EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ varžovas – Rygoje besitreniruojantis, bet apie pavojaus sirenas galvojantis Ukrainos „Prometej“ Dėl manipuliacijų buvo pašalintas iš vietos čempionato

Panevėžio „Lietkabelio“ ekipa trečiadienį pradeda savo pasirodymą Europos taurės turnyre, o jos pirmąja varžove Rygoje bus kol kas vis dar Ukrainos čempionė Slobožansko „Prometej“ komanda. Tačiau šios organizacijos situacija ir patekimas į Europos taurės turnyrą tapo skandalingu precedentu šalyje – Ukrainos krepšinio federacija šią ekipą dėl manipuliacijų atsisakė įtraukti į šalies čempionato dalyvių sąrašą ir suspendavo dėl nesumokėtos tūkstantinės baudos. Kiti Ukrainos klubai smerkia „Prometej“, jog šis ieško gailesčio ir tikina, jog rengėsi kovoms karo sąlygomis zvimbiant kulkoms, o iš esmės kurį laiką jau bazuojasi Rygoje.

„Prometej“ ekipa išprašyta iš šio sezono Ukrainos Superlygos čempionato.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
„Prometej“ ekipa išprašyta iš šio sezono Ukrainos Superlygos čempionato.<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 1:33 PM

„Prometej“ ekipa praėjusio sezono FIBA Čempionų lygos varžybas netikėtai iškeitė į Eurolygos rengiamą Europos taurės turnyrą. Dėl to čempionės titulą turėjusi ginti Slobožansko komanda buvo išprašyta iš šio sezono Ukrainos krepšinio čempionato ir dabar prisiglaudė Latvijos-Estijos komandų krepšinio turnyre.

Sprendimas pjauti į vieną turnyrą ir persikelti į kitą sukėlė begalę problemų kitoms Superlygos komandoms, mat klubas ne tik manipuliavo situacija su galimybėms grumtis FIBA arba Eurolygos rengiamame turnyre, tačiau ir pamynė Ukrainos krepšinio federacijos nuostatas bendradarbiauti su FIBA, kuri visokeriopai ir toliau stengiasi padėti su agresore Rusija kariaujančiai Ukrainai bei jos krepšinio klubams.

Juoda katė tarp „Prometej“ ir Ukrainos krepšinio federacijos perbėgo šią vasarą, kai klubas pradėjo svarstyti, kuriame iš turnyrų jis norėtų dalyvauti – pagal galimybes Slobožanskas be didesnių problemų būtų patekęs į Čempionų lygą. Mat praėjusiame sezone ekipa ten žaidė, įveikė pirmąjį etapą, tačiau prasidėjus Rusijo invazijai atsisakė tolesnių kovų.

Į šį turnyrą ekipa padavė paraišką kaip šalies čempionė. Tačiau tuo pačiu metu, nederindama su Ukrainos krepšinio federacija, „Prometej“ savo kandidatūrą pateikė ir Europos taurės turnyro rengėjams.

Toks blaškymasis kirto skaudžiai ir kitiems Ukrainos klubams, kurie planavo, net ir kariaujant su agresore Rusija, varžytis tarptautinėje arenoje.

Jei „Prometej“ būtų iškart atsisakęs vietos Čempionų lygoje, ji be atrankų būtų atitekusi Kijevo „Budivelnyk“ ekipai.

Tačiau į Čekiją dar vasarį persikelęs treniruotėms ir atgal į Ukrainą nesugrįžęs „Prometej“ tempė gumą iki paskutinės registavimosi į varžybas dienos, kol galiausiai paskelbė, kad vairą suka į Eurolygos kelią.

Čempionų lyga Slabožansko ir Ukrainos vietą atidavė kitiems pretendentams, o dešimkart Ukrainos čempionas „Budivelnyk“, kuris po tokio sprendimo iškart pateikė prašymą, galiausiai privalėjo varžytis tik Čempionų lygos atrankoje. Ukrainiečiams nepavyko sėkmingai pasirodyti kvalifikacijoje ir ekipa galiausiai žais laiptewliu žemesniame FIBA Europos taurės turnyre.

Po tokio „Prometej“ poelgio – manipuliacijos paraiškomis, Ukrainos krepšinio federacija Slobožansko komandai skyrė 4,5 milijono grivinų (apie 130 tūkst. eurų) baudą, kurį ji turėjo sumokėti į šalies čempionato Superlygos biudžetą.

Ekipa nesutiko su šiuo sprendimu, pranešė, kad ji tuomet žais Latvijoje ir Estijoje. Ukrainos krepšinio federacijai nieko neliko kaip suspenduoti klubą pirmenybėse ir oficialiai jis šį sezoną neatstovauja Ukrainai.

Federacija paskelbė po Vykdomojo komiteto posėdžio, kad kontraktai tarp „Prometej“ ir jo žaidėjų yra nepripažįstami, todėl jie nėra apsaugoti ir gali būti bet kada teisiškai sustabdyti.

„Federacija iš esmės palaiko „Prometej“ sprendimą dalyvauti Europos krepšinio turnyruose, – viešame laiške paskelbė Ukrainos krepšinio federacijos prezidentas Myhailo Brodskis. – Tačiau nerimą kelia kitas dalykas – „Prometej“ vadovybė sudarė susitarimus dėl dalyvavimo varžybose, kurias rengia ne FIBA. Ir dėl dalyvavimo Europos taurėje nėra susitarta su Ukrainos krepšinio federacija.

Visų pirma, yra tam tikrų problemų, ypač su varžybų kalendoriumi, kuris nėra integruotas į FIBA varžybų kalendorių. Todėl ateityje kils klausimų dėl „Prometej“ krepšininkų, kurie yra nacionalinės komandos žaidėjai, dalyvavimo rinktinės stovyklose ir varžybose.

Antra – ne mažiau svarbus faktorius. Nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios FIBA yra visiškai solidari su mūsų šalimi ir visais įmanomais būdais ją palaiko. Po mūsų fereacijos kreipimosi į FIBA buvo priimti sprendimai dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų, komandų bei teisėjų nušalinimo nuo tarptautinio krepšinio.

Maža to: mūsų šalies ekipos atleistos nuo atitinkamų įnašų mokėjimo už visų Ukrainos nacionalinių komandų dalyvavimo FIBA varžybose, įskaitant trijulių kovas pasaulio čempionatuose. Tai tikrai nemaži pingai. Tad tenka skausimgai konstatuoti, kad pirmaujantis Ukrainos klubas peržengė FIBA ​​varžybų ribas.

Atsižvelgiant į tai Ukrainos krepšinio federacija nepritarė „Prometej“ dalyvavimui Europos taurėje, o Slobožansko klubo vadovybės veiksmus laiko neteisingais ne tik Ukrainos krepšinio federacijos, bet ir FIBA atžvilgiu.“

Šio iš Ukrainos kilusio klubo poziciją pasmerkė didžioji dauguma Superlygos klubų. Nors „Prometej“ vadovas Volodymyras Dubinskis bandė aiškinti savo poziciją ir žinsgnių pagrįstumą, palaikymo jis iš vietos klubų nesulaukė.

„Yra daug dalykų, kurie yra svarbesni už pinigus. Tai asmeniniai susitarimai, susitarimai tarp žmonių, susitarimai tarp kolegų, kuriuos mes, vyrai, jei duodame žodį ir paspaudžiame ranką, privalome laikytis, – fbu.ua teigė kariaujančio ir bombarduojamo Dnipro miesto „Dnipo“ krepšinio ekipos prezidentas Valerijus Kondratjevas. – Šiame konflikte, sakyčiau, reikėtų akcentuoti į tai, kad mūsų visų prioritetas yra Ukraina. Mes esame Ukrainos federacijos veidas, o konfliktą išprovokavo, kaip aš matau, užkulisinis susitarimas dėl dalyvavimo Europos taurėje.

Manau, tai yra didelė gėda, kai dvipusė gatvė tapo vienpuse, kai kažkas leidžia sau daryti tokius dalykus.

Dėl šio plano, manau, kilo konfliktas. Kai jie sako, kad kažkas iš užsienio turėtų atvykti į Ukrainą ir turėtų pamatyti, kaip krepšininkai treniruojasi po artilerijos ugnimi, švilpiančiomis virš galvų kulkomis ir kaukiančiomis sirenomis, turiu paaiškinti.

Tą dieną, kai Volodymyras Dubinskis davė interviu, „Prometej“ komanda švilpiant kulkoms ir gaudžiant sirenoms treniravosi Rygoje.

Noriu priminti, kad „Prometej“ komanda iš Ukrainos į Čekiją treniruotis išvyko 2022 metų vasario 11 dieną, net pagrindiniai žaidėjai praleido Superlygos čempionato rungtynes. Po to nė vienas jų šalyje nepasirodė.

Mūsų Dnipro mieste, kuris yra apšaudomas, salėse visada treniruojasi vaikai bei sporto internatų auklėtiniai.

Nežinau, kaip reikia suprasti, kad kažkas treniruojasi ir ruošiasi varžyboms šiltnamio sąlygomis ir sako, kad tai daroma švilpiant kulkoms? Aš to nesuprantu.

Manau, kad nenormalu, kai vienas klubas diktuoja savo sąlygas kitiems Superlygos klubams.“

„Prometej“ aprangą vilki ir du buvę LKL klubų žaidėjai Denysas Lukašovas bei Isufas Sanonas, o trenerio Roneno Ginzburgo padėjėjas yra Mantas Šernius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.