EUROLYGA 2023

LKL klubų spalio reitingas – viršūnėje įsitaisęs „Žalgiris“, čempionų pagirios ir netikėtumas iš Jonavos

Spalio mėnesį – jei ne viename, tai kitame turnyre – bent po sykį pralaimėjo visi Lietuvos krepšinio lygos klubai. Taip pat visi klubai iškovojo bent po vieną pergalę.

Kauniečiai LKL dar nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai LKL dar nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai LKL dar nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai LKL dar nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šalies čempionai klimsta.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šalies čempionai klimsta.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kauniečiai LKL dar nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai LKL dar nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Šeškus ir R.Kurtinaitis.<br>lrytas.lt nuotr. koliažas.
V.Šeškus ir R.Kurtinaitis.<br>lrytas.lt nuotr. koliažas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-11-01 09:46

Tiesa, LKL varžybose Kauno „Žalgiris“ šį rudenį skaičiuoja vien pergales, o „Gargždai“ ir „Prienai“ – vien pralaimėjimus. Tuo tarpu Europos turnyruose visos Lietuvos komandos dažniau pralaimi negu laimi.

„Žalgiris“

Spalį. 7–3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 7–0, Eurolyga: 2–3.

„Žalgiris“ jau pirmosiomis naujo sezono savaitėmis įsitaisė ten, kur Lietuvos sirgaliai labiausiai įpratę jį matyti – viršutinėje LKL lentelės eilutėje. Kauno komanda vienintelė laimėjo visas septynerias rungtynes, vienintelė pelnė šimtą taškų rungtynėse be pratęsimo ir daugumą pergalių pasiekė be didelio vargo. Šį rudenį tik „Neptūnas“ (dar rugsėjo mėnesį) ir „Lietkabelis“ lyderiams nusileido vienaženkliu skirtumu.

Kazio Maksvyčio penketas šalies pirmenybėse pergales skina net neeikvodamas visų jėgų. Įdomu, kad rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas Lietuvos lygoje yra Laurynas Birutis (12 tšk., 5,5 atk.kam.), kuriam Eurolygoje skiriamas labai nežymus vaidmuo (2,2 tšk.).

Suprantama, Eurolygoje – daug sudėtingiau. Garsiausias Lietuvos klubas svarbiausiame žemyno turnyre spalį pralaimėjo visas trejas rungtynes išvykose Tel Avivo „Makabi“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Belgrado „Partizan“ klubams, bet savo arenoje nudžiugino gausiai susirinkusius sirgalius dviem pergalėmis prieš Bolonijos „Virtus“ ir „Barcelona“ komandomis.

Vis dėlto šie rezultatai dar nesuteikė pakankamai peno bent pirmosioms išvadoms, ar Kauno krepšininkai gali kovoti dėl kelialapio į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

„Jonava“

Spalį. 7–1.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 6–1, Lietuvos taurė: 2–0, FIBA Europos taurės atranka: 0–1.

Nors „Jonavai“, kaip ir visą praėjusį sezoną, paprasčiausiai trūksta krepšininkų, ši komanda pirmosiomis savaitėmis nustebino puikiais rezultatais ir įsitvirtino LKL lentelės antrojoje vietoje. Spalio mėnesį Virginijaus Šeškaus auklėtiniai, skaičiuojant visus turnyrus, pralaimėjo mažiausiai rungtynių – vos vienerias. Įveikti jonaviečius sugebėjo tik „Juventus“.

„Juventus“ nebuvo vienintelis sudėtingas iššūkis, tačiau kiti labai pavojingi varžovai „Wolves“ ir „Ryto“ klubai krito po „Jonavos“ kojomis.

Jonavos komandos rezultatai stebina dėl to, kad beveik visas krūvis tenka septyniems krepšininkams. Trys iš jų patenka tarp dešimties daugiausiai laiko aikštėje praleidžiančių LKL žaidėjų. Dėl didelio krūvio didėja ir nuovargio, ir traumų rizika, tad „Jonavai“ žūtbūt reikia papildymo. Ypač atsižvelgiant į kelių pagrindinių žaidėjų amžių arba traumų istoriją ir tai, kad „Jonava“ ketina dalyvauti dar ir Europos šiaurės lygos (ENBL) turnyre.

Kol kas jonaviečių energija veržiasi per kraštus. Sirgaliai, matyt, negaili pagyrų nė vienam krepšininkui, bet kone labiausiai juos turėtų džiuginti „Jonavai“ tikru lobiu tapęs Goranas Huskičius (13,7 tšk., 5 atk.kam., 4,3 rez.perd.).

„Juventus“

Spalį. 5–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 3–4, Lietuvos taurė: 2–0.

Utenos komanda kol kas laimėjo mažiau negu pusę Lietuvos lygos rungtynių, bet spalio mėnesį parodė, kad jos galimybių ribos yra labai aukštai. „Juventus“, skaičiuojant abu nacionalinius turnyrus, pasiekė penkias pergales iš eilės, o tarp įveiktų varžovų buvo ir praėjusio sezono finalininkas „Lietkabelis“, ir iki tol nė vienos nesėkmės nepatyrusi „Jonava“.

Kita vertus, pirmose ir paskutinėse spalio rungtynėse uteniškiai beveik nepasipriešino nei „Wolves“, nei „Žalgiriui“, kuriems nusileido 27 ir 33 taškų skirtumu.

Kaip ir reikėjo tikėtis, treneris Donaldas Karys žaidimą grindžia trijų amerikiečių individualiu meistriškumu. „Juventus“ puolėjas Justinas Alstonas (18,9 tšk., 6,8 atk.kam.) yra rezultatyviausias LKL krepšininkas, bet labai daug darbo atlieka ir Jawunas Evansas (14,6 tšk., 4,8 rez.perd.), ir Alexas Hamiltonas (10 tšk., 4,4 rez.perd.).

Spalio viduryje „Juventus“ pasirašė sutartį su ketvirtu amerikiečiu Keithu Bensonu, o komandoje vis dar yra penkta laisva užsienio krepšininkui skirta vieta.

„Wolves“

Spalį. 5–3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 5–2, Lietuvos taurė: 1–1, FIBA Europos taurės atranka: 1–1.

Treneris Rimas Kurtinaitis dar tik bando suderinti ką tik suburtos komandos žaidimą, o klubo vadovai prie „Wolves“ vežimo pritvirtino penktą ratą – filipinietį Juaną Gomezą de Liano, iš kurio aukštus tikslus keliančiai komandai tikriausiai nebus jokios naudos.

„Wolves“ vadovai žada, kad komanda sulauks ir tikro pastiprinimo. Jis praverstų, nes kol kas treneris pasikliauna tik aštuoniais su puse krepšininko. Europos turnyruose nežaidžiančiai komandai bent pirmoje sezono dalyje tiek krepšininkų užtenka, juo labiau kad per rungtynes su silpnesniais varžovais prisideda ir tolimiausi atsarginiai. Bet viena kita trauma viską apverstų aukštyn kojomis.

„Wolves“ vieta LKL lentelėje kol kas atrodo gana gražiai. Kita vertus, ši komanda dar nežaidė nei su „Žalgiriu“, nei su „Lietkabeliu“, o vienintelę svarią pergalę pasiekė per rungtynes su „Juventus“ klubu. Tuo tarpu įveikti „Jonavos“ ir „Ryto“ nepavyko. Dar vieną nesėkmę „Wolves“ patyrė taurės turnyre žaisdamas su „Neptūnu“.

Sezono pradžioje visas komandos žaidimas sukasi apie Ahmadą Caverį (15 tšk., 4,6 atk.kam., 6 rez.perd., 6,4 išpr.praž.). Jis – labai aktyvus ir agresyvus, užima antrąją vietą lygoje pagal rezultatyvius perdavimus, bet neretai pamiršta, kad aikštėje yra ne vienas, todėl gali būti ne tik varžovų, bet ir savo komandos duobkasys.

„Šiauliai“

Spalį. 5–3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 4–3, Lietuvos taurė: 1–1, Čempionų lygos atranka: 0–1.

Šiaulių komanda atsigavo po pirmo sukrėtimo – fiasko Čempionų lygos atrankos rungtynėse. Atsigauti padėjo ir gana lengvas tvarkaraštis – šiauliečiai spalį daugiausiai žaidė su komandomis, kurioms numatomos vietos antroje lentelės pusėje. Kita vertus, ir šios komandos dykai taškų neatiduoda, bet Antano Sireikos penketas surinko tuos taškus, kurių labiausiai reikia siekiant užsitikrinti vietą atkrintamosiose varžybose.

Dviejų sunkesnių išbandymų „Šiauliai“ spalio mėnesį neišlaikė. Jie pralaimėjo „Žalgirio“ bei „Wolves“ krepšininkams.

Pirmosiomis savaitėmis A.Sireika labiausiai pasitikėjo tais, kuriuos geriausiai pažįsta. Donatas Sabeckis (13,4 tšk., 6,6 rez.perd.), lygoje užimantis pirmąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus, ir Martynas Varnas (11,3 tšk., 4,3 rez.perd.) patenka tarp septynių LKL krepšininkų, kurie žaidžia ilgiau nei 30 minučių. Tuo tarpu svarbiausio naujoko Kyle‘o Mangaso (13 tšk.) galimybės vis dar neatskleistos.

„Lietkabelis“

Spalį. 4–4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 5–2, Europos taurė: 1–2.

„Lietkabelio“ gerbėjai pirmosiomis sezono savaitėmis neturi priežasčių nei krykštauti iš džiaugsmo, nei skambinti pavojaus varpais. Žinoma, ne viskas klostosi pagal optimistinį planą, tačiau taip pat neįvyko nieko, dėl ko įsivyrautų pesimistinės nuotaikos.

Lietuvos lygoje Nenado Čanako penketas nusileido tik stipriems varžovams „Žalgiriui“ ir „Juventus“, bet praėjusio sezono finalininkų dvikovoje įveikė „Rytą“. Europos taurės turnyre Panevėžio komanda patyrė du pralaimėjimus išvykose (Slobožansko „Prometej“ ir Burgo „Jeunesse Laïque“ ekipoms), tačiau laimėjo vieninteles namie žaistas rungtynes su Ulmo „ratiopharm“.

Per kelias savaites komandoje apsiprato ir tie, kurie sezoną pradėjo silpniau nei tikėtasi: György Golomanas bei Jamelas Morrisas, kuris yra rezultatyviausias „Lietkabelio“ žaidėjas Europos taurės turnyre (14,3 tšk.). Lietuvos lygoje tarp panevėžiečių rezultatyviau nei amerikietis žaidžia tik kitas naujokas Kristianas Kullamäe (14,4 tšk.), bet treneris N.Čanakas esminių priekaištų turbūt neturi nė vienam krepšininkui.

„Nevėžis“

Spalį. 3–4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 3–4, Lietuvos taurė: 1–1.

Aštrių kulminacijų ir nenuspėjamų atomazgų geidžiančius aistruolius turėtų sudominti Kėdainių komanda. Net aštuonerios iš devynerių „Nevėžio“ rungtynių šį sezoną baigėsi vienaženkliu skirtumu, o spalio mėnesį įtampos netrūko visose trejose kėdainiečių laimėtose rungtynėse. Lietuvos lygoje jie įveikė čempioną „Rytą“ ir debiutantus „Gargždus“, taurės turnyre – „Šiaulius“.

Tik per rungtynes su „Žalgiriu“ viskas buvo aišku – Kauno komandai Gedimino Petrausko vyrai nepasipriešino.

Nors buvo ir keli pralaimėjimai, Kėdainių sirgalius rezultatai turėtų tenkinti. „Nevėžis“ yra lentelės viduryje, kur ir turėtų būti pagal sudėtį, naujokai Artūras Žagaras (14,9 tšk., 5,6 išpr.praž.), Bradas Davisonas (14,6 tšk.) ir Timas Lambrechtas (8,7 tšk., 6,7 atk.kam.), regis, pateisina lūkesčius, o vienintelis išties nemalonus įvykis buvo sunki 20-mečio Dominyko Stenionio (3,2 tšk.) trauma.

„Neptūnas“

Spalį. 3–4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 2–5, Lietuvos taurė: 1–1.

Mindaugo Brazio debiutas vyriausiojo trenerio pareigose yra labai kartus. Jo treniruojamas „Neptūnas“ yra vienas didžiausių sezono pradžios nusivylimų ir dėl neaiškaus žaidimo, ir dėl mažo pergalių skaičiaus.

Klaipėdos komanda šį rudenį LKL pirmenybėse nugalėjo tik aiškius autsaiderius „Prienus“ ir „Gargždus“. Maža to, prieniškiai buvo palaužti tik per pratęsimą. Tiesa, taurės turnyre „Neptūnas“ įveikė „Woves“ krepšininkus, bet, reikia pripažinti, antras pagal rangą nacionalinis turnyras ir yra vertinamas kaip antras.

Uostamiesčio sirgaliai pirmoje sezono dalyje didelių priekaištų tikriausiai neturi tik sugrįžėliui Mindaugui Girdžiūnui (15,4 tšk.), kuris lygoje užima ketvirtąją vietą pagal pelnomus taškus, ir Matui Jogėlai (13,5 tšk., 5,3 atk.kam.).

Tuo tarpu naujokai Maliekas White‘as (6,7 tšk.) ir Rinaldas Malmanis (3,9 tšk.) atrodo taip, tarsi nesuprastų, kur papuolė. Šiedu krepšininkai pirmosiomis sezono savaitėmis kartu pataikė vos 3 iš 25 tolimų metimų.

Kol kas nelabai atpažįstamas ir rezultatyviausias praėjusio LKL sezono lietuvis Deividas Gailius (11,2 tšk.).

„Pieno Žvaigždės“

Spalį. 2–5.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 3–4, Lietuvos taurė: 0–2.

Jei būtų įteikiamas prizas už valią, spalio mėnesį į jį pretenduotų ne tik „Nevėžis“, bet ir „Pieno Žvaigždės“. Pasvalio krepšininkai šį mėnesį iškovojo tik dvi pergales, bet abu kartus – ir prieš „Neptūną“, ir prieš „Prienus“ – laimėjo po pratęsimo. Pasvalio komanda į Prienų ekipos krepšį per 50 minučių (šiose rungtynėse buvo žaidžiami du pratęsimai) įmetė 115 taškų. Tai – šio LKL sezono taškų rekordas.

Ramūno Cvirkos treniruojama Pasvalio komanda pasižymi tuo, kuo praėjusį sezoną pasižymėjo jo treniruota „Dzūkija“ – vaidmenys žaidėjams paskirstyti labai tolygiai. Rezultatyviausias „Pieno Žvaigždžių“ krepšininkas Corey Allenas (13,1 tšk.) lygos rezultatyviausių žaidėjų lentelėje užima vos 20-ąją vietą, tačiau net aštuonių pasvaliečių vidurkis yra didesnis negu 6 taškai, o spalio mėnesį prisidėjus Džordžei Dželetovičiui, beveik visose rungtynėse žaidžia net vienuolika krepšininkų.

Tuo dabartinės „Pieno Žvaigždės“ smarkiai skiriasi nuo praėjusių sezonų „Pieno Žvaigždžių“, kurių atsarginių suolas būdavo gana trumpas.

„Rytas“

Spalį. 2–5.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 4–3, Čempionų lyga: 0–2.

Tokio įvykių posūkio tikriausiai nesitikėjo niekas. Lietuvos čempiono vardą ginantis „Rytas“ spalio mėnesį patyrė penkis iš eilės pralaimėjimus! Vilniaus komanda laimėjo tik pirmąsias ir paskutiniąsias mėnesio rungtynes su „Prienais“ ir „Wolves“.

Tarp dviejų pergalių įsiterpė du pralaimėjimai Čempionų lygoje Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ ir „Bnei Herclija“ klubams bei nesėkmės Lietuvos lygoje žaidžiant su „Nevėžiu“, „Jonava“ ir „Lietkabeliu“. Du pastarieji pralaimėjimai, stebint Giedriaus Žibėno vadovaujamos komandos sportinę formą, net nebuvo netikėti.

LKL pirmenybėse, kuriose įvyko vos ketvirtadalis reguliariojo sezono, neaukšta vieta „Rytui“ šiuo metu nėra problema. Tačiau Čempionų lygos pirmasis etapas labai trumpas, tad varžovai jau įspaudė Vilniaus krepšininkus į kampą.

Išvesti „Rytą“ į tiesų kelią labiausiai stengiasi Marcusas Fosteris. Jis per dvejas Čempionų lygos rungtynes pelnė 45 taškus, o Lietuvos lygoje įmeta vidutiniškai 14,7 taško ir taip pat yra rezultatyviausias komandos žaidėjas.

Tačiau žaidimo organizavimas stringa. Šią problemą atspindi ir skaičiai – pagal rezultatyvius perdavimus komandoje pirmaujantis Elvaras Fridrikssonas jų atlieka tik 3,4.

„Gargždai“

Spalį. 1–7.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 0–7, Lietuvos taurė: 1–1.

LKL naujokų komanda sezoną pradėjo nesukomplektuota. Spalio mėnesį sudėtis pamažu pildėsi, tačiau net atvykus amerikiečiams Samui Thompsonui ir Corey Sandersui, „Gargždų“ raumenys nėra tokie tvirti, kad jie galėtų lygintis bent su lygos vidutiniokais. Juo labiau kad padėti komandai kelias savaites negalėjo Aurimas Urbonas.

Lietuvos lygoje Pauliaus Juodžio penketas dar nelaimėjo nė karto ir tęsia septynių pralaimėjimų virtinę. Nedidelį pergalės džiaugsmą „Gargždai“ patyrė Karaliaus Mindaugo taurės turnyre, kurio atrankos etape laimėjo pirmąsias rungtynes su „Prienais“. Tačiau gargždiškių džiaugsmas truko labai trumpai, nes atsakomąsias rungtynes jie pralaimėjo didesniu skirtumu.

Kol kas tempti komandą bando du aiškūs lyderiai. Į LKL rezultatyviausių dešimtuką patenka Giedrius Staniulis (16,4 tšk., 9,9 atk.kam.) ir Joshas Newkirkas (14,7 tšk., 5,3 rez.perd.). Beje, G.Staniulis yra daugiausiai kamuolių atkovojantis lygos žaidėjas, o J.Newkirkas užima trečiąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus.

„Prienai“

Spalį. 1–8.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 0–7, Lietuvos taurė: 1–3.

Praėjusio sezono autsaideriams šį rudenį vėl nepavyksta sukurti pergalės formulės. „Prienai“ pralaimėjo visas septynerias LKL rungtynes, o pridėjus praėjusio sezono pabaigą, Lietuvos lygoje tęsia 15 pralaimėjimų virtinę.

Tomo Gaidamavičiaus auklėtiniams kelis kartus iki pergalės trūko labai nedaug. Jie šį sezoną pralaimėjo jau tris pratęsimus. Tik per papildomas minutes Prienų komandą palaužė „Jonava“ (rugsėjo mėnesį), „Neptūnas“ ir „Pieno Žvaigždės“ (spalio antroje pusėje).

Tamsiausius debesis šiek tiek išsklaidė pergalė Karaliaus Mindaugo taurės atrankos etape, kuriame „Prienai“ įveikė „Gargždus“ ir užsitikrino teisę žaisti šešerias rungtynes taurės turnyro grupės varžybose.

Išjudinti „Prienus“ bando LKL rezultatyviausių žaidėjų lentelėje antrąją vietą užimantis ir daugiausiai pražangų išprovokuojantis Brandonas Brownas (17,7 tšk., 6,6 išpr.praž.), bet varžovai jo pastangas verčia niekais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.