EUROLYGA 2023

NCAA atkrintamosiose kovose – keturi lietuviai: broliai Tubeliai, Augustas Marčiulionis ir Hubertas Pivorius

JAV studentų krepšinio asociacijos (NCAA) atkrintamosiose varžybose, kurios vadinamos „March Madness“ (Kovo beprotybe), šiemet kovos keturi Lietuvos jaunieji talentai. Brolių Tubelių atstovaujama Arizonos universiteto „Wildcats“ ekipa minima tarp realių pretendenčių į prestižinį titulą.

 Ažuolas Tubelis.<br> NCAA nuotr.
 Ažuolas Tubelis.<br> NCAA nuotr.
 Augustas Marčiulionis.<br> NCAA nuotr.
 Augustas Marčiulionis.<br> NCAA nuotr.
Hubertas Pivorius.<br> NCAA nuotr.
Hubertas Pivorius.<br> NCAA nuotr.
Hubertas Pivorius.<br> NCAA nuotr.
Hubertas Pivorius.<br> NCAA nuotr.
 Ąžuolas ir Tautvilas Tubeliai.<br> NCAA nuotr.
 Ąžuolas ir Tautvilas Tubeliai.<br> NCAA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 2:55 PM

Ąžuolas Tubelis ir Tautvilas Tubelis („Arizona Wildcats“)

1-asis etapas: kovo 16 d. su „Princeton Tigers“

Ąžuolas Tubelis retai šypsosi taip plačiai, kaip praėjusį sekmadienį, kai jo komanda triumfavo „PAC 12“ konferencijos finale, o jis gavo naudingiausio žaidėjo titulą.

„Tai man daug ką reiškia, – tiesioginiame eteryje po pergalės pripažino emocijų nenuslėpęs 20 metų 210 cm ūgio puolėjas iš Vilniaus. – Sezono pradžioje nebuvau pakankamai vertinamas. Pirmąjį sezoną niekas manęs nežinojo, niekas negerbė. Nežinau… šis apdovanojimas… jis svarbus. Tai reiškia, kad mano komanda laimėjo, o aš tiesiog labai ja didžiuojuosi. Esu laimingas ir dabar galiu šypsotis“.

Finale Arizonos universiteto komanda nugalėjo „UCLA Bruins“, o trečiakursis Ą.Tubelis pelnė 19 taškų, atkovojo 14 kamuolių. Jo brolis dvynys Tautvilas konferencijos finale nežaidė. Jis per visą sezoną aikštėje gavo vos 8 žaidimo minutes.

Arizona čempionų titulo laukia nuo 1997-ųjų, kai laimėjo NCAA pastarąjį kartą. Lūkesčiai šiemet patys didžiausi. Antrąjį reitingą gavęs Arizonos universitetas pirmosiose rungtynėse Sakramente susigrums su 15 reitingą gavusiais „Princeton Tigers“ krepšininkais.

Praėjusį sezoną Tubeliai liko nusivylę, nes viltys laimėti buvo didžiulės, bet patekus į šešioliktuką komandą išmetė Hiustono universitetas.

Tam, kad patektum į NCAA finalo ketvertą, reikia laimėti ketverias rungtynes. Lemiamos vyrų NCAA krepšinio kovos vyks baladžio 1–3 dienomis Hiustono „NRG“ stadione, kuriame telpa daugiau nei 70 tūkstančių žiūrovų.

Augustas Marčiulionis („Saint Mary’s Gaels“)

1-asis etapas: kovo 17 d. su „VCU Rams“

Prieš dvejus metus Augustas Marčiulionis paliko Vilniaus „Rytą“ ir iškeliavo studijuoti koledže prie San Francisko įlankos ir žaisti NCAA. Kai jis žaidžia Šv.Marijos universiteto Kalifornijoje komandoje, žiniasklaida nuolat ieško jo tėvo Šarūno Marčiulionio fenomeno pėdsakų. Nuo garsios pavardės nepabėgsi, ypač karjeros pradžioje, sunkiai bandant užsitarnauti savo paties vardą.

20 metų 193 cm ūgio A.Marčiulionis šį sezoną „Saint Mary’s Gaels“ komandoje pradėjo starto penkete, bet nuo gruodžio kilo tik nuo atsarginių suolo. Per vidutiniškai 15.2 minutes lietuvis rinko 5.6 taško. Svarbiausia, kad „Saint Mary’s Gaels“ rungtyniavo nuostabiai ir niekas neabejojo, kad jie gaus šansą vėl ragauti „Kovo beprotybės“ skonio.

Nors reguliaraus sezono pabaigoje komanda kiek buksavo ir WCC konferencijos finale nusileido Gonzagos universitetui 68:77, NCAA turnyre „Saint Mary’s Gaels“ gavo penktąjį reitingą. Pirmajame atkrintamųjų varžybų etape Niujorko valstijos sostinėje Olbanyje „Saint Mary’s Gaels“ susikaus su Virdžinijos sandraugos universiteto komanda „VCU Rams“.

A.Marčiulionis ir jo komandos draugai ironiškai šypsodamiesi sureagavo į ekspertų prognozę tiesioginės transliacijos metu, kad laimės ne jie.

„Negalime sulaukti dienos, kai įrodysime, kad jie buvo neteisūs“, – sakė „Gaels“ žaidėjas Loganas Johnsonas.

Pernai „Gaels“ pateikė staigmeną, kaip pirmajame rate nukovė legendinį Indianos universitetą. „Kovo beprotybė“ tuo ir žavi, kad yra nenuspėjama.

Hubertas Pivorius, „Northern Kentucky Norse“

1-asis etapas: kovo 16 d. su „Houson Cougars“

A.Marčiulionio bendražygis Lietuvos jaunimo krepšinio rinktinėje Hubertas Pivorius pirmą kartą pajus, dėl ko visa Amerika kovo mėnesį pameta protą. Šis 188 cm ūgio snaiperis iš Plungės prieš dvejus metus nutarė keliauti į Šiaurės Kentukio universitetą, kuris nėra labai garsus krepšinio pasaulyje, bet sugeba patriukšmauti.

20-metis H.Pivorius kirpo krepšinio tinklelį ir laimingas pozavo su čempionų trofėjumi, kai jo komanda triumfavo „Horizon League“ konferencijoje. „Northern Kentucky Norse“ finale nugalėjo „Cleveland State Vikings“ 63:61 ir taip užsitikrino vietą NCAA atkrintamosiose varžybose.

H.Pivorius šį sezoną atliko tik atsarginio vaidmenį. Konferencijos finale jis aikštėje pasirodė tik keturioms minutėms, nors sezono pradžioje žaidė daugiau. Jo pelnomų taškų vidurkis yra 2.9 per 11.3 minutes.

Pirmajame NCAA atkrintamųjų varžybų etape H.Pivorius su komanda keliaus į Birmingamą ir susikaus su aukščiausią reitingą jų tinklelyje turinčiu Hiustono universitetu. Vos vieną kartą NCAA istorijoje 16-toji komanda yra nukovusi pirmąją, bet gi geriau negyvent negu visai netikėt, ir Šiaurės Kentukio universitetas ketvirtadienį pasiryžęs pateikti sensaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.