EUROLYGA 2023

Nuo Šaro slapukaujantis K. Maksvytis: „Lengviau, kai nesi laikomas favoritas“

Kauno „Žalgiris“ jau trečiadienį pradės svarbiausias kovas pastaraisiais metais. Kazio Maksvyčio kariauna Ispanijoje stos į Eurolygos ketvirtfinalio dvikovą prieš „Barcelona“.

K. Maksvytis ir I. Tayloras<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Maksvytis ir I. Tayloras<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Maksvytis ir I. Brazdeikis<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Maksvytis ir I. Brazdeikis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Š. Jasikevičius ir K. Maksvytis<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
 Š. Jasikevičius ir K. Maksvytis<br>Lrytas.lt nuotr. koliažas.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kazys Maksvytis<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Maksvytis ir T. Sabonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Maksvytis ir T. Sabonis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 12:11 PM, atnaujinta Apr 25, 2023, 1:46 PM

Reguliariajame sezone Kauno „Žalgiris“ pasiekė 19 pergalių, patyrė 15 nesėkmių ir užėmė 7-ąją vietą, tuo tarpu „Barca“ su 23 laimėjimais liko 2-oje pozicijoje.

Šį sezoną katalonai su „Žalgiriu“ tarpusavio dvikovose pasidalijo po vieną pergalę.

Namuose kauniečiai laimėjo 73:72, o Katalonijoje Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai šventė pergalę 93:74.

Komandos trečiadienį , 21 val. Lietuvos laiku „Palau Blaugrana“ arenoje pradės ketvirtfinalio seriją iki 3 pergalių.

Prieš išvykdamas į Ispaniją „Žalgirio“ vyriausiasis treneris K.Maksvytis slapukavo nuo varžovų, neatskleisdamas, kokie krepšininkai galės padėti kauniečiams.

„Laukia įdomi ketvirtfinalio serija. Visi treniruojamės ir žaidžiame krepšinį dėl tokių rungtynių ir emocijų. Varžovas ne iš lengviausių. Ruošiamės, reaguojame į pastarąsias tarpusavio ir Ispanijos čempionato rungtynes. „Barcelona“ šiuo metu pergalių kelyje. Nežinome situacijos dėl jų traumuotų žaidėjų. Laukia įdomios rungtynės. Mes toms rungtynėms esame pasiruošę“, – kalbėjo K.Maksvytis.

– Nėra sunku susidaryti vaizdą iš pastarųjų „Barcelona“ rungtynių Ispanijos čempionate?

– Jie, kaip ir mes, turbūt taupė lyderius. Kažkas tikriausiai turėjo sveikatos problemų. Nesvarbu, kad pastarosiose rungtynėse nežaidė N.Kaliničius, C.Higginsas ir A.Abrinesas, mes tikimės, kad jie greičiausiai bus. Tas pats J.Vesely jau geriausios formos žaidė. „Barcelona“ rungtynes prieš „Gran Canaria“ kontroliavo nuo pradžios iki galo, nepaisant to, kad žaidė nepilna sudėtimi. Karštas varžovas geroje formoje.

– Keičiasi mikroklimatas, susitelkimas, aura komandos rūbinėje?

– Keičiasi. Iš vienos pusės mums lengviau, nusikratėme spaudimo. Turbūt visiems lengviau, kai nesi laikomas favoritas. Nėra to, kad privalai laimėti, kas buvo, kai kovojome dėl patekimo į atkrintamąsias varžybas.

Iš kitos pusės laukia stipri komanda, stiprus treneris, kuris bus paruošęs gerą planą prieš mus. Ta rutina šiek tiek pasikeitė, atsikratėme psichologinio spaudimo. Bet kadangi čia esame, tai norisi rimtai sudalyvauti.

– „Barca“ pastaruosius metus buvo per žingsnį nuo pralaimėtų serijų ketvirtfinaliuose. Kiek šioje serijoje gali būti svarbi psichologija?

– Per žingsnį yra per žingsnį. Vis tiek, jie savo tikslus pasiekė. Viskas svarbu. Šįkart psichologija vaidina didesnį vaidmenį nei reguliaraus sezono rungtynėse. Tokia serija stipresnei komandai yra palankesnė. Iš penkių rungtynių, jeigu prireiks, yra lengviau išsiaiškinti nugalėtoją. Tačiau mes neturime ką prarasti. Treniruojamės visi ir laukiame kovos.

– Visi žaidėjai bus pasiruošę pirmosioms rungtynėms?

– Žiūrėsime.

– Ši serija atrodo kaip Dovydas prieš Galijotą. Kaip motyvuojate savo žaidėjus, kad „Žalgiris“ gali laimėti seriją?

– Viskas paprastume. Reikia pasiruošti maksimaliai, smogti ir laimėti pirmąsias rungtynes. Laimėsime pirmas rungtynes, eisime į antras. Žiūrint į visą sezoną turime gana gerą „back to back“ rungtynių procentą. Esame pakankamai jauni, fiziški. Tikiuosi, kad šitas faktorius suveiks ir šioje serijoje. Nusimetame naštą, kadangi šioje kovoje esame Dovydas.

– Ar teko kalbėti su Šarūnu Jasikevičiumi apie šią seriją?

– Neteko.

– Kiek svarbu grįžti iš Ispanijos bent su viena pergale?

– Svarbu, bet žinome, kaip mes žaidžiame savo arenoje. Galima grįžti ir be pergalių, bet laimėti abi rungtynes ir toliau pratęsti kovą. Žiūrime į pirmas rungtynes. Bandysime panaudoti savo energiją, fiziškumą, parodyti savo tikrąjį veidą. Aišku, didesnę emocinę patirtį turi „Barcelona“.

– Praeitose rungtynėse „Žalgiris“ kentėjo „short roll’ų“ situacijose ir aukšti perdavimai kankino komandą. Kiek tai gąsdina prieš artėjantį mačą?

– Manau, kad tuomet buvome per daug nuspėjami. Bandėme vieną gynybos sistemą, bet varžovas greitai prisitaikė ir tai išnaudojo. Bandėme gelbėtis, keitėme sistemą. Varžovas pamatė ir vėl išnaudojo. Tai gera pamoka ir kažkokias išvadas pasidarėme.

– Kiek įmanoma, kad žemas penketas gali veikti prieš „Barcelona“?

– Tai šiek tiek juos išmuša iš komforto zonos. Galbūt negali taikyti tradicinės gynybos prieš metančius aukštaūgius. Iš mūsų pusės taip pat, norisi padaryti susikeitimą, norisi ūgio, fiziškumo, bet iš kitos pusės nesinori keisti sėkmingo mažo penketo. Pažiūrėsime, priimsime rungtynių planą.

– Neklausėte Rolando Šmito patarimo, kaip reikėtų žaisti prieš Šarą?

– Klausėme, kaip tam tikrose situacijose jų treneris pasielgtų, ko prašo.

– Galėtumėte patiksinti Tylerio Cavanaugh ir Isaiah Tayloro situacijas?

– Pažiūrėsime ateinančiose rungtynėse. Gal žais abudu, gal vienas, gal nei vieno. „Barcelona“ skaito spaudą, šį kartą nenorime atversti visų kortų. Tikriausiai pranešime likus valandai iki rungtynių.

– Kokį įspūdį palikęs „Barcelona“ auklėtinis Kasparas Jakučionis?

– Mačiau kelis kartus šią vasarą kartu su čempionų komanda, kuri laimėjo Europos čempionatą. Kažkokį įspūdį susidariau. Gera karta, daug stiprių gynėjų. K.Jakučionis turi perspektyvą, yra gerose rankose. Jeigu gauna prizus, reiškiasi eina geru keliu. Tokių žaidėjų nemažai yra buvę per mano karjerą. Svarbu, kad jis nesustotų.

– Buvo TJ Parkerio pasisakymas, kad „Žalgiriui“ lengviau Eurolygoje dėl silpnesnio vietinio čempionato. Kaip sureaguotumėte į tokį pasisakymą?

– Reikia vertinti realiai. Dalis teisybės yra. Mes turime kelias LKL rungtynes, kur galime žaisti be vieno ar kelių geriausių žaidėjų ir iškovoti pergalę. Naujame Eurolygos formate mums dėl to yra patogiau. Negaliu pykti už tokius žodžius, kadangi dalis tiesos yra.

– Ar tai, kad „Barcelona“ komandai vadovauja Š.Jasikevičius, atima kažkokius X faktorius?

– Be abejo. Pagal žaidimo stilių atrodo, kad galime žaisti prieš „Barcelona“, iš kitos pusės žinome, kad treneriai gana gerai žino mūsų žaidėjus ir paruoš gerą rungtynių planą. Mūsų keliai ne kartą yra susikirtę. Turbūt būtų lengviau žaisti prieš kitą komandą ar turėti didesnį netikėtumo faktorių. Šį kartą bus daug žaidimo atviromis kortom.

– Šaras teigė, kad „Žalgiris“ yra mylimiausia komanda. Ar jums yra pasitaikę karjeroje, kad sergate ir už tą komandą, prieš kurią žaidžiate?

– Turbūt nėra buvę. Sergu už savo komandą. Kai būni kitoje barikadų pusėje tikrai sergi už savo komandą. Kai mano buvusios komandos – „Neptūnas“ ar „Lietkabelis“ žaidžia prieš kitą komandą be abejo – palaikau jas. Bet kai žaidžia prieš mano komandą... Kare kaip kare.

– Ne kartą sakėte, kad jums svarbus faktorius yra gerbėjai. „Barcelona“ nenori įsileisti „Žalgirio“ gerbėjų į savo areną ir pradėjo pardavinėti bilietus į finalinį ketvertą. Ar tai galima priimti asmeniškai?

– Galima priimti kaip įvertinimą, kad prisibijo mūsų fanų ir kad jie uždominuos areną. Gana nemažai jų buvo reguliaraus sezono rungtynėse, tai dabar turbūt galėjo dar išaugti. Užbėgo įvykiams už akių, turbūt norėjo turėti namų aikštelės pranašumą. O dėl finalinio ketverto bilietų... Neperšokęs griovio nesakyk op.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.