EUROLYGA 2023

Katastrofų lydimas M. Kuzminskas apibūdino situaciją Turkijoje: „Žmonės yra šoko būsenos“

„Tokiais momentais supranti, kad visos mūsų kasdienės bėdelės yra niekinės“, – tokiais žodžiais apie savo išgyvenimus po žemės drebėjimų Turkijoje prakalbo krepšininkas Mindaugas Kuzminskas.

 Katastrofų lydimas M. Kuzminskas apibūdino situaciją Turkijoje<br> lrytas.lt koliažas
 Katastrofų lydimas M. Kuzminskas apibūdino situaciją Turkijoje<br> lrytas.lt koliažas
Žemės drebėjimo padariniai Turkijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimo padariniai Turkijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimo padariniai Turkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žemės drebėjimo padariniai Turkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Kuzminskas<br>championsleague.basketbal nuotr.
M. Kuzminskas<br>championsleague.basketbal nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 6:20 PM, atnaujinta Feb 7, 2023, 9:15 PM

Pirmadienį Turkiją ir Siriją sukrėtė didžiuliai žemės drebėjimai, kurių stipriausias siekė 7,8 balo pagal Richterio skalę.

Katastrofos aukų skaičius jau siekia 4 tūkstančius žmonių, o dar maždaug 15 tūkst. žmonių buvo sužeisti.

Šiuo metu Turkijoje rungtyniauja ir ilgametis Lietuvos krepšinio rinktinės narys 0 Mindaugas Kuzminskas. 33-erių krepšininkas žaidžia Izmiro „Pinar Karsiyaka“ ekipoje.

Nors Izmiro miestas nuo drebėjimų ir nenukentėjo, tačiau M.Kuzminskas teigia, jog mieste vyrauja itin niūrios nuotaikos.

„Pačiame Izmire gyvenimas nepasikeitė, apart to, kad žmonių nuotaikos katastrofiškos. Mes esame gana toli nuo drebėjimo epicentro. Pati drebėjimą buvo galima pajausti, buvau ir naktį pabudęs, bet nieko ypatingo nebuvo.

Matosi, jog vietiniai žmonės, komandos draugai yra šoko būsenos, sunerimę. Natūralu, jog visi turi draugų, pažįstamų tuose kraštuose. Išėjus į gatves matyti, kaip žmonės yra susivieniję – neša humanitarinę pagalbą, drabužius, maisto produktus.

Ten, kur nukentėjo žmonės dabar yra labai šalta. O šaltis tiems, kurie išsigelbėjo ar įstrigo tarp griuvėsių mažina galimybes išgyventi. Taip pat daugelis kelių į drebėjimo paveiktas vietoves yra sugadinti, kiti – nepravažiuojami dėl oro sąlygų, tad ir tai apsunkina pagalbos tarnybų darbą“, – lrytas.lt portalui kalbėjo M.Kuzminskas.

Lietuviui karjeroje tai buvo pirmasis susidūrimas su žemės drebėjimo pasekmėmis, tačiau krepšininkas prisimena, jog jį gyvenime nuolatos lydi katastrofiniai įvykiai.

2022-ųjų metų pradžioje M.Kuzminskas rungtyniavo Sankt Petertburgo „Zenit“ klube Rusijoje. Vasario 24-ąją dieną Vladimirui Putinui paskelbus karinę operaciją, Rusija užpuolė Ukrainą, o krepšininkui teko krautis lagaminus ir su įtampa palikti šalį.

33-ejų krepšininkas taip pat prabilo apie du sprogimus, kurių pavyko išvengti ir sėkmės dėka.

„Mano visą karjerą lydi įvairūs „nuotykiai“. Praėjusiais metais Rusijos pradėtas karas, prieš tai yra tekę išskristi iš Stambulo oro uosto, kurio terminalas man dar būnant ore sprogo. Žaisdamas „New York Knicks“ klube nieko neįtardamas atvykau į „Jersey shore“ paplūdimį, kuriame buvo pilna policijos ir sraigtasparnių, viskas užtverta. Pasiteiravus, kas nutiko, pareigūnai sakė, kad renginio metu sprogo šiukšlių dėžėje padėta bomba. Dažnai esu netoli nuo katastrofų, laimei, pavyksta neatsidurti epicentre, – išgyvenimais dalijosi M.Kuzminskas.

Šiuo metu Turkijoje visi sporto renginiai yra sustabdyti, o kada jie bus pratęsti – neaišku. Pats krepšininkas nenutuokia, kada viskas grįš į savo vėžes, tačiau teigia, kad tokiomis akimirkomis krepšinis su bet kokiomis kitomis pramogomis nuplaukia į šoną.

„Reakcija šiuo metu vyksta labiau valstybiniu mastu. Dabar tikrai ne sportai, koncertai ar dar kažkas žmonėms galvoje. Paskutinėmis žiniomis viskas yra atšaukta, bet mes vis tiek treniruojamės ir laukiame kas bus.

Šiuo metu svarbiausia, kad būtų išgelbėta kiek įmanoma daugiau žmonių ir panašūs įvykiai nebesikartotų, nes po pirminio drebėjimo naktį sekė keli drebėjimai dienos metu.

Su vietiniais pasikonsultavome, ką reikėtų daryti, jeigu tokie dalykai įvyktų ir čia. Mes lietuviai nesame įpratę prie tokių dalykų ir nesame tinkamai apmokyti. Pasakė, ką daryti esant namuose – slėptis po dideliais daiktais, daryti vadinamąjį gyvybės trikampį, o geriausia, be abejo, kuo greičiau laiptais bėgti į lauką“, – kalbėjo krepšininkas.

Tarp daugybės aukų neišvengta ir praradimų sporto pasaulyje. Krepšininkas sako, jog nuogirdomis keliauja kalbos, jog per nelaimę žuvo kitų sporto šakų atstovai, o su netektimis tenka taikytis ir jo pažįstamiems.

„Ką rūbinėje nugirdau, tai pora tinklininkių ir futbolininkas žuvo. Vieno draugo turko trys artimi draugai žuvo. Žuvusiųjų skaičius greičiausiai bus penkiaženklis. Situacija iš tiesų liūdna – didžiausia užuojauta visoms šeimoms, kurių artimieji nukentėjo. Tokiais momentais supranti, kad visos mūsų kasdienės bėdelės yra niekinės“, – kalbėjo krepšininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.