EUROLYGA 2023

Vilniaus derbį NKL atkrintamųjų serijoje pasitinkantis T. Purlys: „Šitoje lygoje nieko negali prognozuoti“

Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) debiutuojantis Vilniaus „Stekas“ jau ketvirtadienį pradės aštuntfinalio seriją iki 3 pergalių su Vilniaus „Rytas-2“ ekipa.

T.Purlys.<br>ltu.basketbal.lt nuotr.
T.Purlys.<br>ltu.basketbal.lt nuotr.
T.Purlys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T.Purlys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T.Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
T.Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
T.Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
T.Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
T.Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
T.Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 16, 2023, 12:10 PM

Reguliariajame sezone per 38 rungtynes Tomo Purlio auklėtiniai iškovojo 18 pergalių ir tarp 14 lygos komandų užėmė 8 vietą.

Pirmuosius savo klubo puslapius antrajame šalies divizione pildantis sostinės klubas pamėgins jau pirmąjį sezoną patekti į ketvirtfinalį, kur jų lauktų reguliaraus sezono nugalėtoja Marijampolės „Sūduva“.

Tačiau iki to dar laukia ilgas kelias ir sunki serija su „Ryto“ legendos Andriaus Šležo treniruojamu „Rytas-2“ jaunimu.

„Šitoje lygoje nieko negali prognozuoti. Krepšinis yra toks, kad kas kartą eidamas į aikštę turi įrodinėti, kad esi stipresnis“, – serijos išvakarėse kalbėjo „Steke“ ir Sostinės krepšinio mokykloje (SKM) dirbantis T. Purlys.

Reguliariajame sezone dviženklį naudingumo koeficientą „Steke“ rinko net 5 žaidėjai – Paulius Semaška, Tadas Rinkūnas, Gediminas Povilauskas, Karolis Brusokas ir Mantas Šerkšnas. Visiškai šalia šios ribos liko Europos taurės laimėtojas ir Eurolygos patirties turintis Justas Sinica.

Pasak T. Purlio, būtent dabar šis žymus veteranas įgauna tokią formą, kokia yra reikalinga žengiant į atkrintamųjų varžybų batalijas.

„Steko“ treneris taip pat džiaugėsi, kad sezono metu į komandą pavyko integruoti du perspektyvius SKM auklėtinius – Steponą Žilakauskį ir Matą Buteliauską.

Šiuos moksleivius T. Purlys treniruoja nuo pirmos klasės ir su jais tris kartus iš eilės laimėjo Moksleivių krepšinio lygą (MKL). Praėjusią vasarą S. Žilakauskis ir M. Buteliauskas taip pat buvo T. Purlio vadovaujamoje Lietuvos U16 rinktinėje, kuri Europos čempionate iškovojo aukso medalius.

S. Žilakauskis ir M. Buteliauskas „Steke“ jau spėjo sužaisti atitinkamai po 7 ir 5 rungtynes. Gynėjas S. Žilakauskis sėkmingiausias savo rungtynes sužaidė istorinę kovo 11-ąją, kai mače su „Kretinga“ pelnė 10 taškų ir surinko 12 naudingumo balų.

Būtent šios rungtynės geriausiai susiklostė ir M. Buteliauskui – puolėjas į „Kretingos“ krepšį įmetė 8 taškus ir surinko 9 naudingumo balus.

Pats M. Buteliauskas neslėpė džiaugsmo dėl suteikto šanso jau šį sezoną debiutuoti NKL čempionate.

„Taip atsitiko, kad komandoje labai daug žmonių susitraumavo ir treneris pakvietė į komandą. Labai džiaugiuosi, kad tai įvyko. Jaučiu, kad tiek treniruočių, tiek rungtynių metu tobulėju. Visi komandoje labai draugiški, padedantys, duoda daug patarimų. Manau, kad patirtis žaidžiant NKL pirmenybėse yra neįkainojama. Žaidimas tapo fiziškesniu, greitesniu. Žaidėjai sprendimus priima žymiai greičiau negu ,Moksleivių krepšinio lygoje, – sakė SKM auklėtinis. – Treneris norėjo, kad su Steponu įneštume jaunatviškos energijos į komandą, atiduotume visas jėgas aikštelėje. Kiekvieną minutę aikštelėje stengiamės išnaudoti maksimaliai. Atkrintamųjų serija prieš „Rytas-2“ bus sunki, nes tai – savotiškas Vilniaus derbis. Jie turi daug talentingų, jaunų žaidėjų bei labai gerą trenerį. Manau, kad visos rungtynės bus labai įdomios.“

Tuo metu daugiausiai kamuolių visoje MKL lygoje jau kelis sezonus iš eilės perimantis S. Žilakauskis sakė:

„Pats įsiliejimas į komandą manau, buvo sklandus. Visi draugiškai priėmė, tačiau žaidžiant reikėjo prisitaikyt prie kitokio kontakto lygio, krepšinio IQ. Visi duoda daug naudingų patarimų, norisi, kuo daugiau išklausyti ir pasisemti patirties iš jų. Natūralu, kad mano vaidmuo kitoks nei SKM komandoje, bet vis tiek bandau daryt tai, kas geriausiai sekasi – patikimai apsiginti ir kurti žaidimą.“

– Antrajame etape iškovotos 8 pergalės iš 12 galimų. Kaip vertinate pasirodymą antrajame etape?, – pradėjome pokalbį „Steko“ treneriu T. Purliu.

– Pozityviai. Užėmėme aštuntąją vietą, ką ir planavome padaryti, kai lyga skilo į du septynetus. Pakankamai nebloga vertinu ir patį žaidimą. Labai kilo kai kurių žaidėjų sportine forma – pirmiausiai reiktų kalbėti apie Justą Sinicą ir Gediminą Povilauską, atsigavo Kostas Jonuška. Aišku, gaila, kad dėl patirtos traumos neturėsime Manto Šerkšno ir tai mums yra kažkoks nuostolis. Dar vienas pozityvus dalykas – pavyko komandą papildyti jaunais žaidėjais. Manau, NKL tikslas ir turėtų būti toks, kad jaunimas žaistų kuo daugiau.

– M. Šerkšnui sezonas jau baigtas ar jis dar gali grįžti į rikiuotę?

– Dar gali grįžti. Jam yra plyšęs raumuo ir labai sunku prognozuoti gijimą. Jis labai pozityvus žmogus ir nori grįžti greičiau nei, galbūt, iš tiesų gali. Manau, jį dar pamatysime aikštėje.

– Tikslą pasiekėte – užėmėte 8 vietą, kuri aštuntfinalyje garantuoja aikštės pranašumą. Tačiau namų arenos pranašumo nebus, kadangi visos rungtynės vyks Vilniuje. Kita vertus, nereiks važinėti. Kas naudingiau?

– Namų pranašumą daugiau turi „Rytas-2“, kadangi tai yra jų treniruočių salė. Iš kitos pusės, komanda yra pažįstama. Pradžioje, kaip jie komplektavosi, į tai žiūrėjau gana skeptiškai. Bet sezono metu žaidėjai patobulėjo, pats žaidimas gražus, paremtas puolimu ir malonus akiai. Aišku, sezono metu prie komandos prisijungė Adas Šimonis ir Arnas Adomavičius, kas iš esmės pakeitė jų veidą. Dabar tai yra komanda, kuri drąsiai gali kibti į atlapus visoms lygos komandoms.

– Iš 4 tarpusavio akistatų šį sezoną laimėjote net 3. Tas vienintelis pralaimėjimas vasarį – atsitiktinumas ar tai gali būti pavojaus signalas?

– Mes šį sezoną praktiškai pralaimėjome prieš visas NKL komandas, nors ir galėjome nugalėti visas. Pralaimėjome tai pačiai Klaipėdai (paskutinė lygos komanda, – autoriaus pastaba), gal tik Palangos „Kuršius“ įveikė visus 4 kartus. Šitoje lygoje nieko negali prognozuoti. Krepšinis yra toks, kad kas kartą eidamas į aikštę turi įrodinėti, kad esi stipresnis. „Rytas-2“ – tikrai stipri komanda.

– Turbūt visų paslapčių serijos išvakarėse neišduosite, bet per kur vietas labiausiai ruošiatės smogti „Rytui-2“?

– Faktas, kad tai yra puolimo komanda, labai greitai bėganti, daug žaidžianti „1 prieš 1“. Normalu, kad reikės stabdyti jų greitą puolimą, žaidimą „1x1“. Jie daug keičiasi gynyboje, nors jie yra jauni krepšininkai, bet jau pakankamai atletiški – Augustinas Kiudulas, Andreas Kalogiros, Gediminas Alisas. Tai universalūs žaidėjai, galintys gintis per kelias pozicijas. Tas pats Adomavičius. Yra žaidėjų, kurie sėkmingai žaidžia ir nugara, ir toliau nuo krepšio. Mūsų pusėje patirtis, bet krepšinyje yra ir kitų dalykų – reiks neįsivelti į jų greitą žaidimą, atstovėti fiziškai ir patiems pataikyti į krepšį.

– Ar iš Andriaus Šležo tikitės kažkokių staigmenų, o gal pats esate paruošęs netikėtumų?

– Vieną kitą netikėtumą gali sukurti. Bet aš į tokias „staigmenas“ žiūriu paprastai – yra „staigmenos“ ir yra žaidėjai. Krepšinyje dviračio neišrasi. Gali kažką paruošti, bet tą įvykdyti turi žaidėjai, o ne treneris.

– Prie komandos antroje sezono pusėje prisijungė MKL lygoje žibantys Europos čempionai, SKM auklėtiniai Steponas Žilakauskis ir Matas Buteliauskas. Koks jų vaidmuo komandoje?

– Vaidmuo yra pakankamai didelis. Beveik du mėnesius žaidėme aštuoniese. Steponui teko daugiau treniruotis su komanda, bet šiaip jie abu labai gerai pasijungė. Kas man labiausiai patiko – jie nepasimetė nuo pat pirmų rungtynių. Jie rodė gerą energiją ir kovingumą per treniruotės ir per rungtynes, kas mane net patį kažkiek nustebino. Aišku, jiems lengviau, nes jie mane žino kaip trenerį, o aš žinau juos vos ne nuo darželio. Kita vertus, čia kitas lygis ir mano sistema kita nei dirbant su moksleivių komanda. Jiems reikia kažkiek įprasti, bet jie yra protingi žaidėjai ir tikrai gerai įsiliejo. Sulaukiau daug pozityvių skambučių su sveikinimais, kad leidžiu žaisti jaunimą ir juo pasitikiu. Tas man tikrai yra svarbu.

– Kuo atkrintamųjų krepšinis skiriasi nuo įprastų reguliaraus sezono rungtynių?

– Serijoje bus didelis intensyvumas. Reikės žiūrėti minutes, kad krepšininkai nepervargtų. Natūralu, kad po pirmųjų rungtynių serija nebus nei laimėta nei pralaimėta. Analizuosime, kas buvo blogai, kas buvo gerai, tą patį darys ir varžovai. Atėjo laikas, kai turime susikoncentruoti maksimaliai. Turi būti komandiškumas, šimtaprocentinis atsidavimas, kova už komandą.

– Atkrintamosiose komandos įprastai sumažina savo rotaciją. Kita vertus, turbūt esate apmąstymuose, kaip pernelyg nenuvarginti žaidėjų?

– Taip, atkrintamosiose rotacija kažkiek mažėja – negali žaisti su dvylika žaidėjų, jeigu rezultatas yra apylygis. Natūralu, kad daugiau pasitiki pagrindiniais žaidėjais. Kita vertus, dabar turime 11 žaidėjų ir visi atlieka kažkokį vaidmenį. Kol kas nematau priežasties labai mažinti rotacijos, žiūrėsime, kaip koks žaidėjas „įeis į rungtynes“, kokią taktiką ir sudėtį pasiūlys priešininkas. Planas yra, bet jis kiekvieną kartą yra koreguojamas rungtynių metu.

– Sakoma, kad patyrę žaidėjai atėjus atkrintamosioms ne sustingsta nuo įtampos, o kaip tik pakelia savo žaidimą į dar aukštesnį lygį, Būtent to ir tikitės?

– Tas visų pirmų liečia Justą Sinicą. Ilgą laiką jo sportinė forma nebuvo labai gera, bet pastarosiose rungtynėse jo žaidimas smarkiai pagerėjo. Tas pats buvo praėjusį sezoną, kai atėjus lemiamoms RKL rungtynėms jis parodė visai kitą veidą. Maždaug taip ir planavau, nes Justas – protingas žaidėjais ir žino, kada reikia pasiekti sportinės formos piką. Pasitikiu juo šimtu procentų ir šį sezoną. Žinau, kad lemiamais momentais jis komandai atiduos viską.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.