EUROLYGA 2023

G. Krapiką juokina „Ryto“ arenos atmosferos klausimas: „Jei būtų galima laimėti dėka aplinkos, galima būtų prisikviesti muzikantų“

Kauno „Žalgirio“ komanda gavo skaudų šaltą dušą sostinėje, kur Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalo serijos antrosiose rungtynėse net 71:94 krito prieš Vilniaus „Rytą“. 

Gintaras Krapikas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Gintaras Krapikas.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 6, 2023, 10:24 AM

Šiuo metu serijoje iki trijų pergalių lygu 1:1. Trečiasis susitikimas Kaune vyks jau antradienio vakarą, 18.30 val. 

Prieš šį susitikimą Kazio Maksvyčio asistentas „Žalgiryje“ Gintaras Krapikas pripažino, kad toks skaudus smūgis galimai išeis į naudą kauniečiams.

„Gal to reikėjo, kad suprastume, jog tai buvo tragiškos rungtynės. Jei norime seriją laimėti, tai negali pasikartoti“, – LKL.lt svetainei sakė strategas.

Pasak jo, ilga vaizdo peržiūra padėjo pasidaryti išvadas ir išsiryškinti problemas, tad „Žalgiris“ turėtų parodyti reakciją namų teritorijoje.

Karšta sostinės atmosfera visiškai išmušė iš vėžių žalgiriečius, bet, pasak G.Krapiko, tai kartotis negali.

 „Be abejo, tai jaučiasi, bet man atrodo, jei būtų galima laimėti vien dėka aplinkos, galima būtų prisikviesti muzikantų, pristatyti kolonėlių, surinkti vidutinę komandą ir laimėti čempionatą. Juokinga. „Rytas“ naudojasi tuo, ką turi. Jie neturi didelės arenos, tad šioje sukuria tai, ką gali. Bet iš mūsų pusės, jei tai gali taip paveikti, tuomet mes nenusipelnome laimėti“, – teigė G.Krapikas

– Treneri, kaip praėjo vaizdo peržiūra po skaudaus pralaimėjimo sostinėje ir kokias problemas pavyko identifikuoti?

– Video nemeluoja. Peržiūra buvo ilgesnė nei įprastai, detalesnė, norėjosi kai kuriais klausimais išgirsti ir žaidėjų nuomonę. Vienas dalykas yra žaidimo plano numatymas, bet kitas dalykas – jo vykdymas. Mums reikia žinoti, gal prašome kažko, ko žaidėjai negali padaryti, o gal jie tiesiog kažko nepadaro. Peržiūra buvo produktyvi. Ne tik mes rodėme klaidas, bet ir žaidėjai išsakė savo klaidas, argumentus, kodėl kažką darė arba nepadarė.

– Sakote, kad peržiūra truko ilgiau – kiek?

– Jei prie valandos kažkiek pridėsime, tai tiek ir užtrukome. Šiaip jos vyksta trumpiau (Šypsosi).

– Kaip komandai taip greitai atsistatyti ir grįžti į kovą, kuomet serijoje patiriamas toks beviltiškas pralaimėjimas?

– Pasakysiu savo nuomonę. Galbūt toks didelis pralaimėjimas yra geriau, nei būtume grįžę iš minus 30 atsilikimo ir pralaimėję 5–7 taškais. Tada galvotume, kad neblogai sužaidėme. Gal to reikėjo, kad suprastume, jog tai buvo tragiškos rungtynės. Jei norime seriją laimėti, tai negali pasikartoti.

– Kuomet su viena ir ta pačia komanda, šiuo atveju – „Rytu“, per sezoną tenka susitikti daug kartų, ar dar įmanoma vieniems kitus kažkuo nustebinti?

– Įmanoma tai padaryti smulkmenomis, kurios yra svarbios. Galima pakeisti ne bendrą sistemą, o jos smulkias detales. Galvoju, kad tai yra veiksminga ir tai veikė antrose rungtynėse. Mus veikė ne tik atmosfera ir pora dalykų, kuriais priešininkas nustebino. Reikia reaguoti greičiau – rungtynių metu.

– Abejos pirmos serijos rungtynės buvo grindžiamos puolimu. Ar „Žalgiriui“ tinka įsivelti į tokį stilių, ar tai vis tik palankiau vilniečiams?

– Tokios pirmos rungtynės Kaune buvo smagios, įsivaizduoju, kad „Betsafe-LKL“ finalo reklamai tai – fantastinis mačas, kur abi ekipos mėto tiek taškų. Tai – puikios rungtynės žiūrovams, bet treneriai turi savo minčių. Reikia suprasti, kad nesame ta komanda, kuri ilgą seriją gali laimėti puolimu. Turime turėti gerą dieną, kai pataikome, bet šiaip turime rūpintis tuo, kuo visą sezoną buvome stiprūs ir ko dėka išsikovojome vardą Europoje. Turime žinoti, koks yra mūsų veidas ir nepasiduoti puolimo rungtynėms, kurių vienos mums pavyko.

– Donatas Motiejūnas neseniai minėjo, kad Eurolygos sezonas išsekina psichologiškai, tad grįžus į vietinį čempionatą komandų laukia papildomi sunkumai bei iššūkiai. Ar pastebite tai ir „Žalgiryje“?

– Man atrodo, kad stebint ir kitų šalių čempionatus, daugelis Eurolygos komandų turi panašias problemas. Galvoju, kad kiekvienam reikia rūpintis savimi, bet tai mūsų – klubo, trenerių – darbas pateikti žaidėjams, kad jie suprastų, jog sezonas nesibaigė su Eurolygos sezonu. Sezonas baigsis po vietinio čempionato paskutinių rungtynių. Jie turi suprasti, kad pirkti bilietus namo yra per anksti.

– Ar po mačo Vilniuje jau pamatėte žaidėjų reakciją į taip įžeistas ambicijas?

– Ir prieš tą mačą nebuvo ženklų, kad treniruotumėmės nesusikaupę, bet rungtynės nelygios rungtynėms. Kažkiek veikė aplinka, įtampa, kai kurie žaidėjai pirmąsyk kovoja dėl kažkokio titulo. Tai nėra eilinės rungtynės, tai kova dėl titulo. Neieškau pasiteisinimų, gink Dieve, bet taip yra. Ant kai kurių žaidėjų nemažai jaučiasi, kad tokioje sezono stadijoje, kovoje dėl titulo jie yra pirmąkart. Tai mums reikia kuo greičiau pašalinti ir prezentuoti save kaip komandą, kuri buvo Eurolygos aštuonete ir kuri nori susigrąžinti čempionės vardą. Mums trūksta užtikrintumo, žaidėjai irgi turi išeiti labiau ambicingi, o ne galvodami, jog mus puola, aplinka mus pažeidė, garsu, nieko nesigirdi, negalime susikalbėti. Reikia parodyti lygį, kuriame norime būti – laiminčios komandos lygį.

– „Rytas“ nuolat didžiuojasi savo atmosfera, tuo tarpu Kazys Maksvytis teigė, kad „Žalgiris“ žaidė ir triukšmingesnėse arenose, tad tai neturėtų taip veikti komandos. Žvelgiant į praeitą mačą, jautėte, kad „Jeep“ arenos atmosfera išmušė „Žalgirį“ iš vėžių?

– Be abejo, tai jaučiasi, bet man atrodo, jei būtų galima laimėti vien dėka aplinkos, galima būtų prisikviesti muzikantų, pristatyti kolonėlių, surinkti vidutinę komandą ir laimėti čempionatą. Juokinga. „Rytas“ naudojasi tuo, ką turi. Jie neturi didelės arenos, tad šioje sukuria tai, ką gali. Bet iš mūsų pusės, jei tai gali taip paveikti, tuomet mes nenusipelnome laimėti.

– Netrukus stosite į trečią serijos mūšį, kokios esminės jūsų mintys prieš jį?

– Vis tik galvoju, kad ne be reikalo treneriai ir komanda skyrėme tiek laiko analizei ir peržiūrai. Atkreipėme dėmesį į tai, kodėl pralaimėjome, kodėl gynyboje atrodėme per silpnai. Treniruotėse kalbėjome ir dirbome, kad parodytume reakcija. Jei norime laimėti, reikia reaguoti. Turime laikytis plano. Kad mes kaip treneriai žinotume, kad planas yra blogas, visų pirma reikia jį atlikti. Jei jo neatliksime gerai ir jis neveiks, tada planą keisime, bet pirmiausiai reikia jį įgyvendinti. Nenoriu nukrauti visos naštos tik ant žaidėjų, bet korekcijas reikia įgyvendinti aikštelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.