EUROLYGA 2023

Eilinę „mirk arba gyvenk“ dvikovą pasitinkantis G. Žibėnas: „Rungtynės laukia ne apie taktiką“

Vilniaus „Rytas“ trečiadienį „Jeep“ arenoje kils į lemiamas FIBA Čempionų lygos „Top 16“ etapo rungtynes. Lietuvos čempionai paskutinėse grupės rungtynėse priims Manresos „Baxi“ krepšininkus, su kuriais ir grumsis dėl paskutinio bilieto į ketvirtfinalį.

G. Žibėnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
G. Žibėnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-21 16:48

Šiuo metu „Baxi“ krepšininkai savo sąskaitoje turi 3 pergales ir 2 pralaimėjimus, kas jiems leidžia užimti antrąją vietą grupėje. Vilniečiai su 2 pergalėmis ir 3 pralaimėjimais rikiuojasi pozicija žemiau.

Pirmose tarpusavio rungtynėse katalonai buvo stipresni 82:69, tad „Rytui“ būtina pergalė bent 13 taškų skirtumu norint patekti į ketvirtfinalio etapą.

Tai nėra pirmas kartas šį sezoną „Rytui“, kuomet lemiamose rungtynėse reikia naikinti taškų skirtumą. Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje vilniečiams teko panaikinti 8 taškų atsilikimą prieš Kėdainių „Nevėžio“ ekipą ir po atkaklios kovos Giedriaus Žibėno auklėtiniams tuomet pavyko įgyvendinti tikslą.

Visgi, „Ryto“ vyriausiasis treneris šių situacijų nelygina.

„Galvojame, kaip žaisti teisingai. Sakyčiau rungtynės laukia ne apie taktiką, o apie energiją bei žaidimą kartu. Pirmas rungtynes žaidėme labai prastas, dėl to ir gavosi tas 13 taškų.

Puolime buvome labai neteisingi, norėjome būti herojais, kas jiems leido bėgti į greitą puolimą. Taip pat nesusitvarkėme su skautingo užduotimis, jų veržikai veržėsi į stipriąsias puses, metikai metė. Šiose vietose turime padaryti kur kas geresnius namų darbus“, – apie laukiančią dvikovą kalbėjo G.Žibėnas.

Rungtynėse prieš Manresos klubą taip pat debiutuos „Ryto“ naujokas Justinas Gorhamas. 24-erių puolėjas sutartį su sostinės klubu sudarė tik kovo 16 dieną, tačiau G.Žibėnas jau trečiadienį tikisi pagalbos iš naujoko.

„Pirmiausiai remsimės savais žaidėjais, kuriuos turime visą sezoną. Jie žino daugiau taktinių vingrybių, kaip elgtis kiekvienoje situacijoje. Bet esame numatę J.Gorhamą pajungti šiose rungtynėse. Viskas priklausys nuo daugybės dalykų... pražangų, kas kaip atrodys tą dieną. Tikrai negaliu pasakyti, kiek jis mums padės.

Jis gali suteikti trumpalaikį efektą. Mums reikia žmogaus kuris grius, slys dėl kiekvieno kamuolio, kuris bus tas herojus kovoje dėl atšokusių kamuolių, dėl kažkokios protingesnės pražangos, dėl kažkokio gynybinio veiksmo. Justinas šiose vietose bus išskirtinis žaidėjas“, – teigė G.Žibėnas.

– Ar visi žaidėjai pasiruošę rungtynėms?

– Prieš valandą turėjome dar visus žaidėjus, dabar likus pusvalandžiui iki treniruotės sužinojome, jog neturėsime vieno žaidėjo. Tomas Lekūnas turi problemų su nugara ir trečiadienio dvikovoje tikrai negalės padėti.

– Neseniai „Barcelona“ dideliu skirtumu įveikė „Baxi“. Ar galima šį pavyzdį panaudoti?

– Be abejo galime naudoti tą pavyzdį, žiūrėdami kokiu fiziškumu į rungtynes įėjo „Barcelona“, kaip neleido Manresos žaidėjams atlikti mėgstamiausių veiksmų. Aišku, mes turime kitokius žaidėjus, kitokią komandą.

Lyginant „Rytą“ su „Baxi“, mes tikrai nesame atletiškai silpnesni. Galime išskirti tokį atletą Deviną Robinsoną. Gal turi dar kažkokius atsarginius žaidėjus, bet tai nėra pati atletiškiausia komanda, bet pirmose rungtynėse jie tiesiog mus apstumdė.

Tuo pačiu mes neišnaudojome labai daug gerų, šimtaprocentinių progų. Sužaidėme labai prastas pirmąsias rungtynes. Reikia iš pirmų rungtynių daryti išvadas.

– Čempionų lygoje jums tai jau yra ketvirtosios „mirk arba gyvenk“ rungtynės. Galima į jas dairytis ar tai yra visiškai nauja?

– Manau tai yra visiškai nauja istorija. Tai yra gera komanda, labai geras varžovas. Manau jų pozicija Ispanijos krepšinio čempionate nėra labai teisinga. Bet pasikartosiu, šios rungtynės labiau bus ne apie taktiką, kiek apie energiją.

– Kiek Kendale’ą McCullumą esate įsivedę į savo sistemą?

– Paskutinės kelios rungtynės su juo parodė, jog papildomas gynėjas mums suteikia daugiau gerų metimų, kamuolys geriau juda ir dėl to pataikymo procentas yra aukštesnis. Jisai yra komandinis žaidėjas, nereikalauja tiek kamuolio, kad viską pats užbaiginėtų. Džiaugiamės šiuo papildymu.

– Paskutinėse rungtynėse Jerrickas Hardingas pelnė 41 tašką. Ką galėtumėte pasakyti apie jį?

– Jis yra talentas numeris vienas pas juos. Stabdysime ne tik asmeninėmis, bet ir komandinėmis pastangomis. Reikės disciplinos, energijos, kantrybės ir nereikia nuleisti galvos, kai pataikys kokį sunkesnį metimą, nes jis yra toks talentas.

Jie taip pat turi kuriančią įžaidėjų liniją, kurią reikės atjungti nuo visos komandos. Čia reikės daug kantrybės ir energijos.

– Pastaruoju metu gerą formą demonstruoja Gytis Masiulis. Kas tai lemia?

– Manau, lemia tas, kad žaidžiame daugiau mažu penketu, kas patinka jam ir nepatinka varžovams. Toks derinys tikriausiai jam labiausiai pasitarnauja.

– Kuo skiriasi pasiruošimas, kuomet reikia laimėti kažkokiu skirtumu? Ar tai kažkaip akcentuojate?

– Rungtynėse bus visko. Reikia koncentruotis į teisingą žaidimą ir turime kuo greičiau pajungti savo fanus. Kad jie išeitų iš savo rutinos. Nereikia būti droviems lietuviams. Kas ateina susirišę plaukus, reikia juos pasileisti. Tikimės didelio indėlio iš savų vilniečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.