EUROLYGA 2023

K. Maksvytis išskyrė pagrindinius „Anadolu Efes“ ginklus ir E. Atamano treniravimo specifiką

Gruodžio 9 dieną Kauno „Žalgirio“ krepšininkai dar kartą žengs į sausakimšą „Žalgirio“ areną, kurioje sieks iškovoti penktąją Eurolygos pergalę namuose.

K. Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Maksvytis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 11:13 AM, atnaujinta Dec 8, 2022, 11:22 AM

Kazio Maksvyčio auklėtinių laukia nemenkas iššūkis – Eurolygos čempionai Stambulo „Anadolu Efes“.

Abi komandos dvikovą pasitinka savo sąskaitoje turėdamos 6 pergales ir 5 pralaimėjimus, tačiau nuotaikos rūbinėse skirtingos.

Žalgiriečiai 11-ajame Eurolygos ture namuose 67:81 nusileido Atėnų „Panathinaikos“ komandai ir patyrė pirmąjį pralaimėjimą namuose, tuo tarpu Stambulo klubas šventė keturias Eurolygos pergales paeiliui.

Tiesa, Eurolygos čempionai patyrė du pralaimėjimus Turkijos lygoje, tačiau „Žalgirio“ vyriausiasis treneris K.Maksvytis šių nesėkmių nesureikšmina ir turi jų paaiškinimą.

„Atvyksta vieni iš Eurolygos grandų. Gal kažkiek apgaulingas įvaizdis, kad jie pralaimėjo dvi rungtynes Turkijos čempionate, bet jie turi 4 pergalių seriją Eurolygoje. Priežastis paprasta – Turkijoje yra legionerių limitas ir jie dėl to pralaiminėja rungtynes vietiniame čempionate.

Kas liečia Eurolygą, jie atvažiuoja karšti, nugalėję topines komandas. Komanda pasižyminti dideliu puolimo potencialu, tą įrodė ir finaluose du kartus iš eilės. Gynyboje gal ir galima atrasti skylių, bet daugiausiai jie laimi įmesdami daugiau taškų savo puolimu ir tas jiems pasiteisina. Jie turi daug gerai individualiai žaidžiančių krepšininkų“, – prieš artėjančią dvikovą kalbėjo K.Maksvytis.

– Kur galima bausti „Anadolu Efes“ komandą gynyboje?

– Toks vaizdas, kad jie galvoja, jog vis tiek įmes daugiau taškų nei varžovai ir gynyboje bando kažkiek pagudrauti. Gynyba nėra jų stiprioji pusė, bet tai kelis metus jau nieko nereiškia. Galima bausti individualią gynybą, galima bausti komandinę gynybą, bet viską kompensuoja geru puolimu.

– Kas lemia, jog „Anadolu Efes“ pradeda geriau žaisti antroje sezono pusėje?

– Kelis metus iš eilės ar tai nežaidžia, ar tai traumuotas Shane’as Larkinas. Jisai kai grįžta, ypatingai antroje sezono pusėje žaidimas pasikeičia, kažką panašaus matome ir šiemet. Šį sezoną prisidėjo ir kitos žvaigždės. Tas pats Willas Clyburnas.

Bet nemanau, kad reikėtų susikoncentruoti tik į Vasiliję Micičių ir W.Clyburną. Labai daug lemia atsarginiai žaidėjai, kurie pakeičia rungtynes. Rodrigue’as Beaubois, Tiboras Pleissas, Elijah Bryantas. Jie turi daug ginklų, ypatingai puolime.

– Ar tikitės rytoj pamatyti Sh.Larkiną?

– Paskutinėse rungtynėse kiek matėme patyrė čiurnos traumą. Tikimės visko, bet turbūt jisai nežais.

– V.Micičius yra vienas buvusių žalgiriečių pakilęs į žvaigždės statusą. Kuris dabartinis auklėtinis turi potencialo pasiekti tokį lygį?

– Visi gali. V.Micičių atsimenu iš jaunimo čempionato, jis žaidė už dvejais metais vyresnių komandą. Jis stiprus fiziškai, individualiai. Gali tiek mesti, prasiveržti. Aš visada iš savo auklėtinių tikiuosi, kad jie tobulės sparčiai. Keenanas Evansas, Ignas Brazdeikis turi potencialo. Norėčiau palinkėti sėkmės ir jiems.

– Ar iš tiesų Ergino Atamano derinių knyga yra trumpesnė nei kitų trenerių?

– Galima ginčytis dėl trenerių treniravimo filosofijos. Vieni treneriai mėgsta viską turėti savo rankose, ypatingai mažesnio talento komandose ir kontroliuoti tiek gynybą, tiek puolimą. Kartais trenerio menas yra ir netrukdyti žaidėjams, leisti jiems priimti sprendimus ir panašu, kad tai yra geroji E.Atamano savybė. Jisai kartais leidžia žaidėjams improvizuoti ir priimti sprendimus.

– Ar Luko Lekavičiaus trauma verčia persigalvoti komandos papildymo klausimu?

– Turbūt ne. Gynėjų grandyje turime pakankamai žaidėjų. Didesnis krūvis tikriausiai teks Tomui Dimšai, Mantui Kalniečiui, Doviui Giedraičiui. Jeigu kažkas panašaus atsitiktų aukštaūgių linijoje, tuomet turbūt planuotume papildymą, o dabar ne.

– Yra daugiau sveikatos problemų?

– Nedidelius negalavimus jaučia Karolis Lukošiūnas, bet tikiuosi jis tuos negalavimus susitvarkys.

– Kuo jums „Anadolu Efes“ skiriasi nuo kitų grandų?

– Labai į puolimą orientuota komandą, kurioje labai daug ką sprendžia gynėjai. Vienu metu aikštelėje yra trys, kartais net keturi kūrėjai, kurie gali sukurti komandos draugams ar patys nulemti atakos baigtis. Įprastai komandos turi vieną ar du tokius žaidėjus, o pas juos aikštelėje kartais net būna keturi.

Labai sunku prieš juos gintis. Jie turi daug puolimo opcijų ir nėra kuom rizikuoti. Yra daug talentingų žaidėjų, kurie gerai išnaudoja savo progas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.