EUROLYGA 2023

Auksinės Lietuvos rinktinės puolėja pasirinko neeilinę NCAA komandą

Lietuvos krepšinio talentas Rusnė Augustinaitė turėjo keliolika kvietimų iš NCAA, bet apsisprendė savo karjerą tęsti Džordžijos technologijų institute, žinomame kaip „Georgia Tech“. Šios komandos trenerė yra atvedusi iki olimpinio aukso ir JAV krepšinio rinktinę.

R.Augustinaitė (23 numeris) pasirinko neeilinę NCAA ekipą.<br>R.Augustinaitės instagramo nuotr. koliažas.
R.Augustinaitė (23 numeris) pasirinko neeilinę NCAA ekipą.<br>R.Augustinaitės instagramo nuotr. koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 10:14 AM

Po vasaros triumfo Europos čempionate su Lietuvos aštuoniolikmečių rinktine R.Augustinaitė grįžo į Floridos valstiją, nes nuo 2020-ųjų mokosi ir rungtyniauja Montverde akademijoje.

Persikėlusi per Atlantą iš Šiaulių į prestižinę privačią mokyklą lietuvė per du pirmuosius sezonus sulaukė kvietimų iš daugiau nei penkiolikos komandų, rungtyniaujanč ių galingose NCAA konferencijose. Tokie garsūs universitetai kaip Alabamos, Floridos, Kanzaso, Pietų Kalifornijos, Sirakūzų, Virdžinijos technikos ir kiti siuntinėjo laiškus R.Augustinaitei, bandydami prisivilioti 182 cm ūgio 68 kg lietuvę į savo gretas.

Galiausiai praėjusią savaitę Lietuvos talentas apsisprendė, kad vasarą pabaigusi mokyklą kelsis į Atlantą ir taps „Georgia Tech Yellow Jackets“ žaidėja.

„Paprastas vaikas su didelėmis svajonėmis“, – savo „Instagram“ paskyroje užrašė R.Augustinaitė ir įkėlė vieną kadrą iš vaikystės Lietuvoje, o greta – nuotrauką su 11 numeriu pažymėtais „Georgia Tech“ komandos marškinėliais.

Siekti savo svajonės žaisti WNBA R.Augustinaitė nutarė pirma rungtyniaujant JAV mokykloje, o paskui – universitete.

„Aš visada žinojau, kad noriu į WNBA, o tiesiausias kelias tam yra Amerikoje“, – sakė R.Augustinaitė, Lietuvoje augusi Šiaulių „Saulės“ akademijoje.

„Georgia Tech Yellow Jackets“ komanda rungtyniauja vienoje pajėgiausių konferencijų ACC. Praėjusius du sezonus ji pateko į NCAA atkrintamąsias varžybas, vadinamas Kovo beprotybe.

Viltis kovoti dėl pačių aukščiausiųjų vietų Atlantoje įžiebė neeilinė trenerė Nell Fortner. Ši 63 metų krepšinio vilkė pradėjo dirbti su „Georgia Tech“ krepšininkėmis 2019-aisiaias. Anksčiau ji yra treniravusi JAV moterų krepšinio rinktinę ir su ja iškovojo olimpinį auksą 2000-ųjų Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse ir pasaulio čempionato auksą 1998-aisiais.

N.Fortner treniravo ir Lietuvos moterų krepšinio legendą Jurgitą Štreimikytę, kai ši rungtyniavo WNBA klube „Indiana Fever“. J.Štreimikytė buvo antroji lietuvė, patekusi į WNBA. Iki jos į šią lygą buvo prasimušusi tik Aneta Kaušaitė. Dabar į WNBA nusitaikė ne viena auksinės Lietuvos merginų rinktinės žaidėjų.

R.Augustinaitė apie tai kalbėti nebijo nuo mažų dienų. Ji dar „r“ nemokėjo ištarti, bet mamai jau aiškino, kad užaugusi bus „kepšininke“. Ne kur nors gimtinėje Šiauliuose, o WNBA, Eurolygoje ir, aišku, olimpinėse žaidynėse.

Jos mama Rasa Augustinienė yra mergaičių krepšinio trenerė Radviliškyje, ir duktė nuo mažų dienų eidavo į salę bent jau kamuolio pamušinėti, kol mama dirbo. Paaugusi ji savo sugebėjimais taip išsiskyrė iš kitų merginų Lietuvos moksleivių krepšinio lygoje, kad 2019-ųjų rudenį rungtynėse su varžovėmis iš Biržų ji pelnė 45 taškus, atkovojo 16 kamuolių ir surinko 48 naudingumo balus. Praėjo mėnuo, ir R.Augustinaitė vėl sumetė 45 taškus ir į Panevėžio sporto centro komandos krepšį.

Krepšininkė būdama vos penkiolikos jau rungtyniavo aukščiausioje Lietuvos moterų lygoje. Paauglė tarp suaugusiųjų „Šiauliuose“ rinkdavo po 10 taškų per rungtynes.

Lietuvoje jos talentą aptarinėjo nedidelis krepšinio profesionalų ratas, bet platesnė auditorija tuo metu apie mergaičių krepšinį girdėjo nebent tiek, kad atsirado supertalentė Justė Jocytė. Ši išskirtinių sugebėjimų krepšininkė yra metais jaunesnė už R.Augustinaitė, bet jos kartu iškovojo Europos jaunučių iki 16 m. sidabrą 2019-iaisias, o praėjusią vasarą – Europos iki 18 m. čempionato auksą.

Auksinėje rinktinėje R.Augustinaitė žaidė starto penkete ir per vidutiniškai 25,6 min. aikštėje rinko 11,6 t., atkovojo 3,3 kam.

Čempionatą Graikijoje stebėjo daugybė krepšinio skautų, bet R.Augustinaitę Amerikoje jau iki tol puikiai žinojo moterų krepšinio pasaulis, kadangi jos mokykla šiemet tapo JAV mokyklų krepšinio čempione.

Montverde akademijoje lietuvė išsikovojo vietą pagrindinėje sudėtyje tarp fiziškai galingų afroamerikiečių būdama dar dešimtokė. Būdavo rungtynių, kai reikėjo ilgiau pasėdėti ant suolo, bet praėjusį sezoną ji baigė starto penkete. Visus metus R.Augustinaitė žaidė vidutiniškai 20 minučių, pelnė beveik 10 taškų, atliko apie 3 rez. perdavimus ir atkovojo 4 kamuolius.

Dabar lietuvė su Montverde akademija Floridoje ruošiasi paskutiniam savo sezonui prieš karjerą NCAA. Jis prasidės lapkričio mėnesį.

Plačiau apie R.Augustinaitės kelią į didįjį krepšinį galite skaityti paspaudę čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.