EUROLYGA 2023

R. Kurtinaičio ir V. Šeškaus kariaunos pasitinka tarptautinį iššūkį: kas laukia šalies garbę ginsiančių klubų?

Jonavos „CBet“ ir Alytaus „Wolves“ šeštadienį laimėjo pirmąsias Lietuvos krepšinio lygos rungtynes, o jau antradienį šios dvi komandos debiutuos Europos turnyre. Ir „Jonava“, ir „Wolves“ startuos FIBA Europos taurės atrankos varžybose.

V.Šeškus ir R.Kurtinaitis.<br>lrytas.lt nuotr. koliažas.
V.Šeškus ir R.Kurtinaitis.<br>lrytas.lt nuotr. koliažas.
Jonavos ekipos treneris Virginijus Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
Jonavos ekipos treneris Virginijus Šeškus.<br>G.Šiupario nuotr.
Edvinas Šeškus.<br>LKL nuotr.
Edvinas Šeškus.<br>LKL nuotr.
Virginijus Šeškus<br>G.Šiupario nuotr.
Virginijus Šeškus<br>G.Šiupario nuotr.
„Wolves“ lauks tarptautinių kovų iššūkis. <br>LKL nuotr.
„Wolves“ lauks tarptautinių kovų iššūkis. <br>LKL nuotr.
„Wolves“ lauks tarptautinių kovų iššūkis. <br>Klubo nuotr.
„Wolves“ lauks tarptautinių kovų iššūkis. <br>Klubo nuotr.
„Wolves“ lauks tarptautinių kovų iššūkis. <br>LKL nuotr.
„Wolves“ lauks tarptautinių kovų iššūkis. <br>LKL nuotr.
Virginijus Šeškus<br>G.Šiupario nuotr.
Virginijus Šeškus<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-09-27 08:41, atnaujinta 2022-09-27 09:04

Turnyras

FIBA Europos taurės – antrojo pagal rangą FIBA rengiamo klubų turnyro – pagrindinėse varžybose dalyvaus 32 komandos.

Turnyro rengėjai nė vienam Lietuvos klubui nesuteikė teisės žaisti pagrindinėse varžybose, todėl paraiškas padavę „Wolves“ ir Jonavos „CBet“ turės dalyvauti atrankos turnyre.

Šią savaitę bus surengti keturi atrankos turnyrai. Jie vyks Jonavoje, Samokove (Bulgarija), Mitrovicoje (Kosovas) ir Šolė (Prancūzija). Jonavos ir Mitrovicų turnyruose varžysis po šešias, Samokovo ir Šolė turnyruose – po penkias komandas.

Visuose keturiuose turnyruose antradienį vyks ketvirtfinalio, trečiadienį – pusfinalio, penktadienį – finalo rungtynės.

Į grupių varžybas pateks visų keturių turnyrų nugalėtojai bei trys iš keturių komandų, kurios pralaimės finale.

Lietuvos klubai

„Jonava“ yra vieno iš keturių atrankos turnyrų šeimininkė. Jonaviečiai antradienį ketvirtfinalyje žais su Krajovos „Universitatea“ (Rumunija), o jei įveiks šį varžovą trečiadienį pusfinalyje susitiks su Kapfenbergo „Bulls“ (Austrija).

Kitame ketvirtfinalyje žais Talino „Kalev-Cramo“ (Estija) ir Zagrebo „Cedevita“ (Kroatija). Šių rungtynių nugalėtojai pusfinalyje kovos su Prištinos „Sigal“ (Kosovas).

Abiejų pusfinalių nugalėtojai žais finale.

Samokovo turnyre dalyvaus penkios komandos, todėl antradienį vyks tik vienerios ketvirtfinalio rungtynės. Jose Alytaus „Wolves“ susitiks su Salonikų „Aris“ (Graikija). Šių rungtynių nugalėtojai pusfinalyje žais su Samokovo „Rilski sportist“ (Bulgarija).

Kitame pusfinalyje rungtyniaus Joensaus „Kataja“ (Suomija) ir Haifos „Hapoel“ (Izraelis).

Jonavos atrankos turnyro nugalėtojai pateks į F grupę ir joje žais su Groningeno „Donar“ (Nyderlandai), „Brindisi“ (Italija) bei Kijevo „Budivelnyk“ (Ukraina).

Samokovo turnyro nugalėtojai laukiami B grupėje, kurioje jau yra „Gaziantep“ (Turkija) ir Gmundeno „Swans“ (Austrija) komandos. Šioje grupėje taip pat rungtyniaus viena iš komandų, kuri pralaimės atrankos turnyro finale.

„Jonavos“ varžovai

Pirmoji Jonavos krepšininkų varžovė „Universitatea“ praėjusį sezoną Rumunijos lygoje užėmė penktąją vietą. Krajovos komandą visą sezoną tempė keturi amerikiečiai, tačiau vasarą jie išvyko į kitus klubus.

Nors sudėtis pasikeitė, šį sezoną „Universitatea“ smogiamoji jėga taip pat turėtų būti užjūrio legionieriai Cortezas Edwardsas, Demonte Flanninganas bei Rumunijos pasą turintis ir šios šalies rinktinėje žaidžiantis Giordanas Watsonas.

Labai panašiai sudaryta ir Kapfenbergo komanda, su kuria jonaviečiams reikės žaisti, jei neužklius už pirmosios kliūties. Praėjusį sezoną Austrijos lygoje šeštąją vietą užėmusio „Bulls“ lyderiai turėtų būti du JAV krepšininkai.

Visiška priešingybė – „Cedevita“, kurią treniruoja po Europos pirmenybių iš Kroatijos rinktinės trenerio pareigų pasitraukęs Damiras Mulaomerovičius. Dauguma „Cedevita“ žaidėjų yra jaunesnės kartos kroatų krepšininkai, kuriems patirtį perduoda keli vyresni komandos draugai.

Beje, praėjusį sezoną „Cedevita“ rezultatas Kroatijos lygoje buvo toks pat, kaip „Jonavos“ – Lietuvos lygoje. „Cedevita“ užėmė ketvirtąją vietą reguliariajame sezone, bet pralaimėjo ketvirtfinalio serijoje.

Ilgametis Estijos krepšinio lyderis „Kalev-Cramo“ praėjusį sezoną patyrė du didelius fiasko. Šis klubas tiek Latvijos-Estijos lygos ketvirtfinalyje, tiek Estijos lygos pusfinalyje sensacingai nusileido „Pärnu“ komandai.

Šį rudenį „Kalev-Cramo“ gretose yra keli dabartiniai bei buvę Estijos rinktinės žaidėjai, tarp kurių – buvęs Vilniaus „Ryto“ puolėjas Kristjanas Kitsingas. Talino komandai atstovauja dar vienas buvęs LKL krepšininkas – latvis Zigmaras Raimo.

Praėjusį sezoną Kosovo lygoje ketvirtąją vietą užėmusio „Sigal“ pasididžiavimas – buvęs Lenkijos rinktinės žaidėjas Dardanas Berisha.

„Wolves“ varžovai

„Wolves“ pirmąsias rungtynes žais su „Aris“ krepšininkais. Nors „Aris“ yra vienas garsiausių ne tik Graikijos, bet ir Europos klubų, jo didžiausi laimėjimai jau nugrimzdo užmarštin, o pastaraisiais metais „Aris“ yra beveik niekuo nepasižymintis Graikijos lygos vidutiniokas.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje „Aris“ keturis sezonus paeiliui net nepateko į Graikijos lygos atkrintamąsias varžybas, bet praėjusį sezoną padarė nedidelę pažangą ir užėmė septintąją vietą. Pakilti padėjo penki Šiaurės Amerikos legionieriai, bet po vasaros atostogų Salonikuose neliko nė vienas iš jų.

Prieš naują sezoną Salonikų komandą papildė keturi nauji JAV krepšininkai. Trys iš jų tik šiais metais baigė universitetą ir sudarė pirmąją profesionalo sutartį. Kiti du „Aris“ naujokai Vasilis Toliopoulos ir Vasilis Kavadas anksčiau žaidė didžiuosiuose Graikijos klubuose Atėnų „Panathinaikos“ bei Pirėjo „Olympiakos“, bet juose buvo tolimi atsarginiai.

Atrankos turnyro šeimininkas, Bulgarijos vicečempionas „Rilski sportist“, ko gero, yra net pavojingesnis varžovas. Samokovo komandos lyderiai taip pat turėtų būti trys nauji amerikiečiai, bet jos sudėtis stabilesnė. „Rilski sportist“ gretose yra ir trys šių metų Europos pirmenybėse žaidusios Bulgarijos rinktinės krepšininkai, tarp kurių – vienas rinktinės lyderių Čavdaras Kostovas.

Kitos dvi Samokovo turnyro dalyvės yra Suomijos ir Izraelio lygų vidutiniokės. „Kataja“ praėjusį sezoną užėmė ketvirtąją vietą Suomijos lygoje (reguliariajame sezone buvo tik septinta, bet laimėjo ketvirtfinalio seriją), Haifos „Hapoel“ – šeštąją vietą Izraelio lygoje.

Praeitis

Lietuvos komandos FIBA Europos taurės turnyre varžosi po ilgos pertraukos.

Lietuviai šiame turnyre praėjusį kartą dalyvavo 2017–2018 metų sezone. Tuomet dėl FIBA Europos taurės kovojo Kėdainių „Nevėžis“ ir Utenos „Juventus“.

„Nevėžis“ žaidė nuo pirmojo atrankos rato ir iškrito antrajame grupių etape. „Juventus“ gavo teisę pereiti į šį turnyrą, kai iškrito iš Čempionų lygos. Utenos komanda žaidė tik atkrintamosiose varžybose, kurių ketvirtfinalyje pralaimėjo Avelino „Scandone“ (Italija) klubui.

Teisę žaisti FIBA Europos taurės grupių varžybose gauna komandos, kurios patiria nesėkmes Čempionų lygos atrankos turnyre. Tačiau Lietuvos klubai šia teise nesinaudoja. Šį rudenį žaisti FIBA Europos taurės grupių etape atsisakė Čempionų lygos atrankos turnyre pralaimėję „Šiauliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.