EUROLYGA 2023

Rusijoje – skausminga reakcija į krepšinio rinktinės išspyrimą: „Tai – kerštas“ Kliedi, kad Ukrainai atstovaus kariavusios merginos

FIBA sprendimas neleisti Rusijos vyrų krepšinio rinktinei dalyvauti 2024 metų Paryžiaus olimpiados atrankoje sulaukė skausmingos rusų politikų ir komentatorių reakcijos, nes buvo tikimasi, kad Rusijos lobistams pavyks atšaukti sankcijas remiantis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijomis dėl neutralių atletų.

Rusijos krepšinio rinktinė.<br>FIBA nuotr.
Rusijos krepšinio rinktinė.<br>FIBA nuotr.
Vladimiras Gomelskis
Vladimiras Gomelskis
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 7:49 PM, atnaujinta Apr 18, 2023, 8:05 PM

FIBA antradienį nutarė, kad Rusijos rinktinė nedalyvaus atrankos pirmajame etape, nes IOC rekomendacijose buvo teigiama, kad tarptautinėse varžybose gali startuoti tik neutralūs individualūs Rusijos ir Baltarusijos sportininkai, o komandos negali būti sudaromos.

Krepšinio komentatorius Vladimiras Gomelskis sprendimą neleisti Rusijos komandai dalyvauti 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių išankstiniame atrankos turnyre vadino kerštu.

„Grynai politinis sprendimas, kurį diktuoja Tarptautinė krepšinio federacija, politikai. Visa tai man primena kerštą. Esu nusiminęs, bet nenustebau“, – sakė V.Gomelskis.

Rusijos valstybės Dūmos kūno kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Dmitrijus Sviščiovas teigė, kad FIBA ​​vykdomojo komiteto sprendimas neregistruoti Rusijos vyrų rinktinės yra „chamiškas“.

„Deja, IOC rekomendacijos, kurias jie išsakė dėl komandinių sporto šakų, pasiekė krepšinį. Mūsų komanda nebus įleista – tai, žinoma, akivaizdus chamiškumasas ir gėda. Nėra jokios teisinės priežasties palikti mūsų komandą nuošalyje, kaip ir baltarusių.

Kokios priežastys? Neaišku. Tuo pat metu iš merginų, dalyvavusių karo veiksmuose, formuojama Ukrainos komanda. Žemėje vyksta kažkas keisto. Vienai šaliai viena taisyklė, antrai – kita. Vyksta nuostabūs dalykai.

Nežinau, kaip vystysis tarptautinis olimpinis judėjimas be mūsų sportininkų, net neįsivaizduoju. Daugelyje sporto šakų mūsų sportininkai visada buvo pasaulio lyderiai ir kūrė intrigą bet kuriame turnyre. Dabar nėra prasmės, sąžiningos konkurencijos ir intrigos. Kam tai daroma, neaišku.

Neaišku, ką IOC turi bendro su karine operacija“, – karščiavosi rusų politikas.

Rusijos olimpinio komiteto garbės prezidentas Aleksandras Žukovas teigė, kad FIBA ​​sprendimui neleisti Rusijos komandai dalyvauti olimpinėse pirmenybėse turėjo įtakos politika.

„Matome, kad skirtingose ​​sporto šakose dalyavimo klausimas sprendžiamas skirtingai. Žinoma, buvo vilties, kad Rusijos rinktinė bus įleista. Tačiau FIBA ​​sprendimas toks.

Matyt, ši federacija priklauso nuo mūsų nedraugų. Galbūt įtakojo rėmėjų spaudimas, gal politiniai motyvai“, – sakė A.Žukovas.

Ramiausiai į situaciją reagavo Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka, kuris teigė, kad FIBA sprendimas buvo nuspėjamas.

„Tai buvo laukiamas sprendimas. Juk buvo žinoma, kad Tarptautinis olimpinis komitetas praėjusiame posėdyje nurodė, kad komandinių sporto šakų nebus. Todėl tai neturi ypatingos įtakos nacionalinės komandos planams“, – sakė A.Kirilenka.

Buvęs krepšininkas yra vienas iš nedaugelio Rusijos sporto veikėjų, kuris nėra išreiškęs atviros paramos karinei agresijai ir apsiriboja aptakiomis frazėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo