EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų pėdsakai Eurolygos finalo ketvertuose

Lietuvos sirgalių lūkesčiai Kaune vyksiančiame Eurolygos finalo ketverte pamatyti Kauno „Žalgirio“ krepšininkus nepasiteisino. Tačiau į Kauną atvyksta du užsienio klubams atstovaujantys lietuviai Donatas Motiejūnas ir Rokas Jokubaitis.

 Lietuvos krepšininkų pėdsakai Eurolygos finalo ketvertuose<br> lrytas.lt koliažas
 Lietuvos krepšininkų pėdsakai Eurolygos finalo ketvertuose<br> lrytas.lt koliažas
 Rokas Jokubaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Donatas Motiejūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 15, 2023, 4:32 PM

Lietuviai

Ir kaunietis Donatas Motiejūnas, ir mažeikiškis Rokas Jokubaitis yra vilkėję Kauno „Žalgirio“ aprangą. Tačiau šį sezoną jiedu žengė ant „Žalgirio“ arenos parketo kaip žalgiriečių varžovai. Per finalo ketvertą jie taip pat kovos dėl užsienio komandų pergalių: 32 metų vidurio puolėjas D.Motiejūnas antrą sezoną atstovauja „Monaco“, 22 metų įžaidėjas R.Jokubaitis taip pat antrą sezoną rungtyniauja „Barcelona“.

Teoriškai finalo ketverte gali žaisti ir 16-metis Kasparas Jakučionis. Jis įtrauktas į „Barcelona“ paraišką, bet dar nebuvo registruotas nė vieneriose Eurolygos rungtynėse.

Vis dėlto vilnietis K.Jakučionis taip pat bus tarp krepšinio šventės dalyvių. Jis žais Eurolygos jaunimo turnyro baigiamojoje dalyje, kuri tradiciškai rengiama kartu su finalo ketvertu.

Jaunimo turnyre taip pat dalyvaus Kauno „Žalgirio“ jaunimo komanda ir 17-metis panevėžietis Nikas Stuknys, kuris pakviestas į Europos talentų rinktinę komandą.

Finalo ketvertai

R.Jokubaitis ruošiasi antrajam finalo ketvertui. Eurolygos baigiamojo turnyro patirties įžaidėjas jau pasisėmė praėjusiais metais. Tiesa, pernai R.Jokubaitis ir jo komandos draugai didelio džiaugsmo nepatyrė – „Barça“ iš kovos dėl čempionės vardo pasitraukė pralaimėjusi pusfinalio rungtynes.

Nors D.Motiejūnas visu dešimtmečiu vyresnis (10 metų 1 mėnesiu 4 savaitėmis ir 2 dienomis), daug metų Amerikoje ir Azijoje praleidęs aukštaūgis Eurolygos finalo ketverte dalyvaus pirmą kartą.

Jis turėtų tapti 24-uoju Lietuvos krepšininku, dalyvavusiu šiuolaikinės Eurolygos finalo serijoje arba finalo ketverte (pirmajame sezone, 2001 m. pavasarį, finalo ketvertas nebuvo surengtas, o čempionai paaiškėjo finalo serijoje).

Daugiausiai kartų finalo ketverte žaidė Šarūnas Jasikevičius. Jis per krepšininko karjerą dalyvavo šešiuose finalo ketvertuose, į kuriuos keliavo kaip „Barcelona“, Tel Avivo „Makabi“ ir „Panathinaikos“ žaidėjas.

Penkiuose finalo ketvertuose žaidė buvęs „Panathinaikos“ ir Maskvos CSKA krepšininkas Ramūnas Šiškauskas.

Po du kartus finalo ketverte dalyvavo Mindaugas Žukauskas (Sienos „Montepaschi“), Kšištofas Lavrinovičius („Montepaschi“), Martynas Gecevičius (Pirėjo „Olympiakos“) ir Jonas Mačiulis (Madrido „Real“). Tiesa, M.Gecevičius per baigiamųjų turnyrų rungtynes visą laiką leido ant atsarginių suolo ir į aikštę nebuvo įleistas.

Pirmojo šiuolaikinės Eurolygos sezono finalo serijoje rungtyniavo Vitorijos „Baskonia“ atstovavę Saulius Štombergas ir Mindaugas Timinskas. Vėliau į finalo ketvertą po vieną kartą vyko Darius Songaila (CSKA), Arvydas Macijauskas („Baskonia“), Robertas Javtokas („Panathinaikos“), Simas Jasaitis („Baskonia“), Linas Kleiza („Olympiakos“), Rimantas Kaukėnas („Montepaschi“), Darjušas Lavrinovičius (CSKA), Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, Edgaras Ulanovas, Antanas Kavaliauskas, Paulius Valinskas, Martynas Sajus, Gytis Masiulis („Žalgiris“) ir R.Jokubaitis („Barcelona“).

R.Kaukėnas padėjo Sienos komandai iškovoti kelialapį į dar vieną finalo ketvertą, bet jame nežaidė dėl traumos. Dėl traumos vienintelę galimybę rungtyniauti finalo ketverte prarado buvęs „Real“ krepšininkas Martynas Pocius.

Čempionai

Visą kelią iki Eurolygos viršūnės daugiausiai kartų įveikė Š.Jasikevičius. Jis čempionu tapo keturis kartus: 2003 metais – su „Barcelona“, 2004 ir 2005 metais – su „Makabi“, 2009 metais – su „Panathinaikos“.

2005 metais Tel Avivo komandos aprangą vilkėjęs Š.Jasikevičius finale į „Baskonia“ krepšį įmetė 22 taškus ir buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju.

Be Š.Jasikevičiaus, šiuolaikinės Eurolygos čempionais tapo tik keturi Lietuvos krepšininkai. Po du kartus pergales šventė R.Šiškauskas (2007 m. su „Panathinaikos“ ir 2008 m. su CSKA) bei M.Gecevičius (2012 ir 2013 m. su „Olympiakos“), po kartą – R.Javtokas (2007 m. su „Panathinaikos“) bei J.Mačiulis (2015 m. su „Real“).

Beje, R.Javtokas auksiniame 2007 metų finale į aikštę nebuvo įleistas.

Po to, kai 2015 metais Eurolygos čempionu tapo „Real“ atstovavęs J.Mačiulis, Eurolygos finale nežaidė nė vienas Lietuvos krepšininkas.

Praėjusiame amžiuje, kai svarbiausią žemyno turnyrą rengė FIBA, jo čempionais tapo Madrido „Real“ žaidęs Arvydas Sabonis (1995 m.) ir 1999 metais su „Žalgiriu“ triumfavę Saulius Štombergas, Mindaugas Žukauskas, Dainius Adomaitis, Eurelijus Žukauskas, Tomas Masiulis, Darius Maskoliūnas ir Kęstutis Šeštokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.