EUROLYGA 2023

Dėl Europos aukso grumsis Belgijos ir Ispanijos krepšininkės

Į Europos moterų krepšinio sostą sekmadienį atsisės Belgijos arba Ispanijos rinktinė. Šios komandos šeštadienį Liublianoje laimėjo žemyno pirmenybių pusfinalio rungtynes ir iškovojo teisę žaisti finale.

Belgijos krepšininkės žais finale.<br>FIBA nuotr.
Belgijos krepšininkės žais finale.<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2023, 11:56 PM

Finalininkės

Europos moterų krepšinio pirmenybių pusfinalyje susigrąžinti čempionės vardą siekianti Ispanijos rinktinė šeštadienį nugalėjo Vengrijos ekipą 69:60. Dar niekuomet finale nežaidusi Belgijos komanda įveikė Prancūzijos krepšininkes 67:63.

Belgės ir ispanės sekmadienį Stožicių arenoje išsiaiškins, kurios iš jų labiau vertos aukso medalių. Prieš tai prancūzės ir vengrės kovos dėl bronzos apdovanojimų.

Belgijos komanda pirmą kartą pateko į Europos pirmenybių finalą. Iki šiol geriausias belgių rezultatas buvo bronzos medaliai, laimėti 2017 ir 2021 metais.

Ispanijos rinktinė Europos pirmenybių finale žais šeštąjį kartą. Ispanės iki šiol keturis kartus tapo čempionėmis (1993, 2013, 2017 ir 2019 m.) ir kartą laimėjo sidabro medalius (2007 m.).

Nuo praėjusių pergalių praėjo nedaug laiko, tad Ispanijos rinktinėje žaidžia nemažai krepšininkių, kurios jau tapo Europos čempionėmis. Tai – Silvia Dominguez, Laura Gil (iškovojo po tris aukso medalius), Alba Torrens, Cristina Ouviña, Queralt Casas, (po du), Maria Conde ir Leonor Rodriguez.

Kelialapiai

Ketvirtfinalyje pralaimėjusios komandos šeštadienį žaidė paguodos pusfinalio rungtynes dėl 5–8 vietų ir dviejų likusių kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą. Prie olimpinio tikslo priartėjo Serbijos ir Vokietijos krepšininkės.

Europos čempionės vardo neapgynusi Serbijos rinktinė nugalėjo Juodkalnijos komandą 63:58, Vokietijos ekipa per pratęsimą palaužė Čekijos krepšininkes 71:69.

Sekmadienį serbės ir vokietės žais dėl penktosios vietos, bet šios rungtynės nebelems nieko svarbaus.

Sugrįžimas

Belgijos rinktinė yra vienintelė komanda, šiame turnyre nepatyrusi nė vieno pralaimėjimo. Maža to, iki pusfinalio belgės trejas iš ketverių rungtynių laimėjo 40 taškų ar didesniu skirtumu.

Šeštadienį vienu metu atrodė, kad „Belgian Cats“ gali vienu įkvėpimu peršokti ir pusfinalio varžoves. Belgijos komanda pirmąjį kėlinį laimėjo 18:8, po to ilgai pirmavo dviženkliu skirtumu, kurį antrajame kėlinyje padidino iki 17 taškų 41:24. Varžoves į neviltį varė belgių gynėja Julie Vanloo, per du pirmuosius kėlinius pataikiusi penkis tritaškius.

Prancūzijos rinktinė atsigavo tik po pertraukos, bet priešpaskutinę minutę aikštėje tapo labai karšta – „mėlynosios“ sumažino atsilikimą iki dviejų taškų 63:65. Paskutinę minutę prancūzės atsilikdamos dviem taškais rengė dvi atakas, bet belgės abu kartus apsigynė. O likus žaisti 0,4 sek. Julie Allemand dviem taikliais baudos metimai įtvirtino pergalę.

Veteranė

Svarbiausioje turnyro dalyje apie save priminė ryškiausia praėjusio dešimtmečio Ispanijos krepšinio žvaigždė Alba Torrens. Naudingiausia 2017 metų Europos pirmenybių krepšininkė, kurios kolekcijoje yra jau aštuoni didžiųjų turnyrų medaliai, šių metų pirmenybėse iki pusfinalio lyderės vaidmens nesiėmė.

Tačiau šeštadienį arenos pranešėjas A.Torrens pavardę kartojo labai dažnai. 33 metų puolėja vien iki pertraukos pelnė 18 taškų, o jos vedama Ispanijos rinktinė antrajame kėlinyje triuškino Vengrijos komandą 16 taškų skirtumu 36:20.

Dideliu skirtumu atsilikusios vengrės rankų nenuleido. Nors kibi ispanių gynyba buvo sunkiai įveikiama ir po pertraukos, Vengrijos krepšininkės taip pat paspendė varžovėms gynybos spąstus ir ketvirtojo kėlinio viduryje sumažino atsilikimą iki trijų taškų. Intriga grįžo, tačiau lemiamu metu labai dažnai klydusios Vengrijos krepšininkės rezultato neišlygino.

Vengrijos rinktinė per šias rungtynes padarė net 24 klaidas.

A.Torrens po pertraukos buvo pristabdyta, bet rungtynes baigė asmeninėje sąskaitoje turėdama 27 taškus.

Pratęsimas

Dėl kelialapio į olimpinę atranką kovojusios Vokietijos ir Čekijos krepšininkės sužaidė pirmąjį turnyro pratęsimą. Jų rungtynės buvo labai permainingos – tai viena, tai kita komanda surengdavo ilgą spurtą, ir žaidimo ritmas smarkiai trūkčiojo.

Įtampa aukščiausią tašką pasiekė ketvirtojo kėlinio pabaigoje. Likus žaisti 20 sek. Vokietijos rinktinės lyderė Marie Gulich, jos komandai atsiliekant 61:63, nepataikė dviejų baudų. Po to vokietės vis atkovodavo kamuolį, bet net trys jų metimai nepasiekė tikslo. Tik ketvirtuoju bandymu Leonie Fiebich aidint sirenai išlygino rezultatą.

Per pratęsimą Čekijos komanda pelnė 6 taškus iš eilės ir nutolo 69:63, bet Vokietijos rinktinė atsakė spurtu 8:0. Šį spurtą priešpaskutinę sekundę dviem taikliais baudos metimais pabaigė ta pati L.Fiebich.

Vokietijos rinktinė Europos pirmenybėse žaidžia pirmą kartą nuo 2011 metų, o tarp aštuonių geriausių komandų pateko pirmą kartą nuo 1997 metų, kuomet iškovojo vienintelius istorijoje bronzos medalius.

Olimpinė atranka

Paryžiaus olimpinių žaidynių moterų krepšinio turnyre dalyvaus 12 komandų. Kol kas aiškios tik dvi olimpinio turnyro dalyvės. Tai – šeimininkė Prancūzija ir 2022 metų pasaulio čempionės JAV.

Kiti dešimt kelialapių bus įteikti 2024 metais per olimpinės atrankos turnyrą, kurio data dar nepaskelbta.

Olimpinės atrankos turnyre varžysis 16 komandų. Tarp jų bus Prancūzijos bei JAV rinktinės, kurioms kovoti dėl olimpinių kelialapių jau nereikia. FIBA surengs keturis atskirus turnyrus. Juose žais po keturias komandas.

Olimpinės atrankos turnyre dalyvaus šešios Europos, keturios Azijos ir Okeanijos, keturios Amerikos ir dvi Afrikos komandos (skaičiuojant Prancūzijos ir JAV rinktines).

Europietės per žemyno pirmenybes jau išsiaiškino, kad į olimpinės atrankos turnyrą deleguos Prancūziją, Belgiją, Ispaniją, Vengriją, Serbiją ir Vokietiją.

Keturios Azijos ir Okeanijos komandos paaiškės per Azijos pirmenybes, kurios vyks birželio 26 – liepos 2 dieną Sidnėjuje (Okeanijos zona prieš kelerius metus buvo prijungta prie Azijos zonos).

Afrikos komandos dėl dviejų kelialapių į olimpinės atrankos turnyrą varžysis žemyno pirmenybėse, kurios bus surengtos liepos 28 – rugpjūčio 6 dienomis Ruandos sostinėje Kigalyje.

Trys Amerikos žemyno atstovės, neskaičiuojant JAV, paaiškės dviem etapais. Amerikietės dėl dviejų kelialapių kovos liepos 1–9 dienomis Meksikos mieste Leone vyksiančiose žemyno pirmenybėse, o vėliau numatomas specialus Amerikos olimpinės atrankos turnyras. Jo data ir vieta dar neaiškios.

Pusfinalis

Ispanija – Vengrija 69:60. Torrens 27, Cazorla 16, Ginzo 10, Carrera 8, Gil 6, Dominguez 2, Casas, Ouvina, Quevedo ir Rodriguez po 0 / Studer 13, Goree 12, Kanyasi ir Kiss po 7, Hatar, Lelik, Varga ir Dubei po 4, Aho 3, Horvath 2, Torok ir Ruff-Nagy po 0.

Belgija – Prancūzija 67:63. Meesseman 24, Vanloo 18, Allemand 10, Linskens 7, Delaere 3, Mbaka ir Mununga po 2, Resimont 1, Geldof 0 / Gruda 17, Chartereau 13, Fauthoux 9, Badiane 8, Salaun ir Vukosavljevič po 5, Toure ir Michel po 3, Bernies ir Lacan po 0.

Dėl 5–8 vietų

Vokietija – Čekija 71:69 (po pratęsimo). Fiebich 17, Bessoir 16, Gulich 15, 16 atk.kam., Greinacher 10 / Zeithammerova ir Stoupalova po 12.

Serbija – Juodkalnija 63:58. Anderson 23, Crvendakič 11, Nogič 10 / Mack 20, 13 atk.kam., Lekovič 18.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.