EUROLYGA 2023

Lietuviai krepšininkai tapo keturių užsienio šalių čempionais

Antradienį Europos klubų sezoną baigė paskutinis Lietuvos krepšininkas – „Barcelona“ gynėjas Rokas Jokubaitis. Jis papildė užsienio šalyse čempionais tapusių lietuvių sąrašą.

D. Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D. Motiejūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 2:59 PM

Užsienio klubuose žaidę Lietuvos krepšininkai šiais metais tapo keturių Europos šalių čempionais. Tiesa, du aukso medaliai atvežti iš stipria krepšinio mokykla nepasižyminčių kraštų.

Ispanijos čempione tapusioje „Barcelona“ šį sezoną žaidė Rokas Jokubaitis ir Kasparas Jakučionis, Donatas Motiejūnas padėjo „Monaco“ ekipai triumfuoti Prancūzijos pirmenybėse, Nyderlandų lygos aukso medalį iškovojo Leideno ZZ komandoje žaidęs Erikas Venskus, Islandijos lygos – Saudarkrokuro „Tindastoll“ aprangą vilkėjęs Adomas Drungilas.

D.Motiejūnas šiais metais šventė dvigubą, E.Venskus – net trigubą pergalę. Monako komanda ne tik tapo Prancūzijos čempione, bet ir iškovojo Prancūzijos taurę. Leideno krepšininkai tapo ir Nyderlandų, ir bendros Belgijos-Nyderlandų lygos čempionais, ir laimėjo Nyderlandų taurę.

Keturių šalių čempionai

Šarūno Jasikevičiaus treniruojamai „Barcelona“ komandai, kurioje antrą sezoną žaidė R.Jokubaitis, nepavyko pasiekti kitų tikslų, bet ji susigrąžino Ispanijos čempionės vardą.

„Mėlyni-granatiniai“ tapo ACB lygos reguliariojo sezono nugalėtojais, o finalo serijoje atsiskaitė su Madrido „Real“ klubu už pralaimėjimą Eurolygos pusfinalyje. Ispanijos lygos finalo seriją „Barcelona“ laimėjo 3:0.

Per Ispanijos lygos sezoną 42 iš 43 rungtynių žaidęs 22 metų R.Jokubaitis pelnydavo 7,3 taško.

„Barcelona“ šį sezoną įregistravo ir kitą lietuvį – klubo krepšinio mokykloje ugdomą 17-metį Kasparą Jakučionį. Jis ACB lygoje žaidė vienerias rungtynes ir pelnė 3 taškus.

Antrą sezoną „Monaco“ atstovavęs 32 metų D.Motiejūnas prisidėjo prie ypatingų šio klubo pasiekimų. Monako krepšinio istorijoje šiais metais labai daug kas nutiko pirmą kartą: „Monaco“ pirmą kartą pateko į Eurolygos finalo ketvertą, pirmą kartą iškovojo Prancūzijos taurę ir pirmą kartą tapo Prancūzijos čempionu.

Monako komanda gana užtikrintai tapo Prancūzijos lygos reguliariojo sezono nugalėtoja, o paskui pranašumą patvirtino atkrintamosiose varžybose, kurių finale 3:0 nugalėjo Levalua „Metropolitans“ ekipą.

Balandžio mėnesį į Kunigaikštystę buvo atvežtas ir kitas nacionalinis trofėjus – Prancūzijos krepšinio federacijos taurė. Šio turnyro finale „Monaco“ sutriuškino Vilerbano ASVEL ekipą 90:70.

D.Motiejūnas nacionalinėse pirmenybėse pelnydavo 10,7 taško.

E.Venskus pirmą sezoną žaidė užsienyje ir jį vainikavo triguba pergale. Nyderlandų ir Belgijos krepšinio vadovai prieš kelerius metus sutarė varžybas rengti bendrai, tačiau neatsisakė ir nacionalinių pirmenybių. Belgijos-Nyderlandų lygoje skaičiuojama dviguba įskaita, po to rengiamos ir bendros, ir atskiros abiejų šalių atkrintamosios varžybos.

Leideno „Zorg en Zekerheid“ („Priežiūra ir saugumas“, ZZ) komanda nebuvo reguliariojo sezono lyderė, o bendroje dviejų šalių įskaitoje užėmė tik ketvirtąją vietą. Tačiau per visas svarbiausias rungtynes Leideno krepšininkai žaidė beveik nepriekaištingai.

Kovo mėnesį Nyderlandų taurės finale ZZ nugalėjo Zvolės „Landstede Hammers“ komandą 72:70, gegužės pabaigoje Nyderlandų lygos finalo serijoje – Groningeno „Donar“ klubą 3:2, birželio viduryje Belgijos-Nyderlandų lygos finalo serijoje – „Oostende“ ekipą 2:1.

23 metų E.Venskaus sezono vidurkis buvo 9,3 taško.

A.Drungilas jau antrą kartą tapo Islandijos čempionu. Užpernai jis šventė pergalę su Torlakshiofno „Thor“ komanda, šiais metais padėjo į viršūnę įkopti Saudarkrokuro „Tindastoll“ ekipai. Beje, žodis „tindastoll“ islandiškai kaip tik ir reiškia „viršūnę“.

32 metų lietuvis tapo ypatingų pergalių simboliu. Užpernai „Thor“, o šiais metais „Tindastoll“ šalies čempionu tapo pirmą kartą.

Šį sezoną Saudarkrokuro komanda reguliariajame sezone buvo tik penkta ir nė vienoje atkrintamųjų varžybų serijoje neturėjo aikštės pranašumo, tačiau tai nesutrukdė. Įdomu, kad finalo serijoje, kurioje „Tindastoll“ įveikė Reikjaviko „Valur“ komandą 3:2, visas penkerias rungtynes laimėjo svečiai.

A.Drungilo indėlis buvo didelis, bet mažesnis negu užpernai, kai jis buvo išrinktas geriausiu Islandijos lygos finalo krepšininku. Šį sezoną patyręs aukštaūgis pelnydavo 11,5 taško ir atkovodavo 6,2 kamuolio.

Pralaimėti finalai

Nacionalinėse lygose prie paskutinės kliūties sustojo Marius Grigonis, Artūras Gudaitis, Mindaugas Kuzminskas ir Donatas Tarolis. Jų komandos pralaimėjo finalo serijoje.

Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai M.Grigonis ir A.Gudaitis žaidė Graikijos lygos finale. Jame „Panathinaikos“ nusileido amžinai varžovei Pirėjo „Olympiakos“ komandai 1:3.

Izmyro „Karşıyaka“, kurioje rungtyniavo M.Kuzminskas, užėmė tik ketvirtąją vietą Turkijos lygos reguliariajame sezone, bet sugebėjo pirmą kartą nuo 2015 metų prasibrauti į finalą. Vis dėlto lemiamoje dvikovoje M.Kuzminskas ir jo komandos draugai pripažino Stambulo „Anadolu Efes“ pranašumą 0:3.

D.Tarolis padėjo „Oradea“ komandai tapti Rumunijos lygos reguliariojo sezono nugalėtoja. Nors „Oradea“ atkrintamosiose varžybose turėjo aikštės pranašumą, finalo serijoje nusileido čempionės vardą apgynusiai Klužo „Universitatea“ ekipai 2:4.

Beje, 2021 metais D.Tarolis tapo Rumunijos čempionu žaisdamas Klužo komandoje. Tuo tarpu šį sezoną „Oradea“ pralaimėjo „Universitatea“ krepšininkams ne tik nacionalinės lygos, bet ir šalies taurės finale.

Ispanijos antrosios lygos finale pralaimėjo Burgoso „San Pablo“ komanda, kurioje žaidė Mindaugas Kačinas. Grįžti į ACB lygą siekęs „San Pablo“ lemiamose rungtynėse nusileido „Palencia“ komandai 83:95.

Rezultatyviausi lietuviai

Tarp stipriausiose Europos nacionalinėse ir regioninėse lygose žaidusių Lietuvos krepšininkų rezultatyviausias buvo Belgrado FMP gynėjas Paulius Valinskas. Jis Adrijos lygoje pelnydavo 14,6 taško, tačiau FMP balandžio mėnesį sutartį su P.Valinsku nutraukė.

Nemažai kitų lietuvių rezultatyvumo vidurkiai stipriausiose Europos lygose taip pat buvo dviženkliai.

Ispanijos lygoje 10,8 taško pelnydavo Rokas Giedraitis iš Vitorijos „Baskonia“, Italijos lygoje 12,4 taško įmesdavo Eimantas Bendžius iš Sasario „Dinamo“, 12,2 taško – Paulius Sorokas iš „Treviso“, 11,7 taško – Osvaldas Olisevičius iš „Reggiana“, Turkijos lygoje 13,4 taško rinkdavo Mindaugas Kuzminskas iš Izmyro „Karşıyaka“, 10,5 taško – Martynas Sajus iš Stambulo „Büyükçekmece“, 10,2 taško – iki sezono vidurio Stambulo „Beşiktaş“ žaidęs Gediminas Orelikas, Prancūzijos lygoje 10,7 taško pelnydavo Donatas Motiejūnas iš „Monaco“, Graikijos lygoje 12,4 taško įmesdavo Marius Grigonis iš Atėnų „Panathinaikos“, 12,1 taško – Arnoldas Kulboka iš Patrų „Prometheas“, Vokietijos lygoje 14,3 taško pelnydavo Frankfurto „Skyliners“ sezono pradžioje žaidęs Martinas Gebenas, 13,9 taško – Laurynas Beliauskas iš „Skyliners“, 10,4 taško – Ignas Sargiūnas iš „Bayreuth“.

Vis dėlto nemažai iš šių krepšininkų žaidė komandose, kurios nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Absoliučiai rezultatyviausias Lietuvos krepšininkas šį sezoną buvo Bratislavos „Inter“ puolėjas Tomas Zdanavičius. Jis pelnydavo vidutiniškai 21 tašką, tačiau silpnoje Slovakijos lygoje „Inter“ užėmė tik šeštąją vietą.

Keli lietuviai siautėjo Islandijos lygoje. Norbertas Giga iš Hafnarfjorduro „Haukar“ įmesdavo 19,4 taško, Dominikas Milka iš „Keflavik“ – 17,1 taško, Justas Tamulis iš Reikjaviko KR – 15,9 taško.

Čekijos lygoje 15,9 taško rinkdavo „Kolin“ komandoje žaidęs Džiugas Slavinskas.

Beje, rezultatyviausias Lietuvos krepšinio lygos lietuvis šį sezoną buvo „Šiaulių“ žaidėjas Martynas Varnas, pelnydavęs 13,8 taško. Rezultatyviausias Lietuvos Nacionalinės krepšinio lygos lietuvis Martynas Mažeika iš „Kretingos“ rinkdavo 19,7 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.