EUROLYGA 2023

Lietuvos kino teatruose – istorinius krepšinio metus įprasminantis dokumentinis filmas „Oranžinė bažnyčia“

Istoriniai Lietuvos krepšinio šimtmečio metai eina į pabaigą, o vyšnaite ant torto taps dokumentinis filmas „Oranžinė bažnyčia“, kurio premjera visuose mūsų šalies kino teatruose įvyks gruodžio 2 dieną.

 Stopkadras.
 Stopkadras.
Rimvydas Valatka<br>V.Balkūno nuotr.
Rimvydas Valatka<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LKF

Oct 25, 2022, 3:03 PM, atnaujinta Oct 25, 2022, 3:09 PM

Per 100 metų krepšinis Lietuvoje tapo sportu, kurį vadiname antrąja religija, politiniu ir socialiniu reiškiniu, kuriuo pasaulio žmonės stebisi ir žavisi.

„Oranžinėje bažnyčioje“ savo įžvalgas apie Lietuvos krepšinį pateiks ir daug pasaulio krepšinio žvaigždžių, tarp kurių – prancūzas Tony Parkeris, vokietis Dirkas Nowitzkis, ispanas Jorge Garbajosa ir slovėno Lukos Dončičiaus tėtis Saša.

Būtent iškilūs Europos krepšinio žmonės į Lietuvos krepšinį lietuviui padės pažiūrėti iš kitos perspektyvos ir dar geriau suprasti jo reikšmę dabartiniam mūsų identitetui.

„Tai – Lietuvos krepšinis iš Europos perspektyvos, – „Oranžinę bažnyčią“ pristato scenarijaus autorius Rimvydas Valatka. – Pažiūrėjus šį filmą, suprasite Lietuvos krepšinį taip, kaip supranta europiečiai, o gal net ir viso pasaulio piliečiai.“

Dokumentiniame filme išvysime ir Lietuvos krepšinio bei politikos legendas – Valdą Adamkų, Vytautą Landsbergį, Arvydą Sabonį ar Šarūną Marčiulionį –, kurios vienaip ar kitaip prisidėjo prie mūsų sporto pasididžiavimo puoselėjimo.

„Oranžinė bažnyčia“ – paskutinis Lietuvos krepšinio šimtmečio akcentas ir norime pateikti galutinį atsakymą į klausimą – kaip lietuvio tapatybės formavimui įtaką darė krepšinis? – kalbėjo dokumentinio filmo prodiuseris Ignas Grinevičius. – Ir kalbame ne apie banalią įtaką. Visgi yra nuostabu ir tuo pačiu neįtikėtina, kaip sunkiu istoriniu ir politiniu laikotarpiu Lietuvos krepšinis nuolat tapdavo žinute pasauliui.“

Šis dokumentinis filmas – netikėtų sutapimų ir linksmų istorijų kupina kelionė per svarbiausius Lietuvos politinės istorijos įvykius, kurių sąsaja su krepšiniu padeda paaiškinti, kokį vaidmenį šis sportas atliko padėdamas lietuviams suprasti ir įtvirtinti savo tapatybę.

„Yra visiems žinoma metafora, kad krepšinis – antroji Lietuvos religija, o tuo dar kartą galėjome įsitikinti, matant, kiek lietuvių sugūžėjo į Berlyną per Europos čempionatą.

Kilo natūralus klausimas, kuriant Lietuvos krepšinio šimtmečiui skirtą dokumentiką „Krepšinio namai“. Kodėl krepšinis tapo besąlygiško tikėjimo objektu? – dėstė „Oranžinės bažnyčios“ prodiuseris I. Grinevičius. – Bandome paimti šią banalią frazę apie religiją ir „Oranžinėje bažnyčioje“ nagrinėjame ją per politinę ir socialinę reikšmę.“

„Oranžinėje bažnyčioje“ pamatysite tokius istorinius Lietuvai momentus kaip Atlantos „Hawks“ vizitą Vilniuje bei pergalių šventimo užkulisius, o taip pat išgirsite negirdėtą A. Sabonio sūnaus gimimo istoriją.

Ir tai tik kelios iš daugelio istorijų, kurios bus parodytos Lietuvos krepšinio šimtmečiui skirtame dokumentiniame filme.

Jau gruodžio 2 dieną Lietuvos kino teatruose pasirodysianti „Oranžinė bažnyčia“ – dokumentinis filmas skirtas ne tik krepšinio fanams, bet ir kiekvienam lietuviui, norinčiam geriau suprasti savo tapatybės formavimąsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.