EUROLYGA 2023

Sausa „Žalgirio“ serija prieš „Barcelona“: apnuoginta didžiausia problema ir (ne)pagarbos švilpukai

„Žaliai balta“ pasaka baigta. Savo įspūdingu žaidimu ir kovingumu gerbėjus papirkęs Kauno „Žalgiris“ visą sezoną Eurolygoje gerino lankomumo rekordus, tačiau trečiadienį žalgiriečiams galiausiai teko atsisveikinti su Eurolyga.

 Sausa „Žalgirio“ serija prieš „Barcelona“: apnuoginta didžiausia problema ir (ne)pagarbos švilpukai<br> lrytas.lt koliažas
 Sausa „Žalgirio“ serija prieš „Barcelona“: apnuoginta didžiausia problema ir (ne)pagarbos švilpukai<br> lrytas.lt koliažas
Tomas Purlys<br>FIBA com nuotr.
Tomas Purlys<br>FIBA com nuotr.
 R. Šmitui nepavyko sužaisti sėkmingos ketvirtfinalio serijos prieš buvusią komandą<br>zalgiris.lt nuotr.
 R. Šmitui nepavyko sužaisti sėkmingos ketvirtfinalio serijos prieš buvusią komandą<br>zalgiris.lt nuotr.
 L. Birutis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 L. Birutis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Š. Jasikevičius pripažino, kad serijos metu buvo sulaukęs palankių teisėjų švilpukų<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Š. Jasikevičius pripažino, kad serijos metu buvo sulaukęs palankių teisėjų švilpukų<br>G.Bitvinsko nuotr.
 K. Maksvytis<br>R.Vilkelio nuotr.
 K. Maksvytis<br>R.Vilkelio nuotr.
 „Barcelona“ – „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
 „Barcelona“ – „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
 „Barcelona“ – „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
 „Barcelona“ – „Žalgiris“<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 4, 2023, 4:45 PM, atnaujinta May 5, 2023, 7:39 AM

Prieš sezoną ekspertų nurašytas „Žalgiris“ laimėdamas 4 paskutines reguliaraus sezono rungtynes įšoko į atkrintamųjų traukinį. 7-ąją vietą užėmęs „Žalgiris“ ketvirtfinalyje sutiko gerai pažįstamus veidus – Šarūno Jasikevičiaus treniruojamą „Barcelona“ su Roku Jokubaičiu.

Deja, buvę žalgiriečiai savo buvusios komandos nesigailėjo. Barselonoje Šaro auklėtiniai iškovojo dvi pergales, o trečiadienį Kaune „Barca“ 77:66 įveikė žalgiriečius ir užbaigė Kauno klubo sezoną Eurolygoje, įrašydami jiems pralaimėjimą serijoje 0:3.

Visą sezoną išankstines prognozes mindęs „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis po ketvirtfinalio pripažino, jog katalonų talentas buvo tiesiog per didelis.

„Aštuntokas žaidė prieš dešimtoką. Esate žaidę prieš dešimtoką? Aš esu – kartais pavykdavo, kartais ne. Gaudavau nuo dešimtoko pamokų. Bandėme kovoti“, – kalbėjo K.Maksvytis.

2022 metais su Lietuvos 16-mečių vaikinų krepšinio rinktine Europos čempionatą laimėjęs treneris Tomas Purlys sutiko, kad Šaro auklėtiniai buvo tiesiog meistriškesni, tačiau strategas taip pat pridėjo dar vieną faktorių, neleidusį kauniečiams pasirodyti geriau.

„Niekas negalėtų pasiginčyti, kad žaidėjų meistriškumas skirtingo lygio. Šaras teisingai pasakė, kad jei jie atiduoda tokią pat širdį kaip „Žalgiris“, tuomet „Barcelona“ yra stipresnė. Norint nugalėti katalonus mums reikia sužaisti labai geras rungtynes ir iš jų tikėtis vidutinių.

Bet taip manyčiau „Žalgiriui“ reikėtų ir geresnio pasiruošimo. Galime sakyti, jog „Žalgiris“ turėjo 5 finalus. Jas išeidami žaisti žalgiriečiai žinojo, kad pralaimėjimo atveju jie greičiausiai nepatektų į atkrintamąsias varžybas.

Gavosi taip, kad Miunchene jie laimėjo paskutines rungtynes ir pateko į ketvirtfinalį, o vietoje to, kad pailsėtų ir ruoštųsi kitoms kovoms, po kelių dienų jie žaidė prieš Vilniaus „Rytą“, kuriam jau buvo patyręs 2 pralaimėjimus paeiliui, o vėliau savaitės bėgyje sekė dar 2 Lietuvos krepšinio lygos rungtynes, tad manau kad „Žalgirio“ žaidėjai ir emociškai kažkiek išsisėmė, o norint turėti kažkokių pliusų prieš geresnę komandą reikia ruoštis ilgiau“, – kalbėdamas su lrytas.lt savo nuomonę dėstė T.Purlys.

Kauniečiams ketvirtfinalyje taip pat nepadėjo ir nuviliantis latvio Rolando Šmito žaidimas. Reguliaraus sezono metu 27 metų krepšininkas fiksavo 10,3 taško, 4,8 atkovoto kamuolio ir 10 naudingumo balų statistiką.

Tačiau atėjus svarbiausioms sezono kovoms R.Šmitas tiesiog pradingo. Latvis prieš savo buvusią komandą rinko po 3,3 taško, 3,7 atkovoto kamuolio, 1,7 klaidos ir 2,7 naudingumo balo.

208 cm krepšininkas naudingesnis buvo tik už Karolį Lukošiūną, kuris visos serijos metu ant parketo praleido tik 6 minutes.

„Pirmiausiai nuopelnus reikia skirti „Barcelona“ gynybai. Beveik nebuvo situacijų, kur R.Šmitas galėtų išsimesti tritaškius žaidžiant du prieš du, o po krepšiu prieš savo pozicijos žaidėjus jis taip pat negalėjo žaisti.

Tačiau tuo pačiu manau, kad jis kažkiek ir perdegė, atsirado psichologinis barjeras, jog žadžia prieš buvusią komandą. Galbūt neperdegęs būtų įmetęs daugiau metimų. Bet žinome Šarą nuo „Žalgirio“ laikų, kad jo pagrindinis uždavinys yra atkirsti komandų lyderius, kas ir buvo padaryta“, – latvio žaidimą įvertino T.Purlys.

Vilniaus „Steko“ ekipą treniruojantis Tomas Purlys taip pat įžvelgė ir pagrindinę „Žalgirio“ problemą, kurią apnuogino „Barcelona“.

„Pasimatė, jog „Žalgiris“ turėjo tik vieną žaidėją, kuris galėjo užtikrintai žaisti nugara į krepšį – Lauryną Birutį. Jis realiai galėjo dominuoti po krepšiais. Tačiau žinome, kad „Žalgiryje“ nėra žaidėjų, kurie labai gerai skaitytų situacijas ir gerai žaistų du prieš du.

Tiek Isaiah Tayloras, tiek Lukas Lekavičius yra mažiukai žaidėjai ir tokie varžovų gynėjai kaip Rokas Jokubaitis ar Tomašas Satoransky paprasčiausiai už juos buvo stipresni.

Žaidžiant vienas prieš vieną pas katalonus buvo geros pagalbos, tad daug ginklų kauniečiai neturėjo. „Barcelona“ dar gerai susitvarkė su žalgiriečių greitu puolimu po perimtų ar atkovotų kamuolių, kas reguliaraus sezono metu leisdavo susikurti nemažai lengvų taškų.

Žiūrint tik į trečiąsias rungtynes, reikia pasakyti, jog „Žalgirio“ žaidėjai nesusimetė savo metimų. L.Lekavičius prametė kelis metimus, po puolime atkovotų kamuolių ir po krepšio nepataikėme. Juos pataikius, manau būtų atsiradusios galimybės ir iškovoti pergalę“, – kalbėjo krepšinio ekspertas.

Atkrintamosios varžybos „Žalgiriui“ leido prisiminti ir senąją Šaro frazę, kuomet jis treniravo Kauno ekipą: „Mums reikia daugiau pagarbos iš teisėjų“.

K.Maksvytis demonstruodamas nepasitenkinimą teisėjų sprendimai užsidirbo net kelias technines pražangas, o po laimėto ketvirtfinalio pats Š.Jasikevičius pripažino, kad antrose rungtynėse jo treniruojama „Barcelona“ sulaukė kelių palankių teisėjų sprendimų.

„Antrų rungtynių pirmoje pusėje, galbūt ir buvo mums kiek palankesnių švilpukų“, – teigė Šaras.

Keli abejotini teisėjų švilpukai pasigirdo ir trečiose serijos rungtynėse, tačiau T.Purlys teigia, kad į juos akcentuotis nereikėtų.

„Tai yra sunkus dalykas. Taip, atrodo, jog antrose rungtynėse buvo švilpukų, kurie galėjo pakreipti rungtynių tėkmę, kadangi kai žaidi įtemptas rungtynes, kiekviena smulkmena yra labai svarbi.

Kažkiek yra normalu, jog kai švilpukas yra „50 ant 50“, teisėjai atkreipia dėmesį į žaidėjo autoritetą. Tai tikrai nėra daroma specialiai, teisėjai bando būti šališkais, siekia geresnės karjeros, bet pasąmonėje kartais atiduodi švilpuką geresnei komandai.

Aš švilpukų nesureikšminčiau. Būna, kad kai pralaimi, tuomet atsisuki į vieną, kitą švilpuką, o kai laimi juos praleidi. O kaip užsitarnauti pagarbos švilpukus? Nežinau, gal kitą sezoną ir turėsime didesnę pagarbą“, – lrytas.lt portalui kalbėjo krepšinio treneris T.Purlys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.