EUROLYGA 2023

Lietuviai margaspalviame Europos žemėlapyje – kur ieškoti Lietuvos krepšininkų?

Lietuvos krepšininkai kiekvieną rudenį išsibarsto visoje Europoje. Lietuvių galima sutikti ir stipriausiose žemyno nacionalinėse lygose, ir šalyse, kuriose krepšinio lygis visai neaukštas.

V.Kariniauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Kariniauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Marekas Blaževičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Valinskas.<br>Panevėžio klubo nuotr.
P.Valinskas.<br>Panevėžio klubo nuotr.
R.Jokubaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Jokubaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 4:37 PM

Klubų sezonui pamažu įsivažiavus ir naujus darbdavius radus net tiems, kurie pirmosiomis rudens savaitėmis nebuvo pasirašę sutarčių, atėjo laikas pasižvalgyti, kur ieškoti Lietuvos krepšininkų.

Ispanija

Šiais metais dukart sumažėjo Ispanijos lygoje žaidžiančių Lietuvos krepšininkų skaičius. Jei praėjusį sezoną stipriausioje Europos nacionalinėje lygoje rungtyniavo aštuoni lietuviai, tai šį rudenį jų liko tik keturi.

Regimantas Miniotas į Lietuvą grįžo dar praėjusio sezono viduryje, tarpsezonį į tėvynę patraukė Laurynas Birutis ir Gytis Masiulis, o Laurynas Beliauskas ir Mindaugas Kačinas vasarą sudarė sutartis su kitų lygų klubais.

ACB lygoje liko trys jos senbuviai: Šarūno Jasikevičiaus treniruojamoje „Barcelona“ ekipoje karjerą tęsia Rokas Jokubaitis (22, 193), Vitorijos „Baskonia“ komandoje – Rokas Giedraitis (30, 200) ir Tadas Sedekerskis (24, 200). Šie krepšininkai susitinka ne vien per nacionalines varžybas, bet ir Eurolygoje.

Prie senbuvių trijulės prisidėjo Marekas Blaževičius (21, 208), iš Kauno „Žalgirio“ perėjęs į Kompostelos Santjago „Obradoiro“ klubą. Jis vasarą apsikeitė vietomis su L.Biručiu, kuris iš „Obradoiro“ grįžo į „Žalgirį“.

Italija

Dar labiau sumažėjo lietuvių legionas Italijoje – nuo aštuonių iki trijų. „Serie A“ turnyre liko trys jo senbuviai, o du iš jų atstovauja toms pačioms komandoms, kuriose žaidė praėjusį sezoną.

Sasario „Dinamo“ gretose liko Eimantas Bendžius (32, 207), „Reggiana“ – Osvaldas Olisevičius (29, 200). Paulius Sorokas (30, 203) persikėlė iš vieno Šiaurės Italijos krašto į kitą ir „Varese“ marškinėlius iškeitė į „Treviso“ aprangą.

Net trys praėjusį sezoną Italijos lygoje žaidę lietuviai vasarą perėjo į LKL klubus. Į Lietuvą grįžo Tomas Dimša, Martynas Echodas ir Adas Juškevičius.

Turkija

Turkijos klubams prisitaikius prie pasikeitusios ekonominės padėties, šiek tiek atsigavo šios šalies krepšinio lyga. Kartu padidėjo ir Turkijoje žaidžiančių Lietuvos krepšininkų skaičius.

Šį sezoną superlygos klubai sudarė sutartis su penkiais lietuviais. Nė vienas iš jų praėjusį sezoną nežaidė Turkijoje, bet Gediminas Orelikas į šią šalį grįžo po penkerių metų pertraukos. Praėjusį sezoną Panevėžio „Lietkabelyje“ rungtyniavęs G.Orelikas (32, 200) dabar kovoja dėl Stambulo „Beşiktaş“ pergalių.

Daug metų „Žalgiriui“ atidavęs Artūras Milaknis (36, 195) sezonui jau prasidėjus sudarė sutartį su Bursos „Tofaş“, kitas ilgai Eurolygoje žaidęs lietuvis Mindaugas Kuzminskas (33, 206) – su Izmyro „Karşıyaka“.

Stambulo „Buyukcekmece“ pakvietė Martyną Sajų (26, 207) ir Saulių Kulvietį (31, 203), kurie praėjusį sezoną žaidė skirtinguose Vokietijos klubuose.

Vokietija

Viena iš pastaraisiais metais Lietuvos krepšininkų labiausiai pamėgtų krypčių yra Vokietija. Tiesa, praėjusį sezoną bundeslygoje žaidžiančių lietuvių skaičius buvo sumažėjęs, tačiau šį sezoną šoktelėjo dukart – nuo keturių iki aštuonių.

Toje pačioje komandoje liko tik vienas Lietuvos krepšininkas – Mindaugas Sušinskas (27, 204) antrą sezoną vilki Chemnico „Niners“ aprangą. Šiais metais Chemnico komandoje prie jo prisidėjo iš Italijos atvykęs Arnas Velička (23, 196).

Klubą Vokietijoje pakeitė į Frankfurto „Skyliners“ perėjęs Martinas Gebenas (28, 208), kuris naujoje komandoje taip pat turi su kuo pasikalbėti lietuviškai. Į „Skyliners“ vasarą atvyko Laurynas Beliauskas (25, 192) ir Einaras Tubutis (24, 208).

Bambergo „Brose“ tarpsezonį sudarė sutartį su Vaidu Kariniausku (29, 198), Bairoito „medi“ – su Ignu Sargiūnu (23, 193), Krailshaimo „Merlins“ – su Arūnu Mikalausku (25, 204).

V.Kariniauskas ir I.Sargiūnas praėjusį sezoną žaidė Lietuvos klubuose, kiti krepšininkai į Vokietiją persikėlė iš kitų Europos šalių.

Prancūzija

Prancūzijos lygoje liko tik vienas Lietuvos krepšininkas Donatas Motiejūnas (32, 213). Jis pernai sudarė sutartį su „Monaco“ ir praėjusį sezoną su šia ekipa tapo Prancūzijos vicečempionu.

Graikija

Po trumpos pertraukos Lietuvos krepšininkai grįžo į Graikijos lygą. Prieš šį sezoną Graikijos klubų pasiūlymai sudomino tris lietuvius.

Į Graikijos vicečempiono Atėnų „Panathinaikos“ gretas įsiliejo Eurolygos senbuviai Marius Grigonis (28, 198) ir Artūras Gudaitis (29, 211), o Arnoldas Kulboka (24, 208) po nesėkmingo bandymo prasibrauti į NBA lygą sukirto rankomis su Patrų „Prometheas“ klubu.

Serbija

Paulius Valinskas (27, 190) pamėgo šalis, į kurias Lietuvos krepšininkai užklysta ne kiekvieną sezoną. Praėjusį sezoną jis žaidė Belgijoje, o šiais metais sudarė sutartį su Adrijos lygoje rungtyniaujančiu Serbijos vicečempionu Belgrado FMP klubu.

Serbijos komandose nė vienas Lietuvos krepšininkas nežaidė nuo 2017–2018 metų sezono.

Adrijos lygoje praėjusį sezoną žaidė Donatas Tarolis, kuris pasibaigus regioniniam turnyrui padėjo Podgoricos „Budućnost“ komandai tapti Juodkalnijos čempione.

Latvija

LKL klubuose neįsitvirtinę ir juos tenkinusių pasiūlymų nesulaukę, bet žaisti NKL pirmenybėse nenorėję Lietuvos krepšininkai, praėjusiais metais neretai patraukdavo į Latviją arba Estiją.

Praėjusį sezoną bendroje Latvijos ir Estijos lygoje žaidė aštuoni lietuviai (po keturis – Latvijos ir Estijos klubuose). Tačiau šį sezoną lietuvių skaičius už šiaurinės sienos drastiškai sumažėjo. Estijos komandose nerungtyniauja nė vienas Lietuvos krepšininkas, o Latvijoje darbą gavo tik Tadas Vaičiūnas (23, 200), kuris praėjusį sezoną buvo tolimas Panevėžio „Lietkabelio“ atsarginis.

Ukraina

Į Ukrainos lygą po sezono pertraukos grįžo Aurimas Majauskas (29, 200), priėmęs Kijevo „Budivelnyk“ kvietimą.

Nors Ukrainą niokoja Rusijos sukeltas karas, šalies krepšinio vadovai spalio viduryje pradėjo nacionalines pirmenybes. Tiesa, jos vyksta neįprasta sistema, o rungtynės žaidžiamos arba Kijeve, arba šalies vakarinėje dalyje esančiuose miestuose.

„Budivelnyk“ varžosi ne vien Ukrainos lygoje, bet ir FIBA Europos taurės turnyre.

Rumunija

Pastaraisiais metais viena iš populiariausių Lietuvos krepšininkų krypčių yra Rumunija. Praėjusį sezoną šios šalies klubuose žaidė keturi lietuviai, šį sezoną Rumunijoje pradėjo penki Lietuvos krepšininkai.

Šarūnas Vasiliauskas (33, 188) jau yra Rumunijos lygos senbuvis ir „Voluntari“ aprangą vilki antrą sezoną. Per šalies pirmenybių rungtynes jis aikštėse susitinka su Donatu Taroliu (28, 201) iš „Oradea“, Luku Aukštikalniu (27, 196) iš Bukarešto „Laguna“ ir Vyteniu Čižausku (30, 187) bei Egidijumi Mockevičiumi (30, 207) iš Konstancos „Athletic“.

Kitos šalys

Lietuvos krepšininkai taip pat žaidžia Čekijos, Vengrijos, Belgijos, Nyderlandų, Austrijos, Slovakijos, Islandijos, Danijos klubuose.

Šių šalių lygose rungtyniauja keletas krepšininkų, praėjusį sezoną žaidusių LKL klubuose. Rapolas Ivanauskas išvyko į Čekiją, Erikas Venskus – į Nyderlandus, Julius Jucikas ir Norbertas Giga – į Islandiją.

Antrosios lygos

Daugeliui krepšininkų neblogas karjeros variantas yra ir Ispanijos, Prancūzijos ar Vokietijos antroji lyga. Krepšinio lygis jose, ypač Ispanijos antrojoje lygoje, yra aukštesnis negu Islandijos ar Austrijos pirmojoje lygoje, o ir uždarbis neprastas.

Šių šalių antrosiose lygose nuolat žaidžia nemažai krepšininkų, anksčiau rungtyniavusių LKL klubuose. Šiais metais iš LKL į Ispanijos antrąją lygą išvyko Simas Jarumbauskas, į Vokietijos antrąją lygą – Justinas Ramanauskas.

Mindaugas Kačinas praėjusį sezoną žaidė Ispanijos pirmojoje lygoje, bet Lugo „Breogan“ klubui nepratęsus sutarties, nepanoro keisti šalies ir perėjo į Burgoso „San Pablo“ komandą, kuri šiais metais iškrito iš ACB lygos į antrąją pakopą.

Kur neieškoti lietuvių?

Tarp šalių, kuriose Lietuvos krepšininkai nežaidžia, labiausiai verta pažymėti Lenkiją, Rusiją ir Izraelį.

Lenkijos klubų susidomėjimas lietuviais pakyla tuo metu, kai kyla Lenkijos lygos lygis. Tačiau šiuo metu Lenkijos krepšinis išgyvena finansinio sąstingio laikotarpį, todėl klubai neturi didelių europinių ambicijų, o geresnių rezultatų nacionalinėse varžybose siekia bandydami ištraukti laimingą bilietą amerikiečių loterijoje.

Iš Rusijos komandų visi Lietuvos krepšininkai išvyko prasidėjus Rusijos kariuomenės invazijai į Ukrainą.

Izraelio klubai apskritai beveik nesidomi ne tik lietuviais, bet ir kitais europiečiais, o legionieriams skirtas vietas užpildo JAV ar, kartais, Afrikos krepšininkais.

Užsienio klubuose žaidžiantys lietuviai

Skliaustuose po klubo pavadinimo – praėjusį sezoną užimta vieta.

Skliaustuose po krepšininko pavardės – amžius, ūgis ir klubas praėjusį sezoną, jei krepšininkas žaidė kitame klube.

Ispanija

„Barcelona“ (2): Rokas Jokubaitis (22, 193).

Vitorijos „Baskonia“ (4): Rokas Giedraitis (30, 200), Tadas Sedekerskis (24, 200).

Kompostelos Santjago „Obradoiro“ (15): Marekas Blaževičius (21, 208, Kauno „Žalgiris“).

Italija

Sasario „Dinamo“ (4): Eimantas Bendžius (32, 207).

„Reggiana“ (7): Osvaldas Olisevičius (29, 200).

„Treviso“ (10): Paulius Sorokas (30, 203, „Varese“).

Turkija

Izmyro „Karşıyaka“ (7): Mindaugas Kuzminskas (33, 206, Sankt Peterburgo „Zenit“, Rusija).

Bursos „Tofaş“ (9): Artūras Milaknis (36, 195, Kauno „Žalgiris“).

Stambulo „Beşiktaş“ (10): Gediminas Orelikas (32, 200, Panevėžio „Lietkabelis“.

Stambulo „Buyukcekmece“ (12): Saulius Kulvietis (31, 203, Bonos „Telekom“, Vokietija), Martynas Sajus (26, 207, Bairoito „medi“, Vokietija).

Vokietija

Chemnico „Niners“ (6): Mindaugas Sušinskas (27, 204), Arnas Velička (23, 196, „Napoli“, Italija).

Bambergo „Brose“ (8): Vaidas Kariniauskas (29, 198, Vilniaus „Rytas“).

Krailshaimo „Merlins“ (9): Arūnas Mikalauskas (25, 204, Leideno ZZ, Nyderlandai).

Bairoito „medi“ (14): Ignas Sargiūnas (23, 193, „Prienai“).

Frankfurto „Skyliners“ (17): Laurynas Beliauskas (25, 192, Kompostelos Santjago „Obradoiro“, Ispanija), Martinas Gebenas (28, 208, Bambergo „Brose“), Einaras Tubutis (24, 208, Leideno ZZ, Nyderlandai).

Prancūzija

„Monaco“ (2): Donatas Motiejūnas (32, 213).

Graikija

Atėnų „Panathinaikos“ (2): Marius Grigonis (28, 198, Maskvos CSKA, Rusija), Artūras Gudaitis (29, 211, „Napoli“, Italija).

Patrų „Prometheas“ (3): Arnoldas Kulboka (24, 208, „Greensboro Swarm“, G lyga).

Serbija

Belgrado FMP (2): Paulius Vailnskas (27, 190, Alsto „Okapi“, Belgija).

Čekija

„Nymburk“ (1): Rapolas Ivanauskas (24, 208, „Prienai“).

„Kolin“ (5): Džiugas Slavinskas (24, 202, Bratislavos „Inter“, Slovakija).

Rumunija

„Voluntari“ (2): Šarūnas Vasiliauskas (33, 188).

„Oradea“ (3): Donatas Tarolis (28, 201, Podgoricos „Budućnost“, Juodkalnija).

Konstancos „Athletic“ (10): Vytenis Čižauskas (30, 187, Bulazako „Dordogne“, Prancūzijos antroji lyga), Egidijus Mockevičius (30, 207, Pajūrio Foso „Provence“, Prancūzija).

Bukarešto „Laguna“ (debiutantas): Lukas Aukštikalnis (27, 196, Marijampolės „Sūduva“).

Vengrija

Oroslanio „Lions“ (7): Denisas Krestininas (28, 203, „Ventspils“, Latvija).

Ukraina

Kijevo „Budivelnyk“ (2*): Aurimas Majauskas (29, 200, „Ventspils“, Latvija).

*Praėjusį sezoną pirmenybės nebuvo baigtos dėl karo.

Latvija

„Valmiera“ (5) : Tadas Vaičiūnas (23, 200, Panevėžio „Lietkabelis“).

Belgija

Briuselio „Circus“ (8): Rytis Pipiras (27, 203, „Nyiredyhaza“, Vengrija).

Nyderlandai

Leideno ZZ (2): Erikas Venskus (22, 207, „Prienai“).

Amsterdamo „Apollo“ (10): Saulius Grigas (19, 200, Kauno KTU, RKL), Deividas Kumelis (27, 188, Hagos „Royals“).

Austrija

Velso „Flyers“ (7): Arvydas Gydra (33, 206, „Almansa“, Ispanijos antroji lyga).

Slovakija

Bratislavos „Inter“ (5): Jonas Zakas (25, 192, Funšalio „Madeira“, Portugalija), Tomas Zdanavičius (26, 204, „Jonava“).

Islandija

„Tindastoll“ (2): Adomas Drungilas (32, 203, „Tartu Ülikool“, Estija).

„Keflavik“ (5): Dominykas Milka (30, 203).

Gardabėrio „Stjarnan“ (6): Julius Jucikas (33, 205, Klaipėdos „Neptūnas“).

Hafnarfjorduro „Haukar“ (debiutantas): Norbertas Giga (27, 208, Utenos „Juventus“).

Danija

„Horsens“ (3): Laurynas Lučinskas (29, 201).

„Holbak“ (debiutantas): Marius Leščevskis (21, 198).

Ispanijos antroji lyga

Burgoso „San Pablo“ (iškrito iš pirmosios lygos): Mindaugas Kačinas (29, 205, Lugo „Breogan“).

„Caceres“ (8): Simas Jarumbauskas (22, 198, Pasvalio „Pieno Žvaigždės“).

San Sebastiano „Gipuzkoa“ (11): Rolandas Jakštas (30, 203, Alikantės „Lucentum“).

Alikantės „Lucentum“ (12): Osvaldas Matulionis (31, 200).

„Ourense“ (pakilo iš trečiosios lygos): Augustas Pečiukevičius (31, 191, Korunijos „Leyma“).

Vokietijos antroji lyga

„Jena“ (3): Adomas Linartas (19, 183), Bartautas Linartas (19, 183).

Niurnbergo „Falcons“ (9): Justinas Ramanauskas (22, 193, „Jonava“).

Diuseldorfo „Giants“ (pakilo iš trečiosios lygos): Andrius Mikutis (34, 196).

Prancūzijos antroji lyga

„Alsace“ (5): Dovydas Redikas (30, 193).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.