EUROLYGA 2023

Lietuvos studentų rinktinė tikisi pakartoti 2017-ųjų sėkmę: „Užrašas ant krūtinės įpareigoja atvežti medalius“

Po šešerių metų pertraukos į tarptautinę areną sugrįžta Lietuvos studentų krepšinio rinktinė. Jau netrukus Aurimo Matulevičiaus treniruojami lietuviai startuos pasaulio universitetų žaidynėse Čengdu mieste (Kinija). Vyrų krepšinio rungtis čia numatyta liepos 29 – rugpjūčio 6 dienomis.

 Lietuvos studentų rinktinė<br> Organizatorių nuotr.
 Lietuvos studentų rinktinė<br> Organizatorių nuotr.
 Kristupas Žemaitis<br> Organizatorių nuotr.
 Kristupas Žemaitis<br> Organizatorių nuotr.
 Kristupas Žemaitis<br> Organizatorių nuotr.
 Kristupas Žemaitis<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

ltu.basketball

Jul 28, 2023, 10:52 AM

2017-aisiais Lietuvos studentai, kuriems vadovavo Tomas Masiulis, pasaulinėje universiadoje pasidabino aukso medaliais. 2019-aisiais lietuviai turnyre nedalyvavo, o pirmoji vieta tąkart atiteko amerikiečiams. Šių metų žaidynės turėjo vykti 2021-aisiais, tačiau dėl pandemijos buvo nukeltos net du sykius.

Galutinis Lietuvos rinktinės dvyliktukas, didele dalimi sudarytas iš Lietuvos krepšinio lygos (LKL) žaidėjų, paaiškėjo jau kiek anksčiau, prieš kelias savaites, kuomet mūsiškiai ruošėsi paskutiniajam pasirengimo etapui – išvykai į tolimąją Kiniją.

Iššūkių čia kėlė prisitaikymo prie kitos laiko juostos procesas, kadangi Čengdu ir Lietuvą skiria 5 valandos. Taip pat neįprastos ir klimato sąlygos – itin didelis oro drėgnis bei dieną dažnai pasiekiama 30 laipsnių Celsijaus temperatūra.

„Jei atvirai, nebuvo lengva. Jautėsi laiko pakeitimas, skirtingas treniruočių ir rungtynių laikas. Manau, kad su tuo susidorojome ir nesureikšminame to. Niekas nedejuoja, visi žino, kur važiuoja ir įsivaizdavo, kokios sąlygos laukia. Prisitaikėme gerai, nors klimatas ir rutina buvo sunkoka, ypač pirmas kelias dienas“, – pasakojo rinktinės vairininkas.

Persikėlę įžaidynes priimančią šalį, lietuviai sužaidė penkis draugiškus mačus. Iš pradžių įveikta Kinijos lygos ekipa, Pekino „Ducks“ (82:61). Vėliau sekė pergalė prieš Suomiją (71:52), o Lenkija palaužta tik po pratęsimo (75:69). Tie patys suomiai atkakliame mūšyje Lietuvos rinktinei išrašė pralaimėjimą (75:79), o galiausiai pasirengimo ciklas vainikuotas dar viena pergale prieš Kinijos lygos klubą, Guangžou „Loong Lions“ (77:62).

„Pasiruošimas buvo toks, koks planuota, – mintimis dalinosi rinktinės atakoms diriguojantis Kristupas Žemaitis. – Sužaidėme pakankamą kiekį draugiškų rungtynių, gavome įvairios krepšinio mokyklos, ypač iš teisėjų pusės. Manau, kad esame užsigrūdinę ir pasiruošę visokiam krepšiniui. Procesas vyko neblogai. Kažkas gaunasi geriau, kai ką reikia dar išdirbti, bet esame pasiruošę ir laukiame pirmųjų oficialių rungtynių.“

27-ąjį gimtadienį prieš mėnesį minėjęs K.Žemaitis šioje rinktinėje yra vienas vyriausių žaidėjų.Būtent jam patikėtos kapitono pareigos, bylojančios apie žaidėjo lyderystę. Didelių lūkesčių savo komandos vedliui turi ir A.Matulevičius.

„Tai atsakingos pareigos, bet nebandau vaidinti teisuolio ar griežto vaikino, kuris visiems reguliuos eismą. Stengiuosi būti tiltas tarp trenerių ir žaidėjų. Arnas Beručka, mano kompanionas, labai padeda šiais klausimais, jei reikia kažką išsiaiškinti. Kol kas viskas paprastai, stengiuosi patirtį perduoti kitiems ir padėti krepšinio aspektais.“

„Iš Kristupo tikiuosi labai daug. Jis kapitonas, svarbus žaidėjas. Paatvirausiu, į dieną po keletą kartų padiskutuojame apie žaidybinius veiksmus ir prieiname prie gerų išvadų. Ne tik su juo, bet ir su kitais žaidėjais vyksta atviras, betarpiškas bendravimas. Bandome vienas kitą suprasti. Jų išsakytos nuomonės yra labai svarbios, nes visa tai prisideda prie bendro rezultato siekimo“, – komandos gyvenimo detalių atskleidė specialistas.

K.Žemaitis buvo ir čempioniškos 2017 metų rinktinės dalimi. Lygindamas šiemetinę ekipą su auksine komanda, krepšininkas teigia įžvelgiantis paralelių, kurios leistų tikėtis sėkmės.

„Tuo metu irgi buvo surinkti dar ne per daug įrodę vaikinukai. Galėčiau visus dvylika išvardinti ir visi buvo lygiai geri. Buvome alkani, ištroškę. Pasiruošimas tada irgi nebuvo lengvas, pralaimėjome keletą rungtynių gan skaudžiai, bet matėsi potencialas ir tai, kad esame kovingi, protingi, suprantame krepšinį ir visos pozicijos gerai užpildytos.

Dabar irgi yra panašūs ženklai – nesame talentai, labiau juodadarbiai, kurie nori kilti, įrodyti savo vertę. Iš to, ką mačiau draugiškų rungtynių cikle ir treniruotėse, visi yra kovingi, griūna dėl kamuolio, turi noro. Tas mus turės vesti į priekį, į pergales“, – teigė žaidėjas.

Turnyrą lietuviai pradės A grupėje, kurioje taip pat žais Taivano, Kinijos ir Brazilijos studentų rinktinės. Pirmasis varžovas – Taivanas, su kuriuo mūsiškiai grumsis šeštadienį nuo 14.20 val. Lietuvos laiku. Tiesioginė mačo transliacija – oficialiame žaidynių puslapyje. Tokiu pat dienos metu laukia ir susitikimai su Kinija (sekmadienį) bei Brazilija (pirmadienį).

„Turime nedaug informacijos apie varžovus, bet renkame ją. Jie, kaip ir mes, mažai žaidę kažkur kartu. Belieka gerinti savo pačių žaidimo kokybę ir gerai pasiruošti. Norime grupėje daugiau primesti savo krepšinį, o ne žiūrėti, kaip kiti atrodo“, – sakė vyr. treneris.

Į ketvirtfinalio etapą, kuris vyks rugpjūčio 2 d. (trečiadienį), pateks po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas. Sėkmės atveju, šiame etape lietuvių lauktų viena iš B grupės komandų – Rumunija, Argentina, Pietų Afrikos Respublika arba Mongolija. Pusfinaliai ir finalai vyks rugpjūčio 4 ir 6 dienomis (penktadienį ir sekmadienį).

Iš viso turnyre dalyvauja 15 šalių. Kalbėdami apie bendrą žaidynių lygį, Lietuvos rinktinės atstovai tikino, jog nė viena komanda neturėtų būti nustumta į paraštes ar iš anksto nuvertinta.

„Sunku pasakyti koks tikslus lygis, bet tai daugiausiai vietinių pirmenybių žaidėjai, turintys neblogus vaidmenis savo komandose. Tai turėtų būti gero lygio turnyras. Nemanau, kad už visus būsime galva geresni – reikės su visais stumdytis ir su visais kovoti“, – savo nuomonę išreiškė K.Žemaitis.

„Galbūt anksčiau galvodavome, kad studentų krepšinyje komandos silpnesnės. Atvažiavęs į studentų kaimelį, supranti, kad tai aukštas lygis. Amerikiečiai atsivežė Tulane‘o universiteto komandą, kuri yra tikrai stipri. Sužinojome ir apie Rumunijos, Argentinos, Čekijos komandas. Suvažiavo aukšto lygio krepšininkai, žaidžiantys aukščiausiose šalių lygose. Bent pusė komandų yra stiprios, su didelėmis ambicijomis ir tikslais“, – žaidynių lygį pakomentavo A.Matulevičius.

Dar prieš išvyką į Kiniją studentų rinktinės strategas užsiminė, kad į tėvynę norėtų grįžti su medaliu. Tokios pačios nuomonės laikosi ir komandos kapitonas.

„Užrašas ant krūtinės įpareigoja atvežti medalius. Būčiau tuo patenkintas. Turnyro metu reikėtų įvertinti, koks lygis ir kaip mes tame kontekste atrodome. Bet dabar iš to, ką matau, minimalus tikslas yra patekti tarp keturių geriausių, o tada jau žiūrėsime. Jei būsime ten, sieksime maksimumo“, – optimistiškai nusiteikęs buvo K.Žemaitis.

A. Matulevičiui trenerių štabe talkina asistentas Marius Tamolis, skautas Šarūnas Ciparis, fizinio rengimo treneris Martynas Jurgilas bei kineziterapeutas Matas Šimonis. Komandos administratoriaus pareigas studentų rinktinei stovyklaujant Lietuvoje atliko Adas Juškevičius.

Rinktinės sudėtis: Kristupas Žemaitis, Karolis Giedraitis, Paulius Danusevičius, Rimantas Daunys (Lietuvos sporto universitetas), Marius Valinskas, Ernestas Sederevičius, Vitalijus Kozys, Tomas Zdanavičius, Dominykas Stenionis (Vytauto Didžiojo universitetas), Nojus Mineikis, Dovydas Romančenko (Klaipėdos universitetas), Arnas Beručka (Mykolo Romerio universitetas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.