EUROLYGA 2023

Šaršalas dėl Metų trenerio apdovanojimo sprogo kaip votis – Moksleivių lygai mesti priekaištai dėl rezultatų manipuliavimo Paneigė savo žodžius

Raudondvario dvare ketvirtadienį vykusi Moksleivių krepšinio lygos (MKL) sezono pabaigtuvių šventė ne visiems tapo išskirtinai džiugiu renginiu. Apdovanojimų ir pagerbimo ceremonijai pasibaigus Vilniaus krepšinio mokyklos treneris Gitautas Kievinas pareikalavo atsakyti į galimus manipuliavimo nominacijomis klausimus MKL direktorių Petrą Aleksonį, o šis dėl chuliganiško trenerio elgesio jau kreipėsi į Lietuvos krepšinio federacijos Drausmės, etikos ir apeliacinę komisiją bei planuoja kreiptis į teismą.

 G.Kievinas, P.Aleksonis.<br> lrytas.lt nuotr.
 G.Kievinas, P.Aleksonis.<br> lrytas.lt nuotr.
 MKL vadovas P.Aleksonis<br> mkl.lt nuotr.
 MKL vadovas P.Aleksonis<br> mkl.lt nuotr.
 kibirkštis.lt nuotr.
 kibirkštis.lt nuotr.
 Moksleivių krepšinio lygos kovos.<br> mkl.lt nuotr.
 Moksleivių krepšinio lygos kovos.<br> mkl.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 9, 2023, 4:08 PM, atnaujinta Aug 7, 2023, 5:13 PM

Į Raudondvario dvarą Vilniaus krepšinio mokyklos treneris, buvęs sostinės „Kibirkšties“ moterų ekipos strategas 34-erių G.Kievinas vyko prašomas MKL vadovybės. Krepšinio specialistas dėl šios priežasties atšaukė visas dienos treniruotes.

„Paskambinau dar į lygą, sakiau, kad vien tik dėl nuotraukos su savo auklėtinėmis neturiu laiko vykti. Atsiprašiau. Tačiau man buvo pasakyta, kad rekomenduojama būti renginyje.

Trejus metus iš eilės tarptautinio krepšinio portalo eurobasket.com komisijos esu renkamas geriausiu merginų komandų treneriu. Ten, kur yra begalė kandidatų... Ir per tą laiką niekas iš mūsų lygos ar federacijos nė nepabandė pasveikinti su tokiu pasiekimu. O čia būtinai reikia būti...

Tada atsirado šiokia tokia šalutinė informacija, kad man turėtų būti įteikta Metų MKL merginų komandos trenerio statulėlė, nes maniškės laimėjo šešiolikmečių turnyrą. Ir ką? Nieko. Prasėdėjau šventėje, niekur nieko.

Galima tik įtarti, kad likus kelioms dienoms iki ceremonijos viskas buvo „peržaista“ ir vieni treneriai išbraukti, kiti – įrašyti. Ne statulėlėje ar aplodismentuose esmė – pagrindas, kad vyksta galimai manipuliacijos, kad daroma taip, kaip norisi, o ne kaip privaloma“, – pasakojo ketvirtadienio įvykius dar su „Kibirkšties“ klubu moterų lygoje triumfavęs G.Kievinas.

Pasibaigus apdovanojimų ceremonijai treneris priėjo prie direktoriaus P.Aleksonio ir paprašė paaiškinti rinkimų niuansus – ar nėra galimai klaidų galutiniuose sprendimuose.

Vietoj neva turėjusio gauti apdovanojimą G.Kievino MKL Metų merginų komandų trenere buvo pripažinta Europos čempionė Lina Dambrauskaitė iš Kauno krepšinio akademijos „Žalgiris“. Su savo aštuoniolikmetėmis žaidėjomis ji šventė pergalę šios amžiaus grupės komandų čempionate.

Tuo tarpu vaikinų Metų MKL trenerio statulėlė atiteko Kauno „Tornado“ krepšinio mokyklos penkiolikmečių ekipos vedlui Aivarui Grigaliūnui.

Tiesa, net ir šventės metu sklandė gandai, kad šios nominacijos laimėtoju turėjo būti Vilniaus krepšinio mokyklos treneris Tomas Tarasevičius.

„MKL yra išprotėjusiai daug povandeninių srovių. Įsivaizduojate, kas būtų, jei geriausiais treneriais taptų tik vilniečiai? Tai ir pati Krepšinio federacija sprogtų iš pykčio. Nenustebčiau sužinojęs, kad pateikus apdovanojimo sąrašus tam tikri žmonės paprašė pakeisti vienus specialistus į kitus“, – sakė lrytas.lt savo pavardės viešinti nepanoręs šalies krepšinio pasaulio atstovas.

Tiek G.Kievinas, tiek ir P.Aleksonis turėjo labai emocingą pokalbį, kurį MKL direktorius įvardijo kaip chuliganišką išpuolį su grasinimo elementais.

Paskelbė istoriją fesibuke

Apdovanojimų ceremonijoje buvę kiti treneriai tikrai nusistebėjo, kad G.Kievinas šventėje apskritai nebuvo apdovanotas jokiu prizu. Net ir simboliniu, nors specialisto mergina Danielė Paunksnytė ne tik pateko į geriausių lygos žaidėjų sąrašą, bet ir simbolinį MKL penketą.

„Man buvo keista, kad Gitautas tik atvažiavo pabūti. Ir nieko negavo. Mačiau jį nenuotaikoje, o po jo viešo pasisakymo socialiniame tinkle feisbuke suprantu, kodėl jis buvo lyg ne savas. Bet aš iš esmės šios situacijos nežinau ir neturiu ką pasakyti“, – atsargiai žodžius rinko šventėje dalyvavęs Sostinės krepšinio mokyklos treneris Algirdas Milonas.

Sugrįžės iš MKL pabaigtuvių vakaro savo nuomonę apie įvykusius geriausiųjų apdovanojimus G.Kievinas aprašė asmeninėje feisbuko paskyroje. Treneris įsitikinęs, kad nominantai ir išrinkti geriausieji strategai turėjo būti visai kiti (kalba netaisyta).

„Šiandien praūžė dar vienas MKL sezonas. Šventė buvo puiki, koncertas paliko gerą įspūdį, bet rašau kita tema..., – rašė Vilniaus krepšinio mokyklos treneris G.Kievinas. – Pasiskambinu MKL prieš keletą dienų su klausimu ar reikia man dalyvauti šventėje būtinai? ( gaunu atsakymą, kad reikia nes busiu apdovanotas), atšaukiu treniruotę, nes reikia važiuoti į apdovanojimus.

Pasirodo, tas kas buvo nubalsuota vienbalsiai MKL nebegalioja ir rezultatai buvo pakeisti likus porai dienų (gaila to niekas neinformavo prieš man išvykstant).

Pakeitęs žmogus visus balsavimus buvo Petras Aleksonis (gaila po mūsų paskutinio pokalbio šventėje, mane užblokavo).

Sukčius, visom prasmėm, ar toks žmogus gali dirbti tokioje įstaigoje? (Nemanau, kad visai kokioj gali dirbti) Turiu nemažai informacijos apie jį iš jo vadovaujamos Kauno Aisčių komandos, koks nemėgiamas ir aferistas jis yra.

Bet čia jau ne man diskutuot šia tema. Žmogus vykdantis kažkieno politika? Ar vis gi, iš medžio iškritęs ir bandantis atrodyti gudresniu už penktoką (galimai taip nėra). Išrinkti treneriai yra verti savo apdovanojimų, bet pasijaučiau durnelio vietoje atvykęs į šventę (prieš atvykstant buvau pasitikslinęs ar verta važiuoti, nes turiu treniruotę ir buvau patikintas, kad taip).

Nesigailiu gyvenime nieko, nes viską praėjau pats, be jokių pagalbų (Pagalvojęs geriau, sulaukiau didžiausios pagalbos ir palaikymo iš Dainius Virbickas kuris manim patikėjo ir manau, jo nenuvyliau) per nesėkmes, tamsius laikotarpius.

Žinau vieną, kad viskam ateina laikas nes tą patyriau savo kailiu. Ateis ir jų visų laikas, nes tikiu karma ir tuo jos taškeliu, kad nuoširdžiai davęs visada gausi atgal dvigubai (ne šį kartą, bet gausiu).

O Jūs, (manau, ten aukštai nesusitiksim, nes vartysitės išmatose) dirbkit toliau, tik nepanirškit, ne dėl savęs Petriuk, o dėl kažko ir vardan ko!!!“.

Neaiškūs rinkimų kriterijai

Priešpriešos tarp lygos vadovo P.Aleksonio ir G.Kievino nenorėjo tirštinti Vilniaus krepšinio mokyklos vadovas Vytenis Tupčiauskas.

Jo vadovaujama mokykla prieš gerą savaitę gavo raštą iš MKL dėl galimų apdovanojimų lygos pabaigtuvių renginyje, tačiau konkrečiai nebuvo rašoma, kad vienas ar kitas specialistas bus pagerbtas nugalėtojo statulėle.

„Šia proga į renginį kviečiami Jūsų mokyklos krepšininkai ir treneriai, kurie nominuoti už pasiekimus krepšinio aikštelėje MKL 2022/23 sezone: Danielė Paunksnytė ir treneris Gintautas Kievinas“, – rašoma kvietime mokyklai.

„Apie galimas konflikto aplinkybes aš jau sužinojau tik vykdamas autobusu atgal į Vilnių ir tiek, kiek man papasakojo treneris. Todėl negaliu objektyviai kažką paaiškinti.

Kitą vertus, tie nominantai ir MKL rinkimai lygoje neturi aiškių ir apibrėžtų taisyklių. Kas rinko nugalėtojus, pagal kokius kriterijus? MKL yra Mokyklų taryba, į kurią įeina 22 mokyklos ir jų atstovai. Tai viena žinau, kad ši organizacija nerinko nieko. Jei būtų aiški rinkimų procedūra, galimai nebūtų ir tokios situacijos, apie kurią kalbame dabar“, – sakė V.Tupčiauskas.

Prašo pateikti faktus

„Tai buvo grasinimai, visiškai aiškus chuliganizmas ir interpretacijos. Kitaip tokį trenerio G.Kievino išsišokimą negalėčiau pavadinti“, – incidento detales aiškino MKL vadovas P.Aleksonis.

Moksleivių krepšinio lygos direktoriaus teigimu, metų baigiamąjį renginį organizavo lyga, o nominantus dėliojo MKL organizacinis komitetas, sudarytas iš trijų žmonių.

„Neteikėme jokios informacijos apie rinkimų eigą ir niekas rezultatų sužinoti negalėjo. Taip, mes kiekvienoje nominacijoje gal ir turėjome po 3–4 žmones, tačiau nereiškia, kad nominantas iškart yra ir laimėtojas. Galbūt, žmogus galėjo susidaryti nuomonę, kad dėl savo laimėjimų jis gali būti tarp tų, kurie bus išskiriami. Bet tokių buvo ne vienas.

Į renginį kvietėme visus kandidatus į nominacijas. Jei G.Kievinas turi informacijos, kad rinkimų nugalėtojai yra sukeisti ir Metų treneriai buvo išrinkti kiti, o ne tie, kurie įvardinti, tai tegul deda faktus ant stalo ir tada jau žiūrėsime. Tegul pradeda kalbėti faktais. Garsiai sakau – faktus ant stalo“, – aiškino savo poziciją P.Aleksonis.

Po pokalbio pakeltais tonais ir kaltinimų galimomis manipuliacijomis MKL vadovas jau parašė pareiškimą Lietuvos krepšinio federacijos Drausmės, etikos ir apeliacinei komisijai.

„Tai nepriimtina, kai yra grasinama man kaip MKL vadovui bei esu kaltinamas tokiais dalykais, kurių nėra. Taip pat jau pradėjau ir konsultacijas su teisininkais, kad šie įvertintų G.Kievino pasisakymus ir elgesį. Tai jau ne pirmasis kartas, kai yra trintis tarp lygos ir šio trenerio“, – kalbėjo moksleivių lygos direktorius.

„Noriu tik dar pasakyti, kad MKL šventės ir pagerbimai daromi tikrai ne tokiems asmenims kaip šis treneris, o visai šauniai lygos bendruomenei“, – galiausiai konstatavo P.Aleksonis.

Paneigė savo žodžius

2023 m. rugpjūčio 3 d. Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Agnė Ražanauskienė rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo ieškovo Petro Aleksonio ir atsakovo Gitauto Kievino 2023 m. liepos 24 d. taikos sutarties tvirtinimo civilinėje byloje pagal ieškovo Petro Aleksonio ieškinį atsakovui Gitautui Kievinui dėl garbės ir orumo gynimo, neturtinės žalos atlyginimo, klausimą.

Atsakovas įsipareigojo viešai internetiniame portale www.lrytas.lt paskelbti tokio turinio paneigimą:

„Petras Aleksonis nėra sukčius ir aferistas, o mano, Gitauto Kievino straipsnyje „Šaršalas dėl Metų trenerio apdovanojimo sprogo kaip votis – Moksleivių lygai mesti priekaištai dėl rezultatų manipuliavimo“ nurodyti teiginiai, kad Petras Aleksonis yra sukčius ir aferistas neatitinka tikrovės. Taip pat pareiškiu, kad Lietuvos moksleivių krepšinio lygos paskelbti nugalėtojai atskirose MKL 2022/23 metų sezono nominacijose buvo teisingi, sąžiningi ir mano paskelbti teiginiai dėl MKL Geriausiųjų rinkimų rezultatų manipuliacijos buvo neteisingi ir visiškai neatitiko tikrovės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.