EUROLYGA 2023

Eurolygos vidutiniokų galimybių reitingas: kam šviečiasi ketvirtfinalis, o kam – ankstyvesnė sezono pabaiga

Pirmasis Eurolygos komandų tikslas – patekti į atkrintamąsias varžybas. Kova dėl kelialapių į ketvirtfinalį dažnai būna labai atkakli, o vidurinėje lentelės dalyje susidaro didelė spūstis.

 Eurolygos klubai.<br> lrytas.lt koliažas.
 Eurolygos klubai.<br> lrytas.lt koliažas.
 Belgrado „Partizan“.<br> Klubo nuotr.
 Belgrado „Partizan“.<br> Klubo nuotr.
 Miuncheno „Bayern“.<br> Klubo nuotr.
 Miuncheno „Bayern“.<br> Klubo nuotr.
 Bolonijos „Virtus“.<br> Klubo nuotr.
 Bolonijos „Virtus“.<br> Klubo nuotr.
  „Valencia“.<br> Klubo nuotr.
  „Valencia“.<br> Klubo nuotr.
 Tel Avivo „Maccabi“.<br> Klubo nuotr.
 Tel Avivo „Maccabi“.<br> Klubo nuotr.
 Stambulo „Fenerbahce“.<br> Klubo nuotr.
 Stambulo „Fenerbahce“.<br> Klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 4, 2022, 11:40 PM

Šios šešios komandos tikriausiai iki paskutiniųjų turų bandys išsiaiškinti, kurioms iš jų nereikės baigti Eurolygos sezono dar prieš atkrintamąsias varžybas.

Lrytas.lt toliau pristato Eurolygos klubų galimybių reitingą.

12. Miuncheno „Bayern“

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 8 vietą (14–14), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Barcelona“ 2:3.

Vokietijos lygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (25–9), finale pralaimėjo ALBA 1:3. Vokietijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Chemnico „Niners“ 80:85.

Optimalus penketas. Cassiusas Winstonas (JAV, 24, 185; „Capital City Go-Go“, G lyga), Nickas Weileris-Babbas (JAV, 26, 196), Vladimiras Lučičius (Serbija, 33, 204), Isaacas Bonga (23, 204; „Toronto Raptors“), Freddie Gillespie (JAV, 25, 206; „Memphis Hustle“, G lyga). Treneris Andrea Trinchieri (Italija).

Ką parengė per vasarą. Bavarijos klubas du praėjusius sezonus garsiai beldėsi į Eurolygos finalo ketvertą, bet dukart paeiliui pralaimėjo ketvirtfinalio serijas rezultatu 2:3. Karčią šių nesėkmių piliulę galėjo pasaldinti pergalė Vokietijos pirmenybėse, bet ir bundeslygos finale „Bayern“ dukart paeiliui pripažino pagrindinės varžovės Berlyno ALBA komandos pranašumą.

Nors praėjusį sezoną neiškovojo nė vieno titulo, „Bayern“ vadovai didelių permainų neplanavo. Labai didelių permainų vasarą ir nebuvo, bet Miuncheno klubui teko ieškoti pamainos rezultatyviausiam praėjusio sezono krepšininkui Darrunui Hilliardui ir DeShaunui Thomasui, išvykusiems į kitus Eurolygos klubus.

„Bayern“ nusprendė surizikuoti ir pasikvietė net tris jaunesnės kartos krepšininkus, kurie praėjusiais metais bandė įsitvirtinti NBA komandose, bet dar niekada nežaidė Eurolygoje. Amerikiečiai Cassiusas Winstonas ir Freddie Gillespie apskritai pirmą kartą sudarė sutartis su Europos klubais, o Vokietijos rinktinės puolėjas Isaacas Bonga į Ameriką išvyko būdamas vos 18 metų, tad tikro europietiško vyrų krepšinio taip pat ragavo nedaug.

Visi trys svarbiausi Miuncheno klubo naujokai praėjusiais metais žaidė NBA pirmenybėse, bet daugiau laiko praleido G lygos komandose.

Ko tikėtis. „Bayern“ subūrė lygią sudėtį, kuriai turėtų užtekti jėgų kovoti ir Eurolygoje, ir Vokietijos lygoje. Vis dėlto sprendimas pasikliauti europinės patirties neturinčiais krepšininkais visuomet būna rizikingas, o jo pasekmės – sunkiai nuspėjamos. Treneris Andrea Trinchieri ir Miuncheno klubo vadovai, be abejo, tikisi, kad trečias kartas nemeluos ir „Bayern“ sugebės prasibrauti į finalo ketvertą, bet pirmiausia reikia patekti tarp ketvirtfinalio dalyvių, o Vokietijos vicečempionams ši užduotis nebus lengvai įvykdoma.

11. Belgrado „Partizan“

Praėjęs sezonas. Europos taurės grupėje užėmė 2 vietą (12–4), aštuntfinalyje pralaimėjo „Bursaspor“ 95:103.

Adrijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (22–4), finale pralaimėjo „Crvena Zvezda“ 2:3.

Serbijos lygos finale pusfinalyje atsisakė žaisti su Belgrado FMP. Serbijos taurės finale pralaimėjo „Crvena Zvezda“ 68:85.

Optimalus penketas. Kevinas Punteris (JAV, 29, 193), Dante Exumas (Australija, 27, 198; „Barcelona“), Ioannis Papapetrou (Graikija, 28, 206; „Panathinaikos“), Zachas LeDay (JAV, 28, 202), Mathias Lessortas (Prancūzija, 27, 206). Treneris Željko Obradovičius.

Ką parengė per vasarą. „Partizan“ praėjusį sezoną ne tik neiškovojo nė vieno titulo, bet ir pasirodė kaip nepatikimas klubas, nes atsisakė žaisti Serbijos lygos pusfinalio seriją. Nepaisant to, Eurolygos vadovybė pasiūlė šiam Belgrado klubui vardinį kvietimą ir jis po aštuonerių metų pertraukos vėl varžysis svarbiausiame žemyno turnyre.

Galima neabejoti, kad Eurolygos sprendimo priežastis buvo Željko Obradovičiaus asmenybė. Ž.Obradovičius prieš tris dešimtmečius „Partizan“ klube baigė žaidėjo ir pradėjo trenerio karjerą, o pernai, sezoną pailsėjęs nuo krepšinio, grįžo į klubą, kuriam jaučia didelius sentimentus.

Nors „Partizan“ nesėdi ant pinigų maišo, klubo vadovybei Ž.Obradovičiaus asmenybė padeda ir derantis su garsiais krepšininkais. Dar pernai, kai „juodi-balti“ nerungtyniavo Eurolygoje, į jų gretas įsiliejo Kevinas Punteris, Zachas LeDay ir Mathias Lessort‘as, o šiais metais prie komandos prisidėjo keturi kiti Eurolygos senbuviai Dante Exumas, Ioannis Papapetrou, Jamesas Nunnaly ir Danilo Andžušičius.

Ko tikėtis. „Partizan“ subūrė patyrusių krepšininkų branduolį, kuriam talkins ambicingas ir pakelti savo vertę bandantis jaunimas. Šis derinys – pavojingas visiems varžovams, bet mažai tikėtina, kad ilgo atsarginių suolo neturinti Belgrado komanda galėtų stabiliai žaisti visą sezoną. Treneriui Ž.Obradovičiui siekiant patekti į atkrintamąsias varžybas reikės laviruoti, kad nenuvargintų pagrindinių žaidėjų ir iškovotų pakankamai pergalių.

10. „Valencia

Praėjęs sezonas. Europos taurės grupėje užėmė 2 vietą (12–6), aštuntfinalyje nugalėjo Hamburgo „Towers“ 98:80, ketvirtfinalyje – „Boulogne-Levallois“ 98:85, pusfinalyje pralaimėjo Bolonijos „Virtus“ 73:83.

Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (23–11), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Baskonia“ 1:2. Ispanijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Mursijos UCAM 83:86.

Optimalus penketas. Chrisas Jonesas (JAV, 29, 188; ASVEL), Klemenas Prepeličius (Slovėnija, 29, 191), Xabieras Lopezas-Arostegui (25, 200), Jasielis Rivero (Kuba, 28, 206), Bojanas Dubljevičius (Juodkalnija, 31, 205). Treneris Alexas Mumbru („Bilbao“).

Ką paruošė per vasarą. „Valencia“ beveik visą praėjusį sezoną žaidė stabiliai ir laimėdavo gerokai dažniau negu pralaimėdavo. Vis dėlto „apelsininiams“ iškilo lemiamų rungtynių problema. Jie iš visų turnyrų iškrito anksčiau negu planavo, o atkrintamosiose varžybose pralaimėjo rungtynes, kuriose buvo laikomi favoritais. „Valencia“ laimei, šios nesėkmės neužkirto kelio į Eurolygą. Svarbiausio žemyno turnyro rengėjai Valensijos klubui dar kartą suteikė vardinį kvietimą.

Po vieno sezono pertraukos į Eurolygą grįžtančios „Valencia“ vadovybės manymu, praėjusį sezoną per atkrintamąsias varžybas silpnoji grandis buvo treneris. Dėl to Valensijos klubas nepratęsė sutarties su vos vieną sezoną dirbusiu katalonu Joanu Penarroya ir pakvietė kitą kataloną Alexą Mumbru.

Komandos sudėtyje drastiškų permainų neįvyko. Tiesa, į kitus klubus išvyko Nenadas Dimitrijevičius, Mike‘as Tobey, dar keli žaidėjai, bet kompensuoti šiuos nuostolius nebuvo sudėtinga. Tuo tarpu visas „Valencia“ branduolys liko nepasikeitęs, o solidžiu pastiprinimu turėtų tapti įžaidėjas Chrisas Jonesas. Valensijos klubas taip pat pakvietė net keturis vidurinės kartos amerikiečius, kurie nėra žaidę Eurolygoje, bet gali žymiai sustiprinti atsarginių suolą.

Ko tikėtis. Praėjusius sezonus, kuriuos žaidė Eurolygoje, „Valencia“ buvo tvirta turnyro vidutiniokė. Šioje komandoje yra daug patyrusių, ne vienerius metus kartu žaidžiančių krepšininkų, tačiau nėra ryškių žvaigždžių, be kurių šiais laikais neįmanoma įsiterpti tarp Eurolygos favoritų.

9. Tel Avivo „Maccabi“

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 5 vietą (17–11), ketvirtfinalyje pralaimėjo „Real“ 0:3.

Izraelio lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (18–9), pusfinalyje pralaimėjo „Bnei Herclija“ 1:2. Izraelio taurės pusfinalyje pralaimėjo Tel Avivo „Hapoel“ 80:90.

Optimalus penketas. Lorenzo Brownas (JAV, 32, 196; „Uniks“), Wade‘as Baldwinas (JAV, 26, 193; „Baskonia“), Darrunas Hilliardas (JAV, 29, 198; „Bayern“), Jarellas Martinas (JAV, 28, 208; „Sydney Kings“, Australija), Alexas Poythressas (JAV, 29, 203; „Zenit“). Treneris Odedas Katašas (praėjusį sezoną nedirbo).

Ką paruošė per vasarą. „Maccabi“ aistruoliai ilgai laukė, kada labiausiai tituluotas Izraelio klubas grįš į Eurolygos atkrintamąsias varžybas. To padaryti nepavyko net penkis sezonus paeiliui (neskaičiuojant dėl pandemijos nutraukto sezono), bet šiais metais vėl išaušo laiminga diena ir pavasarį „geltonieji“ kovojo ketvirtfinalyje.

Nors komandą prikėlė treneris Giannis Sfairopoulos, jis šiose pareigose nesulaukė sezono pabaigos. „Maccabi“ nelauktai pralaimėjus Izraelio taurės pusfinalyje, vadovybė Graikijos krepšinio specialistui duris parodė dar vasario mėnesį. Sirgalių nepasitenkinimą sukėlęs sprendimas visiškai nepasiteisino, net sezono pabaigoje „Maccabi“ prarado Graikijos čempiono vardą.

Vasarą „Maccabi“ vėl ėmėsi didelių permainų. Iš Tel Avivo išvyko net šeši rezultatyviausi praėjusio sezono krepšininkai. Juos pakeitė didelis naujokų būrys, bet viena nepasikeitė – „geltonieji“ liko amerikietiška komanda. Šiuo metu „Maccabi“ sudėtyje yra net dešimt JAV krepšininkų. Aštuoni iš jų Izraelio klubą papildė prieš šį sezoną.

Net šeši naujokai atvyko iš kitų Eurolygos klubų ir Europos sirgaliams yra gerai žinomi. Wade‘as Baldwinas praėjusį sezoną pateko į Eurolygos rezultatyviausių žaidėjų dešimtuką, Lorenzo Brownas ypač išgarsėjo, kai rudens pradžioje vedė Ispanijos rinktinę į pergales per Europos pirmenybes, Darrunas Hilliardas, Austinas Hollinsas, Alexas Poythressas, buvęs žalgirietis Joshas Nebo taip pat atliko svarbius vaidmenis Eurolygos komandose.

Jarellas Martinas ir Bonzie Colsonas yra Eurolygos naujokai, bet trumpai žaidė NBA komandose.

Vos ne nuo pamatų suburtos komandos taktiką kuria naujas treneris – Odedas Katašas.

Ko tikėtis. „Makabi“ krepšininkų pavardės pavieniui yra skambios. Bet niekas negali nuspėti, kaip jie suderins veiksmus vienoje komandoje. Dėl trenerio O.Katašo taip pat kyla klaustukų. Jam gerai sekėsi dirbti silpnesniuose Izraelio klubuose ir rinktinėje, tačiau su aukščiausio kalibro krepšininkais jis bendros kalbos nerado nei tada, kai prieš keliolika metų treniravo „Makabi“ komandą pirmą kartą, nei neseniai dirbdamas „Panathinaikos“ ekipoje. Prieš sezoną „Makabi“ yra kone sunkiausiai nuspėjama komanda, kuri gali tiek pakilti iki padebesių, tiek drėbtis veidu į purvą.

8. Stambulo „Fenerbahce“

Praėjęs sezonas. Eurolygos reguliariajame sezone užėmė 12 vietą (10–18).

Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (24–6), finale nugalėjo „Anadolu Efes“ 1:3. Turkijos taurės finale pralaimėjo „Anadolu Efes“ 72:86.

Optimalus penketas. Nikas Kalathis (JAV, 33, 196; „Barcelona“), Scottie Wilbekinas (JAV, 29, 188; Tel Avivo „Makabi“), Marko Guduričius (Serbija, 27, 196), Nemanja Bjelica (Serbija, 34, 208; „Golden State Warriors“), Devinas Bookeris (JAV, 31, 206). Treneris Dimitris Itoudis (Graikija; CSKA).

Ką paruošė per vasarą. „Fenerbahçe“ praėjusį sezoną labai silpnai žaidė Eurolygoje ir pirmą kartą nuo 2014 metų nepateko į ketvirtfinalį. Vis dėlto sezonas nenuėjo šuniui ant uodegos, nes „geltoni-mėlyni“ susigrąžino Turkijos čempiono vardą, kuris trejus metus priklausė „Anadolu Efes“ klubui.

Emocijos buvo prieštaringos. Vis dėlto nusvėrė nesėkmingoji dalis, todėl klubo vadovai nuspendė netęsti bendradarbiavimo su treneriu Aleksandaru Džordževičiumi ir nesivertė per galvą badydami pratęsti sutartis su ilgamečiais komandos vedliais Nando De Colo bei Janu Vesely.

Išvykusiųjų sąrašas apskritai buvo labai ilgas, tad naujasis treneris Dimitris Itoudis žaidėjų rinkoje galėjo pats pasirinkti krepšininkus, su kuriais labiausiai norėtų dirbti. Suprantama, pasirinkimą ribojo tai, kad laisvų žaidėjų rinkoje nebuvo daug, tačiau „Fenerbahçe“ plačiai atvėrė piniginę ir prieš naują sezoną pristatė kelis labai garsius naujokus. Didžiausi tarpsezonio laimėjimai buvo Nikas Kalathis, šių metų NBA čempionas Nemanja Bjelica ir praėjusį sezoną rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų lentelėje ketvirtąją vietą užėmęs Scottie Wilbekinas.

Tarp krepšininkų, kurie bandys kovoti dėl „Fenerbahçe“ pergalių, yra ir buvęs žalgirietis Nigelas Hayesas.

Ko tikėtis. Nors „Fenerbahçe“ įsigijo kelis labai garsius žaidėjus, N.Kalathis ir N.Bjelica į Stambulą atvyko po prieštaringo sezono. Jiems tarsi nebereikia nieko niekam įrodinėti, bet nuoskaudos dar liko. Kitas pavojus – abejotinas antrojo penketo krepšininkų lygis, dėl kurio Stambulo komandai kils problemų su ilgą atsarginių suolą turinčiais varžovais.

7. Bolonijos „Virtus“

Praėjęs sezonas. Europos taurės grupėje užėmė 4 vietą (11–7), aštuntfinalyje nugalėjo Panevėžio „Lietkabelį“ 75:67, ketvirtfinalyje – Ulmo „ratiopharm“ 83:77, pusfinalyje – „Valencia“ 83:73, finale – „Bursaspor“ 80:67.

Italijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (26–4), finale pralaimėjo Milano „Olimpia“ 2:4. Italijos taurės pusfinalyje pralaimėjo Tortonos „Derthona“ 82:94.

Optimalus penketas. Milošas Teodosičius (Serbija, 35, 196), Marco Belinelli (36, 196), Kyle‘as Weemsas (JAV, 33, 198), Tornikė Šengelija (Gruzija, 31, 206), Jordanas Mickey (JAV, 28, 203; „Zenit“). Treneris Sergio Scariolo.

Ką paruošė per vasarą. Bolonijos klubas vasaros pradžioje prarado Italijos čempiono vardą, bet jei prieš sezoną kas nors būtų pasiūlęs rinktis, „Virtus“ vadovai tikriausiai būtų paaukoję „trispalvį skydelį“ dėl teisės grįžti į Eurolygą, kurioje praėjusį kartą žaidė labai seniai – 2007–2008 metų sezone. Be to, pavasarį iškovota Europos taurė buvo neprastas paguodos prizas.

Įvykdžius bent vieną iš dviejų svarbių užduočių, pernai prie „Virtus“ vairo stojusio Sergio Scariolo kėdė nesubraškėjo. Kadangi „juodųjų“ vadovai buvo patenkinti beveik viskuo, komandoje liko ir visi pagrindiniai žaidėjai. Vis dėlto grįžtant į Eurolygą išsiversti be pastiprinimo buvo neįmanoma, todėl vasaros rinkoje „Virtus“ pavadinimas kelis kartus nuskambėjo.

Tiesa, „Virtus“ pavadinimas garsiausiai nuskambėjo dar pavasarį, kuomet Bolonijos klubas sudarė sutartis su Rusiją palikusiais Danieliu Hackettu ir Tornike Šengelija. O vasarą „Virtus“ papildė dar du praėjusį sezoną Rusijos klubuose žaidę krepšininkai Jordanas Mickey ir Iffe Lundbergas.

Nelabai ilgame naujokų sąraše verta pažymėti dar vieną pavardę. Penkerius metus NBA komandų suolą trynęs Semi Ojeleye, regis, nusitaikė į svarbų vaidmenį ir prieš pat Eurolygos sezono atidarymą prisistatydamas naujoje darbo vietoje iškovojo Italijos supertaurės naudingiausio žaidėjo prizą.

Ko tikėtis. Eurolygą papildė dar viena konkurencinga komanda, galinti jau sugrįžimo sezone žaisti stabiliai ir kovoti dėl aukštų vietų. „Virtus“ krepšininkai patyrę, sudėtyje nėra aiškiai silpnų vietų. Vis dėlto norint kovoti dėl pačių aukščiausių vietų Bolonijos komandai trūksta individualiai stipraus lyderio. Tokio, kokie prieš penkerius ar daugiau metų buvo Milošas Teodosičius ir Marco Belinelli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.