EUROLYGA 2023

Australijoje prasideda pasaulio moterų krepšinio pirmenybės: jose žais vos 12 rinktinių Atrankoje netrūko nesklandumų

Ketvirtadienį Australijos mieste Sidnėjuje prasidės pasaulio moterų krepšinio pirmenybės. Dėl medalių kovos dvylika komandų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 4:48 PM

19-osios pasaulio moterų krepšinio pirmenybės vyks viename mieste – Naujojo Pietų Velso sostinėje Sidnėjuje.

Geriausias pasaulio krepšininkes priims dvi arenos, kuriose 2000 metais vyko vasaros olimpinės žaidynės: prieš pat žaidynes atidaryta ir 18 tūkst. žiūrovų priimti galinti „Super Dome“ bei dviem dešimtmečiais senesnis, beveik keturis tūkstančius vietų turintis Valstijos sporto centras.

Šiose pasaulio pirmenybėse žais tik dvylika komandų – mažiausiai nuo 1986 metų, kai krepšininkės kovojo trijuose SSRS miestuose Vilniuje, Minske ir Maskvoje.

Jei vyrų pasaulio pirmenybių dalyvių skaičius šiame amžiuje buvo vis didinamas ir 2019 metais Kinijoje dėl medalių pirmą kartą varžėsi net 32 komandos, tai rengdama stipriausių moterų rinktinių varžybas FIBA pasuko priešingu keliu.

Šiais metais komandų skaičius buvo sumažintas nuo 16 iki 12.

Praėjusiose pasaulio pirmenybėse, kurios vyko prieš ketverius metus Ispanijoje, čempionėmis tapo JAV krepšininkės. Jos finale nugalėjo Australijos komandą. Rungtynėse dėl bronzos medalių Ispanijos rinktinė įveikė Belgijos ekipą.

Sistema

Pirmajame pasaulio pirmenybių etape komandos suskirstytos į dvi grupes. A grupėje žais čempionės vardą ginanti JAV, Belgija, Bosnija ir Hercegovina, Kinija, Korėja ir Puerto Rikas. B grupėje rungtyniaus šeimininkė Australija, praėjusių metų Europos čempionė Serbija, Prancūzija, praėjusių metų Azijos čempionė Japonija, Kanada ir Malis.

Grupių varžybos vyks iki rugsėjo 27 dienos. Po keturias geriausias abiejų grupių komandas pateks į ketvirtfinalį, kurio rungtynės vyks rugsėjo 29 dieną.

Pusfinalio rungtynės bus žaidžiamos rugsėjo 30 dieną, finalo – spalio 1 dieną.

Krizės

Pasaulio pirmenybėse dalyvauja ne visos kelialapius iškovojusios komandos. Rusijos krepšininkės vasario viduryje vykusiame atrankos turnyre iškovojo teisę keliauti į Australiją, bet po poros savaičių visos Rusijos komandos buvo pašalintos iš oficialių varžybų dėl šios šalies invazijos į Ukrainą.

Nigerijos krepšinio federacija pati atšaukė savo komandą dėl šioje šalyje besitęsiančios federacijos valdymo krizės. Beje, Nigerijos rinktinė pernai apgynė Afrikos moterų krepšinio čempionės vardą.

Rusijos ir Nigerijos rinktines pakeitė Puerto Riko ir Malio komandos.

Vasario mėnesį atrankos turnyrai taip pat nebuvo sklandūs. Baltarusijos rinktinė nesugebėjo išvykti į Japoniją, nes kelios krepšininkės užsikrėtė kovidu. Rusijos rinktinė nebuvo įleista į kitą atrankos turnyrą rengusias JAV, nes amerikiečiai nepripažino rusiškų skiepų nuo kovido, kuriais buvo paskiepytos krepšininkės. Dėl to Rusijos rinktinė žaidė tik dvejas rungtynes, kurios buvo surengtos Dominikos Respublikoje.

Ypatumai

Šių metų pasaulio pirmenybės ypatingos tuo, kad vos antrą kartą istorijoje jose nežais nė viena Pietų Amerikos komanda (pirmasis kartas buvo 1959 m.).

Pirmą kartą šiame amžiuje į pasaulio pirmenybes nepateko Ispanijos krepšininkės. Daugkartinė Europos čempionė Ispanijos rinktinė pernai žaisdama namie patyrė didelę nesėkmę Senojo žemyno pirmenybėse, kuriose užėmė tik septintąją vietą, ir neiškovojo kelialapio į atrankos turnyrą.

Užtat pasaulio pirmenybėse debiutuos Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė. Tik antrą kartą pasaulio pirmenybėse žais Belgijos, Puerto Riko ir Malio krepšininkės. Belgės ir puertorikietės debiutavo visai neseniai – 2018 metais.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė pasaulio pirmenybėse dalyvavo tris kartus. 1998 ir 2006 metais mūsiškės užėmė šeštąją vietą, 2002 metais – vienuoliktąją vietą.

Favoritės

Aiški turnyro favoritė yra JAV rinktinė. Amerikietės tapo trejų praėjusių pasaulio pirmenybių nugalėtojomis (2010, 2014 ir 2018 m.), o pernai per Tokijo žaidynes iškovojo septintuosius iš eilės olimpinius aukso medalius. Olimpinėse žaidynėse JAV rinktinė nuo 1996 metų nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.

Tiesa, Sidnėjuje žais tik penkios Tokijo žaidynių čempionės: Jewell Loyd, Ariel Atkins, Chelsea Gray, A‘ja Wilson ir Breanna Stewart.

Kita vertus, ir dabartinėms rinktinės krepšininkėms talento netrūksta. B.Stewart, A.Wilson ir Kelsey Plum šiais metais buvo išrinktos į geriausių WNBA žaidėjų pirmąjį penketą, Alyssa Thomas ir Sabrina Ionescu – į antrąjį penketą.

Į geriausių WNBA krepšininkių antrąjį penketą išrinkta Jonquel Jones iš Bahamų Salų per pasaulio pirmenybes vilkės Bosnijos ir Hercegovinos aprangą. Būtent šios krepšininkės neeiliniai pasirodymai padėjo bosnėms iškovoti kelialapį į Sidnėjų.

Europietės

Apie medalius neabejotinai galvoja stipriausios Europos šalių rinktinės. Vis dėlto ir pernai Europos čempione tapusiai Serbijai, ir Europos pirmenybių sidabrą bei Tokijo žaidynių bronzą iškovojusiai Prancūzijai šiais metais trūksta kelių pajėgių krepšininkių.

Serbijos rinktinė į Australiją išvyko be pernai geriausia Europos pirmenybių krepšininke išrinktos Sonjos Vasič, Jelenos Brooks ir Anos Dabovič, Prancūzijos komanda – be Sandrine Grudos, Marine Johannes ir Endene Miyem (ji pernai buvo išrinkta į Europos pirmenybių geriausių krepšininkių penketą).

Nuostolių yra ir pernai Europos pirmenybių bronzos medalius laimėjusioje Belgijos ekipoje. Vis dėlto belgės gali pasidžiaugti bent dėl to, kad pasaulio pirmenybėse žais rezultatyviausia Tokijo žaidynių krepšininkė Emma Meeseman ir pernai kartu su ja į geriausių Europos pirmenybių krepšininkių penketą išrinkta Julie Allemand.

Pretendentės

Nežaidžiant sudėtingo charakterio Australijos superžvaigždei Liz Cambage abejonių kelia šios komandos galimybės. Vis dėlto namų sienos gali padėti Australijos rinktinei, į kurią grįžo 41 metų Lauren Jackson. Ši vidurio puolėja buvo viena ryškiausių pasaulio žvaigždžių XXI amžiaus pirmajame dešimtmetyje ir labai svariai prisidėjo prie australių triumfo per 2006 metų pasaulio pirmenybes.

Beje, Australijos rinktinės sąraše yra Tess Madgen – buvusio Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjo Beno Madgeno sesuo.

Pernai Tokijo žaidynių sidabro medalius sensacingai laimėjo Japonijos krepšininkės. Varžovėms šios komandos reikės pasisaugoti ir pasaulio pirmenybėse, bet japonėms šiais metais labai trūks Tokijuje ryškiausiai spindėjusios įžaidėjos Rui Mačidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.