EUROLYGA 2023

Kur Lietuvos krepšininkai šią savaitę kovos dėl nacionalinių taurių?

Europos krepšinio sirgaliai jau įprato, kad trečiąjį vasario mėnesio savaitgalį įteikiami pirmieji metų prizai – šiuo metu baigiami nacionalinių taurių turnyrai. Stipriausi Lietuvos krepšinio klubai šeštadienį ir sekmadienį žais Šiauliuose vyksiančiame Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverte, o keli užsienio klubams atstovaujantys Lietuvos krepšininkai kovos dėl taurių kitose šalyse.

„Barcelona“ ekipos treneris šarūnas Jasikevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
„Barcelona“ ekipos treneris šarūnas Jasikevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
E. Bendžius.<br>dinamobasket.com nuotr.
E. Bendžius.<br>dinamobasket.com nuotr.
Arnas Velička<br>G.Šiupario nuotr.
Arnas Velička<br>G.Šiupario nuotr.
Marius Grigonis<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Marius Grigonis<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Vytenis Čižauskas<br>G.Šiuopario nuotr.
Vytenis Čižauskas<br>G.Šiuopario nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Barcelona“ ekipos treneris šarūnas Jasikevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
„Barcelona“ ekipos treneris šarūnas Jasikevičius.<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 14, 2023, 12:07 PM

Užsienio klubams atstovaujantys Lietuvos krepšininkai šią savaitę rungtyniaus Ispanijos, Graikijos, Serbijos taurių, Prancūzijos lygos taurės finalo aštuonetuose, Rumunijos taurės finale.

Tuo tarpu į taip pat šią savaitę vyksiančius Italijos ir Lenkijos taurių finalo aštuonetus bei Vokietijos taurės finalo ketvertą komandos, kuriose žaidžia Lietuvos krepšininkai nepateko. Turkijos taurės finalo aštuonetas, kuriame turėjo rungtyniauti Mindaugas Kuzminskas, buvo nukeltas dėl šią šalį sukrėtusio žemės drebėjimo.

Prasidedant taurių savaitei, pristatome Lietuvos krepšininkus, kurie kitose šalyse kovos dėl nacionalinių taurių, ir apžvelgiame, ką iki šios savaites nuveikė stipriausiose Europos nacionalinėse lygose žaidžiantys lietuviai.

Ispanija

Badalonoje vyksiančiame finalo aštuonete išsaugoti Ispanijos taurę šią savaitę bandys Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“, kurioje žaidžia Rokas Jokubaitis (8,5 tšk., 4,7 rez.perd. vidurkis šį sezoną nacionalinėje lygoje).

Į finalo aštuonetą taip pat pateko Vitorijos „Baskonia“, kuriai atstovauja Rokas Giedraitis (10,1 tšk.) ir Tadas Sedekerskis (6,9 tšk., 5,8 atk.kam.).

Du praėjusius sezonus „Barça“ finale nugalėjo Madrido „Real“ klubą, tačiau šią savaitę sirgaliai „klasikinio“ finalo tikrai nepamatys. Jei du garsiausi šalies klubai įveiks ketvirtfinalio varžovus, jie susitiks pusfinalyje.

Ispanijos lygoje „Barça“ ir „Real“ žengia koja kojon. Abi komandos per 20 turų iškovojo po 17 pergalių ir dalijasi pirmąją vietą. „Baskonia“ laimėjo 16 kartų ir yra trečia.

Į finalo aštuonetą nepateko Kompostelos Santjago „Obradoiro“, kurios aprangą vilki Marekas Blaževičius (7,3 tšk.). Santjago krepšininkams trūko labai nedaug – jie po pirmojo rato nuo aštuntosios komandos atsiliko tik dėl blogesnių tarpusavio rungtynių rezultatų. „Obradoiro“, iškovojusi 10 pergalių, ir dabar dalijasi aštuntąją vietą.

„Manresa“, į kurią gruodį perėjo Martinas Gebenas (9,3 tšk.), apie taurės aukštumas nė nesvajoja. Manresos komanda kol kas pasiekė vos tris pergales, užima priešpaskutinę 17-ąją vietą ir kovoja dėl išlikimo.

Badalona. Vasario 16–19 d.

Ketvirtfinalis: „Barcelona“ (2; R.Jokubaitis, tr.Š.Jasikevičius) – Malagos „Unicaja“ (5), Badalonos „Joventut“ (6) – Vitorijos „Baskonia“ (3; R.Giedraitis, T.Sedekerskis), Madrido „Real“ (1) – „Valencia“ (8), Lagūnos „Tenerife“ (4) – Las Palmaso „Gran Canaria“ (7).

Pernai finale „Barcelona“ (R.Jokubaitis, tr.Š.Jasikevičius) nugalėjo „Real“ 64:59.

(Skliaustuose – komandos šiuo metu užimama vieta nacionalinėje lygoje.)

Prancūzija

Prancūzijoje rengiami du taurės turnyrai. Prancūzijos krepšinio federacijos rengiamo taurės turnyro nugalėtojai paaiškės tik vėlyvą pavasarį, o šią savaitę vyksta lygos taurės turnyras, kuriame dalyvauja aštuonios komandos. Beje, du praėjusius sezonus Nacionalinė krepšinio lyga (LNB) dėl kovido pandemijos ir finansinių priežasčių šio turnyro nerengė.

Šiais metais dėl Prancūzijos lygos taurės kovos ir „Monaco“ klubas, kurio aprangą vilki Donatas Motiejūnas (9,8 tšk.).

„Monaco“ į finalo aštuonetą keliauja būdamas vienvaldis Prancūzijos lygos lyderis (laimėjo 17 iš 21 rungtynių).

Tačiau Monako krepšininkai, lyg tyčia, praėjusį savaitgalį nutraukė pergalių virtinę, o jiems kliūtį pastatė Burgo „Jeunesse Laique“ komanda, kuri penktadienį bus „Monaco“ varžovė lygos taurės ketvirtfinalyje.

Sent Šamonas. Vasario 17–19 d.

Ketvirtfinalis: „Monaco“ (D.Motiejūnas) – Burgo „Jeunesse Laique“, „Boulogne-Levallois“ – Vilerbano ASVEL, Dižono JDA – Limožo CSP, „Cholet“ – Le Mano „Sarthe“.

Pernai turnyras neįvyko.

Graikija

Graikijos krepšinio taurės turnyras labai ilgai buvo rengiamas klasikine sistema. Vis dėlto neseniai graikai pasuko permainų keliu ir šiais metais pirmą kartą rengia finalo aštuoneto turnyrą.

Dėl keistos atrankos sistemos į finalo aštuonetą nepateko Patrų „Prometheas“, kuriame žaidžia Arnoldas Kulboka (14,8 tšk., 5,9 atk.kam.).

Tad dėl taurės kovos tik viena lietuvių turinti komanda Atėnų „Panathinaikos“ su Artūru Gudaičiu (7,9 tšk.) ir Mariumi Grigoniu (8,3 tšk.).

Graikijos lygoje „Panathinaikos“, laimėjęs 13 iš 15 rungtynių, šiuo metu užima antrąją vietą. „Žalieji“ atsilieka tik nuo visas 15 rungtynių laimėjusio Pirėjo „Olympiakos“.

„Prometheas“ iškovojo 9 pergales per 16 rungtynių ir su keturiomis komandomis dalijasi trečiąją vietą.

Heraklėjas. Vasario 16–19 d.

Ketvirtfinalis: Atėnų „Panathinaikos“ (A.Gudaitis, M.Grigonis) – Rodo „Kolossos“, Pirėjo „Olympiakos“ – Salonikų „Aris“, Atėnų „Panionios“ – Atėnų AEK, Atėnų „Peristeri“ – Salonikų PAOK.

Pernai finale „Olympiakos“ nugalėjo „Panathinaikos“ 81:73.

Serbija

Aštuonios stipriausios Serbijos komandos šią savaitę susiburs Nišo mieste. Ten keliauja ir Belgrado FMP aprangą vilkintis Paulius Valinskas (14,6 tšk., 4,9 rez.perd.), kuris su komandos draugais kovos dėl R.Koračo taurės.

Adrijos lygoje FMP iki šiol laimėjo 12 iš 19 rungtynių ir užima penktąją vietą, bet tik tašku atsilieka nuo trečiąją ir ketvirtąją vietas užimančių komandų.

Nišas. Vasario 15–18 d.

Ketvirtfinalis: Belgrado FMP (P.Valinskas) – Valievo „Metalac“, Belgrado „Partizan“ – Suboticos „Spartak“, Belgrado „Crvena Zvezda“ – Čačako „Borac“, Belgrado „Mega“ – Novi Sado „Vojvodina“.

Pernai finale „Crvena Zvezda“ nugalėjo „Partizan“ 85:68.

Rumunija

Rumunijos taurė bus įteikta jau trečiadienį. Finale žais „Oradea“, kuriai atstovauja Donatas Tarolis, ir Klužo „Universitatea“.

Finalo aštuoneto turnyras Konstancoje prasidėjo šeštadienį, o pirmadienį pusfinalio rungtynėse „Oradea“ įveikė Konstancos „Athletic“ komandą 81:73. D.Tarolis prie pergalės pridėjo 16 taškų. Konstancos komandoje žaidžia net trys lietuviai: Vytenis Čižauskas, Egidijus Mockevičius ir Rapolas Ivanauskas.

Finalo aštuonete taip pat dalyvavo Bukarešto „Rapid“, į kurią sezonui įsibėgėjus perėjo Vaidas Kariniauskas. „Rapid“ ketvirtfinalyje pralaimėjo „Athletic“ klubui.

Rumunijos lygoje taip pat geriausiai žaidžia „Oradea“. Ji pirmauja finalo grupėje, kurioje laimėjo 8 iš 9 rungtynių. „Rapid“ užima trečiąją vietą (7 perg.), „Athletic“ – tik devintąją (3 perg.).

Konstanca. Vasario 15 d.

Finalas: „Oradea“ (D.Tarolis) – Klužo „Universitatea“.

Pernai finale „Voluntari“ nugalėjo „Craiova“ 89:75.

Turkija

Turkijos taurės finalo ketvertas buvo numatytas vasario 17–19 dienomis Konijoje. Vasario 14–15 dienomis turėjo vykti ketvirtfinalio rungtynės, bet jos buvo atšauktos dėl Turkiją sukrėtusio žemės drebėjimo.

Kada įvyks ir apskritai ar įvyks taurės turnyras, kol kas neaišku.

Taurės turnyro dalyvių sąraše buvo Izmyro „Karşıyaka“, kuriai atstovauja Mindaugas Kuzminskas (12,6 tšk.). Superlygoje „Karşıyaka“ laimėjo 13 iš 18 rungtynių ir dalijasi trečiąją vietą.

Kitos dvi lietuvių komandos dalijasi devintąją vietą. Bursos „Tofaş“ su Artūru Milakniu (8,9 tšk.) ir Stambulo „Büyükçekmece“ su Martynu Sajumi (10,8 tšk., 5,4 atk.kam.) ir Sauliumi Kulviečiu (9,6 tšk.) iškovojo po 7 pergales.

Lentelės apačioje prasmego Stambulo „Beşiktaş“, iš kurios prieš kelias savaites išvyko Gediminas Orelikas (10,2 tšk., 5,3 atk.kam.). „Beşiktaş“ pasiekė tik 4 pergales ir užima paskutinę 16-ąją vietą.

Pernai finale Stambulo „Anadolu Efes“ nugalėjo Stambulo „Fenerbahçe“ 86:72.

Italija

Į Italijos taurės turnyrą nepateko nė viena iš trijų komandų, kuriose žaidžia lietuviai.

Po pirmojo rato visos lietuvių komandos užėmė vietas antroje lentelės pusėje, bet Sasario „Dinamo“ su Eimantu Bendžiumi (14,4 tšk.) pastarosiomis savaitėmis truputį pagerino savo padėtį ir pakilo į penktąją vietą. „Dinamo“ sąskaitoje po 19 turų yra 10 pergalių.

Dešimtąją vietą dalijasi 8 pergales iškovojusi „Treviso“, kurioje žaidžia Paulius Sorokas (11,8 tšk.).

Paskutinėje 16-ojoje vietoje įstrigo 5 pergales turinti „Reggiana“, kurios rezultatyviausias žaidėjas yra Osvaldas Olisevičius (11,4 tšk.).

Turinas. Vasario 15–19 d.

Ketvirtfinalis: Milano „Olimpia“ – „Brescia“, Pėzaro „Victoria Libertas“ – „Varese“, Tortonos „Derthona“ – Trento „Aquilla“, Bolonijos „Virtus“ – Venecijos „Reyer“.

Pernai finale „Olimpia“ nugalėjo „Derthona“ 78:61.

Vokietija

Nė viena iš keturių komandų, kuriose žaidžia lietuviai, nepateko į Vokietijos taurės finalo ketvertą. Tai – dėsninga, nes Vokietijos lygoje visos lietuvių komandos yra arba vidutiniokės, arba autsaiderės.

Kol kas daugiau nei pusę rungtynių laimėjo tik Chemnico „Niners“ su Arnu Velička (10,7 tšk., 7,3 rez.perd.) ir Mindaugu Sušinsku (10,7 tšk.). „Niners“ per 18 rungtynių pasiekė 10 pergalių ir užima aštuntąją vietą.

Galimybės patekti į bundeslygos atkrintamąsias varžybas dar neprarado Krailshaimo „Merlins“ su Arūnu Mikalausku (9,3 tšk.). „Merlins“ laimėjo 7 iš 19 rungtynių ir užima tryliktąją vietą.

Tuo tarpu Bairoito „medi“, kuriai atstovauja Ignas Sargiūnas (10,7 tšk.), tvirtai juda antrosios lygos link. Bairoito komanda laimėjo 3 iš 19 rungtynių ir užima paskutinę 18-ąją vietą. Vos vienu laipteliu aukščiau yra 5 pergales iškovojęs Frankfurto „Skyliners“, kuriame žaidžia Laurynas Beliauskas (14,6 tšk.) ir Einaras Tubutis (6,7 tšk., 5 atk.kam.).

Oldenburgas. Vasario 18–19 d.

Pusfinalis: Miuncheno „Bayern“ – Berlyno ALBA, „Oldenburg“ – Liudvigsburgo „Riesen“.

Pernai finale ALBA nugalėjo Krailshaimo „Merlins“ 86:76.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.