EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistas apžvelgė pirmąją „Žalgirio“ Eurolygos pusę – įvardijo neatskleistus kozirius

Reguliarusis Eurolygos sezonas įpusėjo, o Kauno „Žalgiris“ demonstruoja įspūdingus rezultatus. Po 17 rungtynių kauniečiai yra iškovoję 9 pergales, kai tuo tarpu praėjusiame iš viso žalgiriečiai laimėjo tik 8 kartus.

 Krepšinio specialistas apžvelgė pirmąją „Žalgirio“ Eurolygos pusę<br> lrytas.lt koliažas
 Krepšinio specialistas apžvelgė pirmąją „Žalgirio“ Eurolygos pusę<br> lrytas.lt koliažas
K. Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Evansas<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Evansas<br>G.Bitvinsko nuotr.
I. Brazdeikis, K. Hayesas ir T. Cavanaugh.<br>G.Bitvinsko nuotr.
I. Brazdeikis, K. Hayesas ir T. Cavanaugh.<br>G.Bitvinsko nuotr.
T. Purlys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T. Purlys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 6:25 PM

„Žalgiris“ po 17 rungtynių savo sąskaitoje turi 9 pergales ir užima 8-ąją vietą. Vietą, kurioje būdamas sezono gale „Žalgiris“ patektų į atkrintamąsias rungtynes.

Kauniečių treneris Kazys Maksvytis spaudos konferencijose kelis kartus minėjo, kad buvo įmanoma iškovoti ir papildomas 2–3 pergales. Jeigu šie stratego žodžiai išsipildytų, būtų galima trauktis plaukus iš galvos.

Šiuo metu pirmose Eurolygos vietoje esantis Vitorijos „Baskonia“ klubas yra iškovojęs 11 pergalių, tad 3 papildomi „Žalgirio“ laimėjimai pastūmėtų Lietuvos klubą į 1-ąją vietą Eurolygoje!

Kodėl gi šis sezonas „Žalgiriui“ toks sėkmingas ir ar gali būti dar geriau? Į šiuos klausimus lrytas.lt portalui padėjo atsakyti Vilniaus „Stekas“ ir auksinės Lietuvos 16-mečių vaikinų rinktinės treneris Tomas Purlys.

Pasak krepšinio specialisto pirmoje sezono pusėje „Žalgiris“ buvo toks konkurencingas dėka sėkmingos šio sezono komplektacijos ir be abejo – po 15,9 taško ir 17,4 naudingumo balo rinkusio Keenano Evanso įsigijimo.

„Pagrindinė priežastis gero rezultato – vykusi komplektacija ir Keenano Evanso žaidimas. K.Evansas kaip žaidėjas labai geru procentu reikiamu metu imdavosi iniciatyvos. Būtent to praėjusiais metais trūko „Žalgiriui“. Tuomet nebuvo žaidėjo, kuris galėtų vienas prieš vieną apžaisti varžovą, kuomet nepasisekdavo derinys.

Taip pat matosi, kad komandoje yra geras mikroklimatas, o daug žaidėjų duoda naudos ir nemesdami į krepšį. Pirmiausiai akys krypsta į Arną Butkevičių, Edgarą Ulanovą ir Rolandą Šmitą, kurie viską pradeda nuo gynybos. Jie aikštelėje atiduoda visas jėgas nepaisant to, kad kartais rungtynes užbaigia su keliais taškais“, – dėmesį atkreipė krepšinio treneris.

Be abejo, T.Purlys nepraleido progos pagirti ir komandos trenerio – Kazio Maksvyčio.

„Be abejo reikia paminėti ir trenerį. Kalbame, kad K.Maksvytis yra Eurolygos naujokas, neskaitant tų 10 rungtynių su Klaipėdos „Neptūnu“. Komanda kiekvienas rungtynes progresuoja, žaidžia gražiai, krepšininkai kovoja už trenerį. Mes žinome, kad visados visi žaidėjai buvo geros nuomonės apie K.Maksvytį, pirmiausiai kaip apie žmogų. Matome, kad gynyboje ir puolime būna minusų, tačiau jau kitose rungtynėse tie minusai būna ištaisyti“, – kalbėjo su 16-mečiais Europos auksą laimėjęs treneris.

„Steką“ treniruojantis T.Purlys taip pat pabrėžia, jog K.Maksvyčio progresas matomas kiekvienose rungtynėse, o šis sezonas gali duoti labai didelės naudos Lietuvos krepšiniui kalbant ne tik apie Kauno „Žalgirį“.

„Treneris visada auga su tam tikru lygiu, kuriame jis yra. Dabar jis patekęs į vieną aukščiausių pasaulio lygių. Kiekvienas žmogus, žaidėjas, treneris, vadybininkas gaudamas kažkokios patirties progresuoja. Viena yra tavo žinios, kita yra patirtis kuria gauni žaisdamas tame lygyje. Aš manau, kad jis su kiekvienomis rungtynėmis tobulėja ir dėl to geriau yra ir pačiai rinktinei, kadangi treneris turės papildomos patirties aukščiausiame lygyje“, – galvodamas apie 2023 metų pasaulio čempionatą kalbėjo krepšinio specialistas.

Ar situacija gali būti dar geresnė? T.Purlys išskiria du žaidėjus, iš kurių prieš sezoną buvo tikimasi didesnio indėlio.

„Neturėjome gero pakaitalo R.Šmitui sunkiojo krašto pozicijoje. Tylerio Cavanaugh žaidimas šiemet iki šiol buvo labai didelis nusivylimas ir dėl to kildavo problemų šioje pozicijoje. Tikiuosi, kad į komandą atvykęs Achille Polonara ištaisys šią problemą.

O kitas koziris be abejo yra Ignas Brazdeikis. Tikimės, kad puolime jis tikrai gali žaisti, ką ir parodė paskutinės rungtynės su Stambulo „Fenerbahce“ ir „Neptūnu“. Gal dabar jam kaip tik bus psichologiškai lengviau, kai turės didesnio lyderio vaidmenį.“, – lrytas.lt portalui kalbėjo T.Purlys.

Vienas brangiausiai apmokamų „Žalgirio“ žaidėjų – I.Brazdeikis šį sezoną Eurolygoje sužaidė 15 rungtynių, kuriose vidutiniškai renka po 10,1 taško ir 6,6 naudingumo balo. Kanadoje augusiam lietuviui prieš sezoną buvo prognozuojama lyderio pozicija puolime, tačiau šiuo metu šių lūkesčių 24-erių krepšininkas nepateisina, o tam labai trukdo ir tritaškiai, kuriuos jis meta vos 16,7 proc. tikslumu.

Tuo tarpu praėjusiame sezone 9,7 taško ir 5,1 atkovoto kamuolio vidurkius fiksavęs T.Cavanaugh šį sezoną renka tik po 5,9 taško ir 4,3 atkovoto kamuolio, o žaidėjo likimas šį sezoną nėra aiškus, kadangi krepšininkas nuo 14-ojo turo neberungtyniauja dėl patirtos traumos.

Kada puolėjas iš JAV sugrįš į aikštelę nėra aišku, o Kauno „Žalgiris“ nieko nelaukdamas vietoje jo pasikvietė A.Polonara.

Antroje sezono pusėje „Žalgiriui“ teks verstis ir be neabejotino lyderio K.Evanso. Įžaidėjas sausio 5 dieną vykusiose rungtynėse prieš Stambulo „Fenerbahce“ nusitraukė Achilo sausgysles ir po atliktos operacijos negalės rungtyniauti 6–8 mėnesius. Jį komandoje pakeitė Isaiah Tayloras.

Antrasis turas „Žalgiriui“ prasideda nuo dvigubos savaitės Italijoje. Sausio 10 d. kauniečiai susitiks su Bolonijos „Virtus“, o sausio 13 d. lauks Milano „Olimpia“ išbandymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.