EUROLYGA 2023

Europos taurės grupių varžybų suvestinė: aiškus „Lietkabelio“ varžovas ir kelias finalo link

Į krepšinio Europos taurės atkrintamąsias varžybas pateko net vienuolikos šalių klubai. Tarp jų – Lietuvos vicečempionas Panevėžio „Lietkabelis“, kuris aštuntfinalio rungtynes su „Paris“ krepšininkais žais savo aikštėje.

Europos taurės grupių varžybų suvestinė: aiškus „Lietkabelio“ varžovas ir kelias finalo link.<br>G. Šiupario nuotr.
Europos taurės grupių varžybų suvestinė: aiškus „Lietkabelio“ varžovas ir kelias finalo link.<br>G. Šiupario nuotr.
Europos taurės grupių varžybų suvestinė: aiškus „Lietkabelio“ varžovas ir kelias finalo link.<br>G. Šiupario nuotr.
Europos taurės grupių varžybų suvestinė: aiškus „Lietkabelio“ varžovas ir kelias finalo link.<br>G. Šiupario nuotr.
Europos taurės grupių varžybų suvestinė: aiškus „Lietkabelio“ varžovas ir kelias finalo link.<br>G. Šiupario nuotr.
Europos taurės grupių varžybų suvestinė: aiškus „Lietkabelio“ varžovas ir kelias finalo link.<br>G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 11:34 AM

Pabaiga

Panevėžio „Lietkabelis“ užtikrintai pasiekė pirmąjį tarptautinį sezono tikslą. Lietuvos vicečempionai šią savaitę pasibaigusiose Europos taurės grupės varžybose per 18 rungtynių pasiekė 10 pergalių, A grupėje užėmė ketvirtąją vietą ir iškovojo kelialapį į atkrintamąsias varžybas.

Maža to, panevėžiečiai pasiekė didesnį tikslą – jie atkrintamųjų varžybų pirmojo etapo rungtynes žais namie. „Lietkabelis“ aštuntfinalyje su „Paris“ komanda susitiks balandžio 12 arba 13 dieną.

A grupėje „Lietkabelis“ atsiliko tik nuo trijų komandų: Slobožansko „Prometej“ (14 perg.), Badalonos „Joventut“ (13) ir Ulmo „ratiopharm“ (11).

B grupėje geriausiai žaidė 15 pergalių iškovojusi Las Palmo „Gran Canaria“. Ši komanda tapo absoliučia grupių varžybų nugalėtoja ir užsitikrino aikštės pranašumą visuose atkrintamųjų varžybų etapuose. Po 13 rungtynių B grupėje laimėjo Ankaros „Türk Telekom“ ir Tel Avivo „Hapoel“ komandos.

Jei „Lietkabelis“ aštuntfinalyje įveiks Prancūzijos sostinės klubą, ketvirtfinalyje susitiks su Las Palmo „Gran Canaria“ ir „Bursaspor“ rungtynių laimėtoju.

Visuose atkrintamųjų varžybų etapuose bus žaidžiamos tik vienerios rungtynės. Ketvirtfinalio rungtynės numatomos balandžio 18–19 dienomis, pusfinalio – balandžio 25–26 dienomis, finalo – gegužės 3 dieną.

Panevėžiečiai

„Lietkabelis“ pirmoje sezono dalyje grupės autsaiderius lenkė gana nežymiai, bet sausio antrojoje pusėje pradėjo šešių pergalių virtinę, kuri užtikrino ne vien kelialapį į atkrintamąsias varžybas, bet ir aikštės pranašumą aštuntfinalio rungtynėse.

Nenado Čanako auklėtinių sėkmingas ruožas nutrūko tik per paskutines grupės rungtynes šią savaitę su Badalonos „Joventut“ krepšininkais.

Panevėžio komandos lyderis grupės varžybose buvo Jamelas Morrisas. Jis pelnydavo 14,6 taško. Amerikietis Europos taurės turnyre pagal rezultatyvumą dalijasi 13-ąją vietą.

Taip pat rezultatyviai žaidė sezono viduryje „Lietkabelį“ sustiprinęs Gediminas Orelikas (13,8 tšk.), Kristianas Kullamäe (10,4 tšk.), kitas sezono vidurio naujokas Nikola Popovičius (9,1 tšk.), György Golomanas (8,4 tšk.) ir Vytenis Lipkevičius (8,1 tšk.).

Prie gero galutinio rezultato prisidėjo ir dėl traumos žaisti negalintis Željko Šakičius (11 tšk.) bei iš Panevėžio jau išvykęs Benas Griciūnas (9,8 tšk.).

Legionierius

Europos taurės turnyre žaidžiantiems užsienio klubams atstovauja vos vienas lietuvis – pernai iš Amerikos grįžęs ir sutartį su Patrų „Prometheas“ sudaręs Arnoldas Kulboka.

„Prometheas“ žaidė kitoje grupėje ir pasirodė panašiai, kaip „Lietkabelis“. Patrų komanda taip pat užėmė ketvirtąją vietą, bet pasiekė daugiau pergalių – 11. Aštuntfinalyje „Prometheas“ susitiks su Burgo „Jeunesse Laique“.

A.Kulboka yra Patrų komandos puolimo lyderis. Jis grupės varžybose pelnydavo 14,9 taško ir turnyro rezultatyviausių krepšininkų lentelėje yra dvyliktas – viena eilute lenkia J.Morrisą.

„Prometheas“ klubo lietuvis du kartus buvo pripažintas geriausiu Europos taurės savaitės žaidėju. Daugiau kartų – tris – savaitės laureatu tapo tik „Hapoel“ gynėjas Jordanas McRae.

Geografija

Atkrintamosiose varžybose žais vienuolikos šalių komandos: po dvi – iš Ispanijos (Badalonos „Joventut“ ir Las Palmo „Gran Canaria“), Italijos (Venecijos „Reyer“ ir „Brescia“), Prancūzijos (Burgo „Jeunesse Laique“ ir „Paris“), Turkijos („Bursaspor“ ir Ankaros „Türk Telekom“) ir Vokietijos (Ulmo „ratiopharm“ ir Hamburgo „Towers“), po vieną – iš Anglijos (Londono „Lions“), Graikijos (Patrų „Prometheas“), Izraelio (Tel Avivo „Hapoel“), Juodkalnijos (Podgoricos „Budućnost“), Ukrainos (Slobožansko „Prometej“) ir Lietuvos (Panevėžio „Lietkabelis“).

Lyderiai

Grupių varžybose rezultatyviausiai žaidė „Lions“ lyderis Samas Dekkeris. Jis pelnydavo 18,9 taško.

Antrąją ir trečiąją vietas pagal pelnomus taškus taip pat užėmė amerikiečiai. Kyle‘as Allmanas iš „Paris“ įmesdavo 18,7 taško, Yogi Ferrellas iš „Olimpija“ – 18,4 taško.

Ketvirtas – turkas Onuralpas Bitimas iš „Bursaspor“, pelnydavęs 17,9 taško.

Autsaideriai

Per grupių varžybas buvo nusijotos tik keturios komandos.

Blogiausiai žaidė A grupės autsaiderė Vroclavo „Śląsk“ (Lenkija), laimėjusi vos vienerias rungtynes su Trento „Dolomiti Energia“ (Italija). Būtent „Dolomiti Energia“ krepšininkai B grupėje užėmė priešpaskutinę vietą ir taip pat nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Kitoje grupėje paskutinę vietą užėmė Liublianos „Olimpija“ (Slovėnija), priešpaskutinę – Klužo „Universitatea“ (Rumunija).

Varžovai

Antrąją balandžio savaitę Panevėžį aplankysiantis „Paris“ yra labai jaunas klubas. Jis buvo įkurtas tik 2018 metais, iškart įsigijo „Pro B“ (Prancūzijos antrosios pakopos) licenciją, o 2021 metais iškovojo kelialapį į „Pro A“ lygą. Šį sezoną Paryžiaus klubas pirmą kartą žaidžia Europos turnyre.

„Paris“ vadovai nusprendė pasikliauti vidurinės kartos amerikiečiais ir jaunos kartos prancūzų krepšininkais.

Itin sėkmingas pirkinys buvo amerikietis Kyle‘as Allmanas, kuris šį sezoną Europos taurės turnyre pagal rezultatyvumą užima antrąją vietą (18,7 tšk.).

Tiesa, 25 metų įžaidėjas metų pradžioje patyrė traumą, bet „Paris“ vadovai žada, kad K.Allmanas artimiausiu metu turėtų grįžti į aikštę.

Kol nežaidžia rezultatyviausias krepšininkas, lyderio estafetę turėjo perimti kiti amerikiečiai Tyrone‘as Wallace‘as (15,7 tšk.) ir Aamiras Simmsas (12,8 tšk.). Beje, ir 28-erių T.Wallace‘as, ir 24-erių A.Simmsas tik pernai pirmą kartą sudarė sutartis su Europos klubu.

„Paris“ gretose naudingai žaidžia Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės puolėjas 25-erių Amaras Gegičius (12,1 tšk.) bei dar jaunesni prancūzai: 22-ejų paryžietis Ismaelis Kamagate (9,2 tšk.) ir iš Gvadelupės kilęs 20-metis Juhannas Begarinas (11,5 tšk.).

Lietuvą turėtų aplankyti ir buvęs Kauno „Žalgirio“ puolėjas Axelis Toupane‘as (8,1 tšk.). Įdomu, kad 30-metis A.Toupane‘as yra antras pagal amžių „Paris“ žaidėjas. Vyresnis – tik 35-erių amerikietis Jeremy Evansas (8,9 tšk.).

Šiai kompanijai kryptį rodo amerikietis treneris Willas Weaveris. Jis Paryžiaus krepšininkams vadovauja pirmą sezoną, o iki tol beveik visą karjerą dirbo trenerio padėjėju NBA ir G lygos komandose.

Grupių lentelės (po 18 rungt.)

A grupė: Slobožansko „Prometej“ – 14, Badalonos „Joventut“ – 13, Ulmo „ratiopharm“ – 11, Panevėžio „Lietkabelis“ – 10, Burgo „Jeunesse Laique“ – 9, Venecijos „Reyer“ – 9, „Brescia“ – 8, „Bursaspor“ – 8, Klužo „Universitatea“ – 5, Liublianos „Olimpija“ – 3.

B grupė: Las Palmo „Gran Canaria“ – 15, Ankaros „Türk Telekom“ – 13, Tel Avivo „Hapoel“ – 13, Patrų „Prometheas“ – 11, „Paris“ – 10, Podgoricos „Budućnost“ – 9, Londono „Lions“ – 8, Hamburgo „Towers“ – 6, Trento „Dolomiti Energia“ – 4, Vroclavo „Śląsk“ – 1.

Aštuntfinalio poros

Slobožansko „Prometej“ – „Towers“, „Joventut“ – „Lions“, „ratiopharm“ – „Budućnost“, „Lietkabelis“ – „Paris“, Patrų „Prometheas“ – „Jeunesse Laique“, Tel Avivo „Hapoel“ – „Reyer“, „Türk Telekom“ – „Brescia“, „Gran Canaria“ – „Bursaspor“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.