EUROLYGA 2023

Žodžius apie D. Sabonį atsiėmęs K. Maksvytis paaiškino, kas labiausiai erzina Pranešė apie pokyčius

Lietuvos rinktinės sirgaliai net nespėjo aptarti visų atsisakiusių svarbiausių krepšininkų, o jau pirmąją komandos pasiruošimo pasaulio čempionatui dieną Palangoje Kazys Maksvytis buvo priverstas pranešti apie dar vieną problemą – iš sąrašo iškrito dar du krepšininkai.

 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Kazys Maksvytis.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 17, 2023, 4:05 PM, atnaujinta Jul 17, 2023, 8:50 PM

„Noras šią vasarą buvo surinkti žaidėjus, kurie atstovaus Lietuvai. Kai kurios netektys buvo planuotos ir joms ruošėmės iškart. Kai kurios atsirado vasarą – tas pats Arnas Butkevičius, kuris darosi operaciją. Paskutinę savaitę paaiškėjo, kad traumą gavo Martynas Sajus, dėl riešo problemų negali dalyvauti Gytis Radzevičius“, – apie netikėtus pokyčius po pietų su rinktine kalbėjo K.Maksvytis.

Tad rinktinė pasiruošimą savo tradicinėje tvirtovėje Palangoje pradeda ne su 15 krepšininkų ir dar pilnai kartu dirbti negalinčiu Jonu Valančiūnu, o su 13 žaidėjų.

K.Maksvytis iš pirmosios stovyklos, kurioje nebuvo garsiausių vardų, pakvietė 30 metų Gabrielių Maldūną. Po savaitės prisijungs įkalbėtas atvykti Ignas Brazdeikis, prisidės keli rezervo žaidėjai, o nuo liepos 28 dienos pilnai įsijungs ir J.Valančiūnas, ir Ąžuolas Tubelis. 

Pokyčiai po pokyčių

Šiemet rinktinėje K.Maksvyčiui tenka tvarkytis su vienais pokyčiais po kitų. Jeigu prisimintume 2022 metų Europos čempionate dalyvavusią Lietuvos rinktinę, tai K.Maksvytis dabar rankose turi vos 5 tos ekipos žaidėjus.

„Tęstinumas visiems reikalingas“, – taip tuomet po pralaimėjimo ispanams per pratęsimą 94:102 sakė rinktinės direktorius Valdemaras Chomičius, bet tiek to tęstinumo – į pasaulio čempionatą Filipinuose, kuris vyks rugpjūčio 25 – rugsėjo 10 dienomis, vyks daugiausia 5 Europos čempionate žaidę krepšininkai: Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas, Rokas Jokubaitis, Ignas Brazdeikis ir Eigirdas Žukauskas.

Tad ne veltui K.Maksvytis dar Druskininkuose praėjusią savaitę pristatinėdamas sąrašą pavartojo tokias frazes kaip „mažiau talento“ ar „Sąrašas yra toks, koks yra“.

Bet 46-erių darbėniškis yra ne vieną kartą įrodęs, kad moka tvirtai kovoti su problemomis. Tad štai jis ir vėl čia – Palangoje, prie „Vanagupės“ viešbučio, kur pirmadienį į treniruočių stovyklą atvyko dalis pakviestų krepšininkų, atsiliepusių į K.Maksvyčio ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) šaukimą.

K.Maksvytis spaudė rankas, daug šypsojosi, bet nėra jokios abejonės – galvoje be sustojimo kuriamas planas, kaip žaisti su kortų kalade, kurioje neliko tokio tūzo kaip Domantas Sabonis ar gyvybiškai svarbių Mariaus Grigonio, Arno Butkevičiaus, Edgaro Ulanovo, Luko Lekavičiaus.

„Turime tokią sudėtį, kokią turime. Talento netekome, bet nebūsime patrankų mėsa. Su susiklausymu, geru darbu, ši rinktinė gali pasiekti aukščiausių tikslų. Kaip treneris turiu rodyti pasitikėjimą. Turėsime išreikštus lyderius ir tuos, kurie juos keis. Tikiuosi, kad turėsime gerą vasarą, – kalbėjo K.Maksvytis ir įvardijo, kuriose pozicijoje dėl praradimų skauda labiausiai. – Jeigu lyginti su praėjusiais metais, tai labiausiai reikia atkreipti dėmesį į tuos, kurie turi didžiausią vaidmenį – D.Sabonis, M.Grigonis, A.Butkevičius, L.Lekavičius. Turbūt šiose pozicijose. Bet nežaisime keturi prieš penkis, tad juos kažkas pakeis.“

O tada K.Maksvytis tiesiai šviesiai pridūrė: „Surinkome tuos, kurie yra pasiruošę, sveiki ir nori žaisti už Lietuvą.“ Paskutinieji žodžiai ištarti pabrėžtinai. 

Bet K.Maksvytis nebuvo nei piktas, nei itin susirūpinęs. Jis pasišnekučiavo ir su atvykusiu rinktinės siela tapusiu J.Valančiūnu, tačiau „New Orleans Pelicans“ centras į „Vanagupę“ atvyko pamatyti bendražygius ir sukirsti bendrus pietus – dėl NBA taisyklių 31-erių 213 cm ūgio krepšininkui kontaktines treniruotes bus galima turėti nuo liepos 28 dienos, tad jis praleis ir porą draugiškų mačų su Jordanijos komanda Alytuje. Tiesa, J.Valančiūnas iškart pasakė, kad jis dirbti pradeda su komanda nuo pat pirmosios dienos, ir kai tik galės, pradės dalyvauti ir kontaktinėse treniruotėse.

„Kad jam tai – svarbi rinktinė. Be to, jis yra ilgai nesportavęs, todėl jam pačiam gerai po tiek laiko įeiti į formą. Tuo pačiu parodo visiems toną, kiek jam svarbu rinktinė ir kiek yra pasiruošęs padėti“, – apie tai, ką rodo toks J.Valančiūno užsidegimas, kalbėjo K.Maksvytis.

Paneigė žodžius dėl D.Sabonio

K.Maksvytis dar neprasidėjus rimtai pasiruošimui spėjo sulaukti žinučių iš už Atlanto. Dar Druskininkuose per pirmąją stovyklą jis paskelbė, kad Domantas Sabonis negalėjo atvykti, nes jam buvo atlikta piršto operacija. Tačiau vos tik pasirodžius tokiems trenerio žodžiams, NBA žinovai ėmė neigti tokią informaciją.

Lietuvos rinktinės strategas šią informaciją patikrino ir prisipažino klydęs.

„Su Domu teko kalbėti anksčiau. Jis pasakė savo sprendimą nežaisti. Tada buvo kalba apie gydymą be operacijos, bet ir kalba apie operaciją. Čia iš mano pusės iki gali neiškomunikuota. Pasirodo, kad jie nedarė operacijos ir gydė pratimais bei terapija“, – paaiškino K.Maksvytis.

– Ar apie G.Radzevičiaus ir M.Sajaus traumas sužinojote paskutinę akimirką?

– G.Radzevičius jau ir praėjusiame lange ir visą sezoną žaidė su traumuotu riešu. Jis galvojo, kad jam viskas gerai, bet pradėjęs pasiruošimą rinktinei pajuto skausmus. Dabar jis turi tvarkytis savo riešą. O M.Sajus, kiek supratau, per atostogas gavo nedidelę traumą, kuri neleidžia būti su mumis. Jis negali porą savaičių sportuoti, o mums buvo labiausiai reikalingas, nes J.Valančiūnas dar negali pilnai sportuoti.

– Kokie tikslai pasaulio čempionate keliami Lietuvos rinktinei?

– Manau, kad minimalus tikslas – bilietas į Paryžių, o tikslus turi kelti LKF.

– Kodėl nėra Artūro Gudaičio – ar tai jo sprendimas, ar jūsų?

– Mano sprendimas. Žinojau, kad atvyks J.Valančiūnas ir D.Motiejūnas, todėl sunku sutalpinti į vieną poziciją tris tokio pajėgumo žaidėjus. Aš pasirinkau Donatą ir Joną.

– Rokas Jokubaitis turėjo neblogą klubinį sezoną. Kiek šioje nukraujavusioje rinktinėje iš jo tikimasi lyderystės?

– Jaunas žaidėjas, turėjo gerą patirtį praėjusią vasarą ir šį sezoną Eurolygoje. Kiekvienas sezonas prideda pasitikėjimo.

– Iškritus G.Radzevičiui dar opiau atrodo lengvojo krašto pozicija. Kuo galite ją užpildyti?

– Yra jaunuolių, kurie tai gali padaryti. Kalbant apie pirmąją stovyklą, yra Deividas Sirvydis, galbūt grįšime prie seno modelio ir pamėginsime Mindaugą Kuzminską senoje geroje pozicijoje. Reaguosime į situaciją.

– Ignas Brazdeikis rinktinėje – antras ar trečias numeris?

– Ir taip, ir taip. Žiūrėsime pagal galimybes. Turime galimybę pasilikti aukštesnę poziciją, galime Igną pasilikti ir žaisti lengvojo krašto pozicijoje. Tai – privalumas, nes jis gali žaisti per kelias pozicijas.

– Pernai turėjome D.Sabonio ir J.Valančiūno tandemą. Šiemet bus JV ir D-Mo duetas. Kuo šis tandemas yra kitoks?

– Šiemet daugiau žaisime, kai jie bus po vieną aikštėje. Gal bus atkarpų, kai žais kartu, bet dažniausiai keis vienas kitą. Tai skirtingi žaidėjai. Sunku lyginti. Kas galėjo Domą pakeisti ir iš rezervo yra arčiausiai jo, tai Donatas.

– Laurynas Birutis į rinktinę atvyksta iškėlęs sąlygą: jis kaip trečiasis centras į pasaulio čempionatą nevyks ir galės treniruotis toliau vienas. Ar niekas nepasikeitė?

– Toks pats susitarimas. Su Laurynu kalbėjome ir anksčiau. Jis padėtų mums, jeigu nebūtų Jono arba Donato. Jis pasitreniruos porą savaičių, padės sau ir mums, o tada grįš prie savo plano.

– Ar nekeista, kad žaidėjai kelia tokias sąlygas, kad štai atvyks tik tada, jeigu bus ne trečias centras?

– Pastaruoju metu keičiasi tendencijos dėl dalyvavimo rinktinėje. Jeigu mūsų rinktinė bus olimpiadoje, būtų ir daugiau norinčių žaisti. Kartais reikėtų paprasto tiesaus atsakymo: „Noriu pailsėti arba noriu pasirašyti naują kontraktą.“ O tas pigus pasiteisinimas treniruotėmis ar kažkokiomis individualiomis treniruotėmis...Nieko nėra geriau nei sportuoti su rinktine, prižiūrimam trenerių, personalo, kai viskuo rūpinasi federacija.

Šitą reikėtų sudėlioti.

Tą spragą bandome užpildyti. Kitais metais su LKF stovyklą pirmąją pradėsime dar anksčiau, kad Lietuvoje suteiktume galimybę žaidėjams pasiruošti sezonui, jog jiems nereikėtų vykti į JAV ar Ispanijas.

– Šeštadienį – pirmosios draugiškos. Kaip atrodys artimiausios dienos?

– Pirmąsias dvejas rungtynes žais krepšininkai iš pirmosios stovyklos. Kai kurios žaidėjus esame labai seniai matę, o pagrindinė rinktinė baigs fizinio pasirengimo stovyklą. Tada sujungsime šias rinktines, prie pagrindinės komandos prisijungs 2–3 žaidėjai.

Kai sujungsime viską, žaisime su pagrindiniais ir ieškosime optimaliausio dvyliktuko, kuris galėtų vykti į pasaulio čempionatą.

– Eurolyga ir FIBA susitarė, kad bus vienas rinktinių langas, derinamas tvarkaraštis. Kaip priėmėte šią naujieną?

– Sprendimas – geras. Reikia dozuoti krūvius, ypatingai krūvius krepšininkams. Tiek rinktinėse ir gerosiose komandose sukasi tie patys žaidėjai, tad jiems tenka didelis krūvis, todėl tikiuosi, kad tai pavyks sudėlioti ir krepšininkai galės ir pailsėti, ir žaisti.

– Ar I.Brazdeikis prie rinktinės prisijungs kaip „Žalgirio“ žaidėjas?

– Žinosime, kai užsidarys jo langas į NBA.

– Kada tai bus?

– Netrukus. Jeigu neįvyks kažko, tai greičiausiai Ignas bus rinktinėje ir Lietuvoje.

– Ko rinktinėje tikitės iš Ąžuolo Tubelio?

– Jis man primena D.Sabonį. Ten žaidė didžiąją laiko dalį 4–5 pozicijoje, o Europoje bus labiau mobilus vidurio puolėjas. Jis šiek tiek turi nedidelių traumų, tad negali parodyti pajėgumo NBA vasaros lygoje. Pailsės, pasigydys kelias savaites ir pasijungs. Galėtų būti tuo aukštaūgiu, kuris žaistų per kelias pozicijas. Įneštų energijos nuo suolo.

– Lietuvos dvidešimtmečių rinktinė Europos čempionate gan greitai iškrito iš kovos dėl medalių. Nustebino toks rezultatas?

– Tikėjau šia rinktine ir nesuprantu, kas atsitiko. Tai dar kartą parodo kokia yra trapi linija tarp pirmos ir aštuntos vietų. Buvo realūs šansai kovoti dėl medalio.

– Gabrielius Maldūnas prieš šešerius metu norėjo baigti karjerą, eiti dirbti į banką. O viskas apsisuko. Kaip realu, kad jis žais pasaulio čempionate?

– Realu. Visi treneriai ir aš mėgstu turėti tokį žaidėją, kuris gali žaisti 4–5 pozicijoje, atlikti trumpas užduotis, trumpo poilsio lyderiams, įneštų pakitimų gynyboje. Žiūrint į šių metų komplektaciją ir sudėtį, jam, kaip ir visiems 4–5 pozicijų žaidėjams yra neblogas šansas užsikabinti.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatai: Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“), Mindaugas Kuzminskas (Izmiro „Pinar Karsiyaka“), Rokas Jokubaitis („Barcelona“), Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“), Vaidas Kariniauskas (Mažeikių „M Basket“), Margiris Normantas (Vilniaus „Rytas“), Ignas Brazdeikis (Kauno „Žalgiris“), Donatas Motiejūnas („Monaco“), Donatas Tarolis (Oradėjos CSM), Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“), Eimantas Bendžiu (Sasario „Banco di Sardegna“), Eigirdas Žukauskas („Wolves“), Laurynas Birutis (Kauno „Žalgiris“).

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės draugiškų rungtynių planas

Liepos 22 ir 24 d. – rungtynės su Jordanija Alytuje.

Liepos 29 d. – su Ukraina Panevėžyje.

Rugpjūčio 1 d. – su Sakartvelu Kaune.

Rugpjūčio 4 d. – su Suomija Tamperėje.

Rugpjūčio 9 d. – su Prancūzija Orleane.

Rugpjūčio 11 d. – su Prancūzija Vilniuje.

Rugpjūčio 14 d. – su Suomija Klaipėdoje.

Rugpjūčio 19 d. – su Puerto Riku Naujajame Taipėjuje.

Rugpjūčio 22 d. – su Latvija Naujajame Taipėjuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.