje, kurioje vilniečių varžovai bus Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (Ispanija), Atėnų „Peristeri“ (Graikija) ir „Bnei Herclija“ (Izraelis) krepšininkai.

Grupės varžybos vyks nuo spalio 3 iki gruodžio 21 dienos. Grupės nugalėtojai iškart pateks į antrąjį grupių etapą, o komandos, kurios užims antrąją ir trečiąją vietas, sausio mėnesį žais atkrintamajame etape.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.