EUROLYGA 2023

D. Sabonis vadovauja „Kings“ ekspedicijai į Olimpo kalną net sulūžusiu pirštu

Domantas Sabonis prieš pat Kalėdas rungtynėse su „Washington Wizards“ susilaužė dešinės rankos nykštį. Aiškiausias būdas išgydyti traumą buvo chirurginė operacija. Tačiau ši procedūra būtų užkirtusi kelią „Sacramento Kings“ lyderiui rungtyniauti iki keturių-šešių savaičių, o tai yra apie 20 rungtynių.

D. Sabonis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Sabonis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Sabonis<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
D. Sabonis<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Sabonis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Sabonis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 3, 2023, 6:02 PM

Kai tai buvo paaiškinta D.Saboniui, jis atsakė, kad praleisti tiek laiko nerungtyniaudamas – negali.

Tada jam buvo pasiūlyta alternatyva ir pasakyta, jog šią traumą – nepagrindinės rankos nykščio avulsinį lūžį – galima išgydyti išliekant darbingam.

Tad, kol medikai stengėsi sumažinti piršto tinimą, D.Sabonis praleido tik vienerias rungtynes, kuomet jo komanda gruodžio 27 d. pralaimėjo „Denver Nuggets“ ekipai.

Tačiau tinimas per dieną atslūgo tiek, kad jis jau kitą dieną galėjo grįžti į atsakomąsias rungtynes su „Nuggets“, kuriose jis pelnė 31 tašką, atkovojo 10 kamuolių ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus, o „Kings“ iškovojo pergalę 127:126.

„Tai buvo ilga vasara, – „The Athletic“ sakė D.Sabonis. – Daug (komandos) lūkesčių. Visi įdėjo daug darbo.

Praleisti daug rungtynių tiesiog neatrodė teisinga. Jei yra galimybė su tuo žaisti, tai bent jau turėjau pabandyti.“

D.Saboniui 26-eri, jis yra pačiame jėgų žydėjime ir žaidžia „Visų žvaigždžių“ sezoną. Šį sezoną jis uždirba 18,5 mln. JAV dolerių, o kitą sezoną uždirbs 19,4 mln. Tai yra paskutinis jo sutarties, kuri yra mažesnė už rinkos kainą, sezonas.

Tai lemiamas laikas jo profesinėje veikloje ir jo kaip aukščiausios klasės žaidėjo įvaizdis yra susijęs su komandos sėkme – D.Sabonis turi įrodyti, jog būtent jis gali būti pagrindinis elementas, leidžiantis komandai laimėti rungtynes ir pakelti ją į kitą lygį.

„Kings“ dalyvauja įnirtingoje kovoje, kad nutrauktų daug nusivylimo ir diskusijų sukėlusią 16 metų trukusią sausrą nepatenkant į atkrintamųjų rungtynių etapą.

Daugelis atliktų personalo žingsnių, įskaitant D.Sabonio mainus į jaunąjį talentą Tyrese'ą Haliburtoną, buvo dalis platesnės „Kings“ organizacijos strategijos, kaip 2023 m. balandį užmušti šį negandų drakoną.

Tačiau be D.Sabonio – tai būtų misija neįmanoma. Tai žaidėjas pakeitęs visą „Kings“ žaidimo dinamiką. D.Sabonis šį sezoną vidutiniškai pelno 18,3 taško, atkovoja 12,4 kamuolių ir atlieka 6,7 rezultatyvaus perdavimo.

Kai jis šį sezoną buvo ant parketo (1079 minutes), „Kings“ turėjo dominuojantį 118,9 taško puolimo reitingą ir su juo aikštelėje pelnydavo 5,9 daugiau taško.

Kaip atrodo „Kings“, kai D.Sabonis sėdi ant suolo?

Per 510 minučių „Kings“ puolimo rodiklis nukrenta iki 104,9, t. y. prasčiau nei mažiausiai rezultatyvus lygos puolimas. Be vidurio puolėjo, kuris taip pat yra ir jų atakų organizatorius, komanda tampa beviltiška. Be to, ant suolelio sėdintys atsarginiai variantai – Alexas Lenas, Richaunas Holmesas, Chimezie Metu, Neemias Queta – negali nė iš tolo prilygti jo įgūdžiams, rašo „The Athletic“.

Todėl galima daryti prielaidą, kad skirtumas su D.Saboniu ir be jo per 20 rungtynių būtų labai didelis. Atsižvelgiant į itin pajėgios Vakarų konferencijos būklę, pavyzdžiui, šešių pergalių atotrūkis sezono viduryje gali lengvai pasirodyti esąs skirtumas tarp to, ar baigti atkrintamųjų sausrą, ar likti ištroškusiam kaip niekada anksčiau.

„Nemėgstu sėdėti ant suolo, – kalbėjo D.Sabonis. – Ypač su gatvės drabužiais (be sportinės aprangos). Aš apie tai net negalvojau. Visiems sakiau, kad žaisiu toliau.“

Komandai pasisekė, kad D.Sabonis turi tokį mąstymą.

„Jis tikrąja to žodžio prasme turi lūžusį nykštį, – stebėjosi jo komandos draugas De'Aaronas Foxas. – Išeiti į aikštę ir žaisti per tokį skausmą prieš Nikolą Jokičių... Jis išeina į aikštę. Jis kovoja. Jis vis dar atkovoja kamuolį žinodamas, kad ta (sužeista) ranka vėl gaus kontaktą, smūgį, susižeis. Jis išėjo į aikštę ir tai rodo jo tvirtumą. Jis nori laimėti.“

Vis dėl to tai yra lūžis, kurį išgydyti be operacijos nėra taip lengva, tad dėl D.Sabonio noro žaisti jis per kelis ateinančius mėnesius rizikuoja dar labiau pagilinti savo traumą. D.Sabonis sakė, kad turės tvarkytis su tuo kasdien ir būti atsargesnis. Šiuo metu kiekvienose rungtynėse jis dėvi paminkštintą įtvarą.

Taigi kyla klausimas, ar tai turės įtakos jo žaidimui. Pavyzdžiui, rungtynėse prieš „Denver Nuggets“ greičiausiai pastebimas nukrypimas buvo jo gynyboje po krepšiu. Rungtynių pradžioje dengdamas N.Jokičių jis stengėsi apsaugoti sužeistą ranką ir sugerti kūno smūgius savo krūtine.

„Man dabar skauda krūtinę, nes negalėjau tiek daug naudotis ranka“, – po rungtynių žurnalistams prisipažino D.Sabonis po daugiau nei valandą trukusio gydymo seanso, kurio metu teko lankytis ir šaltoje vonioje.

„Stengiuosi apie tai negalvoti, – pažymėjo D.Sabonis. – Padariau savo apšilimą. Medicinos personalas atliko puikų darbą. Žmonės manęs vis klausinėjo (apie nykštį). Aš jiems sakau: „Baikit manęs klausinėti “.

Pažymėtina, kad D.Sabonis, nepaisant lūžusio piršto, atrodo pasiruošęs naudoti dešinę ranką atšokusiems kamuoliams sugriebti, pasiekti per spūstis ir net siekti atšokusių ar išmestų kamuolių.

Kai pasirodė žinia apie tai, jog D.Sabonis susižeidė nykštį, pasitraukė iš rungtynių su „Wizards“ ir kelias ateinančias dienas gydėsi, buvo pagrindo nerimauti ne tik dėl jo sveikatos artimiausioje ateityje, bet ir dėl ilgalaikio „Kings“ gebėjimo išlaikyti pozicijas kelyje link atkrintamųjų.

Tačiau D.Sabonio forma, kurią jis demonstruoja visose rungtynėse po patirtos traumos turėtų šiek tiek sumažinti sirgalių nerimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?