EUROLYGA 2023

Skambios G. Žiemelio ambicijos virto šnipštu – „Wolves“ griūtį lėmusios klaidos ir atsakomybės paieškos Alytuje

Ambicingus tikslus sau prieš sezoną kėlusi Alytaus „Wolves“ liko prie suskilusios geldos – į Lietuvos krepšinio padangę praėjusių metų rudenį pasibeldęs klubas sekmadienį baigė savo sezoną „Betsafe-LKL“ pirmenybėse. Tiesa, tas pasirodymas baigėsi ne čempionato finale ir net ne pusfinalyje – „Wolves“ buvo eliminuoti dar pirmajame atkrintamųjų varžybų etape.

Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>Lrytas.lt ir „Wolves“ nuotr. koliažas.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>Lrytas.lt ir „Wolves“ nuotr. koliažas.
Juanas Gomezas de Liano<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juanas Gomezas de Liano<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Kurtinaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Kurtinaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Tayloras.<br>LKL nuotr.
J.Tayloras.<br>LKL nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>G.Šiupario nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>G.Šiupario nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>G.Šiupario nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>G.Šiupario nuotr.
Gediminas Žiemelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Žiemelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>LKL nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>LKL nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>LKL nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>LKL nuotr.
Tomas Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
Tomas Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
K. Kemzūra.<br>Komandos nuotr.
K. Kemzūra.<br>Komandos nuotr.
Jerai Grantas<br>wolves nuotr.
Jerai Grantas<br>wolves nuotr.
R.Kaukėnas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Kaukėnas.<br>G.Šiupario nuotr.
Tomas Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
Tomas Purlys.<br>S.Čirbos nuotr.
E.Žukausko nuotr.<br>G.Šiupario nuotr.
E.Žukausko nuotr.<br>G.Šiupario nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>„Wolves“ nuotr.
Pirmojo sezono „Wolves“ blynas prisvilo.<br>„Wolves“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

2023-05-15 14:42, atnaujinta 2023-05-16 09:17

Bene didžiausią šio sezono Lietuvos krepšinio sensaciją sekmadienį pateikė Jonavos „CBet“ ekipa. Ambicingieji Virginijaus Šeškaus auklėtiniai ketvirtfinalio serijoje iki dviejų pergalių 2:0 pranoko kitą sezoną į sostinę persikelsiančius „Vilkus“.

Vis dėlto „Wolves“ griūtis sekmadienį Jonavoje buvo ne atsitiktinumas, o dar viena tendencijos išraiška – su problemomis Alytaus klubas susidurdavo nuo pat sezono pradžios.

Rugsėjį, dar Rimo Kurtinaičio treniruojama ekipa, neįveikė FIBA Europos taurės atrankos barjero, vėliau sekė likimas už Šiauliuose vykusio Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finalinio ketverto borto, „Vilkai“ sensacingai krito ir Šiaurės Europos krepšinio lygos (ENBL) finale.

„Nepamirškime – tai yra komanda, kuri susibūrė nuo pradžių. Yra nauji žaidėjai, naujas treneris, nauja valdyba, kuri dar neturi patyrimo. Kad ateitų nauja komanda ir pasiektų kažkokių superinių rezultatų – retai kada taip būna.

Sezono pradžioje reikia gero įsibėgėjimo, daug klaidų pasipila iš nepatyrimo. Visos komandos, kurios pradėjo nuo nulio, visada augo. Taip, pirmas „Wolves“ sezonas yra prisvilęs blynas, bet komanda finansiškai yra stabili, neabejoju, kad ateityje tie rezultatai bus geresni.

Turbūt daug kas tikėjosi, kad ši pradžia bus geresnė, nes buvo surinkti labai geri žaidėjai.

Manau, kad pirmiausia buvo pavėluota su komandos komplektavimu. Kodėl buvo pavėluota? Visada, jei nori aukštesnio lygio žaidėjų, turi jiems duoti aiškų planą, kokiame lygyje bus žaidžiama, tai lemia ir žaidėjų kainą“, – „Wolves“ sezoną portalui lrytas.lt įvertino krepšinio ekspertas Tomas Purlys.

Kovo mėnesį klubą supurtė rimtos permainos – ekipą paliko komandos treneris R.Kurtinaitis, o jį pakeitė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje besidarbavęs Kęstutis Kemzūra.

„Norime būti trejetuke. Bet pirmiausia norime laimėti kiekvienas rungtynes – nesvarbu, su kuo žaistume“, – vos stojęs prie „Wolves“ komandos vairo teigė 53-ejų krepšinio specialistas.

Vis dėlto, pasak T.Purlio, R.Kurtinaičio atleidimas buvo viena iš „Wolves“ šio sezono klaidų.

„Dar vienas nepasiteisinęs sprendimas buvo trenerio atleidimas. Mes matėme, kaip praėjusiais metais sezono pabaigoje nepasiteisino sprendimas atleisti trenerį Kauno „Žalgiryje“ (Jurijų Zdovcą pakeitė Kazys Maksvytis, „Žalgiris“ nepateko į „Betsafe-LKL“ finalą – red.). Šiais metais šis sprendimas nepasiteisino su „Vilkais“.

Manau, kad ateityje tai bus labai gera pamoka visiems vadybininkams, kad sprendimas sezono gale keisti trenerį yra visiškai nepasiteisinantis“, – pridūrė ekspertas.

Alytaus klubui pavyko „Betsafe-LKL“ reguliarųjį sezoną užbaigti trečioje vietoje. Tai reiškė, kad ketvirtfinalio serijoje iki dviejų pergalių jo laukė V.Šeškus ir Jonavos „CBet“.

Jonaviečiai šiemet jau buvo įrodę, kad jie nepaiso jokių autoritetų – skambias pergales vietos čempionate dar labiau pasaldino iškovotas bilietas į KMT finalą, kai pusfinalyje buvo pranoktas Lietuvos čempionas Vilniaus „Rytas“.

Vis dėlto krepšinio specialistai prieš šią ketvirtfinalio seriją daug intrigos nežadėjo.

„Tai yra atkrintamosios. Bus kova, bet „Vilkai“ turėtų laimėti seriją 2:0“, – prieš atkrintamųjų startą prognozavo T.Purlys.

„Esu ne kartą minėjęs, kad man labai patinka stebėti „CBet“ atmosferą, kaip žaidėjai geros nuotaikos bendrauja rungtynių metu, vienas kitą palaiko. Tačiau matosi, kad dėl mažos rotacijos kai kurie žaidėjai yra fiziniame nusėdime ir tai gali atsiliepti prieš „Wolves“, kurie grindžiasi fiziškumu. Buvęs „Vilkų“ treneris Rimas Kurtinaitis akcentavo, kad reikia komandą ruošti atkrintamosioms. Sezono metu buvo duodami dideli krūviai“, – portalui lrytas.lt samprotavo taip pat serijos baigtį 2:0 „Wolves“ naudai prognozavęs Rolandas Jarutis.

Ekspertų prognozes į šiukšliadėžę išmetė V.Šeškus – serijos rezultatas baigėsi 2:0, bet ne „Wolves“, o „CBet“ naudai.

„Prieš prognozes visada žiūrima į sportinę formą. Matėme, kad sezono pabaigoje „Vilkai“ žaidė gerai, užtikrintai, ta forma tikrai kilo. Atrodė, kad ta sudėtis yra labai gera, komandos atsarginiai žaidėjai atstovauja Lietuvos rinktinei, o kai matai Jonavos sudėtį – skirtumas yra labai didelis.

Jonavos komanda prieš atkrintamąsias varžybas tikrai nedemonstravo labai geros formos. Tikrai prognozavau, kad pirmojo ketverto komandos turėjo laimėti serijas užtikrintai.

Vis dėlto kitas dalykas yra psichologija. Ketvirtfinaliai yra žaidžiami ne iki keturių, ne iki trijų, o tik iki dviejų pergalių – tada yra labai svarbi pradžia. Po pirmosios nesėkmės žaidėjams atsiranda psichologinė našta, manau, kad „Vilkų“ komanda nesusitvarkė su šia našta, o Jonava įrodė, kad tokiose serijose ji sugeba nusiteikti ir įgyti gerą sportinę formą.

Galima teigti, kad tai yra V.Šeškaus fenomenas. Tai yra gebėjimas nuteikti komandą psichologiškai ir padaryti taip, kad žaidėjai fiziškai būtų švieži. Manau, kad V.Šeškus turėtų vesti seminarą, kaip reiktų paruošti komandas atkrintamosioms varžyboms.

Patirties stoka, ypatingai „Wolves“ komandos vadyboje, kainavo daug klaidų. Kartais reikia pamatuoti viską – galbūt tu turi daugiau pinigų, bet kiti turi didesnę patirtį. Viską lėmė patirtis, bet supraskime, kad tai tik pirmieji metai“, – ketvirtfinalio seriją apibendrino T.Purlys.

Šis Jonavos klubo krepšinio spektaklis lėmė ne tik tai, kad „CBet“ pirmą kartą klubo istorijoje žengė tarp keturių stipriausių „Betsafe-LKL“ sezono komandų, bet ir tai, kad „Wolves“ klubas šiemet liko be nieko – daug skambių šūkių ir pažadų prilygo gruodžio pabaigoje ištartiems ir niekad nepasiektiems naujametiniams pasižadėjimams.

Pirmasis „Wolves“ sezonas baigėsi vos „Betsafe-LKL“ ketvirtfinalyje. Kas turėtų prisiimti atsakomybę už tokį pasirodymą?

„Normalu, kad už tokius rezultatus pirmiausia yra atsakinga komandos vadovybė, kuri investuoja į ją pinigus. Vis tiek yra ateinama su tam tikra vizija. Žinoma, kai tu ateini be patirties, sunku tikėtis aplenkti savo ar potencialiai aukštesnio lygio komandas, bet su tokiu biudžetu tikrai norisi aplenkti tokią komandą kaip „CBet“.

Esminė klaida buvo su trenerio pakeitimu. Manęs dar anksčiau klausė, kaip aš vertinu „Wolves“ sprendimą, bet aš sakiau, kad palauksiu, nes man, kaip treneriui, labai nepatinka dažnai atleidinėjami strategai. Sakiau, kad reikės žiūrėti į bendrą rezultatą po sezono.

Jei „Vilkai“ su K.Kemzūra būtų išėję į finalą, o ten davę kovą Kauno „Žalgiriui“, tada būtų galima sakyti, kad šis sprendimas buvo pasiteisinęs, tačiau dabar, kai komanda iškrito ketvirtfinalyje, galima sakyti, kad šis sprendimas buvo akivaizdžiai nepasiteisinęs.

Bene didžiausią atsakomybę turėtų prisiimti tie žmonės, kurie priėmė sprendimą dėl vyriausiojo trenerio pakeitimo“, – pirštu dūrė T.Purlys.

Ironiška, bet skambiausias „Wolves“ komandos pirkinys Jeffery Tayloras dėl traumos net nežaidė komandos sezono baigtį nulėmusioje serijoje. 33-ejų švedo svarbiausi metimai skriejo pro šalį ir ENBL finalinėse varžybose prieš Lenkijos Ostruvo „Stal“ ekipą.

Dar viena likimo išdaiga tapo ir naudingiausio „Betsafe-LKL“ reguliariojo sezono žaidėjo Ahmado Cavero pasirodymas ketvirtfinalyje prieš „CBet“ – „Wolves“ gynėjas nebuvo panašus į save ir pats tapo vienu iš Alytaus komandos duobkasių.

„Wolves“ nuo fiasko neišgelbėjo ir prie komandos gegužės pradžioje prisijungęs Jerai Grantas. Summa summarum – milžiniškos komandos investicijos virto šnipštu.

K.Kemzūros auklėtinių nesėkmė „Betsafe-LKL“ ketvirtfinalyje gali turėti neigiamos įtakos ir antrajam komandos sezonui – ambicijų rungtyniauti Eurolygoje neslepianti ekipa po fiasko pasibaigusio sezono tikrai nepadidino savo šansų gauti vardinį Europos taurės turnyro kvietimą. O ką dar kalbėti apie sirgalių bazės Vilniuje kūrimą ar dar ryškesnių žvaigždžių įsigijimą.

„Daug yra kalbama apie vėjais paleistus pinigus, bet tie pinigai yra ne mūsų, ne valstybės, tie pinigai yra privačių asmenų. Manau, kad reikia pasidžiaugti, jog tie pinigai yra investuojami į krepšinį. Lietuvos krepšinis tikrai nenukentėjo dėl to, kad atėjo „Vilkai“, – portalui lrytas.lt pridūrė T.Purlys.

Galbūt šiemet Alytaus komandoje pasiteisino tik Juano Gomezo de Liano projektas – 23-ejų filipiniečio dėka „Wolves“ sekėjų skaičius feisbuke išaugo beveik iki 150 tūkst. Visgi ne sekėjai iš Filipinų laimi rungtynes ir iškovoja titulus, tiesa?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.