EUROLYGA 2023

Amerikos čempionėmis tapo Brazilijos krepšininkės

Amerikos moterų krepšinio čempionės vardą susigrąžino Brazilijos rinktinė. Brazilės sekmadienį Meksikos mieste Leone vykusio turnyro finale nugalėjo JAV studenčių komandą.

Amerikos čempionėmis tapo Brazilijos krepšininkės.<br> FIBA nuotr.
Amerikos čempionėmis tapo Brazilijos krepšininkės.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 10:44 AM

Finalas

Brazilijos krepšininkės visą Amerikos pirmenybių nuotolį įveikė nepatyrusios nė vienos nesėkmės. Sekmadienį finale brazilės pergalingą žygį vainikavo įveikdamos čempionės vardą gynusią JAV rinktinę 69:58.

Lemiamose rungtynėse iki pertraukos vyko visiškai lygi kova, o trečiojo kėlinio pradžioje amerikietės dar pirmavo 39:37. Tačiau tada brazilės tvirtai perėmė iniciatyvą, per kelias minutes įgijo dviženklę persvarą 58:45 ir užtikrintai žaidė paskutiniajame ketvirtyje.

Rungtynėse dėl bronzos medalių Kanados krepšininkės nugalėjo Puerto Riko komandą 80:73.

Šeštadienį pusfinalyje JAV nugalėjo Kanadą 67:63, Brazilija – Puerto Riką 85:74. Kitas vietas užėmė Kolumbija, Venesuela, Argentina, Meksika, Kuba ir Dominikonų Respublika.

Rezultatyviausia turnyro krepšininkė buvo venesuelietė Daniella Wallen, pelnydavusi vidutiniškai 21 tašką.

Naudingiausios krepšininkės prizas įteiktas 22 metų 204 cm ūgio brazilei Kamillai Soares. Ši vidurio puolėja labiausiai pasižymėjo ir finale, kuriame pelnė 20 taškų ir atkovojo 11 kamuolių.

Čempionės

Brazilijos rinktinė Amerikos čempione tapo šeštąjį kartą ir yra turnyro rekordininkė. Šios pirmenybės buvo 17-osios, o be brazilių aukso medalius yra iškovojusios JAV, Kubos (po keturis kartus) ir Kanados (tris kartus) krepšininkės.

Brazilės šios pergalės laukė gana ilgai. Praėjusį kartą Brazilijos krepšininkės ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio stovėjo 2011 metais. Po to čempionėmis tapo kubietės (2013 m.), kanadietės (2015 ir 2017 m.) ir amerikietės (2019 ir 2021 m.).

Rezervas

JAV šių metų turnyre atstovavo studenčių rinktinė. Kadangi vasarą vyksta Moterų nacionalinės krepšinio asociacijos (WNBA) pirmenybės, geriausios JAV krepšininkės žaidžia profesionalių turnyre.

Į Leoną atvykusią komandą sudarė 19–22 metų merginos, tarp kurių buvo naudingiausia šių metų NCAA pirmenybių finalo ketverto žaidėja Angel Reese iš studenčių čempione tapusios Luizianos valstybinio universiteto komandos.

Amerikos pirmenybėse šiai JAV rinktinei taip ir nepavyko išspręsti Brazilijos trenerio Jose Neto sukurtų galvosūkių. Brazilės dviženkliu skirtumu nugalėjo JAV studentes ir grupės varžybose, ir finale.

Dėl tos pačios priežasties susilpnėjo ir Kanados rinktinė. WNBA rungtyniauja keturios kanadietės, o palyginti su praėjusių metų pasaulio pirmenybėmis, kuriose Kanados rinktinė užėmė ketvirtąją vietą, ši komanda pasikeitė perpus.

Olimpinė atranka

Olimpinės atrankos turnyre žais 16 komandų, tarp jų – Prancūzijos ir JAV rinktinės, kurioms kovoti dėl kelialapių nereikia. Prancūzija pateko į Paryžiaus žaidynes kaip šeimininkė, JAV – kaip praėjusių metų pasaulio čempionė.

Šių metų vasarą per Europos pirmenybes kelialapius į olimpinę atranką iškovojo Belgija, Ispanija, Vengrija, Serbija ir Vokietija, per Azijos pirmenybes – Kinija, Japonija, Australija ir Naujoji Zelandija.

Prie šių komandų prisidėjo Amerikos čempionė Brazilijos komanda.

Olimpinės atrankos turnyre liko keturios laisvos vietos. Du kelialapiai bus atiduoti per Afrikos pirmenybes, kurios vyks liepos 28 – rugpjūčio 6 dienomis Ruandos sostinėje Kigalyje, kiti du – specialiame Amerikos atrankos turnyre, kurio vieta ir laikas dar nepaskirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.