EUROLYGA 2023

Galingai atitrūkęs „Lietkabelis“ pats sau susikūrė bėdų – vos išnešė sveiką kailį Europos lygos mače su „ratiopharm“

Panevėžio „Lietkabelis“ savo namų sienose – Panevėžio universalioje sporto arenoje trečiadienį stojo į kovą su vokiečių Ulmo „ratiopharm“ klubu ir A grupėje siekė pirmosios pergalės naujajame Europos taurės sezone. Įspūdingai įsibėgėjęs Panevėžio klubas turėjo net 19 taškų persvarą trečiame kėlinyje, tačiau ją visiškai iššvaistė, o galiausiai per nervų karą šventė pergalę 80:76 (21:19, 23:9, 15:22, 21:26).

Panevėžio „Lietkabelio“ ekipa.<br>G.Šiupario nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ ekipa.<br>G.Šiupario nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ ekipa.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Panevėžio „Lietkabelio“ ekipa.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 19, 2022, 6:17 PM, atnaujinta Oct 19, 2022, 9:08 PM

Debiutiniame turnyro mače panevėžiečiai krito nuo ukrainiečių Slobožanskės „Prometej“ 71:82.

Savo aikštėje panevežiečiai apylygiai su Ulmo ekipa kovojo pirmame kėlinyje, o jau antrame pradėjo dominuoti. Nenado Čanako auklėtiniai greitai įgijo dviženklę persvarą, po dviejų kėlinių pirmavo 44:28, o trečiame ketvirtyje net įgijo 19 taškų pranašumą 53:34.

Ir tuomet šeimininkai sustojo: tragiškai puolę ir darę begalę klaidų „Lietkabelio“ žaidėjai trečiojo kėlinio pabaigoje leido svečiams sumažinti skirtumą iki 8 taškų, o jau ketvirtojo pradžioje net ir persverti rezultatą 62:61, 66:63.

Vokietijos ekipa jau jautėsi kur kas patogiau svečioje arenoje.

Vis dėlto likus 2 min. Gabrielius Maldūnas ir Kristianas Kullamae perėmė kamuolius aikštės viduryje ir persvėrė rezultatą Panevėžio ekipos naudai 70:68.

Paskutinę minutę po sėkmingų šeimininkų atakų jie pirmavo 75:70 ir atrodė, kad viskas baigta.

Tačiau intriga atgimė tuomet, kai du taškus įmetė vokiečiai, o toje pačioje atakoje prasižengė Jamelas Morrisas. Varžovai sumetė baudas ir „Lietkabelis“ likus 40 sek. pirmavo tik 75:74.

Tuomet Vytenis Lipkevičius pelnė tritaškį ir pakvipo pergale. Vokiečiai nieko negalėjo padaryti ir šeimininkai laimėjo 80:76.

„7bet-Lietkabelis“: Jamelas Morrisas 14 (2/7 trit.), Gyorgy Golomanas 13, Kristianas Kullamae 12 (6 rez. perd., 2/8 trit.), Benas Griciūnas 11 (6 atk. kam.), Vytenis Lipkevičius 10.

„ratiopharm“: Robinas Christenas 19 (5 atk. kam.), Joshua Hawley 13 (1/6 trit.), Nicolas Bretzelis 12, Karimas Jallow 9.

Vokietijos klubas vasarą gerokai atsinaujino praėjusio sezono lyderiams palikus komandą ir ekipai sezono pradžia nesiklosto itin sėkmingai: Vokietijos čempionato starte patirtos trys nesėkmės iš eilės, o Europos taurėje 81:80 iškovota sunki pergalė prieš Venecijos „Umana Reyer“ ekipą.

Su Panevėžiu Ulmo komanda yra pažįstama. Kuomet „Lietkabelis“ 2016–17 m. sezone debiutavo Europos taurėje, antrajame turnyro etape susitiko būtent su „ratiopharm“.

Nors abu klubai ir iškrito iš turnyro antrajame etape, bet panevėžiečiai tąsyk abu kartus įveikė Ulmo ekipą: namie pergalė iškovota 86:84, išvykoje – 86:81. Vėliau abi komandos kartu dar tris sykius dalyvavo Europos taurėje, bet viena kitos išvengė dėka burtų.

„Lietkabelis“ su Vokietijos komandomis iš viso iki trečiadienio yra žaidęs 8 kartus, per kuriuos pavyko iškovoti 4 pergales.

Šio sezono Europos taurės turnyre žaidžia 20 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į dvi grupes, kuriose rungtyniaus dviem ratais. Grupių varžybos vyks nuo spalio 11 iki 2023 metų kovo 29 dienos.

Į atkrintamąsias varžybas pateks net po aštuonias geriausias grupių komandas. Visuose atkrintamųjų varžybų etapuose bus žaidžiamos tik vienerios rungtynės. Jos vyks pirmajame etape geriau žaidusios (aukštesnę vietą užėmusios arba daugiau pergalių iškovojusios) komandos aikštėje.

Aštuntfinalio rungtynės numatomos balandžio 12–13 dienomis, ketvirtfinalio – balandžio 18–19 dienomis, pusfinalio – balandžio 25–26 dienomis, finalo – gegužės 3 dieną.

Turnyre dalyvaus 14 šalių komandos.

Panevėžio „Lietkabelis“ pateko į A grupę. Lietuvos vicečempionai joje žais su Badalonos „Joventut“ (Ispanija), Venecijos „Reyer“ (Italija), Brešos „Germani“ (Italija), „Bursaspor“ (Turkija), Burgo „Jeunesse Laique“ (Prancūzija), Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), Ulmo „ratiopharm“ (Vokietija), Klužo „Universitatea“ (Rumunija) ir Slobožansko „Prometej“ (Ukraina) komandomis.

Net septynios iš dešimties A grupės komandų rungtyniavo Europos taurės turnyre ir praėjusį sezoną.

Prieš kelis mėnesius žemyno krepšinio visuomenę smarkiai nustebino „Bursaspor“ krepšininkai, kurie pavasarį prasibrovė į Europos taurės finalą. Bursos komanda tik lemiamose rungtynėse nusileido Bolonijos „Virtus“ klubui.

„Olimpija“ ir „ratiopharm“ praėjusį sezoną iškrito Europos taurės ketvirtfinalyje, „Reyer“ ir „Joventut“ – aštuntfinalyje, „Jeunesse Laïque“ nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Brešos komanda į Europos taurės turnyrą grįžta po sezono pertraukos, „Universitatea“ ir „Prometej“ yra šio turnyro debiutantai. Klužo ir Slobožansko komandos praėjusį sezoną žaidė Čempionų lygoje.

Šis Europos taurės sezonas yra 21-asis. Per praėjusius 20 sezonų turnyro nugalėtojais tapo 14 klubų iš septynių šalių. 2020 metais turnyras nebuvo baigtas dėl kovido pandemijos.

Čempionų sąraše yra ir Vilniaus „Rytas“, kuris prizą iškovojo 2005 ir 2009 metais.

„Rytas“ yra vienas iš trijų klubų, kurie Europos taurę laimėjo daugiau nei kartą. Turnyro rekordininkė yra keturiskart nugalėjusi „Valencia“ (2003, 2010, 2014 ir 2019 m.). Du kartus taurė buvo įteikta „Chimki“ krepšininkams (2012 ir 2015 m.).

Europos taurę taip pat iškovojo Madrido „Real“, Badalonos „Joventut“, Malagos „Unicaja“, Maskvos „Dinamo“, Kazanės „Uniks“, Krasnodaro „Lokomotiv“, Stambulo „Galatasaray“, Stambulo „Darussafaka“, „Jeruzalės „Hapoel“, Monaco“ ir Bolonijos „Virtus“.

Praėjusį sezoną Europos taurės finale Bolonijos „Virtus“ nugalėjo „Bursaspor“ komandą 80:67.

Europos taurės turnyre žaidė penki Lietuvos klubai. Dažniausiai šiame turnyre jėgas bandydavo „Rytas“, kuris dėl Europos taurės kovojo net 13 sezonų.

Turnyre taip pat dalyvavo „Prienai“ (du kartus), Klaipėdos „Neptūnas“ (tris kartus) ir „Šiauliai“ (keturis kartus), o „Lietkabelis“ šį rudenį pradeda penktąjį Europos taurės sezoną.

Panevėžio komanda Europos taurės turnyre debiutavo 2016–2017 metų sezone ir tuomet iškrito „Top 16“ etape. Kitą sezoną panevėžiečių žygis buvo trumpesnis ir baigėsi pirmajame grupės varžybų etape.

Po to „Lietkabelis“ praleido du Europos taurės sezonus ir į turnyrą grįžo 2020 metų rudenį. Panevėžio krepšininkai pakartojo 2017–2018 metų sezono rezultatą – pirmojo etapo grupėje užėmė penktąją vietą ir nepateko į „Top 16“ etapą.

„Lietkabeliui“ daug geriau sekėsi praėjusį sezoną. Panevėžio krepšininkai grupės varžybose laimėjo daugiau nei pusę rungtynių (9 iš 16), užėmė penktąją vietą ir pateko į atkrintamąsias varžybas. Aštuntfinalyje „Lietkabelis“ susitiko su Bolonijos „Virtus“ klubu, kuriam nusileido 67:75.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.