EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas vasario mėnesį – kam sekėsi geriausiai?

Vasario mėnesį Lietuvos krepšinio padangėje vėl ryškiausiai spindėjo Kauno „Žalgirio“ žvaigždė. Garsiausias šalies klubas savo trofėjų kolekciją papildė dar viena Karaliaus Mindaugo taure. Lietuvos lygoje ilgiausią pergalių virtinę tęsia Vilniaus „Rytas“, tačiau LKL čempionai strigo kitose varžybose. Pagal pergalių ir pralaimėjimų santykį geriausias mėnesio klubas buvo Alytaus „Wolves“, bet, ko gero, daugiausia pagyrimų išgirdo pirmą kartą į Lietuvos taurės finalą patekusi „Jonava“.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai<br>G. Šiupario nuotr.
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai<br>G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2023, 5:12 PM

„Žalgiris“

Vasarį: 5–4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 17–3, Lietuvos taurė: 4–0, Eurolyga: 13–12.

Nors vasario viduryje „Žalgiris“ ketvirtą kartą iš eilės iškovojo Karaliaus Mindaugo taurę, kauniečių stovykloje ir mėnesio pradžioje, ir pabaigoje nerimo buvo daugiau negu džiaugsmo.

Sausio ir vasario sandūroje Kazio Maksvyčio vyrai, skaičiuojant visus turnyrus, patyrė net penkis iš eilės pralaimėjimus. Prie sausio pabaigoje patirtų nesėkmių vasario pradžioje buvo pridėti pralaimėjimai Stambulo „Anadolu Efes“, Belgrado „Partizan“ ir „Wolves“ komandoms.

Po to „Žalgiris“ įveikė Vitorijos „Baskonia“ krepšininkus ir laimėjo ketverias iš eilės rungtynes nacionaliniuose turnyruose, bet mėnesį baigė triuškinamu pralaimėjimu Madrido „Real“ klubui. Pastarąsias rungtynes kauniečiai pralaimėjo 27 taškų skirtumu – didžiausiu nuo 2021 metų spalio.

Net ir pergalė Lietuvos taurės turnyro finale prieš „Jonavą“ nebuvo tokia įtikinama, kaip „Žalgirio“ pergalės trijuose praėjusiuose finaluose prieš „Rytą“ ir „Lietkabelį“. Kita vertus, „Žalgiris“ vis dar pirmauja Lietuvos lygoje ir yra tarp komandų, besidalijančių aštuntąją vietą Eurolygoje. Kauno sirgaliams lieka tikėtis, kad ir šiuose turnyruose krepšininkai sugebės susitelkti svarbiausiu metu, o Edgaras Ulanovas žais taip, kaip Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketverte, kuriame buvo apdovanotas naudingiausio krepšininko prizu.

„Wolves“

Vasarį: 4–1.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 14–6, Lietuvos taurė: 4–4, Šiaurės lyga: 5–2, FIBA Europos taurės atranka: 1–1.

„Wolves“ pergalių ir pralaimėjimų santykis, skaičiuojant visus turnyrus, vasario mėnesį buvo geriausias. Rimo Kurtinaičio vadovaujama komanda laimėjo 80 proc. rungtynių. Kad rezultatas būtų idealus, sutrukė tik Šiauliuose vykusios rungtynės, kuriose „Wolves“ ne tik nusileido šeimininkų komandai, bet ir prarado traumą patyrusį Jeffery Taylorą (16,5 tšk.).

Kita vertus, „pilkieji“ vasario pradžioje pirmą kartą nugalėjo „Žalgirį“, o po pergalės prieš Lietuvos krepšinio lyderius nedidelis atoslūgis nėra tragedija.

Alytaus komanda įvykdė kitą užduotį ir pateko į Europos šiaurės lygos atkrintamąsias varžybas (kovo mėnesį šio turnyro ketvirtfinalyje „Wolves“ susitiks su Kijevo „Budivelnyk“).

Išskyrus J.Tayloro traumą, „Wolves“ stovykloje viskas yra sklandu. Ahmadas Caveris (16,5 tšk., 6,1 rez.perd., 5,7 išpr.praž.) vėl pakilo į rezultatyviausių LKL žaidėjų lentelės viršūnę ir yra antras pagal rezultatyvius perdavimus bei išprovokuotas pražangas, o kiti krepšininkai taip pat gana patikimai atlieka jiems skiriamas užduotis.

„Lietkabelis“

Vasarį: 4–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 12–8, Lietuvos taurė: 3–1, Europos taurė: 7–7.

Užpernai ir pernai dukart iš eilės Karaliaus Mindaugo taurės finale žaidęs „Lietkabelis“ šiais metais turėjo atsitraukti. Panevėžiečiams su buvusiu finalo varžovu „Žalgiriui“ šįkart teko susiremti jau pusfinalyje, o rungtynių baigtis buvo tokia pati, kaip dviejų praėjusių finalų.

Nenado Čanako penketui paguodos prizu tapo finalo ketverte užimta trečioji vieta.

Kituose turnyruose „Lietkabelis“ dažniausiai šiaip ne taip krapšto pergales. Tiesa, vasario pradžioje „Lietkabelis“ pralaimėjo Lietuvos lygos rungtynes „Šiauliams“, bet paskui nedideliu skirtumu įveikė apatinėje lentelės pusėje esančius „Pieno Žvaigždes“ ir „Nevėžį“.

Vis dėlto svarbiausia pergalė pasiekta Europos taurės turnyre, kuriame panevėžiečiai įveikė Venecijos „Reyer“ ir įkėlė vieną koją į atkrintamąsias varžybas. „Lietkabelis“ grupės turnyre nesitraukia ir iš kovos dėl ketvirtosios vietos, kuri suteiktų aikštės pranašumą aštuntfinalio mače.

„Nevėžis“

Vasarį: 2–1.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 9–11, Lietuvos taurė: 5–3.

Vasario pradžioje iškovotos pergalės prieš „Prienus“ ir „Jonavą“ sugrąžino Kėdainių komandai iniciatyvą kovojant dėl aštuntosios vietos. „Nevėžis“ iniciatyvą savo rankose būtų galėjęs laikyti dar tvirčiau, bet paskutinėse rungtynėse prieš rinktinių langą vieno metimo skirtumu nusileido „Lietkabeliui“.

Treneriui Gediminui Petrauskui turėtų praversti rinktinių pertrauka, nes vienas iš komandos vedlių Bradas Davisonas (13,4 tšk.) pastarosiomis savaitėmis žaidė labai nestabiliai, o kitas lyderis, LKL antrąją vietą pagal rezultatyvumą užimantis ir pagal išprovokuotas pražangas pirmaujantis Artūras Žagaras (16,3 tšk., 4,1 rez.perd., 5,9 išpr.praž.), galbūt ir dėl didelio krūvio, atrodė psichologiškai išsekęs.

Užtat visus lūkesčius viršija sausio mėnesį prie komandos prisidėjęs Deshawnas Freemanas (16,2 tšk., 5,2 atk.kam.).

„Šiauliai“

Vasarį: 2–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 10–10, Lietuvos taurė: 3–4, Šiaurės lyga: 2–4, Čempionų lygos atranka: 0–1.

Teigiamos ir neigiamos „Šiaulių“ emocijos keičiasi kaip kaleidoskope. Vasario mėnesį Antano Sireikos vyrai buvo pakylėti po puikių pergalių prieš „Lietkabelį“ ir „Wolves“ (per šias dvejas rungtynes šiauliečiai pelnė daugiau nei šimtą taškų), bet paskui sugebėjo per pusę ketvirtojo kėlinio išbarstyti dviženklę persvarą ir padovanojo pergalę autsaideriams „Gargždams“.

Be to, „Šiauliai“ vasario viduryje pralaimėjo lemiamas rungtynes Kijevo „Budivelnyk“ klubui ir nepateko į Europos šiaurės lygos atkrintamąsias varžybas.

Nors Šiaulių sirgalius nuliūdino žinia, kad dėl sunkios traumos šį sezoną nebežais Nemanja Bezbradica (8,4 tšk.), klubo vadovai greitai rado jam deramą pamainą.

Naujokas Radoslavas Pekovičius (11,5 tšk.) yra kitokio braižo žaidėjas, bet jau per pirmąsias rungtynes parodė, kad Šiauliuose gali jaustis kaip namie.

Pastaruoju metu geriausiai jaučiasi Martynas Varnas (14,2 tšk., 3,7 rez.perd.), kurio rezultatyvumo vidurkis per penkerias rungtynes, žaistas nuo sausio vidurio yra 20,8 taško. M.Varnas jau pakilo į rezultatyviausių LKL krepšininkų dešimtuką.

Kitas šiaulietis Donatas Sabeckis (11,2 tšk., 6,8 rez.perd.) niekam neužleidžia pirmosios vietos daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekančių krepšininkų sąraše.

„Rytas“

Vasarį: 3–3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 15–4, Lietuvos taurė: 1–3, Čempionų lyga: 6–6.

LKL pirmenybėse čempiono vardą ginantis „Rytas“ tęsia ilgiausią penkių pergalių virtinę, kurią vasarį papildė įveikdamas Jonavos, Gargždų ir Pasvalio komandas. Vilniečiai neblogai jaučiasi antrojoje lentelės eilutėje, o pagal pralaimėjimus tik vienu tašku atsilieka nuo lyderio „Žalgirio“.

Vis dėlto Vilniaus sirgaliams triuškinamos pergalės prieš Gargždų ir Pasvalio krepšininkus negalėjo sukelti didelių teigiamų emocijų, o neigiamos emocijos vasario mėnesį liejosi per kraštus. Čempionų lygoje „Rytas“ savo aikštėje turėjo nusilenkti grupės lyderei Bonos „Telekom“ komandai, o Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalyje – „Jonavos“ krepšininkams.

Viltys iškovoti pirmąjį sezono prizą buvo negailestingai sudaužytos, o tarptautinės ambicijos pakibo ant plauko.

Vilniaus komandą slegia ne tik pralaimėjimai, bet ir vidaus problemos – prieš pat taurės finalo ketvertą dėl drausmės pažeidimų buvo nušalintas Jarvisas Williamsas (7,6 tšk.).

Ne visuomet išgelbėja net ir Marcusas Fosteris, kuris yra rezultatyviausias Čempionų lygos krepšininkas (21,7 tšk.), o LKL pagal taškus užima ketvirtąją vietą (15,4 tšk.), bei Martynas Echodas (13,2 tšk., 7,8 atk.kam., 4,8 išpr.praž.), LKL užimantis trečiąją vietą pagal atkovotus kamuolius ir išprovokuotas pražangas.

„CBet“

Vasarį: 2–4.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 11–9, Lietuvos taurė: 7–3, FIBA Europos taurės atranka: 0–1.

Vasario mėnesį „Jonava“ buvo labiausiai aptariama Lietuvos krepšinio komanda. Į dėmesio centrą jonaviečiai pateko per Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą, kurio pusfinalyje skėlė antausį šalies čempionui „Rytui“, o finale iki paskutinės minutės kovojo su titulą gynusiu „Žalgiriui“.

Nors įveikti kauniečių nepavyko, Virginijaus Šeškaus auklėtiniai į Jonavos krepšinio metraštį įrašė ryškiausią puslapį.

Nuotaika „Jonavos“ stovykloje – pakili. Tačiau užmigti ant laurų nederėtų, nes Lietuvos lygoje būtent Jonavos komanda šiuo metu tęsia ilgiausią pralaimėjimų virtinę. Prieš taurės finalo ketvertą jonaviečiai nusileido „Rytui“, „Nevėžiui“ ir „Prienams“.

Maža to, komandai dar kelias savaites negalės padėti susižeidęs Vytautas Šulskis, o naujokas Evanas Maxwellas užlopyti skyles gali nebent „iš bėdos“.

Pastarosiomis savaitėmis aprimo lygos rezultatyviausių krepšininkų lentelėje į septintąją vietą nukritęs Jeffas Garrettas (14,5 tšk., 7,7 atk.kam.), bet jis užima antrąją vietą pagal perimtus kamuolius ir blokuotus metimus, o komandai puolant iš jo didelę krūvio dalį perėmė Glynnas Watsonas (15,4 tšk., 4,7 rez.perd.).

„Gargždai“

Vasarį: 1–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 4–16, Lietuvos taurė: 1–1.

Gargždų krepšininkai jaučia, kad jiems į nugarą alsuoja Prienų komanda. Tačiau Povilo Šakinio auklėtiniai irgi nesnaudžia – jie vasario mėnesį iš pradžių tik po lygios kovos nusileido „Juventus“ komandai, o paskui, žaisdami be susirgusio Giedriaus Staniulio, per pratęsimą palaužė „Šiaulius“ ir iškovojo ketvirtąją pergalę.

Klubo vadovai taip pat nesėdėjo sudėję rankas. Komandą papildė dar vienas amerikietis Rodney Purvisas, kurio indėlis per laimėtas rungtynes su šiauliečiais buvo neįkainojamas.

G.Staniulio (15,8 tšk., 8,5 atk.kam.) ir Josho Newkirko (15,1 tšk., 5,9 rez.perd.) indėlis yra neįkainojamas visą sezoną. Šiedu krepšininkai ne tik patenka į lygos rezultatyviausių žaidėjų penketą: G.Staniulis yra atkovotų kamuolių lyderis, J.Newkirkas užima trečiąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus.

„Labas GAS“

Vasarį: 1–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 2–18, Lietuvos taurė: 1–7.

Prienų komanda sausio pabaigoje ir vasario pirmojoje pusėje išvaikė tamsiausius debesis, bet padangė vis dar smarkiai apniukusi. Nors vasario viduryje „Prienai“, nugalėję „Jonavą“, iškovojo antrąją pergalę, jie lieka paskutinėje LKL lentelės vietoje. Tiesa, nuo priešpaskutinės komandos skiria tik du taškai, o iki reguliariojo sezono pabaigos liko daugiau nei vienas ratas (13 rungtynių).

Sezono viduryje į komandą atvykę Kyanas Andersonas (16,9 tšk., 4,4 rez.perd.), Jamilas Wilsonas (10,8 tšk., 5 atk.kam.) ir Darius Tarvydas (12,5 tšk., 5,5 atk.kam.), atrodo, lūkesčius pateisina, bet jiems ir kitiems Mariaus Kiltinavičiaus treniruojamiems vyrams dar bus ką veikti.

„Juventus“

Vasarį: 1–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 13–7, Lietuvos taurė: 4–5.

Utenos komandos žaidimas išvykus Jawunui Evansui nėra darnus, o pastarųjų savaičių rezultatai negali tenkinti nei trenerio Donaldo Kairio, nei „Juventus“ sirgalių. Vasario pradžioje uteniškiai vos išnešė sveiką kailį žaisdami su „Gargždais“, o po to pralaimėjo „Neptūnui“ ir „Žalgiriui“.

Nors du pralaimėjimai stumtelėjo komandą žemyn, „Juventus“ vis dar užima ketvirtąją vietą, kuri, ko gero, yra minimalus tikslas, nes suteikia aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijoje. Vis dėlto galima neabejoti, kad D.Kairys per rinktinių pertrauką kuria planus, kaip vėl suderinti stygas ir palypėti aukštėliau.

Pertrauka turėtų praversti bandant dar geriau integruoti sezono viduryje prie komandos prisidėjusius Reggie Lynchą (10,6 tšk., 5,8 atk.kam.) ir Brandoną Browną (9,8 tšk.). Bet labiausiai reikia atgaivinti po traumos grįžusį, tačiau komandos nesustiprinusį Aleksą Nikoličių (3,3 tšk.).

„Pieno Žvaigždės“

Vasarį: 1–2.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 4–15, Lietuvos taurė: 1–5.

Vasario pradžioje Pasvalio sirgaliai galėjo atsipūsti šiek tiek lengviau. Šiauriausio LKL miesto komanda nugalėjo „Neptūną“ ir nutraukė daugiau nei tris mėnesius trukusią dešimties pralaimėjimų virtinę. Per tuos tris mėnesius „Pieno Žvaigždės“ pasitraukė iš kovos dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas ir dabar bando išvengti paskutinės vietos. Ramūno Cvirkos penketą nuo paskutinėje vietoje esančių „Prienų“ skiria tik dvi pergalės.

Kad šis skirtumas padidėtų, „Pieno Žvaigždėms“ reikia daugiau Jaredo Cunninghamo (10,1 tšk.) blyksnių. Šis sezono viduryje į Pasvalį atvykęs krepšininkas kartu su Martynu Pacevičiumi (11,4 tšk., 7,1 atk.kam.) ir Corey Allenu (11,7 tšk., 4,1 rez.perd.) labiausiai lemia komandos rezultatus.

„Neptūnas“

Vasarį: 1–3.

Nuo sezono pradžios. Lietuvos lyga: 8–12, Lietuvos taurė: 5–3.

Nestabilumo bangos toliau svaido Klaipėdos komandą. „Neptūnas“ vasarį nudžiugino savo gerbėjus dramatiškai išplėšta pergale prieš Utenos komandą, tačiau prarado brangų tašką žaisdamas Pasvalyje ir buvo visiškai bejėgis Alytuje.

Po šių rungtynių Mindaugo Brazio treniruojama komanda vėl atsidūrė devintojoje vietoje ir, jei reguliarusis sezonas baigtųsi dabar, į atkrintamąsias varžybas nepatektų. Tiesa, nuo pagrindinių varžovų „Neptūnas“ atsilieka nežymiai: nuo „Nevėžio“ – vienu tašku, nuo „Šiaulių“ – dviem.

Dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas „Neptūnas“ kovos be amerikiečio Malieko White‘o (5 tšk.). Vasario viduryje klubas pagaliau atleido nežinia ką komandoje tiek laiko veikusį gynėją.

Klaipėdiečių optimizmą gali pakaitinti tai, kad komandos lyderis Deividas Gailius (13,8 tšk.) dažnai geriausias savo savybes pataupo pavasariui. O šiuo metu pakilimą išgyvena ir pagrindiniu D.Gailiaus talkininku tapęs Matas Jogėla (12 tšk., 5,4 atk.kam.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.