EUROLYGA 2023

Abi krepšinio rinktinės nuliūdino, bet nuo olimpinio tikslo nenutolo

Nesėkmingas pasaulio trijulių krepšinio čempionatas moterų ir vyrų Lietuvos rinktines, atrodytų, turėjo nuleisti ant žemės, bet ambicingi tikslai šiam sezonui nesikeičia. Abiejų siekis – debiutuoti 2024 m. Paryžiaus olimpiadoje.

Pernai Lietuvos vyrų rinktinė tapo vicečempione, moterys užėmė 4-ąją vietą, tačiau šiemet pirmenybės buvo nesėkmingos – jos užėmė 10-ąją ir 15-ąją vietas.<br>FIBA nuotr.
Pernai Lietuvos vyrų rinktinė tapo vicečempione, moterys užėmė 4-ąją vietą, tačiau šiemet pirmenybės buvo nesėkmingos – jos užėmė 10-ąją ir 15-ąją vietas.<br>FIBA nuotr.
Dainius Novickas.<br>FIBA com nuotr.
Dainius Novickas.<br>FIBA com nuotr.
Dainius Novickas.<br>FIBA com nuotr.
Dainius Novickas.<br>FIBA com nuotr.
Dainius Novickas.<br>FIBA com nuotr.
Dainius Novickas.<br>FIBA com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 10, 2023, 1:09 PM

Ir vyrų, ir moterų 3x3 krepšinio Lietuvos rinktinės į pasaulio čempionatą Vienoje vyko kaip favoritės lipti ant prizininkų pakylos.

Tačiau pernykščiai pasaulio vicečempionai lietuviai suklupo aštuntfinalyje žaisdami su šeimininkais austrais, o buvusios pusfinalio dalyvės lietuvės krito jau po grupės varžybų.

Galutinėje įskaitoje vyrų rinktinė, turėjusi 3-iąjį reitingą, užėmė 10-ąją vietą, o 5-ąjį reitingą turėjusi moterų komanda liko 15-a.

„Toks pasirodymas itin nuvylė, bet vis dėlto tai nėra tragedija. Siekiant pagrindinio sezono tikslo – teisės dalyvauti Paryžiaus žaidynėse – pasaulio čempionatas mažai ką lėmė.

Tai buvo tik pirmasis didelis sezono turnyras, o jų per metus bus apie 70.

Kas nutiko Vienoje, dar negaliu paaiškinti, nes žaidėjai patys nežino, o aš pats irgi neturėjau laiko analizuoti – iškart skridau į Bratislavą su jaunimo rinktinėmis.

Penktadienį Prancūzijoje jau prasidėjo ir moterų kovos „Women’s Series“ etape“, – teigė Lietuvos 3x3 rinktinių treneris 44 metų Dainius Novickas.

Nėra laiko deriniams

Austrijoje laimėti medalį norėjo ir Lietuvos vyrai, ir moterys, bet šįkart abi rinktinės prie jo net nepriartėjo.

„Šiemet mums nepasisekė, bet kitame pasaulio čempionate vėl gal bus kitaip, – vylėsi D.Novickas. – Svarbiausia, kad patektume į Paryžių.

Privalome išsilaižyti žaizdas, atsitiesti ir keliauti toliau.“

Trijulių krepšinis – dinamiškas ir itin greitas žaidimas oranžiniu kamuoliu. Į klasikinį jis panašus tik tuo, kad pagrindinis uždavinys aikštėje yra pataikyti į krepšį.

Tačiau 3x3 krepšinio aikštėje nėra laiko nei ilgiems sudėtingiems deriniams, nei vienai kitai atokvėpio minutei tikintis, kad pridengs komandos draugai, nei nuobodžiam kamuolio bumbsėjimui laukiant pabaigą skelbiančio teisėjų švilpuko.

Šiame krepšinyje neveikia įprastos 5x5 žaidimo schemos, nėra kada rengti pozicinio puolimo, o apsiginti nuo varžovo atakos dažniausiai turi savarankiškai – nesitikėdamas jokios pagalbos.

Fizinių pastangų 3x3 krepšinyje irgi reikia gerokai daugiau nei klasikinio krepšinio aikštėje. Negali net stabtelėti – vos per keliolika sekundžių viskas gali pasikeisti ir priekyje buvusiai komandai jau teks vytis varžovus.

Svarbu mokėti skaičiuoti

Nuo tada, kai 2017 metais buvo paskelbta, kad trijulių krepšinis tapo olimpine sporto šaka, šis greitas žaidimas pasaulyje sparčiai populiarėjo.

Jis debiutavo 2021 metais Tokijo olimpinėse žaidynėse, bet ten Lietuvos komandų dar nebuvo.

Prieš šešerius metus, kai prasidėjo 3x3 rinktinių kelias olimpinių žaidynių link, mūsų šalyje ši sporto šaka tiesiog murdėsi giliai dumble.

Vyrai nuo senų laikų dar suburdavo vieną kitą tarptautiniuose turnyruose gerai atrodančią komandą, o moterys 3x3 krepšinio iš viso nežaidė.

Bet per metus kitus įvyko milžiniškas trijulių krepšinio sprogimas: lietuviai vyrai turėjo realių galimybių debiutuoti jau olimpiniame Tokijuje, susibūrė ir subrendo stipri moterų komanda.

Tad dabar, kaip sako Lietuvos 3x3 krepšinio asociacijos vadovas Ignas Grinevičius, į Paryžiaus žaidynes vyrams patekti privalu, o moterims – realu, nors net klasikinio krepšinio moterų rinktinė žaidynėse dar niekuomet nėra dalyvavusi.

Trijulių krepšinis nuo didžiojo brolio skiriasi ne tik didesniu greičiu ir kitokiomis taisyklėmis.

3x3 rinktinių atrankos į žaidynes sistema gerokai painesnė nei 5x5 krepšinyje.

Trijulių krepšinyje itin svarbi net matematika, tad niekas nesistebi, kad 19 taškų turinti komanda nebando rungtynių baigti tolimu dvitaškiu metimu, o renka taškus iš po krepšio iki 22 – turnyre geresnis įmestų taškų santykis vėliau gali lemti aukštesnę vietą.

Toks per grupės varžybas geresnis įmestų taškų santykis, taip pat Belgijos pergalė pasaulio čempionate Vienoje galiausiai ištraukė Lietuvos vyrų rinktinę iki aštuntfinalio – mat nedaug trūko, kad į jį lietuviai apskritai nebūtų pakliuvę.

„3x3 krepšinyje labai daug dedamųjų, tad net mąstydamas negali nė sekundės atsipalaiduoti – varžovai gali pavyti ne tik aikštėje, bet ir skaičiuodami“, – pabrėžė D.Novickas.

Kova ir dėl taškų, ir dėl pinigų

– Kodėl lietuviams nesusiklostė pasaulio čempionatas Vienoje? – „Lietuvos rytas“ paklausė D.Novicko.

– Mes visi suprantame, kad atstovaujame Lietuvai ir į visas varžybas vykstame už ją kovoti.

Į Austriją irgi vykome ne turistauti, bet mūsų viltys pasirodyti gerai žlugo.

Tiesiog dar neturėjau laiko visko peržiūrėti ir apmąstyti, kodėl mums nepasisekė, nes turnyrai veja vienas kitą.

Tačiau svarbiausia, kad pasaulio čempionatas nėra neištaisoma tragedija. Lietuvoje pasaulio čempionatai labai sureikšminami, visi nori medalių, o mums buvo keista, kad jis surengtas taip anksti, kai net ne visos 5x5 komandos jau baigė sezoną.

Tad ir pasaulio čempionate aukščiausiai atsidūrė tos rinktinės, kurių krepšininkai daugiausia žaidžia 3x3, o ne 5x5 krepšinį.

Serbijos vyrų rinktinė jau šeštą kartą nuo 2012 m. laimėjo pasaulio čempionatą.

Šios rinktinės krepšininkai kelerius metus nebežaidžia klasikinio krepšinio – tik 3x3.

Austrai, kuriems pralaimėjome aštuntfinalyje, tris mėnesius sportavo Serbijoje, pasisamdė serbų trenerį ir rengėsi šiam čempionatui. O mes jam rengėmės tik 10 dienų.

Nors po pirmosios čempionato dienos atrodė, kad viskas gerai, per poilsio dieną vyrų rinktinė sugriuvo. Klausiau žaidėjų, kas nutiko, bet jie ir patys neranda atsakymo.

Pavyzdžiui, per treniruočių stovyklą Lietuvoje mes 10 kartų žaidėme draugiškas rungtynes su lenkais ir visas jas laimėjome.

Svečiai neturėjo jokių galimybių, nors mes vis keitėme komandos sudėtį stebėdami, kuriems krepšininkams geriausiai sekasi žaisti drauge. O štai per pasaulio čempionato grupės rungtynes Lenkija mus įveikė per pratęsimą.

Gal Vienoje mūsų žaidėjai mintimis dar buvo 5x5 krepšinio aikštėje, manydami, kad turi pakankamai laiko įveikti varžovus? Bet to laiko 3x3 krepšinyje niekada nebūna.

– Ką šis pasaulio čempionatas reiškia Lietuvos rinktinėms, siekiančioms dalyvauti 2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse?

– Visiškai nieko. Tai tik pasaulio čempionatas ir kova dėl medalių.

Rinktinių pozicijoms pasaulio reitinge, nuo vietų kuriame priklausys galimybės prasibrauti į žaidynes, šis čempionatas turėjo mažai reikšmės.

Iškart po pasaulio čempionato Bratislavoje vykę rinktinių iki 23 m. Tautų lygos trys etapai reitinge mums davė daugiau taškų nei pasaulio čempionatas.

FIBA rengia turnyrus, kuriuose jaunimo iki 23 m. ir iki 21 m. merginų ir vaikinų rinktinės už nemenkus startinius mokesčius gali žaisti Tautų lygoje ir taip rinkti reitingo taškus šaliai.

Tokie Tautų lygos abiejų amžiaus grupių etapai šią vasarą vyks ir Panevėžyje.

Slovakijoje vaikinai dukart buvo pirmi, kartą – treti. Merginos – dukart antros ir kartą užėmė trečiąją vietą. Etape dalyvauja penkios komandos.

Jaunimo rinktinės per šiuos turnyrus Lietuvai surenka labai daug taškų. O štai vyrų ir moterų rinktinės per pasaulio ir Europos čempionatus ar Europos žaidynes taškų šaliai beveik nesurenka.

Daug reitingo taškų pelno vyrų komandos, bet ne rinktinė. Tokios kaip Raudondvario „Hoptrans“, Marijampolės „Mantinga“, Kauno VDU.

Todėl reikia, kad būtų kuo daugiau aukšto lygio 3x3 Lietuvos vyrų komandų, kurios galėtų rinkti tuos taškus.

Su moterimis yra šiek tiek kitaip – „Women’s Series“ varžybose žaidžia 3x3 rinktinių žaidėjos, irgi renkančios daug taškų šaliai. Tad tos pačios sudėties moterų rinktinė – Kamilė Nacickaitė, Giedrė Labuckienė, Gabija Meškonytė, Gabrielė Šulskė – šį savaitgalį gali reabilituotis per „Women’s Series“ turnyrą Prancūzijoje.

Mūsų ir vyrų, ir moterų, ir net jaunimo komandoms šį sezoną reikia žaisti kuo daugiau turnyrų, kad surinktų kuo daugiau taškų.

Vyrams per sezoną numatyta apie 70 varžybų, moterims – irgi daug. Tarkime, praėjusį sezoną buvo 12 „Women’s Series“ turų, o šį – bene dukart tiek. Bent šešiuose jų tikrai galime dalyvauti, tad jei pasiseks, surinksime dar daugiau taškų.

– Ar vyrų komandos ar net moterų 3x3 rinktinės suinteresuotos rinkti taškus šaliai, nes nė vienas žaidėjas nėra garantuotas, kad net ir gerai žaisdamas ir savo surinktais taškais iškovojęs Lietuvai vietą olimpinėse žaidynėse patektų į jose dalyvausiančią rinktinę?

– Ir vyrų, ir moterų turnyruose kovojama dėl nemenkų prizinių fondų, tad jau vien tai yra akstinas žaisti kuo geriau. Kuo geriau žaisi, tuo daugiau turnyrų galėsi dalyvauti, tad ir užsidirbti galbūt galėsi daugiau. O drauge uždirbsi taškų Lietuvai.

Visi turės galimybę patekti į rinktinę – jei ne anksčiau, tai vėliau, o ką nors laimėję galės gauti valstybinę stipendiją.

Lapkričio 1 d. reitingo taškų rinkimo maratonas baigsis ir tada jau bus aišku, kurių šalių rinktinės į olimpines žaidynes pateks tiesiogiai, o kurios dar turės brautis per atranką.

– Ar mūsų šalies vyrų ir moterų komandose žaidžia pakankamai pajėgūs krepšininkai, galintys ne tik patekti į olimpines žaidynes, bet ir jose kovoti dėl apdovanojimų?

– Smagu, kad jau turime daugiau kaip keturias aukščiausio rango varžybose kovoti galinčias moteris ir galime keisti rinktinės sudėtį, – sezonas bus ilgas ir varginantis, daug turnyrų, kelionių.

Sudėtį vis keisime ir dėl to, kad visos krepšininkės žaistų ir rinktų reitingo taškus.

Reitinge skaičiuojami 25 krepšininkių dešimties turnyrų geriausi rezultatai, o mes neturime nei tiek 3x3 žaidžiančių krepšininkių, nei apskritai daug moterų, jau sužaidusių tiek turnyrų.

Daug kas Lietuvoje nežino, bet į rinktines – ir vyrų, ir moterų – mes negalime surinkti keturių krepšininkų iš bet kur. Kartais girdžiu, kad neva į rinktinę galima patekti vos ne iš gatvės.

Į komandą gali pasikviesti tik du naujokus, o kiti du žaidėjai asmeniniame Lietuvos reitinge privalo būti „Top 10“.

Vadinasi, jie turi nuolat dalyvauti 3x3 turnyruose ir rinkti reitingo taškus, kad tame dešimtuke laikytųsi. Todėl ir negalime į rinktines suburti vien, tarkime, didžiausių 5x5 krepšinio žvaigždžių.

Be to, klasikinio krepšinio žaidėjams reikia laiko prisitaikyti prie trijulių žaidimo, o ir ne visiems tai pavyksta.

Tačiau turime išties pajėgių 3x3 krepšininkų – ir vyrų, ir moterų – ne tik vertų dalyvauti olimpinėse žaidynėse, bet ir jose grumtis dėl medalių.

Lietuvių rezultatai

Vyrai. C grupė. Lietuva – Belgija 22:18, Lietuva – Puerto Rikas 21:15, Lietuva – Lenkija 21:22 (po pratęsimo), Lietuva – Izraelis 14:15. Aštuntfinalis. Lietuva – Austrija 18:22.

Moterys. D grupė. Lietuva – Kinija 7:17, Lietuva – Italija 21:22 (po pratęsimo), Lietuva – Izraelis 14:15, Lietuva – Rumunija 17:13.

Čempionato pakyla

Vyrai. 1. Serbija (1 vieta FIBA reitinge), 2. JAV (2), 3. Latvija (7), 4. Brazilija (18), … 10. Lietuva (3).

Moterys. 1. JAV (3), 2. Prancūzija (1), 3. Australija (19), 4. Kinija (4), … 15. Lietuva (5).

Į olimpiadą patekti gali ir vyrai, ir moterys

2024 m. Paryžiaus olimpinėse žaidynėse dalyvaus po 8 vyrų ir moterų 3x3 krepšinio rinktines. Kai kurios jų kelialapius į žaidynes gaus iš karto, kitos dėl jų kovos per atranką.

Pagal pasaulinį reitingą, kuris skaičiuojamas nuo 2022 metų lapkričio 1 d. iki šių metų lapkričio 1 d., į žaidynes be atrankos pateks po 3 vyrų ir moterų rinktines.

Tačiau yra keletas išimčių: tik 2 komandos iš geriausiųjų trejeto gali priklausyti tam pačiam žemynui. Tad jei, tarkime, vyrų reitinge pirmąsias 3 vietas užims vien Europos komandos, tiesioginius kelialapius į Paryžių gaus tik 2, o vienas teks aukščiausią vietą užėmusiai kito žemyno komandai.

Be to, vieną vietą tiesiogiai gaus reitinge aukščiau esanti Prancūzijos rinktinė – vyrų arba moterų. Didesnė tikimybė, kad šį kelialapį pagriebs prancūzės moterys, nes jos kol kas yra moterų reitingo lyderės, o vyrai – tik dešimtuko pabaigoje. Tad šeimininkės pasiimtų vieną iš dviejų Europai skirtų tiesioginių kelialapių.

Vyrų reitinge aiškūs lyderiai yra serbai, antri – JAV krepšininkai, lietuviai – treti. Jei taip ir liks, Lietuvos vyrų rinktinė į Paryžiaus žaidynes pateks be atrankos, bet iki sezono pabaigos lapkritį reitingo lyderiai dar gali keistis.

Moterų reitinge Lietuva dabar yra septinta. Iš Europos rinktinių už ją aukščiau yra reitingo lyderė Prancūzija ir trečiąją vietą užimanti Vokietija. Lietuves sparčiai vejasi devintąją vietą reitinge užimanti Ispanija.

Iškovoti tiesioginį Europai skirtą kelialapį lietuvėms bus sudėtinga, nors nėra neįmanoma. Tačiau tai priklausys nuo visų amžiaus grupių moterų komandų pasirodymų 3x3 varžybose iki sezono pabaigos.

Jei tiesioginių kelialapių gauti nepavyktų, būtų galimybė juos iškovoti per atrankos varžybas. Dar neaišku, kada tiksliai vyks atranka į Paryžių, bet greičiausiai visi kelialapiai bus išdalyti iki 2024 m. gegužės.

Pirmame turnyre po vieną kelialapį gaus komandos tų šalių, kurių nė viena krepšinio rinktinė – vyrų, moterų, 5x5 ar 3x3 – nedalyvavo pastarosiose dvejose olimpinėse žaidynėse. Šiame turnyre Lietuva žaisti negalėtų, nes 2016 m. Rio de Žaneiro žaidynėse dalyvavo Lietuvos vyrų klasikinio krepšinio rinktinė.

Po vieną kelialapį bus galima iškovoti turnyre, kuriame žais geriausiai žemynų čempionatuose pasirodžiusios komandos. O per pagrindinę atranką bus išdalyta po tris paskutinius kelialapius į Paryžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.