EUROLYGA 2023

Europos taurės gidas: kas laukia „Kibirkšties“ krepšininkių

Vilniaus „Kibirkšties“ krepšininkės grįžta į Europos turnyrą. Lietuvos čempionių klubas ketvirtadienį rungtynėmis su Ankaros „Botaş“ komanda pradės Europos taurės varžybas.

Vilniaus „Kibirkšties“ ekipa.<br>S.Čirbos nuotr.
Vilniaus „Kibirkšties“ ekipa.<br>S.Čirbos nuotr.
Vilniaus „Kibirkšties“ ekipa.<br>S.Čirbos nuotr.
Vilniaus „Kibirkšties“ ekipa.<br>S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-24 17:14

Sugrįžimas

Vilniaus „Kibirkšties“ moterų krepšinio klubas po septynių sezonų pertraukos grįžta į FIBA rengiamą Europos turnyrą. Lietuvos čempionės šį rudenį startuoja antrajame pagal rangą Europos taurės turnyre. Jo grupės varžybose vilnietės išbandys jėgas su Ankaros „Botaş“ (Turkija), Djoro „Uni“ (Vengrija) ir Ašdodo „Makabi“ (Izraelis) komandomis.

„Kibirkštis“ nutrauks ilgą Lietuvos klubų savanoriškos atskirties nuo FIBA turnyrų laikotarpį. Nė viena mūsų šalies komanda Europos turnyruose nedalyvavo net penkis sezonus – nuo tada, kai 2016–2017 metų sezone Europos taurės turnyre varžėsi Garliavos „Sirenos“.

Tiesa, „Kibirkštis“ į tolimesnius kraštus kartais išvykdavo. Praėjusiais metais Vilniaus klubas žaidė 2015 metais įsteigtoje savarankiškoje Europos moterų krepšinio lygoje (EWBL).

Turnyras

Europos taurės turnyre varžysis 48 komandos, suskirstytos į 12 grupių. Grupių varžybos vyks iki gruodžio 15 dienos. Į atkrintamąsias varžybas pateks po dvi stipriausias grupių komandas ir aštuonios geriausios trečiąją vietą užimsiančios komandos.

Atkrintamosiose varžybose vyks šeši etapai, o finalo rungtynės numatomos balandžio 5 ir 12 dienomis.

Europos taurės grupių varžybose startuoja 21 šalies komandos: po šešias – iš Prancūzijos ir Turkijos, penkios – iš Ispanijos, po keturias – iš Izraelio ir Lenkijos, po dvi – iš Belgijos, Čekijos, Italijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Slovakijos ir Vengrijos, po vieną – iš Bulgarijos, Didžiosios Britanijos, Graikijos, Kroatijos, Portugalijos, Serbijos, Šveicarijos, Vokietijos ir Lietuvos.

Praėjusį sezoną Europos taurės finale Buržo „Tango“ (Prancūzija) krepšininkės net 74:38 sutriuškino Venecijos „Reyer“ komandą, kurioje tuo metu žaidė Gintarė Petronytė.

„Kibirkštis“

„Kibirkštis“ praėjusį sezoną apgynė Lietuvos čempionės vardą ir tapo Baltijos lygos vicečempione. Lietuvos lygos finalo serijoje Gintauto Kievino treniruojama „Kibirkštis“ nugalėjo Klaipėdos „Neptūną“ 3:0, o Baltijos lygos finale pralaimėjo Rygos TTT krepšininkėms 62:68.

Vilniaus klubas tarpsezonį išsaugojo visas pagrindines krepšininkes. „Kibirkštyje“ karjerą tęsia Gabrielė Šulskė (31, 177), Livija Sakevičiūtė (23, 188), Karolina Kazočiūnaitė (23, 180), Justina Miknaitė (20, 180), Gerda Raulušaitytė (18, 189). Prie senbuvių prisidėjo trys krepšininkės, grįžusios iš užsienio klubų: Gintarė Petronytė (33, 195; praėjusį sezoną žaidė Venecijos „Reyer“, Italija), Laura Juškaitė (25, 187; Sent Amano „Hainaut“, Prancūzija) ir visą praėjusį sezoną dėl sunkios traumos praleidusi Gintarė Mažionytė (31, 186).

Komandą taip pat sustiprino nauja amerikietė Rachel Theriot (28, 182; Minsko „Cmoki“, Baltarusija).

Varžovės

„Botaş“. Grupės favoritė – „Botaş“ komanda, į kurią vasarą perėjo vidurio puolėja Eglė Šventoraitė (31, 198). Ji praėjusį sezoną atstovavo kitam Turkijos klubui „Kayseri“.

„Botaş“ praėjusį sezoną Turkijos lygoje, kuri keletą pastarųjų metų yra neabejotinai stipriausia Europos nacionalinė lyga, užėmė šeštąją vietą. Ankaros komanda reguliariajame sezone laimėjo 15 iš 26 rungtynių, o ketvirtfinalyje nusileido „Orman“ klubui 1:2.

Šio sezono pradžioje „Botaş“ kovojo Eurolygos atrankos turnyre, bet jame pralaimėjo abejas rungtynes Ramlos „Elicur“ (Izraelis) ir Miškolco DVTK (Vengrija) komandoms.

Per Eurolygos atrankos varžybas Ankaros komandoje dar nežaidė amerikietė Victoria Macaulay (32, 193). Oficialiuose turnyruose Nigerijos rinktinei atstovaujanti puolėja turėtų būti viena iš „Botaş“ lyderių. Kartu su šia krepšininke pagrindinį penketą sudaro E.Šventoraitė, buvusi JAV merginų rinktinės žaidėja Destiny Slocum (25, 180), kuri vasarą kartu su lietuve perėjo iš „Kayseri“ klubo, bei dvi Turkijos rinktinės krepšininkės Sevgi Uzun (24, 175) ir Melis Gulcan (26, 187).

„Uni“. Djoro komanda praėjusį sezoną Vengrijos lygoje užėmė penktąją vietą. Reguliariajame sezone „Uni“ krepšininkės buvo ketvirtos, bet ketvirtfinalyje nepasinaudojo aikštės pranašumu ir pralaimėjo Miškolco DVTK ekipai.

„Uni“ praėjusį sezoną dalyvavo ir Europos taurės turnyre, bet iš jo iškrito jau per grupės varžybas.

Tarpsezonį „Uni“ išsaugojo visą buvusį branduolį ir sulaukė pajėgios naujokės. Nauja „Uni“ lyderė yra amerikietė Aaryn Ellenberg-Wiley (30, 170), atvykusi iš „Hatay“ klubo (Turkija). A.Ellenberg-Wiley ir kita naujokė amerikietė Peyton Williams (24, 193) prisidėjo prie Djoro ekipos senbuvių: natūralizuotos amerikietės Beatrice Mompremier (26, 195), Vengrijos rinktinės krepšininkių Rėkos Dombai (20, 179), Deboros Dubei (25, 182) ir Agnes Torok (24, 183) bei Slovakijos rinktinės žaidėjos Sabinos Oroszovos (29, 192).

Atrodo, vasaros pastiprinimas buvo sėkmingas, nes „Uni“ šį sezoną Vengrijos lygoje kol kas žengia be pralaimėjimų.

„Makabi“. Ašdodo komanda praėjusį sezoną pateko į Izraelio lygos finalą, kuriame nusileido Ramlos „Elicur“ ekipai 2:3.

Šį sezoną „Makabi“ smogiamąją jėgą turėtų sudaryti trys užsienietės: amerikietės Shatori Walker-Kimbrough (27, 180) ir Kalani Brown (25, 195) bei Latvijos rinktinės žaidėja Ilze Jakobsone (28, 168), o taip pat – viena iš Izraelio rinktinės lyderių Alexandra Cohen (29, 196).

Legionierės

Europos taurės turnyre žaidžiantys užsienio klubai įregistravo penkias Lietuvos krepšininkes. Be E.Šventoraitės, šiame turnyre turėtų žaisti Kamilė Nacickaitė (32, 182) iš Stambulo „Galatasaray“, Gabija Meškonytė (24, 182) iš Gernikos „Bizkaia“, Laura Želnytė (28, 189) iš „Zaragoza“ ir Justė Jocytė (16, 188) iš Liono ASVEL.

C grupėje „Galatasaray“ susitiks su Gožuvo AZS (Lenkija), Pieščianų „Čajky“ (Slovakija) ir Banska Bystricos „Slavia“ (Slovakija).

H grupėje „Bizkaia“ varžysis su Madrido „Estudiantes“ (Ispanija), Venecijos „Reyer“ (Italija) ir Kelterno „Rutronik Stars“ (Vokietija).

I grupėje „Zaragoza“ žais su Urželio „Cadi La Seu“ (Ispanija), Breno „Castors“ (Belgija) ir „Grengewald“ (Liuksemburgas).

K grupėje ASVEL išbandys jėgas su San Sebastiano „Gipuzkoa“ (Ispanija), „Lattes-Montpellier“ (Prancūzija) ir Brno „Žabiny“ (Čekija).

Eurolyga

Šią savaitę taip pat prasidės Eurolygos varžybos. Jose dalyvaus 16 komandų iš devynių šalių: po tris – iš Ispanijos ir Vengrijos, po dvi – iš Italijos, Prancūzijos ir Turkijos, po vieną – iš Belgijos, Čekijos, Graikijos ir Lenkijos.

A grupėje rungtyniaus Prahos USK (Čekija), Stambulo „Fenerbahçe“ (Turkija), „Valencia“ (Ispanija), Buržo „Tango“ (Prancūzija), Bolonijos „Virtus“ (Italija), „Polkowice“ (Lenkija), Seksardo „Atomeromu“ (Vengrija) ir Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija).

B grupėje žais „Mersin“ (Turkija), Salamankos „Perfumerias Avenida“ (Ispanija), Žeronos „Spar“ (Ispanija), Mon de Marsano „Landes“ (Prancūzija), Skijaus „Famila“ (Italija), „Sopron“ (Vengrija), Miškolco DVTK (Vengrija) ir Mecheleno „Kangoeroes“ (Belgija).

Spalio pradžioje buvo surengtas Eurolygos atrankos turnyras. Penkios komandos, kurios jame patyrė nesėkmes, gavo teisę dalyvauti Europos taurės varžybose. Patekti į Eurolygą nepavyko Sfentu Georgės „Sepsi“ (Rumunija), Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija), Ramlos „Elicur“ (Izraelis), Ankaros „Botaş“ (Turkija) ir „Villeneuve“ (Prancūzija) ekipoms.

Šį rudenį Eurolygos komandų sąraše nebėra Baltijos lygos čempionės Rygos TTT. Latvijos sostinės klubas kelis praėjusius sezonus žaidė svarbiausiame žemyno turnyre, bet šiais metais prarado beveik visą finansavimą ir komandą sudarė daugiausia iš jaunų Latvijos krepšininkių, kurioms padeda vos kelios vyresnės kartos žaidėjos. Dėl šių pokyčių TTT vadovai nusprendė visai nedalyvauti Europos turnyruose.

Eurolygos grupių varžybos vyks iki kovo 1 dienos. Po keturias geriausias komandas pateks į atkrintamąsias varžybas. Ketvirtfinalio serijų nugalėtojos gaus teisę žaisti finalo ketverte, kuris numatomas balandžio 14–16 dienomis.

Praėjusį sezoną Eurolygos finale „Sopron“ nugalėjo „Fenerbahçe“ klubą 60:55.

Lietuvės

Eurolygos klubų paraiškose yra dvi Lietuvos krepšininkės. Giedrė Labuckienė (32, 190) atstovauja Žeronos „Spar“, Monika Grigalauskytė (30, 191) – „Mersin“.

EWBL

Europos moterų krepšinio lygos (EWBL) turnyras, kuriame praėjusius septynis sezonus žaidė „Kibirkštis“, o vieną sezoną – ir Garliavos „Sirenos“, taip pat prasidės šią savaitę.

Jame debiutuoti ruošiasi Lietuvos vicečempionė Klaipėdos „Neptūno“ komanda.

EWBL turnyre geriausiais laikais, praėjusio dešimtmečio pabaigoje, žaisdavo 16 komandų, o turnyro geografija buvo išsiplėtusi nuo Kazachstano iki Nyderlandų. Tačiau praėjusį sezoną EWBL liko tik 12 komandų, o šį rudenį startuoti ketina 8 ekipos.

„Neptūno“ varžovės bus Rygos RSU, Rygos TTT, Chomutovo „Levharti“ (Čekija), Varšuvos „Polonia“ (Lenkija), Ostravos SBŠ (Čekija), Moschato „Eleutheria“ (Graikija) ir Izmyro „Kayseri“ (Turkija).

Beje, tie patys rengėjai nuo praėjusio sezono organizuoja vyrų Europos šiaurės krepšinio lygos (ENBL) varžybas. Praėjusį sezoną ENBL turnyre dalyvavo „Šiauliai“, o šį sezoną 14 komandų sąraše yra „Šiauliai“ ir „Jonava“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.