EUROLYGA 2023

Prancūzijos spauda įsitikinusi: V. Wembanyama atkreips visų dėmesį Panevėžyje

Penktadienį vakare Panevėžys pateks į Prancūzijos krepšinio istoriją. Jei viskas vyks taip, kaip numatoma, šis Lietuvos miestas ilgus dešimtmečius bus minimas kaip Victoro Wembanyamos debiuto Prancūzijos vyrų rinktinėje vieta.

V. Wembanyama<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Wembanyama<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Wembanyama<br>G. Bitvinskas.
V. Wembanyama<br>G. Bitvinskas.
V. Wembanyama<br>G. Bitvinskas.
V. Wembanyama<br>G. Bitvinskas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 11, 2022, 3:27 PM

Lietuvos ir Prancūzijos krepšininkai penktadienį Panevėžyje žais pasaulio pirmenybių atrankos rungtynes. Tačiau prancūzų žurnalistai, regis, visai pamiršo, dėl ko šią savaitę susibūrė Prancūzijos rinktinė. Prancūzų leidiniuose beveik neminima, kad „mėlyniesiems“ reikia kovoti dėl kelialapio į pasaulio pirmenybes – pastarosiomis dienomis kalbama vien apie 18-metį 221 cm ūgio supertalentą Victorą Wembanyamą, kuris turėtų debiutuoti Prancūzijos vyrų rinktinėje.

„Kai jo aukšta figūra pasirodė Maurice‘o Thorezo sporto rūmuose, visos akys akimirksniu nukrypo į Victorą Wembanyamą. Kiti žaidėjai buvo pamiršti ir žurnalistai glaudžiai apspito „mėlynųjų“ fenomeną, kuris penktadienį Lietuvoje žengs pirmuosius žingsnius atstovaudamas Prancūzijai“, – savaitės pradžioje įvykusią spaudos konferenciją, kurioje jaunuolis pirmą kartą prisistatė kaip Prancūzijos rinktinės žaidėjas, aprašė svarbiausias Prancūzijos sporto leidinys „L‘Equipe“.

„L‘Equipe“ penktadienį paskelbė didelį straipsnį apie kylančią žvaigždę, o viršelyje išspausdino didelę V.Wembanyamos nuotrauką.

„Nors jam pranašaujamas vieno iš didžiausio visų laikų krepšininkų likimas, 18-metis Victoras Wembanyama tik šį vakarą žais pirmąsias rungtynes Prancūzijos rinktinėje. 221 cm ūgio vunderkindas atsisako pasiduoti jį apsupusiai beprotybei“, – pirmajame puslapyje naują Prancūzijos sporto pasididžiavimą pristatė „L‘Equipe“.

Kituose Prancūzijos leidiniuose taip pat buvo labai mažai rašoma apie artėjančias rungtynes ir jų svarbą šalies krepšinio rinktinei. Užtat antraštėse mirgėjo V.Wembanyamos pavardė.

„V.Wembanyama pradeda naują etapą. Krepšinio fenomenas ruošiasi penktadienį debiutuoti Prancūzijos rinktinėje ir labai greitai, nepaisant jauno amžiaus, turėtų tapti jos žaidimo ašimi.

Jei paskutinę akimirką neįvyks nieko netikėto, V.Wembanyama mėlynus marškinėlius pirmą kartą vilkės penktadienį Panevėžyje, mieste, esančiame už 150 kilometrų nuo sostinės Vilniaus“, – rašė AFP naujienų agentūra, kurios straipsnį paskelbė dauguma svarbiausių Prancūzijos interneto svetainių.

„Jis yra naujas Prancūzijos, Europos, Amerikos, tarptautinio, ... pasaulio krepšinio atradimas. Kalbėti apie 18-metį Victorą Wembanyamą nesiliaujama“, – viename iš straipsnių rašė „L‘Equipe“.

Kitas to paties leidinio straipsnis buvo pavadintas vienu žodžiu, tiksliai atspindinčiu Prancūzijos sporte prieš kelias savaites prasidėjusį reiškinį: „Wembamania“.

„Ar žinote Victorą Wembanyamą? Jis – jaunuolis, kuris tuoj debiutuos Prancūzijos rinktinėje. Daugeliui žaidėjų tai būtų ypatingas įvykis. Tačiau jam tai yra ironiška, nes jo talentas visame pasaulyje garsiai aptarinėjamas kelias pastarąsias savaites“, – rašė „Eurosport“ televizijos interneto svetainės prancūziškoji versija.

„BeBasket“ krepšinio leidinys prisiminė, kad V.Wembanyama vilkėdamas mėlynus marškinėlius, tačiau dar ne vyrų, o vaikinų rinktinės, kol kas didžiausią pergalę pasiekė netoli nuo Panevėžio – 2021 metais Rygoje vykusiose pasaulio 19-mečių pirmenybėse.

Jų finale prancūzai tik per plauką nusileido JAV rinktinei 81:83 ir iškovojo sidabro medalius. Pakeliui į finalą Prancūzijos komanda tuomet turėjo įveikti ir sunkią lietuvių kliūtį – ketvirtfinalyje „mėlynieji“ mūsų šalies vaikinus palaužė tik per pratęsimą 84:79.

Vienas iš Lietuvos vaikinų rinktinės lyderių pernai Rygoje buvo panevėžietis Mantas Rubštavičius, kuris šią savaitę sulaukė pirmojo kvietimo į vyrų rinktinę. Ši detalė taip pat neprasprūdo pro „BeBasket“ akis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.