EUROLYGA 2023

„Lietkabelio“ likimas: kas laukia panevėžiečių Europos taurės grupės varžybų paskutiniame ruože

Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai Europos taurės grupės varžybų finišo tiesiojoje spręs dvi užduotis: mažąją – patekti į kitą etapą ir didžiąją – užsitikrinti aikštės pranašumą bent viename atkrintamųjų varžybų rate.

Europos taurės turnyre šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkų laukia lemiami mačai.<br>G.Šiupario nuotr.
Europos taurės turnyre šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkų laukia lemiami mačai.<br>G.Šiupario nuotr.
Europos taurės turnyre šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkų laukia lemiami mačai.<br>G.Šiupario nuotr.
Europos taurės turnyre šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkų laukia lemiami mačai.<br>G.Šiupario nuotr.
Europos taurės turnyre šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkų laukia lemiami mačai.<br>G.Šiupario nuotr.
Europos taurės turnyre šį sezoną „Lietkabelio“ krepšininkų laukia lemiami mačai.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 7:32 PM

Padėtis

Europos taurės komandos grupių varžybose iki antrojo rinktinių lango, dėl kurio vasario mėnesį buvo padaryta ilga pertrauka, žaidė 14 turų rungtynes. Iki grupių varžybų pabaigos liko tik keturi turai, o paskutinę kovo savaitę, galbūt ir anksčiau, paaiškės visos 16 komandų, kurios gaus teisę žaisti aštuntfinalyje.

Siekiant mažojo tikslo – patekti į atkrintamąsias varžybas, „Lietkabelio“ padėtis yra puiki. Tačiau panevėžiečiai gali siekti ir didesnio tikslo – užsitikrinti aikštės pranašumą aštuntfinalyje, galbūt net ir ketvirtfinalyje.

A grupėje jau atsirado didelis tarpas tarp aštuonių pirmaujančių komandų ir dviejų autsaiderių. Tarpas yra pačioje svarbiausioje lentelės vietoje, nes į kitą etapą kaip tik ir pateks aštuonios komandos.

Po 14 turų pirmajame aštuonete yra Slobožansko „Prometej“ (10 perg.), Badalonos „Joventut“ (9), Burgo „Jeunesse Laique“, Ulmo „ratiopharm“ (po 8), Venecijos „Reyer“, „Brescia“, „Bursaspor“ ir „Lietkabelis“ (po 7).

Už geidžiamos linijos lieka Klužo „Universitatea“ (4) ir Liublianos „Olimpija“ (3).

Aštuntąją ir devintąją vietas, likus keturiems turams, skiria net trys taškai. „Lietkabelis“ iš pirmojo aštuoneto iškristų nebent tuo atveju, jei pralaimėtų visas likusias rungtynes, o „Universitatea“ arba „Olimpija“ pasiektų keturias pergales.

Perspektyvos

Komandos, kurios grupėse užims 1–4 vietas, aštuntfinalio rungtynes žais namie. Komandos, kurios grupėse užims 1–2 vietas, namie tikrai žais ne vien aštuntfinalio, bet ir ketvirtfinalio rungtynes.

Nors „Lietkabelis“ šiuo metu grupėje formaliai užima aštuntąją vietą, komandos lentelėje yra labai susiglaudusios, todėl pakilti keliais laipteliais nėra neįmanoma.

Panevėžiečiai turi tiek pat taškų, kiek penktąją vietą užimanti komanda, tik vienu tašku atsilieka nuo trečiosios ir ketvirtosios komandų, dviem taškais – nuo antrosios komandos.

Paskutiniame tarpsnyje „Lietkabeliui“ liko rungtynės išvykoje su „Olimpija“, išvykoje su „Brescia“, namie su „Bursaspor“ ir išvykoje su „Joventut“.

Ko gero, daugiausiai abejonių, vertinant Nenado Čanako auklėtinių perspektyvas, kelia tai, kad „Lietkabelis“ šį sezoną labai silpnai žaidžia už Lietuvos ribų. Panevėžio komanda išvykose laimėjo vos vienerias iš šešerių Europos taurės rungtynių. Pergalė buvo pasiekta Kluže.

Kaip laikosi varžovai?

„Olimpija“. Šį trečiadienį „Lietkabelis“ išvykoje žais su garsiausiu Slovėnijos klubu, kuris tapo neabejotinai didžiausiu šio sezono Europos taurės turnyro nusivylimu.

Pernai „Olimpija“ subūrė solidžią sudėtį, tačiau iš dalies dėl traumų, iš dalies dėl kitų priežasčių, treneriui Juricai Golemacui nepavyko suderinti veiksmų ir Europos taurės turnyre „Olimpija“ liko tik mažytės iliuzinės galimybės patekti į atkrintamąsias varžybas.

Kita vertus, Liublianos komandos padėtis kituose turnyruose nėra bloga. „Olimpija“ ką tik iškovojo Slovėnijos taurę, o Adrijos lygoje laimėjo 14 iš 19 rungtynių, užima trečiąją vietą ir beveik užsitikrino aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijoje. Tiesa, šio turnyro lyderiai Belgrado „Partizan“ ir „Crvena Zvezda“ klubai Slovėnijos čempionams jau beveik nepavejami.

Nepaisant žemos vietos Europos taurės grupėje, nurašyti amerikiečius Yogi Ferrellą (19,1 tšk.) ir Joshą Adamsą (14,6 tšk.), jaunąjį Karlo Matkovičių (7,7 tšk.), patyrusius Edo Muričių (9 tšk.), Aleną Omičių (10,6 tšk.) ir po traumos neseniai atsigavusį Zoraną Dragičių (10,8 tšk.) būtų didelė klaida.

Pirmajame rate Panevėžio krepšininkai savo aikštėje įveikė Slovėnijos čempionus 104:98.

„Brescia“. Brešos komanda vasario viduryje sudrebino Italijos krepšinį pirmą kartą iškovodama šalies taurę. Treneris Alessandro Magro įtikino savo žaidėjus, kad nereikia paisyti jokių autoritetų, ir taurės turnyre po „Brescia“ kojomis krito abu Eurolygoje žaidžiantys Italijos klubai Milano „Olimpia“ bei Bolonijos „Virtus“.

Būtų galima teigti, kad Brešos krepšininkai išgyvena didelį emocinį pakilimą. Tačiau po rinktinių lango, atrodo, atėjo emocinis atoslūgis ir praėjusį savaitgalį „Brescia“ pralaimėjo Italijos lygos rungtynes „Trento“ klubui. Po šios nesėkmės „Serie A“ turnyre „Brescia“, laimėjusi 7 iš 20 rungtynių, dalijasi dvyliktąją vietą. Naujieji Italijos taurės laimėtojai kovoja dėl išlikimo pirmojoje lygoje, ir šioje kovoje „Brescia“ neturi jokio pranašumo – „degančioje“ priešpaskutinėje 15-ojoje vietoje esančios komandos sąskaitoje irgi yra 7 pergalės.

Šį sezoną atgimimą išgyvenančiam Amedeo Della Vallei (15,5 tšk.), amerikiečiams C.J.Massiburgui (11,1 tšk.), Kenny Gabrielui (9,6 tšk.), Johnui Petrucelliui (7,1 tšk.) ir kitiems „Brescia“ žaidėjams šiuo metu kiekvienos rungtynės yra labai svarbios. O komandos sudėtis – ne tokia, kad ji galėtų stabiliai žaisti ilgą laikotarpį.

Pirmosiose tarpusavio rungtynėse „Lietkabelis“ namie nugalėjo Brešos ekipą 79:70.

„Bursaspor“. Dėl Turkiją sukrėtusio žemės drebėjimo šios šalies komandos vasario mėnesį padarė ilgesnę pertrauką negu kitų šalių klubai. Buvo atšauktas Turkijos taurės turnyras, nukeltos Turkijos klubų rungtynės Europos turnyruose.

Praėjusią savaitę Turkijos klubai pradėjo žaisti įprastu ritmu, bet „Bursaspor“ į aikštę grįžo ne visos sudėties. Buvęs Eurolygos čempionas Ahmetas Duverioglu per žemės drebėjimą prarado kelis artimuosius ir, paveiktas šios žinios, pranešė, kad nutraukia krepšininko karjerą.

„Bursaspor“ lyderis Onuralpas Bitimas (16,8 tšk.), buvę Lietuvos klubų žaidėjai Derekas Needhamas (13,9 tšk.) ir Dave‘as Dudzinski (11,6 tšk.), Zachas Auguste‘as (13,4 tšk.) ir Anthony Clemmonsas (12,6 tšk.) aikštėje prarado patikimą pagalbininką.

Turkijos superlygoje Bursos klubas, laimėjęs 12 iš 19 rungtynių, gana tvirtai užima penktąją vietą. „Bursaspor“, po praėjusį savaitgalį patirto pralaimėjimo Stambulo „Anadolu Efes“ klubui, gana žymiai atsilieka nuo pirmojo ketverto, bet turi atsargą prieš žemesnes vietas užimančias komandas.

Gruodžio viduryje išvykoje „Lietkabelis“ nusileido Bursos komandai 69:75.

„Joventut“. Neabejotinai grėsmingiausias varžovas „Lietkabelio“ lauks paskutiniajame ture. Badalonos komanda šį sezoną ne tik yra viena iš Europos taurės A grupės lyderių, bet ir gerai žaidžia Ispanijos lygoje. Nacionalinėse pirmenybėse „žali-juodi“ per 21 rungtynes pasiekė 14 pergalių ir dalijasi penktąją vietą.

ACB lygoje nuo varžovų nutolo trys Eurolygos klubai Madrido „Real“ (18 perg.), „Barcelona“ ir Vitorijos „Baskonia“ (po 17), bet „Joventut“ kovoja dėl ketvirtosios vietos, kurią užima tiek pat pergalių turinti, bet mažiau rungtynių žaidusi Lagūnos „Tenerife“.

Vis dėlto vasario mėnesį „Joventut“ krepšininkai sugadino savo sirgalių nuotaiką. Ispanijos taurės finalo aštuonetas šiais metais vyko Badalonoje, todėl „Joventut“ kėlė maksimalų tikslą, bet jo pasiekti nepavyko – šeimininkai pusfinalyje nusileido „Tenerife“ komandai.

Europos taurės turnyre „Joventut“ iš paskutiniųjų kovos dėl aukštesnės vietos ir aikštės pranašumo kuo daugiau atkrintamųjų varžybų etapų. Todėl neverta tikėtis, kad Joelio Parros (13,8 tšk.), Antės Tomičiaus (12,7 tšk.), Kyle‘o Guy (11,6 tšk.), Henry Ellensono (10 tšk.), Pau Ribaso (9 tšk.) ir kitų Carleso Durano auklėtinių nusiteikimas sumažės jiems užsitikrinus kelialapį į atkrintamąsias varžybas.

Pirmajame rate „Lietkabelis“ namie pralaimėjo Badalonos komandai 76:90. „Joventut“ yra viena iš dviejų šį sezoną Panevėžyje laimėjusių užsienio komandų.

Kita grupė

Kitoje Europos taurės turnyro grupėje paaiškėjo septynios iš aštuonių komandų, kurios žais ketvirtfinalyje. Tai – Las Palmo „Gran Canaria“ (11), Ankaros „Türk Telekom“, Tel Avivo „Hapoel“ (po 10), „Paris“, Patrų „Prometheas“ (po 9), Podgoricos „Budućnost“ (8) ir Londono „Lions“ (6).

„Prometheas“ atstovauja Arnoldas Kulboka. Patrų komanda formaliai yra penkta, bet taikosi į antrąją vietą, o per likusius keturis turus žais net trejas rungtynes su tiesioginiais varžovais, kuriuos siekia aplenkti: „Türk Telekom“, „Paris“ ir „Hapoel“.

Dėl paskutiniojo kelialapio į aštuntfinalį B grupėje varžosi Hamburgo „Towers“ (4), „Trento“ (2) ir Vroclavo „Śląsk“ (1).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.