EUROLYGA 2023

Nukraujavusi, bet ambicinga: kas liko Kazio Maksvyčio rinktinės kandidatų juodraštyje?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė išgyvena vieną didžiausių nežinomybių nuo 2010-ųjų pasaulio krepšinio čempionato, kuomet į turnyrą neatvyko visa puokštė tuomečių šalies krepšinio žvaigždių. Kazio Maksvyčio kariauna rugpjūtį į Filipinus taip pat vyks gerokai atsijauninusi, bet mažiau patyrusi. Nors Lietuvos krepšinio federacija (LKF) delsia skelbti oficialų išplėstinį kandidatų sąrašą, portalas lrytas.lt pateikia galimus žaidėjus, iš kurių šią vasarą bus buriama nacionalinė komanda.

Nukraujavusi, bet ambicinga: kokie žaidėjai liko K. Maksvyčio rinktinės sąraše?.<br> Lrytas.lt montažas.
Nukraujavusi, bet ambicinga: kokie žaidėjai liko K. Maksvyčio rinktinės sąraše?.<br> Lrytas.lt montažas.
Jonas Valančiūnas.<br>G. Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas.<br>G. Šiupario nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>G. Bitvinsko nuotr.
 Rokas Jokubaitis.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Tadas Sedekerskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tadas Sedekerskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Tomas Dimša.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Tomas Dimša.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ignas Brazdeikis.<br>G.Šiupario nuotr.
Ignas Brazdeikis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 8:00 AM, atnaujinta Jun 28, 2023, 12:04 PM

Dėl įvairių priežasčių rinktinei šią vasarą nepadės Arnas Butkevičius, Domantas Sabonis, Edgaras Ulanovas, Lukas Lekavičius, Marius Grigonis ir Rokas Giedraitis. Išskyrus E.Ulanovą, likę penki žaidėjai praėjusį rudenį žaidė Europos krepšinio čempionate. Tai reiškia, kad K.Maksvyčiui teks iš esmės perdėlioti rinktinės planus ir į komandą pakviesti ne vieną rinktinės debiutantą.

Portalas lrytas.lt pateikia galimus rinktinės kandidatus, kurie turėtų paaiškėti antrąją liepos mėnesio savaitę.

Įžaidėjai

Lietuvos krepšinio rinktinė nuolat išgyvena įžaidėjų stygių. Nors praėjusį rudenį jau atrodė, kad ši spraga su Roku Jokubaičiu ir Luku Lekavičiumi yra užkamšyta, visgi šią vasarą pastarasis rinktinei nepadės, tad ir vėl reikės ieškoti naujų veidų.

Akivaizdu, kad rinktinėje žaisiantis R.Jokubaitis bus pagrindinis atakų organizatorius, ant kurio pečių bus pastatytas visas Lietuvos rinktinės žaidimas.

Tiesa, kas užims antrojo įžaidėjo vietą, kol kas spėlioti labai sunku.

Į Europos čempionatą praėjusiais metais vyko K.Žemaitis, tačiau žaidėjas čempionate nesublizgėjo, o pastarasis sezonas „Wolves“ klube jam nebuvo ypač sėkmingas.

Ko gero, stipriausias kandidatas šiuo metu yra Vaidas Kariniauskas, kuris praėjusį sezoną žaidė Bukarešto „Rapid“ komandoje. Po sezono V.Kariniauskas pasirašė sutartį su Mažeikių „M-Basket“ komanda.

Savojo šanso rinktinėje galbūt nusipelnė ir Vilniaus „Ryto“ kapitonas Margiris Normantas. Tiesa, žaidėjas yra gana ribotas puolime, tad įdomu, kaip jis atrodytų tarptautiniame lygmenyje. Nepaisant to, jo akcijos, panašu, šiuo metu yra didesnės nei K.Žemaičio.

Realiausi kandidatai: Rokas Jokubaitis, Vaidas Kariniauskas, Arnas Velička, Margiris Normantas, Kristupas Žemaitis, Augustas Marčiulionis.

Atakuojantys gynėjai

Šioje pozicijoje rinktinė šią vasarą turės didžiausią spragą. Komandoje nebus M.Grigonio ir R.Giedraičio, kurie ilgus metus rinktinėje dalijosi šia pozicija. Tas pats L.Lekavičius taip pat dažnai žaisdavo atakuojančiu gynėju, bet ir jo šiemet nepamatysime.

Akivaizdu, kad savąjį šansą pagaliau galės išnaudoti žalgirietis Tomas Dimša, kuris praėjusį sezoną buvo tvirtas Kauno „Žalgirio“ rotacijos žaidėjas, dažnai žaisdavęs ir lemiamais momentais. 

Įdomu, kaip atrodys NBA aplinkoje eilę metų prabuvęs Deividas Sirvydis, kuris jau yra pakviestas ir į rezervinę rinktinę, kuri pasiruošimą pradės šiek tiek anksčiau nei pagrindinė komanda.

Beveik neabejojama, kad D.Sirvydžio pavardė bus ir tarp pagrindinių rinktinės kandidatų.

Tiesa, didžiausia mįslė kol kas yra D.Sirvydžio sportinė forma ir lygis.

Krepšininkas nuo kovo mėnesio nedalyvavo jokiose rungtynėse, mat jo sezonas G-lygoje baigėsi gerokai anksčiau.

Realiausi kandidatai: Tomas Dimša, Deividas Sirvydis, Matas Jogėla, Paulius Valinskas, Mantas Rubštavičius, Dovydas Giedraitis.

Lengvieji kraštai

Pirmadienį pranešta, kad rinktinėje nepamatysime ir žalgiriečio A.Butkevičiaus, kuriam prireikė Achilo sausgyslės operacijos. Be to, komandoje nebus ir „Žalgirio“ kapitono Edgaro Ulanovo. Tiek puolime, tiek gynyboje pajėgių Eurolygos žaidėjų netektis rinktinėje atveria dar vieną skylę, kurią bandys kamšyti Ignas Brazdeikis.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas neabejoja, kad I.Brazdeikis bus rinktinėje.

Tiesa, pagalbininkų šioje pozicijoje jis daug neturės. 

Europos čempionate atsarginio lengvojo krašto vietą užėmė „Wolves“ puolėjas Eigirdas Žukauskas, tačiau jam turnyre sublizgėti nepavyko. Sezonas LKL jam taip pat nebuvo įspūdingas, tad jo akcijos šiek tiek smuko.

Kiek labiau vertę pasikėlė Vilniaus „Ryto“ puolėjas Gytis Radzevičius, kuris praėjusį sezoną atrodė gana solidžiai ir buvo vienas sostinės klubo lyderių ir stabiliausių žaidėjų.

Vis dėlto viskas spręsis pasirengimo stovykloje, kur ir pamatysime, kurie žaidėjai verti atstovauti Lietuvai.

Realiausi kandidatai: Ignas Brazdeikis, Gytis Radzevičius, Vytenis Lipkevičius, Eigirdas Žukauskas, Paulius Murauskas.

Sunkieji kraštai

Vasarą rinktinėje nepamatysime „Sacramento Kings“ legionieriaus Domanto Sabonio, kuris priverstas gydytis rankos traumą. Nepaisant didelės netekties, K.Maksvytis sunkiojo krašto pozicijoje turės ne vieną pasirinkimą.

Rinktinėje vieta beveik garantuota Vitorijos „Baskonia“ lietuviui Tadui Sedekerskiui ir Turkijoje sezoną praleidusiam veteranui Mindaugui Kuzminskui.

Be to, tarp kandidatų bus Italijoje žaidžiantis Eimantas Bendžius bei Vilniaus „Ryto“ puolėjas Gytis Masiulis.

Kol kas vis dar nėra aišku, ar Arnoldas Kulboka atvyks į pasirengimo stovyklą. Jis praėjusį sezoną puikiai žaidė Europos taurėje, tad jo akcijos rinktinėje tikrai gana aukštos.

Realiausi kandidatai: Tadas Sedekerskis, Mindaugas Kuzminskas, Eimantas Bendžius, Gediminas Orelikas, Osvaldas Olisevičius, Gytis Masiulis, Arnoldas Kulboka.

Vidurio puolėjai

Rinktinės kapitonas Jonas Valančiūnas toliau sėkmingai rodo pavyzdį ir didelį norą atstovauti nacionalinei komandai. Jis užims pagrindinio „centro“ vietą, o jam rinktinėje turėtų talkinti „Monaco“ vidurio puolėjas Donatas Motiejūnas.

Tai bus daugiausiai minučių aikštėje praleidžiantis vidurio puolėjų grandies duetas. Tiesa, tikėtina, kad K.Maksvytis į Filipinus norės vežtis dar trečią aukštaūgį. 

Pirmiausiai į galvą šauna žalgiriečio Lauryno Biručio kandidatūra, tiesa, jo žaidimo braižas labai panašus tiek į JV, tiek į D-Mo.

Galbūt treneris mėgins rinktis kiek mobilesnį puolėją, tokiu galėtų tapti NCAA žaidęs Ąžuolas Tubelis. Tiesa, jis dar nė karto karjeroje nėra žaidęs vyrų lygmenyje, tad kol kas sunku vertinti jo lygį.

Tarp galimų variantų, ko gero, yra ir kitą sezoną Japonijoje žaisiantis Artūras Gudaitis, tačiau jo ir rinktinės vasaros planai dažnai prasilenkia, tad tikėtina, kad šio žaidėjo nebus išplėstiniame kandidatų sąraše.

Realiausi kandidatai: Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Laurynas Birutis, Artūras Gudaitis, Marekas Blaževičius, Ąžuolas Tubelis.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treniruočių stovykla prasidės liepos 17-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.