EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato viršūnė – ne riba: Š. Jasikevičiaus pavyzdžiu sekantis 18-metis ir komandos treneris tiki šviesia ateitimi

Jei Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei jau eilę metų nepavyksta iškovoti medalių tarptautiniuose turnyruose, tai kurčiųjų nacionalinė ekipa demonstruoja stabilumą ir kovingumą, o pasaulio čempionato viršūnės nesutrukdė pasiekti net kartų kaita.

 Lrytas.lt montažas.
 Lrytas.lt montažas.
 B. Šimanauskas.<br> A.Četkausko nuotr.
 B. Šimanauskas.<br> A.Četkausko nuotr.
 B. Šimanauskas.<br> A.Četkausko nuotr.
 B. Šimanauskas.<br> A.Četkausko nuotr.
 B. Šimanauskas.<br> A.Četkausko nuotr.
 B. Šimanauskas.<br> A.Četkausko nuotr.
NSA nuotr.
NSA nuotr.
NSA nuotr.
NSA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 4:35 PM

Lietuvos kurčiųjų krepšinio rinktinė ketvirtadienį sulaukė Nacionalinės sporto agentūros (NSA) stipendijų ir sveikinimų už iškovotą pasaulio vicečempionų vardą.

Trenerio Rolando Rakučio auklėtiniai Graikijoje po dramatiško finalo 63:76 nusileido JAV komandai ir iškovojo sidabro medalius.

Tai buvo jau trečiasis šių komandų finalas pasaulio čempionatuose iš eilės.

2015-aisiais triumfavo lietuviai, 2019-aisiais – amerikiečiai.

„Nuo pat pradžių akcentavome, kad vykstame medalių. Tai buvo mūsų svajonė. Galvojome, kad bus sunkiau, nes pasikeitė net septyni žaidėjai, jie labai jauni. Komandos lyderis Benas Šimanauskas yra tik 18-metis. Man pačiam tai yra tik pirmasis čempionatas, varžovai stiprūs, mus lydėjo ir sėkmė. Prieš lenkus laimėjome metimu su sirena. Konkurencija ateityje bus didelė, pagrindinis tikslas buvo suburti komandą ir auginti ją kurčiųjų žaidynėms, kurios 2025-aisiais vyks Tokijuje“, – ketvirtadienį Vilniuje kalbėjo komandos treneris R.Rakutis.

Kuklioje NSA būstinėje ketvirtadienį vos tilpo gausi kurčiųjų rinktinė. Šypsenomis pasidabinę krepšininkai ir komandos atstovai atsiėmė NSA vadovo Mindaugo Špoko perduotus apdovanojimus ir premijas.

Gausūs plojimai iš komandos žaidėjų atiteko rinktinės treneriui R.Rakučiui, kuris ekipą treniruoja vos vienerius metus.

„Mokausi gestų kalbos, labai noriu padėkoti žaidėjams už jų kantrybę, jie šaunūs mokytojai. Aš juos mokau krepšinio paslapčių, o jie mane – kalbos. Į sezono pabaigą jau šiek tiek pramokau“, – šyptelėjo strategas.

Lietuvos kurčiųjų rinktinė sudaryta iš Lietuvos kurčiųjų sporto klubo (LKSK) narių. Komanda rungtyniauja RKL B lygoje bei Kauno krepšinio mėgėjų lygoje.

„Pergalės teko laukti kone pusmetį, – darbo pradžią prisiminė R.Rakutis. – Kai laimėjo prieš VDU universitetą, vyrukai rūbinėje mane išprausė vandeniu. Buvo toks džiaugsmas lyg laimėjus čempionatą. Nuo pat pradžių akcentavau, kad mes turime tobulinti žaidimą, nežiūrėti į rezultatą. Žinojome, kad bus sunku – naujas kolektyvas, nauji žaidėjai, treneriai. Noriu padėkoti prieš tai dirbusiems treneriams Gintarui Razučiui, Algimantui Šatui. Mano darbas tęsti jų pradėtus darbus. Kurčiųjų ir sveikųjų krepšinis labai panašus, gal kartais reikia daugiau kartoti, pateikti informaciją vizualiai.“

Tarp penkių naudingiausių čempionato žaidėjų atsidūrė ir lietuvis B.Šimanauskas. Vos 18-ios sulaukęs krepšininkas tapo tikru komandos vedliu, per mačą vidutiniškai rinkusiu po kiek daugiau nei 14 taškų.

„Mano tikslas jaunus vyrukus stumti vyrų link, įtraukti. Matau didžiulį potencialą. B.Šimanauskas pateko į simbolinį čempionato penketuką, tai tikrai labai džiugina. Mane žavi jo šaltakraujiškumas, nesvarbu, koks varžovas. Su lenkais jis ramiu veidu įmeta lemiamą metimą su sirena. Šaltakraujiškumas yra labai svarbu, manau, kad jam tai padės“, – auklėtinio žaidimą gyrė treneris.

Pats krepšininkas, nors ir turi klausos sutrikimų, puikiai kalba ir ketvirtadienį taip pat atsakė į žurnalistų klausimus.

„Krepšinį žaisti pradėjau 6-erių, tad sportuoju jau 12 metų“, – teigė Sostinės krepšinio mokyklos auklėtinis.

Šiais metais krepšinio mokyklą baigęs 183 cm ūgio įžaidėjas karjerą tęs RKL lygoje, kur toliau atstovaus LKSK ekipai. Praėjusiame sezone jis per mačą rinkdavo po 12,5 taško, 3,6 atkovoto kamuolio, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 9,2 naudingumo balo.

„Asmeninis įvertinimas reiškia nemažai, bet jis vis tiek priklauso ir komandai, viskas buvo daroma dėl komandos. Patekimą į simbolinį penketuką vertinu kaip komandinį pasiekimą“, – kuklinosi žaidėjas.

Krepšininkas atskleidė, kad nuo vaikystės seka Šarūno Jasikevičiaus pavyzdžiu.

„Labai patiko kaip žaisdavo Š.Jasikevičius. Jis irgi buvo įžaidėjas, mesdavo metimus, prasiverždavo. O dabar vieno išskirtinio idealo neturiu“, – teigė žaidėjas.

Kitais metais kurčiųjų rinktinė žais Europos čempionate, o 2025-aisiais – kurčiųjų žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.