EUROLYGA 2023

Kas laukia „Ryto“ krepšininkų Čempionų lygos antrajame etape: kelionė prasideda Ispanijoje

Ispanijos lygos autsaiderė „Manresa“, Turkijos lygos vidutiniokė Stambulo „Bahçeşehir“ ir Vokietijos lygos lyderė Bonos „Telekom“. Šios trys komandos bus Lietuvos čempiono Vilniaus „Ryto“ varžovės krepšinio Čempionų lygos antrajame grupių etape.

 Manresos komanda retai laimi Ispanijoje.<br>basquetmanresa.com nuotr.
 Manresos komanda retai laimi Ispanijoje.<br>basquetmanresa.com nuotr.
 Ispanijos lygos autsaiderė „Manresa“.<br> FIBA nuotr.
 Ispanijos lygos autsaiderė „Manresa“.<br> FIBA nuotr.
 Turkijos lygos vidutiniokė Stambulo „Bahçeşehir“.<br> FIBA nuotr.
 Turkijos lygos vidutiniokė Stambulo „Bahçeşehir“.<br> FIBA nuotr.
 Vokietijos lygos lyderė Bonos „Telekom“.<br> FIBA nuotr.
 Vokietijos lygos lyderė Bonos „Telekom“.<br> FIBA nuotr.
Martinas Gebenas (Nr. 23).<br>basquetmanresa.com nuotr.
Martinas Gebenas (Nr. 23).<br>basquetmanresa.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 24, 2023, 3:11 PM

Tvarkaraštis

FIBA Čempionų lygos antrajame grupių etape žais 16 komandų, suskirstytų į keturias grupes. Šio etapo varžybos prasidės sausio 24 dieną, baigsis – kovo 22 dieną. Po dvi geriausias grupių komandas pateks į atkrintamąsias varžybas.

Ketvirtfinalio serija, kurioje bus kovojama iki dviejų pergalių, numatoma balandžio 4–19 dienomis, finalo ketvertas vyks gegužės 12–14 dienomis.

Vilniaus krepšininkai antrąjį etapą pradės sausio 24 dieną išvykoje rungtynėmis su „Manresa“. Sausio 31 dieną „Rytas“ priims Stambulo „Bahçeşehir“ komandą, po to dukart – vasario 8 dieną namie ir kovo 8 dieną svečiuose – susitiks su Bonos „Telekom“, kovo 15 dieną rungtyniaus Stambule ir J grupės varžybas baigs kovo 22 dieną, kai Vilnių aplankys Manresos ekipa.

Geografija

Į Čempionų lygos antrąjį etapą pateko šešių šalių komandos.

Dėl prizo kovoja net penki klubai iš Ispanijos („Manresa“, Malagos „Unicaja“, „Bilbao“, Mursijos UCAM ir Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“), po tris – iš Prancūzijos (Strasbūro SIG, Dižono JDA ir Limožo CSP) ir Turkijos (Stambulo „Bahçeşehir“, Stambulo „Galatasaray“ ir Stambulo „Darüşşafaka“), du – iš Izraelio (Jeruzalės „Hapoel“ ir Holono „Hapoel“), po vieną – iš Vokietijos (Bonos „Telekom“), Graikijos (Atėnų AEK) ir Lietuvos.

„Manresa“

Nedidelio Katalonijos miesto Manresos klubas pažymi sidabrinį jubiliejų. 1998 metais „Manresa“ nušluostė nosį Ispanijos krepšinio milžinams ir pasiekė didžiausią pergalę – tapo šalies čempione. Po to „Manresa“ per ketvirtį amžiaus net triskart iškrito į antrąją lygą, bet joje ilgai neužsibūdavo ir po vieno arba dviejų sezonų grįždavo į stipriausiųjų būrį.

Vis dėlto šiame amžiuje Manresos komanda ACB lygoje dažniau kovoja dėl išlikimo, negu dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Viena iš nedaugelio išimčių buvo pernai, kai „Manresa“ reguliariajame sezone užėmė septintąją vietą.

Šį sezoną viskas grįžo į senas vėžes. Ispanijos lygoje „Manresa“ laimėjo tik 3 iš 17 rungtynių ir dalijasi paskutinę vietą su „Fuenlabrada“ bei Sevilijos „Real Betis“ komandomis.

Nors sezono viduryje „Manresa“ sudėtyje įvyko kelios permainos, didelės pažangos nėra. Pakilti nepadeda ir gruodžio viduryje iš Frankfurto „Skyliners“ klubo į Kataloniją persikraustęs Martinas Gebenas, kuris iškart tapo pagrindiniu vidurio puolėju ir Ispanijos lygoje renka 11,7 taško.

Čempionų lygoje M.Gebenas dar nežaidė. Tačiau tarptautiniame turnyre „Manresa“ be didelių problemų išsprendė pirmąją užduotį ir tapo F grupės nugalėtoja. Pirmajame etape Pedro Martinezo treniruojami Manresos krepšininkai dukart įveikė Rygos VEF komandą ir pasidalijo po pergalę su Lisabonos „Benfica“ bei Limožo CSP ekipomis. „Manresa“ abu pralaimėjimus patyrė savo aikštėje.

Abiejuose turnyruose komandą veda pernai iš „Nymburk“ atvykęs amerikietis Jerrickas Hardingas (18,3 tšk. Čempionų lygoje ir 16,3 tšk. Ispanijos lygoje). Jam padėti stengiasi argentinietis Juampi Vaulet (10,8 tšk.), patyręs lenkas Adamas Waczynski (6,5 tšk.), latvis Marcis Šteinbergas (7,8 tšk.), gruodį prie komandos prisidėjęs amerikietis Devinas Robinsonas.

Išskyrus 33 metų A.Waczynskį ir 32 metų kataloną Danį Perezą, dauguma žaidėjų yra gana jauni. 28-erių M.Gebenas šioje komandoje yra trečias pagal amžių.

Stambulo „Bahçeşehir“

„Bahçeşehir“ – visai jaunas klubas. Kitaip ir negalėtų būti, nes pats Bahčešehyro priemiestis (lietuviškai jo pavadinimas reiškia „miestas-sodas“), skirtas vidutines ir aukštesnes pajamas gaunantiems žmonėms, Stambulo pašonėje pradėtas statyti tik paskutiniais XX amžiaus metais.

Siekiant patenkinti vietos gyventojų pramogų poreikį, 2017 metais Bahčešehyre buvo įkurtas krepšinio klubas, kuris iškart įsigijo Turkijos antrosios lygos licenciją, jau po metų iškovojo kelialapį į superlygą, o pernai tapo FIBA Europos taurės turnyro nugalėtoju.

„Bahçeşehir“ yra tvirtas Turkijos lygos vidutiniokas, sirgalius į areną bandantis privilioti garsiomis pavardėmis. Komandoje žaidžia net keli veteranai, geriausiame karjeros etape atstovavę garsesniems ir stipresniems Europos klubams: 35-erių Oguzas Savašas, 32-ejų slovėnas Jaka Blažičius, amerikiečiai 36-erių Jamesas Gistas ir 35-erių Jamaras Smithas.

Kartu su jais dėl „Bahçeşehir“ pergalių kovoja prancūzas Jerry Boutsiele‘is, dar vienas amerikietis Langstonas Hallas bei keli ant Turkijos rinktinės slenksčio mindžikuojantys krepšininkai. Komandą trečią sezoną treniruoja Erhanas Ernakas.

Čempionų lygos pirmajame etape „Bahçeşehir“ iškovojo tris pergales. Turkijos klubas abukart pralaimėjo grupės nugalėtoja tapusiai „Bilbao“ komandai, dukart įveikė Aleksandrovaco „Igokea“ krepšininkus ir pasidalijo po pergalę su grupės autsaideriu „Nymburk“ klubu.

Kadangi Bahčešehyro komanda grupėje užėmė antrąją vietą, turėjo žaisti atkrintamąjį mačą. Jame „Bahçeşehir“ įveikė „Ostende“ ekipą 2:1. Lemiamų rungtynių Stambule nugalėtojai paaiškėjo per pratęsimą.

Turkijos lygoje „Bahçeşehir“ laimėjo pusę rungtynių – 8 iš 16 – ir užima šeštąją vietą.

„Bahçeşehir“ lyderio vaidmens dažniausiai imasi J.Boutsiele‘is. Jis yra rezultatyviausias komandos žaidėjas ir Čempionų lygoje (15,3 tšk.), ir Turkijos superlygoje (13,4 tšk.). Tarp naudingiausių taip pat yra J.Smithas (14,9 tšk. Čempionų lygoje), Yigitas Arslanas (11,7 tšk.), Muhammedas Baygulis (9 tšk.), Kartalis Ozmizrakas (7,2 tšk.).

Bonos „Telekom“

Buvusios Vokietijos sostinės klubas per tris gyvavimo dešimtmečius matė ir šilto, ir šalto, bet dažniausiai būdavo tvirtas bundeslygos vidutiniokas. Geriausiais sezonais „Telekom“ penkis kartus tapo Vokietijos vicečempionu, bet pastarąjį kartą finale žaidė 2009 metais, o po to net ne kiekvieną sezoną patekdavo į atkrintamąsias varžybas.

„Telekom“ vėl atsigavo tik praėjusį sezoną, kuriame po dvejų metų pertraukos grįžo į atkrintamąsias varžybas. Pernai Bonos komanda reguliariajame sezone užėmė antrąją vietą, o ilgoje pusfinalio serijoje pripažino Miuncheno „Bayern“ pranašumą 2:3.

Šį sezoną „Telekom“ vėl įsitaisė tarp bundeslygos lyderių. Vokietijos pirmenybėse Bonos komanda laimėjo 14 iš 16 rungtynių ir užima pirmąją vietą. Tiesa, pagal prarastus taškus geresnėje padėtyje yra mažiau žaidusi Berlyno ALBA. Berlyniečiai laimėjo 13 iš 14 rungtynių ir patyrė tik vieną nesėkmę.

Bonos krepšininkai labai tvirtai jaučiasi ir Čempionų lygoje. „Telekom“ buvo vienas iš trijų klubų, kurie pirmajame etape iškovojo 5 pergales (tokį patį rezultatą pasiekė Jeruzalės „Hapoel“ ir Malagos „Unicaja“). „Telekom“ po du kartus nugalėjo Atėnų AEK ir Izmyro „Karşıyaka“ klubus, o vienintelę nesėkmę patyrė pirmajame ture namie žaisdamas su „Reggiana“. Beje, būtent „Reggiana“ šioje grupėje užėmė paskutiniąją vietą.

„Telekom“ varžovus labiausiai gniuždo Šiaurės Makedonijos pasą turintis amerikietis T.J.Shortsas. 175 cm ūgio mažylis praėjusį sezoną, atstovaudamas Krailshaimo „Merlins“, tapo rezultatyviausiu bundeslygos krepšininku, bet nenusiramina ir įsiliejęs į „Telekom“ gretas. Jis pagal pelnomus taškus užima antrąją vietą ir Čempionų lygoje (24,2 tšk.), ir Vokietijos lygoje (19,4 tšk.). T.J.Shortsas buvo išrinktas geriausiu Čempionų lygos gruodžio mėnesio krepšininku.

Ateiti į pagalbą lyderiui visada pasirengę kiti amerikiečiai Jeremy Morganas (12,2 tšk.), Collinas Malcolmas (7 tšk.) ir Tysonas Wardas, naujazelandietis Finnas Delany (9,7 tšk.), čilietis Sebastianas Herrera (7,3 tšk.), Leonas Kratzeris (8,3 tšk.).

Neabejotinai garsiausias „Telekom“ krepšininkas – buvęs Vokietijos rinktinės žaidėjas, penkiskart šios šalies čempionas Karstenas Tadda. Tačiau 34 metų gynėjo geriausi laikai jau praėjo. Tuo tarpu visi šeši „Telekom“ užjūrio krepšininkai atstovauja vidurinei kartai (jiems – 25–27 metai), ir nė vienas iš jų nėra žaidęs Eurolygoje.

Europoje dar nėra išgarsėjęs ir „Telekom“ treneris. Šią komandą treniruoja 40-metis Suomijos krepšinio specialistas Tuomasas Iisalo, kuris iki šiol dirbo tik tėvynėje ir Vokietijos lygos „Merlins“ klube.

„Rytas“

Lietuvos čempionas „Rytas“ pirmajame Čempionų lygos etape laimėjo trejas iš šešerių rungtynių. Vilniečiai dukart nugalėjo Atėnų „Peristeri“ klubą, pasidalijo po pergalę su pirmąją vietą grupėje užėmusia Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ ir dukart pralaimėjo grupės autsaiderei „Bnei Herclija“.

H grupėje antrąją vietą užėmusiam „Rytui“ reikėjo žaisti atkrintamąjį mačą su Salonikų PAOK klube. Šiame mače visas trejas rungtynes laimėjo šeimininkai, o serijoje pergalę 2:1 šventė aikštės pranašumą turėjusi Vilniaus komanda.

Per pirmąjį grupių etapą ir atkrintamajame mače aiškus Vilniaus komandos lyderis buvo amerikietis Marcusas Fosteris. Vidutiniškai 21,2 taško pelnantis M.Fosteris rezultatyviausių turnyro žaidėjų lentelėje užima trečiąją vietą. Jis buvo išrinktas geriausiu Čempionų lygos lapkričio mėnesio krepšininku.

Būti lyderio dešiniąja ranka stengiasi Martynas Echodas (12 tšk., 6,7 atk.kam.), islandas Elvaras Fridrikssonas (11,8 tšk., 4,2 rez.perd.), Margiris Normantas (7,4 tšk.), Gytis Radzevičius (7,1 tšk.).

Buvusi „Ryto“ varžovė „Peristeri“ komanda taip pat žaidė atkrintamąją seriją dėl teisės patekti į antrąjį grupių etapą. „Peristeri“ pralaimėjo Dižono JDA ekipai 1:2.

Legionieriai

Vilnių aplankysiantis Martinas Gebenas – vienintelis užsienio klubuose žaidžiantis lietuvis, likęs Čempionų lygoje.

Šiame turnyre varžėsi dar penkios komandos, kurioms atstovauja Lietuvos krepšininkai, bet jos iš turnyro jau iškrito. Pirmajame grupių etape nesėkmes patyrė „Reggiana“ (Osvaldas Olisevičius), Sasario „Dinamo“ (Eimantas Bendžius) ir „Nymburk“ (Rapolas Ivanauskas), atkrintamuosius mačus pralaimėjo Izmyro „Karşıyaka“ (Mindaugas Kuzminskas) ir Bursos „Tofaş“ (Artūras Milaknis).

Antrojo etapo grupės

I grupė: Strasbūro SIG, Jeruzalės „Hapoel“, Holono „Hapoel“, Dižono JDA.

J grupė: Vilniaus „Rytas“, „Manresa“, Bonos „Telekom“, Stambulo „Bahçeşehir“.

K grupė: Stambulo „Galatasaray“, Malagos „Unicaja“, Atėnų AEK, Limožo CSP.

L grupė: „Bilbao“, Lagūnos „Tenerife“, Mursijos UCAM, Stambulo „Darüşşafaka“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.