EUROLYGA 2023

Mūšyje dėl brolių Macių patekimo į „Žalgirio“ areną atversta netikėta korta – slaptas P. Motiejūno pasiūlymas

Kauno „Žalgirio“, Eurolygos ir brolių Normundo bei Naurio Macių dešimtmečio konfliktas dėl muštynių ir draudimo lankytis Kauno arenoje keliasi į teismus, o garsieji Lietuvos krepšinio gerbėjai „braliukai“ tikisi galiausiai abu įžengti į sirgalių meką.

 Paulius Motiejūnas ir broliai Maciai.<br> lrytas.lt koliažas
 Paulius Motiejūnas ir broliai Maciai.<br> lrytas.lt koliažas
 Broliai Maciai<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
 Broliai Maciai<br>V. Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
 Broliai Maciai<br>V. Ščiavinskas
 Broliai Maciai<br>V. Ščiavinskas
 Broliai Maciai<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Broliai Maciai<br>G.Bitvinsko nuotr.
 M.Patašiaus nuotr.
 M.Patašiaus nuotr.
„Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
„Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 9:47 AM, atnaujinta Mar 30, 2023, 9:28 AM

2013 metų kovo mėnesį nesuvaldytos vieno iš garsiųjų brolių Macių emocijos, virtusios Madrido „Real“ žvaigždės ispano Rudy Fernandezo apstumdymu ir nesunkiu sužalojimu, iki šiol riboja brolių galimybę stebėti Eurolygos rungtynes bet kurioje Europos krepšinio arenoje.

Maža to, Kauno „Žalgirio“ sprendimu bei su Kauno arenos vadovo Pauliaus Motiejūno palaikymu broliai nėra įleidžiami į jokį „Žalgirio“ arenoje vykdomą renginį, nors ir padarė tai, kas buvo neoficialiai sutarta tarp brolių Kauno mero ir kauniečių ekipos vedlio – dar 2018-siais atidavė prašomą baudos dalį.

Prieš dešimt metų kovo 7-ąją Kaune vyko Eurolygos „Top 16“ etapo dvikova tarp „Žalgirio“ ir Madrido „Real“, o pasibaigus akistatai broliai prie arenos išėjimo laukė ispano R.Fernandezo bei bandė aiškinti dėl pasisakymų spaudoje apie „sovietinę Lietuvą“.

Vyrams susistumdžius, N. Macius galva trinktelėjo krepšininkui į veidą. Ispanas policijoje rodė didelę mėlynę ant veido, o vienas iš brolių tikino, kad krepšininkas stumdėsi, todėl jis pats nukentėjo – žaidėjas garso ausine susistumdymo metu pats prasikirto galvą ir todėl bėgo kraujas.

Tačiau Eurolyga stojo į „Real“ žvaigždės pusę, uždraudė broliams Maciams rodytis šios organizacijos rengiamuose turnyruose, o Kauno „Žalgiriui“ skyrė 25 tūkst. eurų baudą.

„Mes paprasti krepšinio aistruoliai. Ir tikrai ne chuliganai ar banditai, kaip vis dar bandoma mus piešti. Taip, pripažįstame, kad buvo nemaloni istorija su R.Fernandezu, tačiau darėme viską, kad išpirktume kaltę.

Blogiausia, kad šioje istorijoje mano brolis niekuo dėtas, tačiau jis yra priskirtas prie nusikaltėlių“, – kalbėjo Nauris Macius.

Jau 10 metų vienas iš brolių Normundas negali suprasti, kodėl neturi teisės palaikyti „Žalgirio“, Lietuvos krepšinio rinktinės ar patekti į Kauno arenoje rengiamą koncertą, nors neprisilietė prie R.Fernandezo.

Normundas Macius patikino, kad jam nesuprantamas neva Eurolygos ir „Žalgirio“ klubo sprendimas iki gyvos galvos jam neleisti lankytis arenoje ir krepšinio akistatose, žinant, kad net ir sunkius nusikaltimus padarę žmonės po bausmės atlikimo gali be didesnių problemų lankytis bet kokiuose viešuose Kauno arenos renginiuose.

Po daugiau kaip 7 metus vykusių pokalbių su P. Motiejūnu, jo pažadais nusivylę broliai kreipėsi į Kauno apylinkės teismą, kad apgintų savo asmenines teises lankytis Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Kauno gyventojais praėjusiais metais tapę Normundas ir Nauris Maciai prieš savaitę pateikė ieškinį Kauno apylinkės teismui prieš UAB „Kauno arena“ dėl įpareigojimo įleisti į Kauno miesto pramogų ir sporto rūmų pastatą.

Jų teigimu, arenos valdytojas, UAB „Kauno arena“, be jokio teisinio pagrindo neįleidžia Normundo ir Naurio Macių į jokius sporto ar kultūrinius renginius arenoje, draudžia naudotis arenos infrastruktūra.

„Norime pasiekti, kad mes abu – broliai galėtume lankytis krepšinio varžybose Kauno „Žalgirio“ arenoje. Vienas iš mūsų teismo sprendimu gavo bausmę už konfliktą su R.Fernandezu, kitas – tame konflikte visiškai nekaltas ir buvo tiesiog „prikabintas“ tik todėl, kad yra brolis.

Mes siekiame gauti teismo sprendimą, kad galėtume kartu lankytis arenoje – ne po vieną, o kartu. Juolab kad įvykdėme susitarimą – sumokėjome Kauno klubui prašomus 5 tūkst. eurų“, – kalbėjo Nauris Macius.

Pateikus ieškinį arenai, jos atstovai suskubo aiškinti situaciją ir teigė, kad broliai nėra sumokėję visos baudos, kuri buvo skirta klubui.

„Ką tikrai galime pasakyti, kad broliai Maciai yra padengę tik nedidelę dalį baudos, kurią dėl jų elgesio Kauno „Žalgirio“ klubui paskyrė Eurolyga.

Tuo metu skiriant baudą, Eurolyga atsižvelgė į klubo poziciją neįleisti brolių Macių į jokius „Žalgirio“ arenoje vykstančius renginius ir, remdamasi šiuo įsipareigojimu, skyrė tik ketvirtadalį maksimalios baudos, kuri galėjo siekti ne tik 100000 eurų, bet ir atimtus taškus turnyrinėje lentelėje ar net pašalinimą iš turnyro.

Tai iki šiol išlieka išskirtiniu atveju „Žalgirio“ arenos ir Kauno „Žalgirio“ istorijoje, todėl ir buvo imtasi atitinkamų priemonių.

Eurolyga savo ruožtu nusprendė iki gyvenimo galo uždrausti broliams Maciams lankytis jos organizuojamose varžybose, įskaitant Eurolygą ir Europos taurę, ir visų klubų buvo pareikalauta neįleisti jų į rungtynes“, – buvo teigiama „Žalgirio“ arenos atsakyme.

Vis dėlto arenos atsakyme nebuvo užsiminta apie konfidencialų „Žalgirio“ ekipos vadovo P.Motiejūno 2017-ųjų raštiško siūlymo broliams Maciams.

Jame tada kalbėta apie 5 tūkst. eurų baudos sumokėjimą ir po to atsirandančią galimybę stebėti „Žalgirio“ kovas namų arenoje.

„Mūsų (klubo ir Macių) susitarimas buvo toks: miesto mero prašymu klubas sutinka, kad Jūs turite susimokėti 5000 eurų baudą (vietoj 25 000) ir tada mes prašysime Eurolygos nuimti Jums draudimą patekti į rungtynes.

Niekada nebuvo kalbos, kad Kauno meras ar miesto valdžia mokės už jus baudą ar dalį baudos“, – buvo pateikta slaptame P.Motiejūno ir brolių Macių susirašinėjime.

Be to, P.Motiejūno atsiųstame N.ir N. Maciams laiške konstatuota, kad rankomis jau skirsta dėl susitarimo, bet tik sumokėjus numatytą dalį baudos „Žalgiris“ imsis darbų.

„Kol neįvyks pinigų gavimas, klubas nesiims jokių veiksmų prašant Eurolygos panaikinti draudimą. Tą mes sutarėm su Jumis kalbėdami gyvai prieš kelis mėnesius ir Jūs patys patikinote, kad šita sąlyga tinka.

Pabaigai – nemanau, kad klubui, miesto valdžiai, man asmeniškai, reikia kas savaitę su Jumis kalbėt, susitikinėt ir tartis, ką daryti Jūsų klausimu. Sąlygas sutarėm. Rankas paspaudėm.

Laukiame Jūsų veiksmų, o ne skambučių apie tai, kas ką pasakė ar padarė“, – parašyta buvo 2017-aisiais iš P.Motiejūno elektroninio pašto ir į susirašinėjimą buvo įtrauktas Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Broliai 2018-ųjų rugsėjį pervedė 5 tūkst. eurų ir laukė, kada „Žalgiris“ įsileis juos į areną, tačiau nieko nepešė.

„Labai apmaudu, kai yra susitarimas, o jis po to užmirštamas ir pilasi kaltinimai toliau, teigiant, kad sumokėjome ne visą baudos sumą. Mes iš savo pusės laikėmės visų pusių susitarimo, bet nesulaukiame tokios pačios pozicijos iš „Žalgirio“ vadovybės ir arenos.

Todėl mums nieko nelieka, kaip teisiškai gauti leidimus lankytis arenoje“, – tikino savaitgalį Danijoje žaidžiančios lietuviškos krepšinio ekipos „Bjerringbro“ gyvai mačą stebėję broliai Maciai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.