EUROLYGA 2023

Nestandartinę rungtynių pabaigą išgyvenęs G. Žibėnas: „Tai buvo liūdniausia mūsų pergalė istorijoje“

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai trečiadienį namų Čempionų lygos rungtynėse 96:95 įveikė Manresos „Baxi“ krepšininkus, tačiau aikštę paliko nuleistomis galvomis, kadangi ties tuo ir baigėsi Lietuvos čempionų žygis Europoje.

 G. Žibėnas<br> FIBA nuotr.
 G. Žibėnas<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-22 22:55, atnaujinta 2023-03-22 23:08

Giedriaus Žibėno auklėtiniai „gyvenk arba mirk“ dvikovą pasitiko su aiškia užduotimi – laimėti bent 13 taškų skirtumu, kadangi pirmosios rungtynės Katalonijoje baigėsi „Baxi“ pergale 82:69.

Deja, viskas pagal Lietuvos čempionų planą nesiklostė. Nors pirmąjį ketvirtį vilniečiai ir laimėjo 23:22, antrajame kėlinyje G.Žibėno auklėtiniai nesugebėjo gintis nuo greitų „Baxi“ atakų ir svečiai į antrąją rungtynių pusę žengė pirmaudami 52:44, o pats G.Žibėnas už emocijas užsidirbo techninę pražangą.

Po pertraukos „Ryto“ krepšininkai žengė demonstruodami kur kas geresnį krepšinį ir kėlinį pradėjo spurtu 12:4. Rezultatą išlyginę vilniečiai nesustojo ir likus rungtyniauti kiek daugiau nei 3 minutes trečiajame kėlinyje šeimininkai jau turėjo 8 taškų persvarą – 74:66.

Galiausiai likus rungtyniauti kiek daugiau nei 5 minutes po Marcuso Fosterio „Ryto“ krepšininkai galiausiai įgijo reikalingą persvarą – 86:72.

Likus žaisti 3 minutes ir „Rytui“ pirmaujant 91:78 M.Fosteris kartu su Gyčiu Masiuliu išbėgo į greitą ataką, tačiau krepšininkai nesusikalbėjo ir M.Fosteriui padarius klaidą G.Masiulis užsidirbo nesportinę pražangą.

Po šios nesėkmingos situacijos „Ryto“ krepšininkai palūžo ir prarado visą pranašumą.

Paskutinėmis sekundėmis aikštėje prasidėjo retai krepšinyje matomi dalykai. Persvarą turėję vilniečiai stengėsi ją išbarstyti neišsimesdami kamuolio iš užribio ir taip bandydami išplėsti pratęsimą.

Visgi, to padaryti G.Žibėno auklėtiniams nepavyko ir 96:95 laimėjęs „Rytas“ baigė savo žygį Europoje.

„Parodykite komandą, kuri to nedarytų. Koks skirtumas – laimėsime vienu tašku ar septyniais? Buvome sutarę, kad jei bus likusi paskutinė minutė ir atsilikinėsime kokiais keturiais taškais, bandysime išplėšti pratęsimą.

Tai buvo vienintelė galimybė kažko griebtis. Mums rezultatas yra svarbiausias. Dienos pabaigoje visi nori laimėti“, – situaciją komentavo G.Žibėnas.

Komentuodamas trečiadienio pasirodymą, „Ryto“ vyriausiasis treneris neslėpė liūdesio dėl rezultato, tačiau teigė besididžiuojantis savo auklėtiniais.

„Sveikinimai Manresos komandai. O tai buvo liūdniausia mūsų pergalė istorijoje. Bandėme išplėšti pratęsimą, bet nepavyko. Nusileidimas Manresai dėl taškų skirtumo nėra prastas rezultatas.

Praėjusiame sezone jie žaidę Čempionų lygos finale, turi viena gerbiamiausių trenerių Ispanijoje. Nėra didelės gėdos mums.

Kas skauda, tai kad likome 9 komanda iš 32. Buvome labai arti aštuoneto. Su energija, kurią fanai suteikė nuo pat pradžių, nusipelnėme žengti į kitą etapą. Tačiau norint patekti į kitą etapą, turime rodyti daugiau pastovumo. Šiandien atidavėme viską. Manresoje to nepadarėme ir tai mums neleido patekti į aštuonetą“, – situaciją komentavo G.Žibėnas.

– Ar Marcuso Fosterio klaida buvo kertinė?

– Viena iš tokių. Paskutinėse minutėse gavome dvi nesportines pražangas turėdami kamuolį savo rankose. Taip pat nepadarėme kelių pražangų. Mažytės detalės tokį skirtumą ir nulėmė.

– Pirmoji mačo pusė buvo sunki. Ar žaidėjai buvo perkaitę iš emocijų?

– Turime duoti daug nuopelnų varžovams. Jie praėjusiais metais žaidė Čempionų lygos finale ir turi visus šansus ten žaisti dar kartą. Turiu duoti didžiulius nuopelnus ir savo žaidėjams, trenerių štabui, visai organizacijai.

Prieš sezoną buvome reitinguojami 22-oje pozicijoje ir palikome begalę gerų komandų su žymiai didesniais biudžetais sau už nugaros. Bet kaip žaidėjams pasakiau rūbinėje, tokios pastangos neužteks, reikia ir šaltesnės galvos, kurios pritrūko šiandien lemiamomis atkarpomis.

To pritrūko ir pirmose rungtynėse. Kodėl tada pritrūko? Mes buvome labai šviežiai po serijos prieš PAOK, iš karto sekančios buvo KMT rungtynės prieš „Nevėžį“, kur reikėjo išgyventi dar kartą. Tada mes pasijautėme komforto zonoje. Sekančios rungtynės buvo Manresoje, nuvažiavome visiškai nebūdami ten, kur turime būti. Tai mums ir nulėmė aštuntuką. Manau žaidėjai ir treneriai iš šių pamokų tik paaugs.

Reikia duoti nuopelnus ir sau. Aplenkėme daug komandų su kur kas didesniu biudžetu.

– Ar sportiška, kad taisyklės leidžia pratęsimu taip patekti į kitą etapą?

– Taisyklės neleidžia mesti sau į krepšį, nes tai yra techninė pražanga. Taisyklės neleidžia už rungtynes statyti, tai yra nesportiška.

Su šitais fanais mes buvome nusipelnę žengti toliau. Reikia būtinai žaidėjams atiduoti daug kreditų, nes mumis daug kas netikėjo ir mus daug kas buvo nurašę. Matome, kad likome devinti ir visos komandos mums liko už nugaros.

– Kuo pabaigoje įspėjo teisėjai?

– Aš paklausiau, ar jei įmestume sau, ar tai būtų techninė pražanga. Jis atsakė, kad jeigu tai darome tyčia – tai yra techninė. Jeigu jiems metant baudą mes kažkur pamuštume kamuolį, tai būtų netyčinis epizodas ir jokios techninės pražangos nebūtų. Buvo ir toks variantas. Reikia pripažinti, kad tai buvo labai nestandartinė situacija.

– Ar buvo idėja pataisyti jų antrą baudą, jeigu jos būtų nepataikę?

– Gytis Masiulis turėjo tokį variantą. Kiekvieno tokio varianto nepakomentuosime. Bet nesigavo ir viskas taip baigėsi.

Šiandien vienas iš uždavinių buvo palikti rungtynes su jausmu, kad šiandien palikome viską. Tas šiandien buvo svarbiausia.

– Kaip vertinate Justino Gorhamo debiutą?

– Patiko. Manau ir fanai tai suprato. Griuvo ant kiekvieno kamuolio, lipo ant lentos, pridėjo fiziškumo. Sunku dar spręsti, turėjo tik dvi treniruotes, bet atrodo geros fizinės formos. Su kiekvienomis rungtynėmis tikimės vis daugiau.

– „Rytas“ antrus metus paeiliui sustoja „Top 16“ etape. Čia jau yra lubos?

– Čia ne man vertinti reikėtų. Aš ir kaip vertinčiau, vis tiek bus negerai. Sakysiu rezultatas geras, tai jūs sakysite, kad nėra ambicijų. Ambicijos yra aukštos ir mes tikrai norime eiti toliau. Bet jeigu sakysiu, kad rezultatas labai blogas, fiasko, krachas, tai irgi būsiu neteisingas faktams. Kokias mes komandas aplenkėme, prieš kokias komandas laimėjome. Bet kuris mano atsakymas būtų neteisingas.

– Kokį rezultatą LKL laikysite sėkmingu?

– Kad kažką įsimintino pasiektume šį sezoną, turime žaisti finale. O tenai patekus jau žiūrėsime koks bus jėgų balansas, kokia situacija bus su sveikata ir su kuo bežaisime, būsime konkurencingi.

– Nuplaukė KMT, baigėsi sezonas Europoje. Ar jaučiate spaudimą?

– Visiškai ne. Man vienintelis spaudimas, jeigu treniruotė yra labai žemo lygio, nepavykusi, žaidėjai neatsinešė geros koncentracijos ir panašiai. Tai yra tai, už ką mes esame atsakingi. Nes jeigu gerai treniruosiesi, gerai dirbsi, tuomet automatiškai krepšinio dievas vilkės raudoną spalvą sezono pabaigoje.

– Ar dar gali būti pokyčių sudėtyje?

– Leiskite atvėsti ir tada spręsime tuos dalykus, bet labai realu, kad viskas taip ir pasiliks. Jeigu manęs klaustumėte, tai viskas taip ir liks. Bet reikia kad nusėstų visos dulkės ir tada susėsime su vadovybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.