EUROLYGA 2023

M. Špoko agentūros dalinamas sporto „kapšas“ padidėjo, bet nedžiugina: krepšinis pinigų lietaus nejaučia NSA milijonus teks dalinti iš naujo

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) sulauks beveik 2 mln. eurų valstybės dotacijos iš Nacionalinės sporto agentūros biudžeto, tačiau kol kas atsargiai vertina naujai įkurto sporto finansavimo mechanizmo darbą ir mato jame spragų.

M. Špokas džiaugiasi 35 proc. daugiau pinigų sportui, tačiau tai nedžiugina net labiausiai pamalonintų: krepšinis to kol kas nejaučia.<br>Lrytas.lt montažas.
M. Špokas džiaugiasi 35 proc. daugiau pinigų sportui, tačiau tai nedžiugina net labiausiai pamalonintų: krepšinis to kol kas nejaučia.<br>Lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 5:28 PM

Pirmadienį pranešta, kad LKF skirti 1,99 mln. eurai, tai yra antrą pagal dydį pinigų kapšą gavusi šalies federacija. 2,1 mln. eurų atiteks Plaukimo federacijai. NSA direktoriaus Mindaugo Špoko įsakymu 60 šalies sporto federacijų ir 5 negalią turinčių asmenų sporto organizacijų gaus 20 mln. eurų aukšto meistriškumo sporto programoms finansuoti. Tai 35 proc. daugiau nei 2022 m.

2022 m. LKF iš valstybės gavo beveik milijonu mažiau – 1,06 mln. eurų. Tai lėmė šalies vyrų krepšinio rinktinės nepatekimas į 2021 m. Tokijo vasaros olimpines žaidynes.

Vis dėlto per metus beveik milijonu pakilusi valstybės parama, anot LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, yra minimumas, kuris turėtų būti skirtas šalies krepšiniui. Bendras LKF biudžetas šiais metais sieks kiek daugiau nei 4 mln. eurų.

„Jei atvirai, reikia žiūrėti į visą kontekstą, tai pernai mūsų biudžetas buvo 3,7 mln. eurų. Bendrame biudžete beveik 2 mln. eurų valstybės finansavimas didelės įtakos neturės, tai bus išsilaikymas tame pačiame lygyje.

Biudžetinės lėšos gal ir didėja, bet reikia suprasti, kad mes nieko negausime iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto. Pernai iš dviejų šaltinių gavome, šiemet – iš vieno. Žinoma, yra kažkoks padidėjimas, bet jis nėra toks ryškus, koks gali kažkam atrodyti. Reikia įvardinti daiktus tikraisiais vardais“, – lrytas.lt kalbėjo M.Balčiūnas.

LKF generalinis sekretorius kol kas nesureikšmina NSA pirmųjų darbų, be to, teigia, kad šalies sporto finansavimo problema vis tiek lieka.

„Dabar atsirado daugiau rizikos tapti viešųjų pirkimų objektu. Manau, kad LKF tokia netaps, bet jei taptume, tai būtų labai komplikuota padėtis.

Mes dalį savo biudžeto susirenkame iš privačių rėmėjų, tai mums leidžia veikti laisviau. Jei viską skirtų tik valstybė, tuomet būtų sunkiau atlikti mokėjimus, rinktinei užsakinėti čarterinius skrydžius ir panašiai.

Džiaugiuosi, kad NSA deklaruoja, jog finansavimas sportui pakilo keliomis dešimtimis procentų, bet krepšinis to kol kas nejaučia. 2 mln. eurų, prieš 3–4 metus tiek pat gaudavome iš dviejų valstybės šaltinių. Problema, kurią reikia spręsti, yra krepšelio klausimas, iš kur tie pinigai paimami. Nes kol kas federacijos atiminėja pinigus viena iš kitos.

Tai, kad plaukikai kas trečią savaitgalį gali tapti pasaulio čempionais, o krepšininkai – kas ketverius metus, tai šios neteisybės niekas neištaisys. Suprantu tik tiek, jei LKF pati nesusikurs solidaus biudžeto, už ją jo niekas kitas nesurinks. Su tokia nuostata ir gyvename. 2 mln. eurų yra minimalus krepšinio finansavimas, gėda būtų mažiau“, – kalbėjo M.Balčiūnas.

NSA pinigus skirstyti paskubėjo?

NSA pirmadienį pranešė apie 20 mln. eurų dalybas, tačiau iki šios savaitės pabaigos jiems dar kartą teks perskaičiuotiskirstomas lėšas.

Kaip praneša 15min.lt žurnalistas Aurimas Tamulionis, NSA gavo daugybės šalies sporto federacijų skundus, neva netinkamai paskaičiuoti koficientai, netinkamai įvertinti koronaviruso pandemijos sujaukti metai ir nepridėti visų atletų pasiekimai. M.Špokas teigė, kad finansavimas bus dar kartą perskaičiuotas, o tai reiškia, kad kai kurios federacijos gaus mažiau pinigų nei buvo pranešta anksčiau.

Tiesa, LKF vienas vadovų M.Balčiūnas teigė, kad sumažėjimas nebus ryškus.

„Suprantama, kad visos naujos iniciatyvos turi susigulėti. Neturime nuogąstavimų, kad kažkas stipriai keisis. Preliminariai mus informavo, kad pokytis gali būti apie 20 tūkst. eurų“, – atskleidė pašnekovas.

Dar kartą patvirtinus duomenis, pinigai federacijas turėtų pasiekti per 3–4 darbo dienas.

„Planuojame, kad, suderinus ir pasirašius sutartis su sporto federacijomis, skirtos lėšos bus pervestos per 3–4 darbo dienas. Iki šiol lėšos pasiekdavo ne anksčiau nei kovo mėnesį. Dabar daug kas priklausys nuo federacijų operatyvumo ir tikslumo“, – pranešime spaudai sakė NSA direktorius M.Špokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.